Вплив алкоголю на організм людини

Про матеріал
Підлітковий вік – це важливий, відповідальний і нелегкий стан життя кожної людини. В цей період змінюються уявлення про себе і навколишню дійсність. В цей час настрій стає емоційно нестійким. Переходячи з дитячого світу до дорослого, підліток ще не належить повною мірою ні до того, ні до іншого, тому його поведінка часто буває непередбачуваною і неадекватною. В цьому ж віці у зв’язку з розумінням дітородної функції чоловіка і жінки проявляється і статева зацікавленість, яка має на увазі специфічні взаємовідносини між людьми різної статі. Здібність усвідомлювати себе носієм певної статі лежить в основі формування статевої поведінки підлітка. Великий вплив на статеву поведінку підлітків здійснюють соціокультурні чинники. Переорієнтація в останні роки громадської думки щодо норм сексуальної поведінки свідчить про лібералізацію статевої моралі, певною мірою моральну легалізацію невпорядкованих статевих зв'язків, проституції (звичайними і доступними стали еротичні шоу, порнографія, еротичні фільми тощо). За низької статевої культури, сексуальної грамотності це, призводить до духовної деградації молоді, поширення венеричних захворювань, ВІЛ-інфекції, зростання кількості абортів, що загрожує здоров'ю, а іноді життю людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВПЛИВ АЛКОГОЛЮ НА ЛЮДИНУ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Про дію спиртових напоїв люди дізналися не менше ніж за 8000 років до нашої ери

Номер слайду 4

В Древній Русі пили дуже мало. Лише на вибрані свята варили медовуху, брагу чи пиво.

Номер слайду 5

В наші дні дуже актуальна проблема вживання алкоголю

Номер слайду 6

В організмі алкоголь проявляє чотири основних ефекта:-забезпечує організм енергією; -сповільнює роботу центральної нервової системи, знижує її ефективність;-стимулює вироблення сечі (внаслідок цього клітини зневоднюються); -виводить зі строю печінку

Номер слайду 7

Після одного прийому незначної дози спиртного алкоголь зберігається в мозку, серці, нирках, шлункові від 49 годин до 15 діб

Номер слайду 8

При вживанні алкоголю зникають заборони, занепокоєння та хвилювання, вони поступаються місцем відчуттю; погіршується зір, мова і координація рухів.

Номер слайду 9

Навіть одноразове вживання алкоголю, приводить до відмирання великої кількості нервових клітин. А систематичне вживання будь-яких видів алкогольних напоїв приводить до негативних невідворотних наслідків для людського мозку. Найбільшою жертвою етанолу в людському тілі є мозок. Вражається практично кожна його частина. Особливої руйнації зазнає лобовий відділ кори головного мозку, який відповідає за вищі інтелектуальні функції людини, її моральність, пам’ять, творчі здібності. Недаремно говорять, що п’яниця пропиває сором, совість та свої таланти. Ще однією жертвою етилового спирту є мозочок. Він відповідає за регулювання рухів частин тіла людини. Саме дія алкоголю на мозочок є причиною втрати координації у п’яних. Помічена також негативна дія етанолу на продовгуватий мозок, який регулює важливі функції організму, такі як дихання, серцебиття, кров’яний тиск, травлення, ковтання та блювання. Коли молода людина вперше приймає велику дозу алкоголю, відбувається інтоксикація, тобто отруєння. У відповідь на таку агресію проти власного тіла продовгуватий мозок включає захист – блювотний рефлекс. Проте, коли вживання алкоголю стає систематичним, уражений мозок перестає реагувати на отруєння. Це веде до фізичної залежності і ушкодження внутрішніх органів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У сильно п’ющих людей развивається алкогольний гепатит і цироз печінки, збільшується селезінка

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Печінка алкоголіка та здорової людини

Номер слайду 16

Наслідки алкоголізму: враження мозку, стравохідна кровотеча з варикозних судин, функціональна ниркова недостатність, анемія, порушення згортання крові

Номер слайду 17

Алкоголь, негативно впливає на здоров’я жінки, порушує нормальне функціонування її статевих органів

Номер слайду 18

Алкогольного плоду синдром У основі синдрому лежить зловживання жінкою алкоголем до і підчас вагітності, який, проходячи через плаценту, викликає придушення синтезу клітинною і безклітинною РНК, розвиток алкогольної гіпоглікемії, порушення трансплацентарного транспорту есенціальних амінокислот, цинку і ін. СИМПТОМАТИКА: прояв патології різноманітний, але в більшості випадків присутньо чотири групи симптомів:1. Пре- і постнатальна дистрофія: діти народжуються з невеликою масою і недостатньою довжиною тіла. Надбавка у вазі і швидкість росту різко зповільнені.2. Черепно-лицьова дисморфія ("обличчя дитини з алкогольним синдромом"): коротка очна щілина, косоокість, видовжене обличчя, низьке перенісся, опукла верхня губа, глибоко розташовані вушні раковини, мікроцефалія, сплощення потилиці.3. Соматичні потворності: аномальне розташування пальців, деформація грудної клітки, укорочення стоп, зарощування заднього проходу, кавернозні ангіоми, вроджені вади серця, фіброз печінки і ін.4. Поразки нервової системи, що виявляється відразу після народження: тремор, спинтанні судоми, м'язова гіпотонія і так далі. У подальшому розвитку виявляються розумова відсталість, гідроцефалія і ін.

Номер слайду 19

Майбутнім мамам слід задуматися

Номер слайду 20

Діти і підлітки, які вживають алкоголь часто хворіють інфекційними хворобами

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Під дією спиртного у підлітків порушується робота ритму серця, вироблення ферментів в печінці, порушується фільтраційна функція нирок, погіршується пам’ять і мислення

Номер слайду 23

Затримка розумового розвитку дітей - один із головних наслідків алкоголізму батьків

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Тривалість життя сильно п’ющих на 10 – 12 років менша середнього

Номер слайду 26

Підлітковий алкоголізм виникає і при частому вживанні пива

Номер слайду 27

Пивний алкоголізм. Вже давно відомо, що пивний алкоголізм формується швидше, ніж горілчаний. Пиво – це натуральний алкогольний напій, в складі якого присутні велика кількість сполук: - вода (91-93%), - вуглеводи (1,5-4,5%),- етиловий спирт (3-7%) - азотовмісні речовини (0,2-0,65%) та інші компоненти. Чому так відбувається? 

Номер слайду 28

Міф №1. Існує думка, що пиво корисне для серця та судин. Пиво швидко всмоктується в організм, переповнюючи кровоносну систему, при великій кількості випитого виникає варикозне розширення вен і збільшення об’ємів серця. Рентгенологи називають цей феномен явищем пивного серця, або синдром капронової панчохи. Якщо зловживати пивом, в кінці кінців серце стає в’ялим, а його функція живого мотору знижується.

Номер слайду 29

Міф №2. Пиво корисне для продовження роду. Ні, адже у відповідь на прийом пива в чоловічому організмі, зокрема в печінці, починає виділятися речовина, яка заважає вироблятися тестостерону – головному чоловічому статевому гормону. А жіночі статеві гормони беруть верх. Як наслідок, починається розвиток організму за жіночим типом – стає ширшим таз, збільшуються грудні залози, з яких починає виділятися молозиво. У жінок, які зловживають пивом, збільшується вірогідність захворювання на рак молочної залози.

Номер слайду 30

Хміль містить особливі стероїдоподібні речовини – фітоестрогени, які є рослинними аналогами жіночих статевих гормонів. В організмі здорової жінки на добу виробляється 0,3-0,7 мг естрогену. Дієва концентрація жіночого гормону в 1 літрі пива може досягати 0,15 мг в перерахунку на естроген. Цієї кількості досить для помітного впливу на гормональний статус людини. Саме тому чоловіки, які зловживають пінним напоєм, поступово стають схожими на жінок – з’являються відкладання жиру на стегнах, «пивний» живіт, розширюється таз, збільшуються груди (інколи спостерігається виділення молозива). Поступово розвивається імпотенція, перероджуються тканини сім’яників. Вживання алкоголю жінками призводить до розростання тканин матки та яєчників, збільшення секреції в фаллопієвих трубах, порушення менструального циклу, стає сумнівною репродуктивна функція.

Номер слайду 31

Міф №3. Пиво допомагає зняти стрес, корисне для нервової системи та клітин головного мозку. При пивной залежності уражуються клітини головного мозку, послаблюється імунітет та стає нестійкою психіка людини. В склад пива входять психоактивні речовини, які створюють ефект сп’яніння, який притупляє почуття та рефлекси. Тобто пиво є ще й седативним засобом. З часом погіршується пам'ять, знижується рівень навчальної діяльності. Дози пива збільшуються, проявляються алкогольні ексцеси, гинуть клітини головного мозку, які через кров, нирки та сечовий міхур потрапляють до каналізації. Навіть безалкогольне пиво шкідливе, так як алкоголь у ньому все ж таки є, хоча й в дуже малій кількості. Хворі пивним алкоголізмом потрапляють в лікарні в край важкому, запущеному стані, найчастіше з вираженим недоумством і зниженням особової оцінки. 

Номер слайду 32

Міф №4. Пиво корисне для нирок. Пиво вимиває з організму всі білки, жири, вуглеводи та мікроелементи, особливо калій, магній та вітамін С. При дефіциті калію відбуваються зриви серцевого ритму, виникає сухість шкіри, слабкість м’язів. При нестачі магнію змінюється настрій, виникає безсоння. Нестача вітаміну С призводить до зниження імунітету, виникають часті простудні захворювання. Яка ж від цього користь?

Номер слайду 33

Всесвітня організація охорони здоров'я провела опитування школярів у 41 країні світу, чи вживають вони спиртне. Україна в списку перша. 40 % дітей в Україні вживають алкоголь.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

За останні десять років кількість пивних алкоголіків в Україні зросла в 10 разів. Частка пивних алкоголіків в мегаполісах складає 10%-15%. Однією з основних причин є міф про нешкідливість пива, сьогодні в країні 1% дітей 12-13-ти років щодня вживають алкогольні напої

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Діти алкоголіків в 3-4 рази частіше стають алкоголіками

Номер слайду 38

Звичка до алкоголю – стає причиною багатьох злочинів

Номер слайду 39

Наслідки алкоголізму

Номер слайду 40

Сумна статистика

Номер слайду 41

Номер слайду 42

В нашому коледжі проведено анкетування стосовно вживання студентами алкогольних напоїв. В опитуванні взяли участь 115 студентів I – IV курсів нашого коледжу. Студентам були задані такі запитання:1. Коли Ви вперше спробували:горілку; в 14-15 років – 29% , 16 – 18 років – 38% вино; в 7–12р. – 12%, в 13–12 р. – 14%, в 14– 15 р. – 38%, в 16-18 р. – 17%пиво; в 7–12р. – 14%, в 13–12 р. – 9%, в 14– 15 р. – 52%, в 16-18 р. – 5%слабоалкогольні напої; в 7–12р. – 6%, в 14– 15 р. – 34%, в 16-18 р. – 12% 2. Чи дозволяють Вам батьки вживати:горілку; 95% - нівино; 41 % – так, 59 % - ніпиво;33 % - так, 67 % - ніслабоалкогольні напої 29 % - так, 71 % - ні 3. Що Ви відчули, коли вперше спробували алкогольні напої ? 4. Чи відносяться до алкогольних напоїв:пиво;95% - так. Longer, Beermix і т.д;8% -ні, 92- так. Revo, Burn, Red bull і т.д. 5. Де Ви, зазвичай, вживаєте алкогольні напої?На дискотеці, в клубі, в кафе, барах, на свята вдома і з друзями

Номер слайду 43

6. Спробуйте пригадати, скільки приблизно Ви вживаєте алкогольних напоїв протягом тижня:пиво; 0,5 – 1 л. 7. Що краще допоможе зняти стрес:спорт;38%Солодощі;43%трудова діяльність;27%спілкування з батьками;44%спілкування з друзями.68% 8. З якою метою Ви вживаєте алкоголь?покращити настрій;бо так роблять всі; 9. На вашу думку, з якого віку можна вживати алкогольні напої ?З 18 років – 58 %, З 21 року – 42 %.

Номер слайду 44

Україна займає перше місце в світі по вживанню алкоголю серед дітей та молоді. 40% дітей у віці від 14 до 18 років вже залучені до його систематичного вживання. Величезна кількість молодих людей уже до двадцяти років стають або алкоголіками, або сильно питущими. Середній же вік, по досягненні якого молодь починає вживати алкоголь, - 14 років. П’ють алкогольні напої (включаючи пиво) щодня або через день 33,1% юнаків і 20,1% дівчат. Уживає пиво кожен третій підліток у віці 12 років, а у віці 13 років - двоє з кожних трьох. На українців у віці до 25 років припадає до 50% всього вживання пива на Україні.

Номер слайду 45

Щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей, за даними Національної ради з питань охорони здоров‘я, щодня алкоголь вбиває 40 українців. Майже 40% українських підлітків 14 — 18 років регулярно вживають спиртні напої. Алкоголь є причиною передчасної смерті майже 30% українських чоловіків. На думку вітчизняних медиків, наразі в Україні нараховується 700 тисяч лише офіційно зареєстрованих алкоголіків. На 6 питущих чоловіків припадає 1 жінка.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Л. Толстой. Пьянство заглушает голос совести. В этом главная причина самоодурманивания людей. Спирт так же консервирует душу и ум пьяницы, как он консервирует анатомические препараты. А. Чехов. Водка белая, но краснит нос и чернит репутацию.

Номер слайду 48

Феодосий Печерский. Бесноватый страдает по неволе и может удостоиться жизни вечной, а пьяный страдает по собственной воле и предан на вечную муку. Н. Семашко. Можно сказать, что сколько мужья выпили водки, столько их жены и дети пролили слез. К. Ушинский. Пьяному на светлой улице темно

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Матеріал підготувала Психолог Могилів – Подільського медичного коледжу. Бабічева Лілія Анатоліївна

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
1818
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку