Впровадження педагогічної спадщини В.О.Сухомлинського у роботу сучасного дошкільного навчального закладу

Про матеріал
Так і сьогодні актуальні слова В.А. Сухомлинського «Учитель повинен знати і відчувати, що на його совісті - доля кожної дитини, від його духовної культури та ідейного багатства залежить розу, здоров'я, щастя людини». Тому постійним орієнтиром у процесі підготовки вихователів має бути педагогічна спадщина В.А. Сухомлинського.
Перегляд файлу

Впровадження педагогічної спадщини В.О.Сухомлинського у роботу сучасного дошкільного навчального закладу

                               «Вірте в талант і творчі сили кожного вихованця!»

          Ці слова одного із видатних педагогічних діячів сучасності - Василя Олександровича Сухомлинського - можна було б поставити епіграфом до всього, що було ним написано. Досвід власної багаторічної вчительської практики, узагальнення величезної педагогічної спадщини минулого переконали його в тому, що "сила і можливості виховання невичерпні". Виховання точно відбиває життя, і воно повинно бути повним життя і від повноти життя що йде, тоді воно має силу.

       Всеосяжна і багатоаспектна  науково-педагогічна спадщина В.А. Сухомлинського з роками не втрачає своєї актуальності , а відкривається все новими і новими гранями. Вона стосується найважливіших педагогічних проблем і допомагає їх вирішенню на рівні вимог сучасної педагогіки тому , Василь Олександрович у багатьох своїх книгах і статтях постійно підкреслював , що у вирішенні складних завдань навчання і виховання дітей величезна роль належить вчителю, вихователю. Він глибоко досліджував цю професію, її особливості. І в книзі «Сто порад учителеві» Василь Олександрович розкрив специфічні властивості та якості вчительської спеціальності «Ми маємо справу з найскладнішим, безцінним, найдорожчим, що є в житті, - з людиною. Від нас, від нашого вміння, майстерності, мистецтва, мудрості залежить її життя, здоров'я, розум, характер, воля, цивільне і інтелектуальне обличчя , його місце і роль в житті, його щастя».

       Неспокійний час, в якому ми живемо - це час великих роздумів , надій. Сьогодні необхідно мислити і працювати по новому, по новому будувати процес освіти і виховання. Кожна історична епоха висуває вимоги до виховання і навчання дітей, створює певний позитивний педагогічний досвід. Так і сьогодні актуальні слова В.А. Сухомлинського «Учитель повинен знати і відчувати, що на його совісті - доля кожної дитини, від його духовної культури та ідейного багатства залежить розу, здоров'я, щастя людини» Тому постійним орієнтиром у процесі підготовки вихователів має бути педагогічна спадщина В.А. Сухомлинського.

       У змістовних, емоційно насичених творах Сухомлинського піднімаються і вирішуються найважливіші проблеми виховання і навчання. Наведено перевірені багаторічним практичним досвідом відповіді на важливі питання про те, як саме потрібно виховувати дітей і підлітків, щоб вони стали свідомими і активними громадянами, патріотами своєї країни.  Професійна самостійність і творча активність педагога виступають як лаконічне завершення процесу формування вихователя – майстра  педагогічної справи.

   Для людини, яка зробила свій вибір на користь педагогічної діяльності, найбільш важливими є наявність всебічного їх розвитку. В умовах оновлення системи дошкільної освіти місія вихователя особлива. Він повинен бути активним організатором , наполегливим, вміти володіти собою і впливати на інших таким чином, щоб кожна дитина усвідомлював себе як " Громадянин , як хранитель духу народу, його ідей, його багатств і цінностей, його неминущої  величі", - стверджував В.А. Сухомлинський. Також він підкреслював, не повинно бути ніякого педагога, якого б праця вчителя обтяжувала : «... Вчителю треба мати величезний талант людинолюбства і безмежної любові до власної роботи і, насамперед, до дітей, щоб на довгі роки зберегти бадьорість духу, ясність розуму, свіжість вражень, сприйнятливість почуттів, а без цих якостей праця педагога перетворюється на муку». Турбота про здоров’я дітей  - найважливіша робота вихователя - В.О.Сухомлинський.

 

docx
Додано
24 жовтня 2020
Переглядів
523
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку