"Вода - важливий фактор життєдіяльності людини"

Про матеріал
Вода - найважливіший фактор формування внутрішнього середовища організму і в той же час один з факторів зовнішнього середовища. Там, де немає води, немає життя. У воді відбуваються всі процеси, характерні для живих організмів, що населяють нашу Землю. Нестача води (дегідратація) призводить до порушення всіх функцій організму і навіть загибелі. Зменшення кількості води на 10% викликає незворотні зміни. Тканинний обмін,процеси життєдіяльності протікають у водному середовищі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вода

Номер слайду 2

Вода має велике значення для організму людини. Вона є середовищем, в якому живуть клітини і підтримується зв'язок між ними, а також є основою всіх рідин в організмі (крові, лімфи, травних соків). Вода бере участь в обміні речо­вин, виводить з організму непотрібні і шкідливі продукти. На добу людині по­трібно її 2,5-3 л.

Номер слайду 3

Продукти харчування містять різну кількість води, %: овочі і фрукти — 65-95, м'ясо — 58-74, риба — 62-84, молоко — 87-90, крупи, макаронні вироби, сушені плоди й овочі — 12-17, цукор — 0,14-0,4.

Номер слайду 4

Питна вода повинна бути прозорою, безбарвною, приємною на смак, без за­паху, сторонніх присмаків і шкідливих мікроорганізмів, мати освіжаючі власти­вості. Смак, запах і твердість води залежать від наявності в ній різних солей. Солі окису заліза надають воді неприємного присмаку, сірчанокислий калій — в'яжу­чого смаку, сірчанокислий магній — гіркого, хлористий натрій — солоного при­смаку, солі магнію і кальцію роблять воду твердою. 

Номер слайду 5

Для приготування страв необхідно використовувати воду пониженої твердості, оскільки у твердій воді погано розм'якшуються бобові, овочі, м'ясо; така вода погіршує смак і колір чаю.

Номер слайду 6

Важливим показником якості є вміст води (вологість). Зменшення або збільшен­ня вмісту води від встановленої норми погіршує якість продукту. Наприклад, бо­рошно, крупи, макаронні вироби з підвищеною вологістю швидко псуються.

Номер слайду 7

Вода є найважливішою складовою усіх клітин людського організму. Саме вода займає велику частину об’єму кожного органу. Наприклад, у крові міститься 90% води, у мозку – 85%, м’язах – 75%, печінці – 65%, кістки містять 28% води, а жирова тканина – 25%. За участю води в тілі людини протікають усі хімічні реакції.

pptx
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
1304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку