Урок "Вітаміни як компоненти їжі"

Про матеріал

Даний урок допоможе познайомити учнів з поняттям « вітаміни » , визначити зміст їх у продуктах харчування і роллю для життя людини. Поглибити й узагальнити знання про значення вітамінів ; утримання їх в продуктах харчування; умовах збереження та правила прийому вітамінних препаратів ; ролі вітамінів в обміні речовин.


Перегляд файлу

БЕЗ ВІТАМІНІВ ЖИТТЯ ГАСНЕ

 

Тема: Вітаміни  як компоненти їжі.

Мета: познайомити учнів з поняттям « вітаміни » , визначити зміст їх у продуктах харчування і роллю для життя людини.

а ) навчальна: поглибити й узагальнити знання про значення вітамінів ; утримання їх в продуктах харчування; умовах збереження та правила прийому вітамінних препаратів ; ролі вітамінів в обміні речовин.

б) розвиваюча : показати пріоритет вітчизняної науки у відкритті вітамінів. Формувати вміння самостійно працювати з текстом і малюнками , даними в підручнику , витягуючи з них потрібну інформацію ; логічно мислити і оформляти результати розумових операцій в усній і письмовій мові.

в) виховна : формування позитивної мотивації на сприйняття нового матеріалу , пізнавальної активності на уроці , вміння обговорювати проблемні питання та робити висновки , розуміти важливість збереження свого здоров'я .

Обладнання: презентація «Вітаміни » , комп'ютер, тапроектор для демонстрації  презентації,  тестові завдання для закріплення матеріалу.

Тип уроку:комбінований.

Хід уроку.

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА.
ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Щодня ми бачимо по телевізору рекламу різних вітамінів, а чи задумувались ви про те:

- Що таке вітаміни?

- Які вітаміни потрібні нашому організму?

- Які продукти потрібно вживати щоб отримувати достатньо вітамінів?

На ці та інші питання ми сьогодні спробуємо дати відповідь.

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Повідомлення теми, мети уроку.
Сьогодні ми продовжуємо вивчення теми «Органічні сполуки і здоров’я людини». Своє призначення вони знайшли в усіх сферах людського життя: в побуті, в комп’ютерах, в одязі та їжі.

Ми частково розглянули органічні сполуки які е важливими компонентами їжі, і сьогодні ми завершимо цю тему розглянувши ще одн важливий компонент їжі – вітаміни.

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.
Розповідь викладача, перегляд презентації, заповнення таблиці.

СХОДИНКИ ДО ВІДКРИТТЯ

Лише наприкінці ХIX століття людина наблизилася до таємниці вітамінів. Російський учений М.І. Лунін, проводячи дослідження з тваринами, в 1880 році стверджував, що існують якісь невідомі тогочасній науці речовини, вкрай потрібні для життєдіяльності людини. У 1896 році голландський лікар Хейкман, що служив у в’язниці на острові Ява, помітив, що в’язні страждають від хвороби бері-бері (аліментарний поліневрит, виявляється паралічем нижніх кінцівок, слабкістю м’язів), якщо їх годують стравами з очищеного рису. Хейкман зацікавився цим питання і виявив: серед людей, які харчувалися неочищеним рисом, хворіла на бері-бері одна особа на 10 000, які очищеним, – одна особа на 40. Тож він припустив, що в лузці зерен рису є щось, що може профілактувати небезпечну хворобу. Те «щось» (вітаміни групи В) виділив польський учений К. Функ 14 років опісля й назвав вітаміном (від латинського vita - життя). Початок наступного століття ознаменувався відкриттям нових вітамінів: 1922 рік – вітаміну Е, 1923 – вітаміну А, 1928 – вітаміну D. Озброєна все досконалішими приладами, людина пізнавала все більше таємниць вітамінів: їх кількість, особливості, значення для організму. Наприкінці ХХ століття вже було відомо 13 вітамінів: 9 водорозчинних, 4 жиророзчинних та 10 вітаміноподібних речовин. Отже вітаміни - це низькомолекулярні речовини, що володіють великою біологічною активністю. Дія їх проявляється в малих кількостях і виражається в регулюванні процесів обміну речовин.

Вітаміни класифікуяться на: Водорозчинні - С, Р , РР , Н , групи В.  Жиророзчинні - А , D , Е , К.

Вітамін А (ретинол) впливає на ріст і нормальний розвиток скелета, на зір, стан шкіри і слизової оболонки. Міститься вітамін А в риб'ячому жирі, печінці, жовтках яєць, молоці, м'ясі. У продуктах рослинного походження жовто-оранжевого кольору і в зелених частинах рослин (шпинаті, салаті) міститься провітамін А — каротин, який в організмі людини під дією ферменту печінки (в присутності жиру) перетворюється на вітамін А.

Вітаміни групи - В

1. Вітамін В1 (тіамін) . Тіамін постачає головний мозок глюкозою, стимулює роботу нервової системи, відповідає за пам'ять, нормалізує кислотність організму, підвищує стійкість до інфекційних захворювань. Брак вітаміну В1 веде до нервових зривів, провокує психічну нестабільність. Тіамін легко засвоюється організмом і, як правило, ми не відчуваємо в ньому недоліки. Варто врахувати, що куріння, алкоголь, велика кількість вуглеводної їжі і міцний чай є "ворогами" цього вітаміну, так само як і надмірна термічна обробка їжі. Вітаміни групи В1 містяться в продуктах : горіхах, гречці, кукурудзі , квасолі, спаржі, хлібі з борошна грубого помелу, картоплі, висівках, печінки і дріжджах. Багаті цим вітаміном пророщені зерна пшениці та ячменю. 
       2. Вітамін В2 (рибофлавін) . Бере участь в окисних процесах, в синтезі білків, грає важливу роль у розщепленні жирів і засвоєння поживних речовин. Стимулює утворення еритроцитів і відновлення тканин, підвищує гостроту зору. Брак цього вітаміну веде до м'язової втоми і зниження життєвого тонусу. Рибофлавін чутливий до сонячного світла, але не боїться теплової обробки, не руйнується при кип'ятінні. Продукти, що містять вітаміни групи В2 : молоко, м'ясо птиці, субпродукти, яйця, риба, сир, дріжджі.
 

3.Вітамін В5 (пантотенова кислота) . Міститься, практично, у всіх продуктах. Відповідає за регенерацію тканин, бере участь у процесі обміну речовин, захищає шкіру і слизові оболонки від інфекцій. Використовується в лікарських препаратах і косметичних засобах, чудово вбирається при нанесенні на шкіру. Ознака дефіциту пантотенової кислоти в організмі виражається в поганому загоєнні ранок, частому затікання рук і ніг. Містять вітаміни групи В5 такі продукти : кисломолочні продукти, субпродукти, крупи, зелені овочі, горіхи, дріжджі, яєчний жовток. 

       4. Вітамін В6 (піридоксин) . Є вітаміном-антидепресантом, бере участь у синтезі серотоніну - гормону щастя. Отже, відповідає за наше гарний настрій, здоровий апетит і міцний сон. Стимулює утворення червоних кров'яних тілець, регулює обмін амінокислот. Низький вміст вітаміну В6 в організмі провокує розвиток серцево-судинних захворювань. Витрата піридоксину збільшується при нервовому напруженні, атеросклерозі, хворобах печінки і недокрів'ї. Руйнується вітамін при тривалому зберіганні продуктів, і після вживання алкоголю.Продукти, що містять вітаміни групи В 6: яловичина, субпродукти, яйця, молоко, зелений перець, капуста. 

       5.Вітамін В12 (кобаламін) . Необхідний організму для переробки жирів, білків і вуглеводів, синтезу амінокислот; підтримує нормальне функціонування нервової та імунної системи. Вітамін знижує концентрацію холестерину в крові, забезпечує нормальне кровотворення, попереджає недокрів'я. Стійкий до нагрівання, зберігає свої властивості після кип'ятіння.Продукти, що містять вітаміни групи В 12: субпродукти, сир, морепродукти, м'ясо птиці, яйця і соя. 

Вітамін С (аскорбінова кислота) — антицинготний. Він бере участь в обміні речовин і потрібний для загального розвитку організму. Недостатня кількість аскорбінової кислоти в організмі призводить до зниження працездатності, швидкого стомлення, різних захворювань. Продукти, що містять вітамін С: особливо багато вітаміну  у шпинаті, зелених волоських горіхах, чорній смородині, лимонах, апельсинах, мандаринах, солодкому стручковому перці, суницях, капусті, томатах.

Вітамін D(кальциферол) бере участь в утворенні кісткової тканини, сприяє утриманню в ній солей кальцію і фосфору, стимулює ріст. При нестачі цього вітаміну в дітей розвивається рахіт, а в дорослих змінюються кісткові тканини. Міститься в печінці тріски, в палтусі, оселедці, печінці яловичій, вершковому маслі, яйцях, молоці та ін. Однак в основному він синтезується в організмі, утворюючись з провітаміну (речовини, яка міститься в шкірі) під дією ультрафіолетового проміння. Надлишкове надходження вітаміну D може спричинити отруєння.

Вітамін E (токоферол) покращує циркуляцію крові, він забезпечує нормальне згортання крові та загоєння, зменшує можливість утворення шрамів від деяких видів ран, понижує кров'яний тиск, сприяє попередженню катаракти, покращує атлетичні досягнення, знімає судому ніг, підтримує здоровий стан нервів та м'язів, зміцнює стінки капілярів,запобігає анемії. Продукти, що містять вітамін Е: соняшникова олія, пальмова олія, соєва олія, арахісова олія, оливкова олія, бавовняна олія, кукурудзяна олія, насіння яблук, насіння соняшника, кукурудза, ківі, мигдаль, арахіс, турнепс, зелені листяні овочі, злаки, квасоля, яєчний жовток, печінка, молоко, вівсяна крупа, соя, пшениця та пророщена пшениця, люцерна, кульбаба, кропива, листя малини, шипшина, салат, капуста та інші.

Що таке авітаміноз і гіповітаміноз ?.

Вітаміни входять до складу молекул багатьох ферментів і деяких фізіологічно активних речовин , тому при їх відсутності - авітамінозі або недоліку - гіповітамінозі порушуються синтез ферментів та обмін речовин , внаслідок чого розвиваються важкі захворювання.

Вітаміни в основному неміцні сполучення : вони швидко руйнуються при нагріванні харчових продуктів. Натуральні вітаміни містяться в продуктах рослинного і тваринного походження і, не синтезуються в організмі людини.

Більшість вітамінів швидко руйнується в організмі , і тому необхідно постійне їх надходження ззовні . Кількість вітамінів , щоденний прийом яких необхідний для нормального розвитку організму та попередження гіпо-та авітамінозів , називається профілактичної дозою. Більша кількість вітаміну необхідно для лікування вже розвиненого авітамінозу. Ця кількість називається лікувальної дозою.

Деякі люди , припускаючи , що вітаміни « не зашкодять » , приймають їх у надмірних кількостях. Стани, при яких спостерігаються передозування вітамінів , називаються гіпервітаміноз . У своїй більшості вітаміни швидко виводяться з організму , але такі вітаміни , як А , В1, D,  утримуються в організмі більш тривалий час. Тому використання високих доз вітамінів може привести до передозування - викликати головні болі , порушення травлення , зміни шкіри , слизових , кісток і т. д.  Однак токсичні дози, провідні до передозування , для цих вітамінів у багато разів перевищують звичайну для них добову потребу .

Що заважає засвоєнню вітамінів:

Алкоголь - Руйнує вітаміни А , групи В , кальцій , цинк , калій , магній ...

Нікотин - Руйнує вітаміни А , С, Е , селен.

Кофеїн - Вбиває вітаміни В , РР , знижує вміст заліза , калію , цинку ...

Аспірин - Зменшує вміст вітамінів групи В , С, А , кальцію , калію.

Антибіотики - Руйнують вітаміни групи В , залізо кальцій , магній.

Снодійні засоби - Утруднюють засвоєння вітамінів А , Д , Е , В12 , сильно знижують рівень кальцію.

Які вітаміни та вітамінні комплекси ви знаєте?

Алфавіт , Аскорбінова кислота , Біовіталь гель , Джунглі , Дуовіт , Йодомарин , Кальцій D3 Нікомед , Компливит , Мультитабс , Пиковит , Ревит , Фолієва кислота , Центрум , Чорниця форте , Nutrilait та ін

 V. УЗАГАЛЬНЕННЯ і СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ УЧНІВ.

Тестова робота для закріплення матеріалу :

1 . Вітаміни це ...

а ) мінеральні речовини ;

б) органічні речовини ;

в) білки.

2 . Авітаміноз - це ...

а ) надлишок вітаміну ;

б) нестача вітаміну ;

в) нормальний вміст вітаміну

3 . До водорозчинних вітамінів належать:

а ) С, РР , групи В;

б) D , А , К;

в) тільки група В

4 . У цитрусових у великій кількості міститься:

а ) вітамін А;

б) вітамін Е;

в) вітамін С.

5 . Відсутність якого вітаміну призводить до захворювання бері - бері ?

а ) вітаміну К;

б) вітаміну В;

в) вітаміну С.

6 . Надлишок вітамінів викликає :

а ) гіпервітамноз ;

б) авітаміноз ;

в) запаморочення

7 . Вітаміни були відкриті:

а ) Ейкманом ;

б) Луніним ;

в) Фрунком .

8 . Джерелами вітаміну D є:

а ) Жирна риба , масло , сонячна засмага ;

б) свіжі овочі , фрукти , молоко ;

в) водорості , м'ясо , яйця.

9 . У хлопчика знизилася гострота зору при слабкому освітленні , що може бути причиною ?

а ) нестача вітаміну В;

б) нестача вітаміну А;

в) нестача вітаміну Е

10 . Нестача вітаміну С призводить до захворювання :

а ) Цинга ;

б) Пелагра ;

в) Рахіт .

 

VI. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ.
    Хочеться сподіватися, що сучасна людина і кожен з вас, незважаючи на високий ритм і складність життя, буде приділяти збереженню свого здоров’я достатньо уваги. Отож всі ви добре
сьогодні працювали, тому отримуєте  такі результати.
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.
   Підручник: Г.А. Лашевська,А.А. Лашевська Хімія 11 клас, параграф 15, стр.102.

Підготувати коротку доповідь про будь – який із вітамін на вибір.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План – конспект уроку з хімії

 

На тему: Вітаміни- як компоненти їжі.

doc
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
28 листопада 2018
Переглядів
1937
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку