Волейбол. Істрія виникнення. Правила.

Про матеріал
Презентація "Волейбол. Історія виникнення. Правила гри." Винахідником волейболу вважається Уільям Дж. Морган, викладач фізичного виховання коледжу Ассоціації молодих християн (YMCA) в м. Холиоке (штат Массачусетс, США). 9 лютого 1895 р. в спортивному залі він підвісив тенісну сітку на висоті 197 см, і його учні, число яких на площадці не обмежувалось, стали перекидати через неї баскетбольну камеру. Через рік гра демонструвалася на конференції колледжів ассоціації молодих християн в Спрингфілді і за пропозицією профессора Альфреда Т. Хальстеда отримала назву — «волейбол», що в перекладі з англійского означає летючий м’яч
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Волейбол. Історія виникнення. Правила

Номер слайду 2

Винахідником волейболу вважається Уільям Дж. Морган, викладач фізичного виховання коледжу Ассоціації молодих християн (YMCA) в м. Холиоке (штат Массачусетс, США). 9 лютого 1895 р. в спортивному залі він підвісив тенісну сітку на висоті 197 см, і його учні, число яких на площадці не обмежувалось, стали перекидати через неї баскетбольну камеру. Через рік гра демонструвалася на конференції колледжів ассоціації молодих християн в Спрингфілді і за пропозицією профессора Альфреда Т. Хальстеда отримала назву — «волейбол», що в перекладі з англійского означає летючий м’яч

Номер слайду 3

Вільям Морган—хотів, щоб гра не потребувала складного обладнання, мала прості правила і тому була б доступною для людей будь-якого віку. З 1900 р. волейбол розповсюджується в Канаді і країнах Азії, а в 1914—1920 рр. в Європі, особливо в Чехословакії, Польщі, Латвії і других країнах.

Номер слайду 4

В процесі розвитку гри її правила, техніка і тактика постійно удосконалювалися. Основні правила, частина з яких дійшла до наших днів, сформувалися в 1915—1925 роках: з 1917 року розіграш партії був обмежений 15 очками, а висота сітки склала 243 см- для чоловіків, а 224 см-для жінок; в 1918 році було визначено кількість гравців на майданчику — шість; з 1922 року дозволено не більше трьох торкань м’яча; в 1925 році затверджені сучасні розміри майданчика (9 Х18) .

Номер слайду 5

Мета гри полягає в приземленні м’яча в зону суперника, при дотриманні правил.

Номер слайду 6

Місце і засіб гри. Гра відбувається на майданчику розміром 9х18м, який посередині розділений сіткою. Верхня її лінія знаходиться на висоті 2,43 м над землею для чоловічих команд і на висоті 2,24 м для жіночих.

Номер слайду 7

Половина майданчика (місце для однієї команди) умовно ділиться на 6 зон. Команди знаходяться по обидві її сторони. Одна з них (за жеребом) робить подачу м’яча противнику, і так починається гра.

Номер слайду 8

Волейбол - це гра 12 осіб, тобто це дві команди по 6, при цьому ще стільки перебувають у запасі. Якщо м’яч залишається у грі, то приймаюча команда повинна перекинути його назад. Правила волейболу дозволяють при розіграші зробити три торкання, причому один гравець двічі підряд не може доторкнутися до м’яча. Ні в якому разі не можна під час розіграшу доторкатися будь-якими частинами тіла до сітки, так як ця дія може принести додаткове очко команді супротивників. Основні правила гри в волейбол

Номер слайду 9

Якщо при введенні м’яча в гру він не перелетів сітку або вилетів за межі ігрового майданчика, то чергова подача передається суперникові і на їх рахунок зараховується 1 очко. Також під час матчу гравці на майданчику після втрати м’яча суперником міняються місцями за годинниковою стрілкою.

Номер слайду 10

У волейболі може бути зіграно максимум 5 партій, тому серія триває до 3 перемог. Кожна грається до 25 очок. Дуже важливо знати, що виграна партія закінчується тільки в разі розриву в рахунку в 2 очки. Тому рахунок може бути як 28-26 так і 32-30. Якщо у серії зафіксований рахунок 2-2, то проводиться вирішальна п’ята гра до 15 очок.

Номер слайду 11

Правила подачі:- на подачу м'яча відводиться 5 с.- кожний гравець, що виконує подачу, подає м'яч до тих пір, поки його команда не втратить право на подачу.- подача повинна бути такою, щоб м’яч, пролітаючи над сіткою, не зачепив її.

Номер слайду 12

Подача вважається неправильною, якщо:- подача зроблена кидком або поштовхом;- подача зроблена з лінії;- подача зроблена двома руками;- подача зроблена не в чергу;- на подачу витрачається більше 5 с.

Номер слайду 13

Важливу роль у волейболі має технічна підготовка спортсмена, яка включає комплекс прийомів, за допомогою яких ведеться гра. Техніка гри має такі елементи: прийом,відбивання,подачі, передачі, нападаючі удари і блокування.

Номер слайду 14

Ноги розташовані на ширині плечей і зігнуті в колінних суглобах. Одна нога попереду, або ступні розташовані паралельно. Тулуб нахилений вперед. Чим нижче стійка, тим більше вперед нахилене тулуб. Руки зігнуті в ліктьових суглобах. Стійка волейболіста Висока стійка Середня стійка

Номер слайду 15

Завдяки своїй емоційності гра у волейбол є засобом не тільки фізичного розвитку, а й активного відпочинку. Цей короткий зміст правил у волейболі допоможе вам, і якщо ви будете їх знати, то проблем під час гри у вас не виникне.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хандога Тарас
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 березня 2020
Переглядів
2242
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку