Воля і вольові дії людини .

Про матеріал

Цікава інформація що до інформації про волю людини та вольові дій людини . Які існують вольові дії ,на які етапи вони розподілені та їх значення в житті людини .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Для досягнення поставленої мети людина проявляє ініціативу, напружує свої розумові і фізичні сили, долає труднощі, стримує пориви і бажання, які не сприяють успішному досягненню мети. У цих проявах людської поведінки найяскравіше виявляється такий аспект психічного життя, як воля.

Номер слайду 3

Воля – це свідоме регулювання людиною своєї поведінки і діяльності, виражене в умінні долати внутрішні і зовнішні труднощі при здійсненні цілеспрямованих дій і чинників. Воля – це психічний процес, свідомої і цілеспрямованої регуляції людиною своєї діяльності і поведінки з метою досягнення поставлених цілей.

Номер слайду 4

Спонукання до дій у людини розрізняють за змістом і психологічною природою. В одних випадках це може бути негайна імпульсивна реакція на подразник, в інших — повільна поміркована дія після оцінки ситуації.

Номер слайду 5

Їх здійснюють при виникненні не усвідомлюваних або недостатньо усвідомлюваних спонукань. Вони мають імпульсивний характер і позбавлені будь-якого чіткого плану (наприклад, у стані паніки). За психофізіологічною природою мимовільні дії бувають вроджені й набуті. До вроджених мимовільних дій відносять різні орієнтувальні, захисні та хапальні реакції, виразні рухи. В їх основі — безумовні рефлекси, які викликаються безумовними подразниками і здійснюються нижчими відділами центральної нервової системи. До набутих мимовільних дій належать викликані умовними подразниками орієнтувальні, захисні, хапальні реакції та виразні рухи, що відбуваються завдяки діяльності кори головного мозку.

Номер слайду 6

Зміст і засоби реалізації таких дій підпорядковані свідомим цілям людини. Вони нерозривно пов'язані з відображенням мети та засобів її досягнення і охоплюють прагнення до мети, попереднє уявлення про мету і рухове уявлення. Довільні дії здійснюються за допомогою саморегуляції, яка передбачає довільний контроль за їх плануванням і виконанням. Її структура включає мету, якої хоче досягти людина, а також програму дій, яку вона повинна здійснити для досягнення мети. Саморегуляція передбачає і з'ясування критеріїв успішності дій, зіставлення з ними одержаних результатів дії та прийняття рішення, згідно з яким дію вважають закінченою або її продовжують, коригуючи.

Номер слайду 7

Вольові дії людини скеровані на досягнення свідомо поставлених цілей і пов'язані з подоланням труднощів. Вони бувають різними за складністю. Так, індивід, який вперше сів на велосипед, переборює деякі побоювання, пов'язані з можливим падінням. Така вольова дія є простою. Складна вольова дія має кілька простих. Складні дії входять у систему організованої вольової діяльності людини, спрямованої на досягнення віддалених цілей. До цієї системи належать також вольові якості. Головною психологічною функцією волі є посилення мотивації і вдосконалення регуляції дій. Цим вольові дії відрізняються від імпульсивних, які відбуваються мимовільно і недостатньо контролюються свідомістю.

Номер слайду 8

1) усвідомлення мети і прагнення досягти її; 2) усвідомлення ряду можливостей досягнення мети; 3) поява мотивів, які стверджують або заперечують ці можливості; 4) боротьба мотивів і вибір: 5) прийняття однієї з можливостей як рішення; 6) здійснення прийнятого рішення; 7) подолання зовнішніх перешкод при здійсненні прийнятого рішення і досягненню поставленої мети.

Номер слайду 9

Етап усвідомлення цілі і прагнення досягти її не завжди супроводжується боротьбою мотивів в складному дії. Якщо мета задана ззовні і її досягнення обов'язково для виконавця, то її залишається тільки пізнати, сформувавши в уяві певний образ майбутнього результату дії. Боротьба мотивів виникає па даному етапі тоді, коли у людини є можливість вибору цілей, принаймні, черговості їх досягнення. Боротьба мотивів, яка виникає при усвідомленні цілей, -це структурний компонент вольової дії, а скоріше певний етап вольової діяльності, частиною якої виступає дію. Кожен з мотивів, перш ніж стати метою, проходить стадію бажання (в тому випадку, коли мета вибирається самостійно).

Номер слайду 10

2. Етап усвідомлення ряду можливостей досягнення мети - це власне розумове дію, що є частиною вольової дії, результат якого є встановлення причинно-наслідкових відносин між способами виконання вольової дії в наявних умовах і можливими результатами.

Номер слайду 11

3.Бажання - це існуюче ідеально (в голові людини) зміст потреби. Бажати чого-небудь - це насамперед знати зміст спонукального стимулу. Оскільки у людини в будь-який момент є різні значущі бажання, одночасне задоволення яких об'єктивно виключено, відбувається зіткнення протиборчих, незбіжних спонукань, між якими належить зробити вибір. Цю ситуацію і називають боротьбою мотивів. На етапі усвідомлення мети і прагнення досягти її боротьба мотивів дозволяється вибором мети дії, після чого напруга, викликане боротьбою мотивів на цьому етапі, слабшає.

Номер слайду 12

Етап боротьби мотивів і вибору виявляється центральним у складному вольовому дії. Тут, як і на етапі вибору мети, можлива конфліктна ситуація, пов'язана з тим, що людина розуміє можливість легкого шляху досягнення мети (це розуміння - один з результатів другого етапу), але в той же час в силу своїх моральних почуттів або принципів не може його прийняти. Інші шляхи є менш економічними (і це людина теж розуміє), але зате проходження їм більше відповідає системі цінностей людини. Результатом вирішення цієї ситуації є наступний етап - прийняття однієї з можливостей як рішення. Він характеризується спадом напруги, оскільки дозволяється внутрішній конфлікт. Тут уточнюються засоби, способи, послідовність їх використання, тобто здійснюється уточнене планування. Після цього починається реалізація наміченого на етапі здійснення прийнятого рішення.

Номер слайду 13

Етап здійснення прийнятого рішення, однак, не звільняє людину від необхідності докладати вольових зусиль, часом не менш значні, ніж при виборі мети дії або способів його виконання, оскільки практичне здійснення наміченої мети знову ж пов'язане з подоланням перешкод. Зовнішні перешкоди і труднощі можуть бути настільки значні, що тільки наявність сильної волі дозволяє людині "не опускати руки", не відмовлятися від виконання прийнятого рішення і досягнення необхідного результату. Результати будь-якого вольового дії мають для людини два наслідки: перше - це досягнення конкретної мети, друге пов'язане з тим, що людина оцінює свої дії і витягує відповідні уроки на майбутнє щодо способів досягнення мети, витрачених зусиль.

Номер слайду 14

підготовчий (етап дії подумки, обміркування, на якому усвідомлюється мета, визначаються шляхи і засоби досягнення мети і приймається рішення) виконавчий етап (виконання прийнятого рішення і самооцінка виконаної дії).

Номер слайду 15

На першому етапі досить важливо усвідомлювати значення мети. Якщо людина усвідомлює її суспільне значення, то вона стає здатною до подолання значних труднощів. Важливим також є усвідомлення доступності мети. Постановка цілей, яких людина не здатна досягти, створює звичку не доводити розпочату справу до кінця. Однак і легкодоступні цілі не розвивають волі, не виробляють уміння боротися з труднощами. Зміст підготовчого етапу вольової дії може бути різним залежно від того, чи є внутрішні або зовнішні перешкоди на шляху до досягнення мети. За наявності перешкод підготовчий етап набуває характеру боротьби мотивів. Це трапляється тоді, коли у людини наявні суперечливі бажання, з яких одні спонукають її до певної дії, а інші відвертають від неї. В результаті боротьби мотивів людина приймає рішення. Воно виявляється як намір діяти або як намір відмовитися від дії, що є завершальним на підготовчому етапі вольової дії. Наступний важливий етап будь-якої вольової дії - виконання прийнятого рішення, яке може мати форму зовнішнього вчинку (дії) або утримання від зовнішньої дії (внутрішні вольові вчинки).

Номер слайду 16

Результатом вольової дії є досягнення мети. Завершується вольова дія самооцінкою: людина оцінює обрані нею способи досягнення мети, докладені зусилля і робить відповідні висновки на майбутнє

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Розробки уроків
Інкл
Додано
30 березня 2020
Переглядів
5253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку