Вправи на засвоєння вивчених таблиць множення і ділення. Розв’язування задач

Про матеріал
Конспект уроку з математики 4 клас . Використання інтерактивних технологій навчання. Сучасні українські мультфільми.
Перегляд файлу

Тема уроку: Вправи на засвоєння вивчених таблиць множення і ділення. Розв’язування задач.

Мета: закріплювати знання таблиць множення і ділення; розвивати обчислювальні навички, логічне та креативне мислення, пам'ять, уміння застосовувати набуті знання практично; прищеплювати інтерес до вивчення математики; виховувати патріотизм, почуття дружби, взаємодопомоги, популяризувати український кінематограф (зокрема вітчизняні мультфільми).

Обладнання: мультимедійна презентація, пазли, малюнки, кольорові олівці.

Хід уроку

І. Організаційний момент

«Пригорща слів для гарного настрою».

Уявіть, що у ваших долоньках – дрібка гарного настрою. Поділіться ним, щоб зробити день приємнішим для всіх, хто зараз поряд з вами. Почнімо наш урок.

Девіз нашого уроку (хором): «Вигадуй, пробуй, твори! Розум, фантазію прояви!»

Вправа: «Самоналаштування»

Покладіть руки на парту, закрийте очі та промовляйте :

  • Я зможу сьогодні добре працювати на уроці.
  • Я особистість творча.
  • Я бажаю всім однокласникам успіхів на сьогоднішньому уроці.

ІІ. Оголошення теми й мети уроку.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

3.1. Вправа «Хто дзвонить». (Усний рахунок).

Дорогі діти, у нас сьогодні незвичайний урок, провести його нам допоможуть герої українських мультфільмів, які до нас завітали.

(Звучить сигнал з комп’ютера).

До нас хтось телефонує на Skype. Для того, щоб дізнатися хто це, потрібно проявити свої вміння та знання таблички ділення. Перед вами закодоване ім’я героя мультфільму, кожній літері відповідає цифра, якщо правильно розв’яжете приклад, то зрозумієте хто нам подзвонив.

Відповідь: Микита Кожум’яка.

Інформація про мультфільм: «Микита Кожум'яка» в іноземному прокаті «Драконячі чари» (англ. The Dragon Spell) – український 3D-анімаційний фільм-фентезі, знятий Мануком Депояном за мотивами однойменної казки Антона Сіяніки. Прем'єра стрічки в Україні відбулась 13 жовтня 2016 року. Фільм розповідає про хлопчика Микиту, який повинен врятувати світ людей і світ магії від відьми.

  • Діти, Микиті потрібна допомога, щоб врятувати світ від чарів відьми.

3.2. Інтерактивна перевірка знань (Мультимедійний блок learningapps.org).

ІV. Розвиток математичних знань.

4.1. Робота з підручником.

Вправа 933 с.147.

4.2. «Задача дружби» (задача з логічним навантаженням).

4.3. Задача на аналогію «Чарівне дзеркало».

 

4.4. Знайомство з Котигорошком і його друзями. «Пригоди Котигорошка та його друзів» – український анімаційний мультсеріал, створений на студії «Укранімафільм». Знятий у 2013 році за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Прем'єрний показ відбувся у 2014 році в День Незалежності України, на телеканалі 1+1.

«Задача сили, мужності та перемоги».

 

 

 

 

 

 

 

 

4.5. Вправа «Козаки-характерники».

Інформаційна довідка

    Козаки-характерники були сильними чаклунами, серед здібностей яких – вміння зупиняти кров, заговорювати біль, ловити кулі голими руками, ходити по воді та вогню, годинами перебувати під водою, ставати невидимим, гіпнозувати, з'являтися у кількох місцях водночас та викликати панічний жах у ворогів. Котигорошко і його друзі хочуть перевірити ваші надзвичайні здібності: вміння шукати невидимі цифри і складати з ними вирази.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.6. Знайомство з Івасиком Телесюком.

   Івасик Телесюк   – звичайний сучасний хлопчик, тільки дуже непосидющий  – за все береться, скрізь пхає свого маленького кирпатого носика й нічим його не налякаєш. Чого тільки не вигадують батьки, щоб спрямувати  бурхливу Івасикову  енергію в мирне русло – навчання, спортивні секції, театральна студія, фотогурток. Та навіть із таким напруженим графіком Івасик знаходить час, аби побешкетувати. Ви тільки не подумайте, що він сякий-такий нехороший, навмисно все робить. Зовсім ні! Ця шкода в нього якось сама собою виходить, ненавмисно. Ось і в Чудному світі, де досі живуть герої старовинних казок,  Івасик швидко все поставив догори дригом.

  Івасик – герой телепрограми «Казка з татом», де   відомі актори, співаки й ведучі читали казки, що оживали на телеекрані завдяки сучасним анімаційним технологіям.

Хвилинка каліграфії «Математичний диктант з сюрпризом».

   На листку ви бачите різноманітні цифри, я зачитую завдання, ви визначаєте правильну відповідь і позначаєте її на листочку, наступну цифру з’єднуєте з попередньою і у вас повинен вийти малюнок-сюрприз (один із чарівних предметів, що допомагав Івасикові у його пригодах).

Математичний диктант

  1.                                                                                               Добуток чисел 4 і 9 збільш на 64
  2.                                                                                               Добуток чисел 9 і 2 зменш у 2 рази
  3.                                                                                               Частку чисел 49 і 7 збільш у 9 разів
  4.                                                                                               64 зменш у 8 разів і результат збільш у 9 разів
  5.                                                                                               Добуток чисел 2 і 9 збільш на 15
  6.                                                                                               Частку чисел 40 і 8 збільш у 7 разів
  7.                                                                                               Добуток чисел 6 і 5 зменш на 10
  8.                                                                                               Частку чисел 81 і 9 зменш у три рази

4.7. Фізкультхвилинка «Дружба».

4.8. Вправа «Чарівний пазл». (Робота в групах)

   Баба Яга зачаклувала Івасика Телесюка, розбивши його фотографію на частинки. Вам потрібно розв’язати правильно приклади і скласти пазли (цифри з правильними відповідями прикріплюєте зворотною стороною на таблицю з відповідною цифрою).

4.9. «Ми – чарівники». Складіть і запишіть задачу за малюнком.

4.10. Магія вишиванки. Знайомство з Мавкою.

Інформаційна довідка

  У вересні 2015 року прес-служба компанії FILM.UA Group заявила про початок виробництва повнометражного мультфільму за мотивами класичного твору Лесі Українки — «Лісова пісня».

 

   В грудні 2016 року мультфільм «Мавка. Лісова пісня» став переможцем 9-го конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Проект відзначили одним з найвищих балів (41,67) серед 88 проектів-фіналістів. Була укладена угода зі студією Анімаград[3] про надання часткового державного фінансування на суму 24,5 млн грн, що складає близько 30 % від загального бюджету. В березні 2017 року продюсери FILM.UA Group та Animagrad успішно провели перший міжнародний пітчинг проекту «Мавка. Лісова пісня» на найбільшому анімаційному форумі Європи Cartoon Movie, на якому Україна була представлена вперше. У традиційному для форуму анкетуванні багато з учасників назвали пітч «Мавки» найкращим з 50-ти проектів.

  З давніх-давен наші предки вишивали, але це не просто візерунки, у вишиванках можна закодувати різноманітну інформацію: дату народження, ім’я людини та багато іншого. Мавка приготувала для вас незвичайне завдання:

 

 

V. Підсумок уроку. Рефлексія

– Чи виправдалися ваші очікування щодо уроку?

– А про що ви розкажете вдома своїм рідним?

– Що було для вас найцікавішим?

VІ. Домашнє завдання

  •                                                                                     Повторити таблиці множення і ділення
  •                                                                                     Виконати завдання 940, 941 с. 148.
  •                                                                                     Скласти задачу про одного із героїв сьогоднішнього уроку.

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Вікторія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Математика, 4 клас, Розробки уроків
НУШ
Додано
24 березня 2022
Переглядів
632
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку