Вплив тютюну на здоров'я людини

Про матеріал
Презентація на тему "Вплив тютюну на здоров'я людини" Здоровий спосіб життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив тютюну на здоров'я людини. Виконала Максимова Вікторія

Номер слайду 2

Зміст1. Що таке тютюн та нікотин?2. Хімічний склад тютюнового диму.3. Що ховається у сигареті?4. Легенево-дихальна система.5. Серцево-судинна система.6. Травна система.7. Репродуктивна система.8. Онкологічні захворювання.9. Статистичні данні.10. Після того, як ви кините палити.11. Висновок.

Номер слайду 3

Що таке тютюн та нікотин? Тютюн — це однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння. Основна особливість тютюну — вміст нікотину. Нікотин — одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак. Смертельна доза нікотину для людини — 50-70 мг (1 мг на кілограм маси тіла).

Номер слайду 4

Хімічний склад тютюнового диму. Тютюновий димвиділено понад 1200різноманітних речовинорганічнінеорганічні вуглеводні стерини спирти естери альдегіди кетони хініни нітрили кислоти феноли алкалоїди сполуки Ar Cu Fe Pb Mn Ni оксид N та ін. Тютюнова смола, що утворюється при курінні, містить канцерогени - хімічні сполуки, які при взаємодії з тканинами живих організмів можуть спричинити злоякісні пухлини. Нікотин – найшкідливіша речовина,бо спричинює звикання!!! 

Номер слайду 5

Що ховається у сигареті?

Номер слайду 6

Легенево-дихальна система. У області дихальних шляхів великого перетину розвивається кашель і активізується виділення мокроти. Малі дихальні шляхи запалюються і звужуються. Тривала дія диму надає ушкоджувальну дію на вії епітелію і утрудняє їх нормальне функціонування. Хронічний бронхіт курців приводить до порушення виділення слизу за допомогою вій. У легких курців виявляється підвищений вміст запалених клітин. Напади астми відбуваються частіше і набувають важчої форми. Виникає схильність до рецидивів респіраторних інфекцій.

Номер слайду 7

Серцево-судинна система. Після кожної викуреної сигарети підвищується тиск крові. Також збільшується число ударів серця. Крім того, сигаретний дим викликає звуження судин периферичних артерій. Разом з цим куріння сприяє розвитку станів, що приводять до утворення тромбів, унаслідок: прискореної агрегації і адгезії тромбоцитів; підвищення рівнів фібріногена в плазмі і в'язкості крові; скорочення періоду життя тромбоцитів і часу згортання крові.

Номер слайду 8

Травна система. Під час куріння стимулюється секреція соляної кислоти в шлунку. Вона роз'їдає захисний шар цього органу і сприяє виникненню шлункової виразки. Що найнеприємніше, лікувати виразку дуже важко, якщо попередньо не кинути палити. Шкідлива звичка уповільнює загоєння виразок і сприяє їх повторному виникненню. Все це легко може перерости в рак шлунка.

Номер слайду 9

Репродуктивна система. Якщо ви курите, то вже скоро у вас різко знизиться здатність до дітонародження. Тютюнова отрута руйнує дозріваючі і повноцінні клітини в організмі і знижує рівень статевих гормонів. При цьому, враховуйте, що куріння знижує можливість мати дітей, як у чоловіків, так і у жінок. Більшість курців замислюються про шкоду куріння лише у разі виникнення хвороб. Але якщо кинути шкідливу звичку вже сьогодні, багато проблем зі здоров'ям вдасться запобігти.

Номер слайду 10

Онкологічні захворювання. Куріння є основною причиною виникнення злоякісних новоутворень губи, порожнини рота і глотки, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів і легенів. 95% померлих від раку легенів (за статистичними даними, одержаними в різних країнах) були злісними курцями, що викурюють 20-40 сигарет в день, тобто можна стверджувати, що практично всі випадки смерті від раку легенів безпосередньо пов'язані з курінням. Причому серед хворих раком гортані ті, що палять, складають 80-90%.

Номер слайду 11

Статистичні дані Кожна цигарка скорочує життя людини у середньому на 12 хв. У курців рак легень буває в 20 разів частіше, ніж у некурців. Під час сходження на Памір на висоті 5000 м один з альпіністів знепритомнів. Він був єдиним курцем у групі. Серед космонавтів немає жодного курця. Серед спортсменів немає жодного курця. Обирай!

Номер слайду 12

Після того, як ви кините палити… Через 8 годин рівень нікотину і чадного газу в крові зменшуються наполовину, рівень кисню збільшується до нормальних величин. Через 24 години чадний газ повністю виводиться з організму, легені починають очищатися від накопичених смол. Через 48 годин в організмі не залишається нікотину. Відновлюється чутливість до смаків і запахів. Через 72 години дихання стає більш вільним, зникають труднощі у вигляді хрипів, кашлю. Бронхи розслабляються, рівень енергії в організмі збільшується. Через 2-12 тижнів рівень кровообігу збільшується, фізичні навантаження даються легше. Через 3-9 місяців повністю зникають труднощі з диханням (кашель, хрип), обсяг і ефективність легких зростають на 10%. Через 1 рік ризик серцевого нападу зменшується вдвічі. Через 10 років ризик раку легенів зменшується наполовину. Через 15 років ризик серцевого нападу зменшується до рівня некурящої людини.

Номер слайду 13

Висновок Нікотин - це отрута повільної дії, він руйнує організм зсередини, протягом багатьох років. Мало того, адже курець губить не тільки себе, але і людей, які його оточують. Куріння найсильнішим чином підриває здоров'я людини. Кожному необхідно це якомога глибше зрозуміти й усвідомити. Потрібно заборонити рекламу таких товарів, і продаж їх дітям і підліткам. Утвердження здорового способу життя - важлива загальнодержавне завдання. Всіма силами сприяти її вирішення - обов'язок усіх людей, кожного жителя нашої країни. 

pptx
Додано
4 березня
Переглядів
30
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку