Вправи з ключем. Дидактичний матеріал

Про матеріал
Вправи з "ключем" сприяють засвоєнню теоретичного матеріалу, дають учням можливість застосувати на практиці набуті знання
Перегляд файлу

 

Вправа 1

Запишіть спочатку прості речення, потім складні. Підкресліть граматичні основи. Для зручності самоперевірки кожне речення записуйте з нового рядка

 

Збирають фрукти в саду. А завтра буде сонячно і розквітнуть сади. Здоров'я є важливим для людини, тому його треба берегти. В усіх будинках світяться вікна. Одягнутися треба тепліше. Добрі справи роблять люди, за це їх поважають. Трава посохла, бо дуже спекотно. Льєж – це місто в Бельгії. Роботу ми виконали вчасно, за це нас похвалив учитель. Стрибки – важлива частина занять. Не буде цього ніколи.  Твої руки пахнуть хлібом, я їх ціную. Ліс прокинувся, і пташки заспівали.

Ключ. Підкресліть у кожному реченні другу від початку букву, прочитаєте вислів.

 

Вправа 2

Запишіть речення відповідно до правил пунктуації: спочатку - прості, потім  - складні. Підкресліть граматичну основу. Для зручності самоперевірки кожне речення записуйте з нового рядка.

 

Зеленіють луки й поля. Віктор працює а Марія йому допомагає. Як посадиш вчасно то вродить рясно. До нас завітали письменники поети прозаїки драматурги. Олю виконай завдання! Наша школа чудова ми її цінуємо. Рано-вранці напевно буде холодно. Отже нехай буде так. І ми віримо що все буде добре. Щоб птахи взимку не загинули ми їх годуємо. Олеся розповіла як вона допомогла бабусі.

Ключ. Підкресліть у кожному реченні першу букву. Прочитаєте продовження вислову «Здоров’я – не все, але все без

 

Вправа 3

 

Запишіть відповідно до правил пунктуації: спочатку -  речення, у яких слова автора стоять перед прямою мовою, потім  - речення, у яких пряма мова стоїть перед словами автора.

Для зручності перевірки й самоперевірки кожне речення записуйте з нового рядка.

 

Віктор питає Чи можеш ти мені допомогти? Добро завжди повертається навчає мати. Оксано я тебе не чую говорить Андрій. Син розповідає Як цікаво ми провели час!  Едуард подумав Як живеться бабусі? Буду я навчатися мови золотої писав А. Малишко. Бабуся здивувалася Здається я такого ще не бачила. У Тараса виникло запитання Як виконати завдання? Ромашки бузок мальви ці квіти я люблю часто говорить мама. Даринка сказала Я тобі допоможу мамо. Енциклопедію можна взяти в бібліотеці нагадав учитель. Енциклопедія визначає Ґаджет  це як правило цікава технічна новинка у вигляді електронного пристрою.

   Ключ. У кожному слові підкресліть першу букву. З цих букв прочитаєте вислів

 

Вправа 4

Виписати речення, дотримуючись правил пунктуації,  у такому порядку:

  1. Речення з однорідними членами
  2. Речення зі звертаннями та вставними словами
  3. Складні речення
  4. Речення з прямою мовою

Для зручності перевірки й самоперевірки кожне речення запишіть з нового рядка

 

Там ростуть троянди мальви барвінок. Ми радо зустрічали сонце і сонце посміхалося нам. Евеліна згадала все будинок матір батька. Припини Миколо розмовляти. Ти сьогодні чарівна сказав Максим. Будемо ми уважно слухати запам’ятовувати почуте. Іван сказав що він бачив Марію. Олена по-моєму одужала. Енциклопедії словники довідники ці книги мені потрібні. Ич, як витьохкує соловейко вигукнула Марічка. Світлана безперечно уміє триматися. Хто почув учителя той правильно виконав завдання. Сергій сказав Сьогодні чудовий день. А наша пісня живе дума не вмирає. Яна запропонувала Працюймо разом!

Ключ. Підкресліть першу букву в кожному реченні. З цих букв прочитаєте продовження вислову «Ніколи не відмовляйся від того, що змушує…….»

 

Вправа 5

За лексичним значенням визначте слова й запишіть їх

1. Одиниця інформації, що дорівнює мільярду байтів

2. Той, хто займається альпінізмом

3.Звільняти від вантажу

4. Який має невелику висоту

5. Те ж саме, що вирій

6. Кисломолочний продукт, зазвичай підсолоджений, із добавками та ароматизаторами, який виготовляють сквашуванням молока за допомогою спеціальних бактерій

7. Орган нюху

8. Знак у вигляді коми, який ставиться вгорі після приголосного перед йотованим для позначення твердої вимови приголосного

9.  Книга, у якій в алфавітному чи тематичному порядку подано слова якоїсь мови (з тлумаченням, перекладом на іншу мову і т. ін.)

10. Занурюючись у воду, опускатися на дно під дією сили ваги; потопати.

11. Письмова вказівка лікаря аптеці про виготовлення і застосування ліків

12. Річ, призначена для гри

13. Послідовник йоги

Ключ. Підкресліть у кожному слові першу букву. Прочитаєте закінчення вислову «Краща прикраса життя -……»

 

Вправа 6

 

   Записати речення відповідно до правил пунктуації в такому порядку:

- речення з однорідними членами

- речення зі звертаннями та вставними словами

- складні речення

- речення з прямою мовою

 

І.Черешню, вишню, малину мама купила в магазині. Єдність запорука перемоги сказав генерал. Сонце світить але на вулиці прохолодно. Ви напевно це знаєте. Однакові за змістом але різні за побудовою ці речення. Іване ти допоможеш мені? Марта відповіла Я цього  не робила. Він бачив як сходить сонце. Липу клен тополю ці дерева ми посадили у дворі. У нас усе буде добре запевнив батько. Катерино ти безумовно чудова! Оксана і Кирило виконали завдання. Обід був смачний і ми подякували мамі

КЛЮЧ. З перших букв прочитаєте початок прислів’я «…..щастю коваль»

 

ІІ. Олена сказала Приходьте завтра. Каштани липи клени ростуть у парку. Сонце зійди над горою. Звір зупинився але мисливці його не побачили. Одного разу ми побачили як квітне бузок. Там працює мати сказав Сергій. Означення додаток обставина це другорядні члени речення. Ким хочеш працювати Маріє? А він по-моєму прийшов. Ангеліна запитала Ми будемо працювати? Лляні бавовняні шовкові тканини продавали в магазині. Люди дізналися як проходить навчання. Ич, як виспівує щебече соловейко!

КЛЮЧ. З перших букв прочитаєте завершення прислів’я «Рідна земля мов…..»

 

ІІІ. Дарино у тебе напевно все добре. Мене все цікавить говорить Максим. Андрій вважає що він все зробив. Ирій пташко тебе чекає. Археологія та історія цікаві науки. Євген скрикнув Ми перемогли! Схиляються верби і сонце заходить за гору. Ластівки горобці зозулі ці птахи нам відомі. Юрій Марія і Сергій підійшли до школи. Нам потрібно Марино відпочити. Юність прекрасна запевняє поет. І коли він виконав завдання, мати повернулася з роботи.

КЛЮЧ. З перших букв прочитаєте завершення прислів’я «Дерево тримається корінням,………»

 

ІУ. Може квіти зійдуть. Всюди сонячно  на полях у лісах у горах. Ирій чекає птахів і вони відлітають туди зимувати. Шевченко писав Я люблю свою Україну. Марійко ти повернешся сьогодні? Світить сонце але не гріє. Ластівки літають низько дощ буде. Елементарна річ визнав Павло. І день і ніч спливають. Ідея цікава і ми її втілимо в життя.

КЛЮЧ. З перших букв прочитаєте завершення прислів’я «Живи добріше, будеш …….»

 

У. Тетяна запевнила Я роботу виконаю. Нова пісня тільки з'явилася а її вже співали люди. Сусіди родичі усі зустрічали Юрка. Алло повертайся швидше. Елла визнала що не знала цього. А ми сьогодні вдома сказали батьки. То тут то там дзвеніли пісні. Хома наприклад дописав завдання. Ромби трикутники і квадрати це геометричні фігури. Між деревами що стояли поряд пробігла білка. Мама спитала Ви будете обідати? У тебе Маріє сукня по-моєму нова. Анатолій прочитав вірш і вчитель його похвалив.

КЛЮЧ. З перших букв прочитаєте початок прислів’я «…….., де його не бояться»

 

УІ. Яно чи будеш ти сьогодні в бібліотеці? Галина розповіла як вона допомогла бабусі. Оксана запитала Який вірш треба вивчити? Кеглі м’ячі канат цей інвентар є в спортзалі. Апельсини банани лимони корисні для організму. Оленина родина зібралася за столом щоб поснідати. Сонце сідає за обрій писав поет. Марина й Микола працюють. Наталко принеси зошит. Олег без сумніву працьовитий. Тимур подумав Як живеться бабусі? Ми погодували пташок і вони нам були вдячні. У нас усе добре сказав батько.

 

КЛЮЧ. З перших букв прочитаєте завершення прислів’я «Добрий чоловік надійніше за …….»

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
26 червня 2020
Переглядів
1140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку