Вплив солей важких металів на ростові реакції рослин

Про матеріал
Практична робота. Вплив солей важких металів на ростові реакції рослин. Вплив солей важких металів (кадмію хлориду) на проростки кукурудзи.
Перегляд файлу

 

Практичне заняття

Вплив солей важких металів на ростові реакції рослин

Мета: оцінити вплив солей важких металів (кадмію хлориду) на проростки кукурудзи.

Хід роботи

  1. Проростити насіння кукурудзи (не менше 20 насінин).

C:\Users\ASUS\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\3.jpg

  1. Приготувати розчини хлориду кадмію у концентраціях: 1,25 мкмоль/л; 2,5 мкмоль/л та 5 мкмоль/л.

  1. Виміряти (за допомогою штангенциркулю) довжину корінців та довжину стеблин проростків перед посадкою у розчини солі кадмію.

 

Середня довжина корінців, мм

Середня довжина стебла, мм

3,84

3,21

  1. Посадити дослідні проростки у склянки із відповідними розчинами, контрольні проростки залишити рости у звичайній воді (мінімум по 5 шт).

  1. Через тиждень повторити вимірювання.

  1. Заповнити таблицю.

Варіант досліду

Довжина коренців,мм

Довжина стебла,мм

Контроль

16,7

11,3

Дослід 1- 1,25 мкмоль/л

13,1

8,0

Дослід 2- 2,5 мкмоль/л

9,8

6,4

Дослід 3- 5 мкмоль/л

6,4

3,2

 

Висновок

 До важких металів належать більше ніж 40 металів з атомною масою понад 50 атомних одиниць. Відповідно до класифікації М. Реймерса, важкими металами слід називати метали зі щільністю більше ніж 8 г/см3: Cu, Zn, Ni, Pb, Cd, Co, Sb, Sn, Bi, Hg. Деякі з них належать до мікроелементів, тобто хімічних елементів, які вкрай важливі для зростання та розвитку рослин і тварин. У рослинах мікроелементи або входять до складу ферментів, або ж активують їхню роботу і потрібні в мізерно малій кількості.

 Деякі важкі метали (As, Cd, Hg, Pb) не впливають істотно на ріст рослин, оскільки не мають певних фізіологічних функцій у життєвому циклі рослини. Але такі метали, як Cu, Fe, Mn, Mo, Ni, Zn є життєво важливими елементами для рослин. Надлишок цих елементів може призвести до значного отруєння рослинного організму. Так, наприклад, 1,5 – 2,5 кратне підвищення рухомих форм важких металів (Cu, Zn, Pb, Cd) у ґрунті викликає зниження кількості та якості продукції сільськогосподарських культур. Поглинання важких металів рослинами і подальше накопичення вздовж харчового ланцюга є потенційною загрозою для здоров'я людини і тварин.

 Дія на зростання та розвиток рослин деяких елементів:

  • Свинець. У невеликих кількостях сприяє прискоренню росту рослин, підвищенню вмісту крохмалю. Забруднення ґрунту та води свинцем пригнічує фотосинтетичні процеси, що в результаті негативно позначається на врожайності.
  • Мідь. Стимулює процеси фотосинтезу та утворення ферментів на основі заліза, у тому числі пероксидази. Надлишок міді призводить до непропорційного розвитку, придушення росту пагонів, швидкого в’янення рослин.
  • Кобальт. Як мікродобриво прискорює дозрівання та підвищує врожайність сільськогосподарських культур, зокрема цукрових буряків. У надлишку призводить до відмирання перенасичених елементом частин рослини, найчастіше листя.
  • Цинк. Присутність у ґрунті мікроелемента необхідна для здорового розвитку рослини: при нестачі цинку зупиняється вироблення гормону росту ауксину, знижується життєстійкість. Надлишок металу призводить, навпаки, до уповільнення зростання, відмирання нових пагонів, зниження засвоюваності міді.
  • Ртуть. Активно накопичується в хвойних деревах і рослинах, що розмножуються спорами. У великих концентраціях призводить до уповільнення обміну речовин, клітинного дихання та вироблення життєво важливих ферментів.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вчитель біології
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
3 березня 2023
Переглядів
621
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку