ВОЛЕЙБОЛ ЯК ЗАСІБ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ ШКОЛЯРА

Про матеріал
Шкільна фізична культура, звичайно ж, істотно відрізняється від спорту, в спорті важливий результат, а фізкультура - дорога до цієї мети, культура рухів, здоровий спосіб життя, ставлення до здоровью.В сучасних умовах важливим завданням родини і школи в роботі по зміцненню здоров'я дітей , є прищеплення учням стійкого інтересу до занять фізичними вправами в школі і вдома. У зв'язку з цим необхідно використовувати всі форми фізичного виховання в школі, а також самостійні заняття фізичними вправами вдома, залучення їх до занять у спортивних секціях з метою підвищення рухової активності, зміцнення здоров'я, поліпшення фізичної підготовленості підлітків. Волейбол, ця гра увібрала найкращі якості: простоту, видовищність, доступність, емоційність, і, головне, здатність захопити і закохати в себе будь-яку людину, незалежно від його віку, статі та професії.
Перегляд файлу

Решетняк Наталія Володимирівна -

учитель фізичної культуру Одеського НВК №24

 

ВОЛЕЙБОЛ ЯК ЗАСІБ ФІЗИЧНОГО

 РОЗВИТКУ ШКОЛЯРА

 

«Спорт стає засобом виховання тоді, коли він -

улюблене заняття кожного ».

В. Сухомлинський

 

Волейбол - спортивна гра, яка користується великою популярністю серед молоді. Ця гра увібрала найкращі якості: простоту, видовищність,  доступність, емоційність, і, головне, здатність захопити і закохати в себе будь-яку людину, незалежно від його віку, статі та професії.

Пояснюється це великою емоційністю гри, а також нескладним

обладнанням; невеликий майданчик, м’яч та сітка на двох стойках. Трохи часу йде і на те, щоб засвоїти суть і правила гри. Це сприяє тому що, люди часто робляться неправильні висновки про те, що волейбол - проста і доступна всім гра, і щоб навчитися грати в волейбол потрібні всього лише нескладне обладнання. Головною принадою волейболу є можливість почати грати без будь-якої підготовки. А це нажаль хибна думка.

Не можна змішувати зовнішній характер гри, її сутність і правила з процесом оволодіння навичками гри. Оволодіння технікою і тактикою досконало - процес складний і трудомісткий, він вимагає великих спільних зусиль учня і вчителя. Але, не дивлячись на це, в системі фізичного виховання школярів волейболу належить значне місце. Волейбол включений як самостійний розділ в програму з фізичної культури середніх загальноосвітніх шкіл і цим потрібно скористатися.

Волейбол - гра сміливих, темпераментних, рішучих, фізично розвинених людей, які володіють миттєвою реакцією і кмітливістю. Той, хто з раннього віку займався волейболом, відрізняється, як правило, гарною статурою, спритністю, витривалістю і силою. Тому що, ця гра характеризується багатим і різноманітним руховим змістом. Щоб грати в волейбол, необхідно вміти швидко бігати, миттєво змінювати рух по напрямку і швидкості, високо стрибати, володіти силою, спритністю і витривалістю. Постійна взаємодія з м’ячем сприяє поліпшенню глибинного і периферичного зору, точності і орієнтуванні в просторі. Розвивається миттєва реакція на зорові і слухові сигнали.

Гра вимагає від учня який займається волейболом  максимального прояву фізичних можливостей, вольових зусиль і вміння користуватися набутими навичками. Виявляються позитивні емоції: життєрадісність, бадьорість, бажання перемогти. Розвивається почуття відповідальності, колективізму, та швидкість прийняття рішень.

Завдяки своїй емоційності гра у волейбол є засобом не тільки фізичного розвитку, а й активного відпочинку. Широкому поширенню волейболу сприяє нескладне обладнання. Сама ж гра в команді виховує почуття товариськості, взаємовиручки, а це безперечно дуже цінні якості школяра.

Так як проблема зміцнення здоров'я і поліпшення фізичного розвитку школяра залишається в наш час виключно актуальною, про що свідчить різке погіршення стану здоров'я підростаючого покоління, то, достатнє і правильно організоване фізичне виховання стає дієвим засобом збереження і зміцнення здоров'я, поліпшення фізичного і функціонального розвитку дітей. І волейбол, на мою думку, це одна з спортивних ігор, яка допоможе хлопцям та дівчатам стати здоровими, фізично розвиненими, впевненими в собі людьми.

Полюбив цю гру одного разу, вона залишиться з хлопцями та дівчатками на все життя. Ставши дорослими, вони навчать грати в неї своїх дітей і навіть онуків.   

docx
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
2943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку