"Вольфганг Амадей Моцарт" (сценарій+вікторина)

Про матеріал

Сценарій створений для глибшого вивчення (знайомства) з творчістю видатного композитора В.А.Моцарта. Він містить інсценізації з життя генія, усмішки, вікторину. Використовується як на уроках музичного мистецтва, так і в позакласній роботі.

Перегляд файлу

                          «ВОЛЬФГАНГ АМАДЕЙ МОЦАРТ»

сценарій виховного заходу до тижня музики

Обладнання: мультимедійна дошка, презентація під час заходу, на дошці—портрет композитора

 

Амадеуш          Вчитель: Сьогодні година нашого спілкування присвячена видатному, геніальному композитору Вольфгангу Амадею Моцарту. В його особі поєднувались зовнішня легковажність з титанічною роботою мозку, постійною пульсацією творчої енергії. Загадкове й те, що після його смерті не було знайдено жодної чернетки—він усі твори шліфував, відточував в умі. Його мозок був подібний сучасному комп’ютеру! А в житті, незважаючи на унікальний талант, він був приречений на поневіряння та злидні тому, що порвав традиційні узи, які пов’язували музиканта зі службою, і став вільним композитором( перший із композиторів). Але це позбавило його стабільності і достатку.

          Цікаві факти довели і вчені про так званий «ефект Моцарта»: Вчені виявили незвичайну здатність  музики Моцарта зачіпати якісь таємничі струни людини. Ця здатність дає потужний поштовх інтелектуальному розвитку дитини. Експерименти виявили «Ефект Моцарта», тобто підвищення інтелектуальних показників при виконанні просторово—часових тестів після прослуховування музики Моцарта. В учнів тривалість ефекту становить 15 хвилин, а в малих дітей—діє приблизно тиждень.

           То ж сьогодні наші творчі групи спробують зазирнути знову у 18 століття, щоб краще познайомитись, пізнати великого генія Музики. В нашому спілкуванні беруть участь БІОГРАФИ , АКТОРИ , та ЕРУДИТИ. Просимо їх до слова.

БІОГРАФИ:

сігізмунд          Вольфганг Амадей Моцарт народився у Зальцбургу, в Австрії. Його батько був придворним музикантом архієпископа Зальцбурга. Із семи дітей родини Моцартів вижило лише двоє: Амадей та його старша сестра Анна-Марія (Нанерль). Обоє мали великі здібності до музики, однак талант малого Амадея швидко взяв гору над здібностями сестри— у віці 4 років Вольфганг міг замінити її біля клавесина і почав давати перші концерти.

 

СЦЕНКА №1   ПЕРШИЙ КОНЦЕРТ

Автор: Вольфганг Амадей Моцарт, як відомо, був вундеркіндом: свій перший концерт для клавіру  він написав у 4 роки. Цей концерт був таким складним, що не кожен із віртуозів міг його виконати. Коли люблячий батько забрав у сина незакінчений нотний запис, то здивовано вигукнув: Батько: Але цей концерт такий складний, що його ніхто не зможе заграти! Моцарт: Які дурниці, тату! Його може заграти навіть дитина. Наприклад,я!

 

БАГАТООБІЦЯЮЧІ  ПОЧАТКИ

ЗАЛЬЦБУРГБатько особисто займався навчанням сина, дякуючи чому хлопець міг більше взяти знань, ніж інші діти у цьому віці. Його ентузіазм до музики був дуже сильним— в 3 роки він грає на клавесині, в 4 роки—на скрипці, а в 5—складає власні твори. Талант хлопця зробив таке сильне враження на приятеля батька, музиканта Андре Шахтнера, що той, коли грав із малим скрипічний дует, відклав свій інструмент, щоб замилуватися грою Вольфганга. У 6 років Моцарт з родиною виїхав на свої перші гастрольні турне. Щоб створити враження на публіку, Амадей із сестрою грали на клавесині, накритому тканиною. Слава швидко дійшла до Відня, ще до їх приїзду в імператорський двір. В 1764 році  8—річний хлопець грає в Версалі для Людовіка ХV і в Букінгемському Палаці для Якова ІІІ . Австрійський  імператор замовив 12—річному Моцарту написати оперу. А у віці 14 років Вольфганг став академіком Болонської Академії ( хоч це звання присвоювали не раніше 26 років.).

 

УСМІХОНИ ПРО ЖИТТЯ МОЦАРТА ІЗ КРЕЙД—ФМ( слухання з диску)

 

СЦЕНКА №2 МОЦАРТ І ГЕТЕ

 

            Автор: Одного разу, коли 7-річний Моцарт давав концерти у Франкфурті на-Майні, до нього підійшов хлопчик років чотирнадцяти: Хлопчик: Ти так чудово граєш! Мені ніколи так не навчитися!

Моцарт: Ну що ти! Це ж так просто. А ти не пробував писати ноти? Ну, записувати мелодії, котрі з’являються у тебе в голові….

Хлопчик: Не знаю… У мене в голові тільки вірші…

Моцарт: Оце так! Напевно, писати вірші дуже важко?

Хлопчик: Та ні, зовсім не важко... Ти спробуй!

Автор:  Співрозмовником юного Моцарта тоді був… юний Вольфганг Гете!

 

СЦЕНКА №3 НОТИ ПАПИ РИМСЬКОГО

 

сім'я МоцартаАвтор: У Ватикані лише один раз на рік виконувався 8-голосний твір «Алегрі» для двох хорів. За наказом Папи Римського партитуру цього твору ретельно оберігали і нікому не показували .

Моцарт: Сестричко! сьогодні у костелі я чув прекрасну музику. Я запишу ноти зараз по пам’яті і подарую тобі. Такі ноти є лише в Папи Римського!

Наннерль: Ти справді можеш пригадати усю партитуру ? Адже ж знаєш, що ці ноти тримають в таємниці?

Моцарт: Тут немає нічого складного! Хіба лише пригадати усі вісім хорових партій, і все!

Автор: Дізнавшись про «крадіжку», Папа був дуже здивований, і, переконавшись, що нотний запис твору бездоганний, нагородив Моцарта орденом Лицаря Золотої Шпори.

 

 

ПЕРШЕ  КОХАННЯ І ПЕРША  УТРАТА

 

картинка 011_crПодорожуючи з концертами,  Моцарт познайомився із 16-річною Алоїзою Вебер (співачка-сопрано), в яку палко закохався і навіть хотів одружитися, але батько не дозволив йому цього зробити, бо дівчина була з бідної родини, він відправив сина з матір’ю в Париж. Там він грав у модних салонах ( і в Мадам Помпадур). Несподівана смерть матері перервала виступи і композитор поринув у депресію й тугу.

 

ОДРУЖЕННЯ  І  СМЕРТЬ

 

Коли невдовзі Моцарт повертається до Зальцбургу, він зустрічає у Відні знову Алоїзу Вебер, але вона вже заміжня і відмовляє Вольфгангу. Після цієї подвійної втрати—матері і коханої—Моцарт влаштовується на роботу до архієпископа Зальцбургського графа Колоредо. Він їсть із прислугою і виконує роботу не лише музиканта, а й по дому, грати за межами графського дому йому заборонено. Це дуже засмучує Моцарта, і він іде зі служби.

 

СЦЕНКА « НІЧНА  СЕРЕНАДА»

 

альтанкаАвтор: Один із творів для Моцарта був особливо дорогим. Він писав цю серенаду, вкладаючи у неї всю свою любов і весь талант, з наміром подарувати її Констанції до 5 річниці їх весілля.

Моцарт: Щоб відсвяткувати таку важливу подію, я винайму у господаря будинку на цей день увесь сад і запрошу багато друзів та невеликий оркестр. Я сам диригуватиму цим оркестром.

Автор: І справді, Моцарт диригував так, ніби це була прем’єра однієї з його опер… Слухаючи, як розносяться у прозорих віденських сутінках чудові звуки серенади, Констанца думала, що кращої музики їй не доводилося чути…

Констанція: Яка легка, романтична ця музика! сповнена ліризмом і задушевністю! Як дивовижно Вольфганг зумів виказати їй свої почуття!

Автор: Коли прозвучали останні акорди Констанція вигукнула:

Констанція: Вольфганг, це один з найкращих твоїх творів!

Моцарт: Наша «Маленька нічна серенада»!

 

УСМІШКА  «ЯК ПИСАТИ СИМФОНІЇ?»

 

Автор:   одного разу до Моцарта підійшов молодий композитор з проханням:

Молодий композитор:  Маестро, навчіть мене писати симфонії!

Моцарт:   Юначе, вам ще зарано звертатися до цього жанру…

Молодий композитор:  Але ж, Маестро, ви почали писати симфонії з 7 років!

Моцарт:Так, але я нікого не питав, як їх писати!

 

ПРИДВОРНІ  ІНТРИГИ

 

сальєріПриїхавши до Відня в 1781 році Моцарт мав надію стати диригентом придворного оркестру. Імператор Йозеф ІІ був прихильником німецької опери, але придворні надавали перевагу італійській опері. На шляху Моцарта став італійський композитор Сальєрі, який мав шанувальників при дворі. Моцарт мав задовольнятися місцем простого музиканта. Сальєрі згодом зрозумів, що має справу із справжнім генієм. Цю придворну боротьбу відобразили у фільмі «Амадей». Підозрюють також, що від заздрощів Сальєрі втратив розум і отруїв Моцарта, чим і ніби пояснюється його швидке і невідоме поховання (ніби для «замітання» слідів.)

       В 1781 році Моцарт їде до Відня, винаймає помешкання в родини Веберів. І хоч Алоїза Вебер була заміжньою, Вольфганг закохується в її сестру Констанцію і одружується. На річницю їх весілля згодом Моцарт напише один з кращих своїх творів: «Маленьку нічну серенаду». За 9 років подружнього життя Констанція народила Моцарту 7 дітей, однак лише двоє з них вижило. І хоч композитор дуже виснажувався роботою, він продовжував творити геніальну музику. Хоч і твори його не приносили йому достатку, треба сказати, що вони з дружиною були дуже марнотратними. Помер композитор без гроша у кишені. Через це і поховали його у бідняцькій могилі, слідів якої згодом не змогли знайти нащадки. Лише на початку кладовища стоїть пам’ятник, який вказує, що десь тут похований великий геній Вольфганг Амадей Моцарт.

 

СЦЕНКА №4 РЕКВІЄМ

 

Ведучий1: історії, яку ми вам розповімо, вже 201 рік. Це трапилося у Відні, на одній із вулиць міста, в невеликому дерев’яному будиночку, оточеному пахучими квітами. Невисокого зросту чоловік, приємної зовнішності, біляве волосся перуки було стягнуте атласною стрічкою, швидкими  кроками наближався до свого дому. Звали його Вольфганг Амадей  Моцарт, і йому не терпілося швидше записати  на нотному аркуші мелодію, яка щойно з’явилася в його свідомості.

 

Ведучий 2: Він поспішав працювати. Незрозуміла хвороба останнім часом загострилася. Дружина Констанція та друзі зі страхом помічали, що гасне вогонь у його очах. Відбиток страждань лежить на його змученому обличчі. та ніхто не підозрював, наскільки небезпечна його хвороба. Однак найменше це хвилювало самого композитора. Моцарт у передчутті щасливих хвилин творчості швидко збіг сходами і розчинив двері.

Констанція: Любий, там на тебе чекає якийсь  незнайомець. Він хоче бачити тільки тебе.

Незнайомець: Добродію, якщо ви не заперечуєте, приступимо відразу до справи. Я так багато чув про Вас. Ваша музика відома далеко за межами  Відня. відома вона й мені. Я прошу вас зробити мені невелику послугу.

Моцарт: Але хто ви? І в чому полягає послуга?

Незнайомець: Про мене ні слова! Я хочу вам зробити замовлення на написання Реквієму.

Моцарт: Але ж, шановний  пане! Такої музики я ніколи не писав! Це ж похоронна музика.!

Незнайомець: Саме так! Я повинен одержати партитуру реквієму якомога швидше,бо буде пізно. Ви будете щедро винагородженні після закінчення роботи.

Моцарт: Дозвольте сказати мені, що ви і ваше замовлення мене лякає, але моя родина потребує грошей, і я беруся написати реквієм. Приступлю  найближчим часом. Та мені здається цілком природним бажання дізнатися, хто ви.

Незнайомець: Ваш покірний слуга. (знімає капелюха і вклоняється.) Але я прошу вас надалі ніколи не питати про це. Моя головна умова: Ви ніколи не повинні дізнатися, ні хто я, ні для кого ця музика. Я покладаюся на вашу чесність, пане Моцарте. Мені потрібна впевненість, що все залишиться в таємниці.

Моцарт: Ви можете покластися на мене. А це що?

Незнайомець: Це—гарантія моєї чесності. (кладе торбинку з грішми).

Моцарт: Тисяча золотих! Неймовірно! Ніколи не було в мене таких грошей.  Ніколи! Які вони важкі, ці тисяча золотих!.

Незнайомець: Я йду заспокоєний. (виходить, Моцарт дивиться вслід йому)

Моцарт: Боже мій! Реквієм! Таємниця!Я ще ніколи не складав нічого подібного. А, може, це знак смерті, посланий мені Всевишнім?

картинка 009_crВедучий 1: роботу було розпочато. Через декілька днів незнайомець повернувся і приніс визначену суму в обмін на 1 частину реквієму. Так продовжувалося кілька місяців. Хвора й розладнана душа бідного композитора жахалася від появи незнайомця, вбачаючи в ньому фатального провісника смерті. У листі до друга він писав:

 

 

Моцарт: Я в жахливому стані… Думки плутаються, сили слабнуть, а образ незнайомця скрізь переслідує мене. Він постійно квапить мене, докоряє і вимагає замовленої роботи. Я продовжую композицію, тому що робота мене менше стомлює, ніж бездіяльність. Чого мені жахатися? Я відчуваю: близька моя смерть! А життя було таке прекрасне! Доля невблаганна! Я скоро закінчу свою похоронну пісню, бо повинен віддати її в готовому вигляді. Це—моя «лебедина» пісня….

картинка 01ч_crВедучий 2: Тихо, непомітно, без видимих ознак певної хвороби згасало життя великого композитора. Він не слухав порад лікаря, який радив лягати в ліжко і не мучити себе роботою. Моцарт продовжував писати Реквієм. Коли одного ранку йому погіршало, прийшов учень Моцарта Зюсмаєр і за вказівками композитора докінчив партитуру. 5 грудня 1791 року Моцарта не стало. На жаль, місце поховання великого композитора залишилось такою ж таємницею, як його останній твір. До речі, Особу незнайомця пізніше встановлено: це був граф, який мріяв стати композитором. Але музику він писати не вмів, тому купував твори в інших композиторів. А реквієм замовив у Моцарта, бо хотів присвятити його померлій дружині.

 

ЧИТЕЦЬ: Б’ють на Віденських вежах куранти,

                 Без жалю відраховують час.

                 Білий Моцарт і чорні троянди.

                 Срібні пряжки й камзола атлас,

                 А ще скільки неграно,

                 Та вже Реквієм серце снує,

                 Бродять тінями злі інтригани,

                 І нашіптують кожен своє…

                 Все минає…Усе промина…

 

СИН  ВЕЛИКОГО  МОЦАРТА

 

Мало кому відомо, що син Моцарта, Франк Ксав’єр Моцарт, упродовж 30 років мешкав у Львові. Він організував хор, навчав дітей гри на фортепіано, улаштовував концерти і сам диригував на них. Він , як і батько, писав музику. У багатьох його творах звучать мотиви укр.. нар. пісень.

 

СЛУХАННЯ ІЗ КРЕЙД_ФМ «КОЗАК» ПРО СИНА МОЦАРТА

 

ЗВ’ЯЗОК  ІЗ  УКРАЇНОЮ.

 

Моцарт був близько знайомий із Максимом Березовським, навчався з ним разом в консерваторії. Березовського і сьогодні називають українським Моцартом .

 

А ЗАРАЗ МИ ПЕРЕКОНАЄМОСЬ, НАСКІЛЬКИ УВАЖНО НАС СЛУХАЛИ

 

Наші глядачі. Саме зараз ми розпочнемо ВІКТОРИНУ «Хто знає Моцарта?» На самих активних учасників вікторини чекає сюрприз. То ж удачі вам! Почали!

ПРОВЕДЕННЯ   ВІКТОРИНИ:

ВІКТОРИНА «Я  ЗНАЮ  МОЦАРТА»

1 В якому місті, відомому з щорічного музичного фестивалю, народився     Моцарт ?

 а) в Лейпцигу                            б) в Зальцбургу                              в) у Відні           

2  Яку посаду займав при дворі архієпископа Зальцбургського батько Моцарта?   

    а) камердинера                б) придворного музиканта            в)  міністра

3  На якому інструменті зумів грати Моцарт у віці 3 років?

    а) скрипці                             б) клавесині                                      в) арфі

4  Як називалась дівчина—перше кохання Моцарта ?

   а) Лола Монтез             б) Фроляйн Марія-Тереза            в) Алоїза Вебер

5  Для яких двох королів грав Моцарт у 1764 році?

 а)ЛюдовікаХV і ЯковаІІІ б)ФіліпаII і Людовіка XVI в)ЛюдовікаXII ЙосипаII 

6  Палац Шенбрун у Відні був домом імператриці Марії Терези, яка прийняла на аудієнції Моцарта. Як називалася її донька, яка вийшла заміж за Короля Франції Людовіка 16 і була згодом страчена під час Французької Революції?

а) Шарлотта Кордей     б) Мадам де Помпадур       в) Марія Антуанетта     

7  В  яку пору доби могла бути виконана «Нічна серенада» в часи Моцарта?

а) на дитячому святі        б)  після обіду              в)  на маскарадному балу

8  На підставі твору якого драматурга була написана опера «Весілля Фігаро»?

 а)  Бомарше                           б)  Піранес                    в)  Вольтер

9  Вмираючи, Моцарт не закінчив свого  найбільшого твору. Його закінчив приятель Моцарта. Як називався цей твір?

 а ) Концерт для кларнету        б) Меса Реквієм              в)  Фуга органна

10  Ким була для Моцарта особа , представлена на портреті?

а) сестра                                    б)   дружина                    в) мама

11 Хто дав молодому Моцарту першу посаду?

                    а) Імператор Франц Йосип      б) граф Колоредо         в) Леопольд Моцарт

12 З котрою із цих відомих жінок Моцарт познайомився у Версалі?

а) Марія Антуанетта    б) Мадам де Помпадур         в) Шарлотта Кордей

13  На якій мові співається меса Реквієм Моцарта?

      а) старонімецька            б) латинь            в) італійська      г) українська

14  Який інструмент поступово витіснив із ужитку клавесин в часи бароко?

     а) піанола                б)  фортепіано                 в)  клавікорд

15  Як звали українського композитора, майстра хорової музики, що вчився із Моцартом і був його близьким другом?

     а) М. Лисенко            б) М. Березовський             в) М. Скорик

16  В якому місті працював більше 30-ти років син Моцарта  Франц Ксав’єр ?

     а) Жовква             б) Київ               в) Львів            г) Донецьк

17 Як звали італійського композитора, що завдяки інтригам відібрав посаду у Моцарта і, можливо, навіть отруїв його від заздрощів:

      а) Перголезі                     б) Сальєрі              в) Верді          г) Россіні

18Який твір замовив у юного12-річного Моцарта Австрійський Імператор?

     а) пісню              б) Реквієм              в) оперу                     г) Симфонію

 

 

НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ ВІКТОРИНИ МЕДАЛЯМИ .

 

ЗАВЕРШЕННЯ:

 

Вчитель: Завершуючи нашу зустріч, я хочу сказати вам: шанувальниками і знавцями музики не народжуються, ними стають. Для того, щоб полюбити музику, треба її слухати. Любіть та вивчайте велике мистецтво Музики. Воно відкриє вам цілий світ високих почуттів, пристрастей, думок. Воно духовно збагатить вас, зробить кращими і досконалішими. До нових зустрічей з Музикою!!!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Волошінська Алла Андріївна
    Неймовірна робота! Велика подяка автору!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
30 січня 2018
Переглядів
4593
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку