«Водна проблема України наприкладі річки Інгулець»

Про матеріал

«Водна проблема України наприкладі річки Інгулець».

Мета дослідження: проаналізувати екологічний стан річки Інгулець та дослідити можливість подолання водної проблеми України.

Мета визначила основні завдання роботи, а саме:

  • -Дослідити водну проблему України ;
  • -вивчити та проаналізувати літературні джерела щодо екології басейну р.Інгулець;
  • -Проаналізувати отримані данні та визначити чи можливо запропонувати заходи щодо вирішення водної проблеми України.

Об'єкт дослідження: річка Інгулець.

Предмет дослідження: Екологічний стан р.Інгулець як показник водної проблеми України.

Людству для життя і діяльності потрібна не будь-яка вода, а тільки прісна і певної якості. Основним джерелом її є нині і залишаться в майбутньому річки і озера, запаси води в яких не безмежні.

Водні ресурси країни – одне з джерел отримання питної води для населення.
Водні ресурси - це поверхневі і підземні води, придатні для використання в промисловості, сільському і комунальному господарстві, які безповоротно забирають воду з рік, озер, водосховищ, водоносних горизонтів.

Суть водної проблеми: по-перше, відновлювані ресурси прісних вод обмежені, а по-друге, безпланове, нерідко хижацьке ставлення до водних ресурсів як безплатного дару природи призводить до вичерпання і різкого погіршання якості води, що в свою чергу порушує екологічну рівновагу .

Екологічний стан басейнів річок України у 88% річок «поганий», «дуже поганий» і «катострафічний», лише 3% річок задовільної чистоти.

В 1200 населених пунктах заборонено пити місцеву воду, 11 мільйонів громадян п`ють воду з колодязів, 1,8 мільйонів колодязів з яких – забруднені.

Як показує статистика, Україна витрачає воду, що перевищує світовий загальн середній показник .

Водні об`єкти України забруднені переважно нафтопродуктами, фенолами, органічними речовинами, сполуками азоту та важкими металлами. Щороку до водоймищ України потрапляє 5 млн тонн солей. Оновними джерелами забруднень є скиди зворотніх вод промислових об`єктів та комунальними господарствами, а також розораність земель під сільськогосподарські угіддя.

Види забруднень: Хімічне, Фізичне забруднення, Теплове, Біологічне

Органічне, Поверхневе .

Водна проблема Україна розкривається через дослідження екологічних проблем річки Інгулець .

Скид зворотніх вод гірничо-збагачувальних комбінатів та інших підприємств до басейну р. Інгульця, зміна гідрографічної сітки, забудови та розораність долин Інгульця – все це призвело до катастрофічного екологічного стану річки . Він зараз не відповідає повному визначенню річки як «водного потоку», що живиться за рахунок стоку з водозбору". В цій якості Інгулець вже зник. Зараз він являє собою, потік розчинених в воді солей, що живиться за рахунок скидів та не має природного ходу. Стік річки регулюються звортніми забрудненими водомами підприєств роботою насосних станцій, які подають воду для зрошення.

Всі антропогенні процеси та явища на території басейну Інгульця відбуваються з дозволу держави, як на місцевому рівні (розораність: витоку, долин річки) так і на рівні країни,- де укази президента(з 2000 року) постанови Кабінету Міністрів України (остання від 2016 року) затверджують обсяги скиду забруднень. Звісно, «дозволи на забруднення» Інгульця, мають на меті унеможливити техногенну катастрофу, що буде неминучою у разі відсутності скиду зворотніх вод до річки. Заходи, що вживає керівництво держави на покращення екологічного стану, а саме очищення річки Інгулець, прокачкою води каналом Дніпро – Інгулець зводиться до того, що об`єм води в басейні річки наповнюється і розносить забруднені води по всій території.

ВИСНОВКИ

Вирішення водної проблеми України є нагальною для держави. Але як показує екологічний стан р.Інгулець, що є характерним для більшості річок України – ми втрачаємо водні ресурси, як джерела прісної води, не лише для господарських потреб чи промислових об'єктів, українцям - не буде, що пити. Будь-які заходи лише уповільнюють зникнення «чистої води», забруднення водних ресурсів такі, що не підлягають відновленю, адже в середньому 1 м3 неочищеної води може забруднити 300 м3 свіжої, а в нашій країні не залишилось такої кількості води, щоб можна було вирішити водну проблему.

ž Слід замислитись, чи не багато води ми використовуємо безцільно?

ž ПОТРІБНО КОНТРОЛЮВАТИ ВИТРАТИ ВОДИ!

ЯКЩО ОДНА ЛЮДИНА ЗБЕРЕЖЕ 1 ВІДРО ВОДИ за рік – можна утворити озеро діаметром 1км і глибиною 5 метрів

Інгулець, як річка зник! Дніпро наступний?


Під час написання наукової роботи були використані дані інформаційного агенства УНІАН, стосовно водної проблеми, забруднення річок та їх екологічного стану. Фізико-географічна характеристики річок України та Інгульця взята із підручника «Основи екології» під редакцією Мягчянка. Етимологічний словник літописних географічних назв Південної Русі – дав змогу вияснити походження назви річки Інгулець. При дослідженні екологічного стану річки Інгулець були використанні «Геологія і корисні копалини Світового океана» (Білецька М.В.) , періодичний науковий збірник «Гідрологія, гідрохімія, і гідорекологія» (автор статті Р.Л.Кравчинсикий) та дані «Інституту геохімії навколишнього середовища Національної академії наук України» Регламент скиду зворотніх вод гірничорудних підприємств Кривбасу у 2017-2018 роках.

Як вже було зазначено, при написанні, мною були використанні наступні методи: збір статистичних даних, їх аналіз та порівняння (рівня скиду шахтних вод до Інгульця з 2005-2006 по 2016-2017 років, вміст забруднюючих речовини в річці: хлориди, фосфати, феноли, заліза тощо).

«Водна проблема України на прикладі річки Інгулець» я обрала тому, що виток Інгульця знаходиться 7 км від моєї домівки і є головною водною артерією мого краю. Сам Інгулець є 7-ю по довжині річкою України та притокою Дніпра, а як відомо що наша область, зокрема міське населення вживає для пиття саме дніпровську воду.

Інгулець не відповідає повному визначенню річки як «водного потоку», що живиться за рахунок стоку з водозбору". В цій якості Інгулець вже зник. Зараз він являє собою, потік розчинених в воді солей, що живиться за рахунок скидів та не має природного ходу. Стік річки регулюються звортніми забрудненими водомами підприємств. А також, прийшла до висновка, що вирішення екологічної проблеми Інгульця не існує, адже якщо заборонити скид зворотніх вод підприємствами Кривбасу, то це призведе до техногенної катастрофи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водна проблема України на прикладірічки Інгулець. Мета дослідження. Дослідити водну проблему України Вивчити та проаналізувати літературні джерела щодо екології басейну р . Інгулець- Проаналізувати отримані данні та визначити чи можливо запропонувати заходи щодо вирішення водної проблеми України.

Номер слайду 2

Об’єкт дослідження: річка Інгулець. Предмет дослідження: Екологічний стан р . Інгулець як показник водної проблеми України.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Види забруднень1) Фізичне забруднення – пісок, мул, глина – наслідки ерозії, пил, радіоактивні домішки, частиною золи від ТЄС;2) Теплове - спуск у водойми води з теплових та атомних електростанцій;3) Біологічне – мікроорганізми, віруси, бактерії, грибки, найпростіші, черви, промисловими біологічними забруднювачами є м’ясокомбінати, цукрові та маслозаводи;4) Хімічне – кислоти, солі, луги;5) Органічне – нафта та її сполуки, відходи тваринництва;6) Поверхневе – активні речовини – миючі засоби, пестициди.

Номер слайду 8

Виток р. Інгулецьбіля с . Топило Знам`янськогорайону

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Висновки. Вирішення водної проблеми України є нагальною для вирішення і негайного втручання держави, але як показує екологічний стан р . Інгулець, що є характерним для більшості річок України – ми втрачаємо водні ресурси, як джерела прісної води, не лише для господарських потреб чи промислових об’єктів, українцям - не буде, що пити. Будь-які заходи лише уповільнюють зникнення «чистої води», забруднення водних ресурсів такі, що не підлягають відновленю, адже в середньому 1 м3 неочищеної води може забруднити 300 м3 свіжої, а в нашій країні не залишилось такої кількості води, щоб можна було вирішити водну проблему. Слід замислитись, чи не багато води ми використовуємо безцільно, що треба зробити для того, щоб річки і озера стали чистішими?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дніпро наступний ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. VALENTINA Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
1761
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку