Всесвітня істрія. 11 клас.

Про матеріал
"Карибська криза". Всесвітня історія 11 клас. В презентації за допомогою ілюстрацій, схем і таблиць розкрито основні моменти кризи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корейська війна 1950-1953 та Карибська криза 1962р.

Номер слайду 2

Війна в Кореї  З 1948 р. на Корейському півострові існували дві держави: Республіка Корея зі столицею в Сеулі та Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР) зі столицею у Пхеньяні. Кордон проходив по 38-й паралелі. Збройний конфлікт між двома державами розпочався 25 червня 1950 р. нападом військ КНДР на Республіку Корея. Майже вся територія Південної Кореї була зайнята військами КНДР.27 червня, коли Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення ситуації, що склалася, радянський делегат несподівано не з’явився на це засідання.. США у вересні 1950 р. вступили у війну. Наприкінці жовтня вони захопили Пхеньян і вийшли до китайського кордону.

Номер слайду 3

Війна в КореїНа допомогу КНДР прийшов - Китай. 26 листопада 1 млн китайських добровольців за підтримки радянських танків та авіації перейшов у наступ і змусив американців відступити. 30 листопада 1950 р. президент Трумен виступив з погрозою використати будь-які військові засоби, у тому числі ядерну зброю. Уперше виникла небезпека переростання локального конфлікту в ядерну війну. І все ж здоровий глузд виявився сильнішим від військових і політичних амбіцій. Наприкінці 1950 р. фронт стабілізувався в районі 38-ї паралелі. Два роки тривала позиційна війна. У 1953 р. було підписано перемир’я, яке зафіксувало існування двох держав

Номер слайду 4

Карибська криза1962р. У США негативно сприйняли прихід до влади у 1959 р. революційного уряду Ф. Кастро, який здійснив широку націоналізацію іноземної власності. Відносини між сусідніми країнами різко загострились. 2 січня 1961 р. США розірвали дипломатичні відносини з Кубою і розпочали проти неї економічну блокаду. Неподалік від Куби, у штаті Флорида, при підтримці американських спецслужб почали формуватись диверсійні групи кубинських емігрантів. У квітні 1961 р. ними був здійснений морський десант, який завершився невдачею. Карикатура: Кеннеді і Хрущов під час Карибської кризи

Номер слайду 5

Карибська криза. Погіршення відносин із США сприяло зближенню Ф. Кастро з Радянським Союзом. У липні-серпні 1962 р. було досягнуто домовленості про розміщення на території Куби радянської атомної зброї. Дж. Кеннеді оголосив про встановлення з 22 жовтня 1962 р. морської блокади Куби і про огляд усіх радянських кораблів, які пливли до острова. Водночас радянські та американські війська були приведені у стан бойової готовності. Ніколи раніше небезпека ядерної війни не була настільки реальною, як тоді. Вторгнення на Кубу вимагала більшість американських військових і навіть лідери конгресу.

Номер слайду 6

Карибська криза. Войовничі заклики лунали і після того, як виявилось, що один залп радянських ракет коштуватиме життя близько 20 млн американців. Криза протистояння тривала з 22 по 28 жовтня 1962 р. На щастя, керівники «наддержав» - М. Хрущов та Дж. Кеннеді - виявили політичну мудрість і зуміли стати на шлях вирішення конфлікту не воєнними, а політичними засобами. СРСР погодився вивести ракети з Куби в обмін на зняття Сполученими Штатами блокади острова і надання Кубі гарантій безпеки. Так завдяки зваженій позиції керівників обох держав врешті-решт було досягнуто взаємоприйнятне рішення.

Номер слайду 7

Війна у В’єтнаміДо Другої світової війни В’єтнам був колонією Франції. Під час війни його окупувала Японія. Після завершення війни Франція намагалась відновити свій контроль над країною і розпочала війну, що тривала 8 років. Війна між Францією та В’єтнамом закінчилася підписанням Женевських угод у липні 1954-го, проте мир на багатостраждальній в’єтнамській землі наступив ще не скоро. За умовами угод французькі війська відводилися на південь від 17-ї паралелі, а потім були евакуйовані з країни. Їх практично заступили американські війська.

Номер слайду 8

У жовтні 1955 р. державу Південний В’єтнам було перейменовано на Республіку В’єтнам. На чолі її став президент Нго Дінь Дьєм, який спирався на підтримку США. Стався розкол В’єтнаму на дві держави - на півночі панував комуністичний режим Хо Ши Міна, на півдні - проамериканский режим Нго Дінь Дьєма. Нго Дінь З'єма, Хо Ші Мін

Номер слайду 9

У січні 1973 р. переговори завершилися підписанням угоди про припинення війни і встановлення миру у В’єтнамі, яка передбачала виведення військ США та їх відмову від втручання у внутрішні справи В’єтнаму. Навесні 1975 р. війська ДРВ провели успішну воєнну операцію з повалення південнов’єтнамського режиму і захопили столицю Сайгон. Виникли всі необхідні передумови для об’єднання В’єтнаму в єдину державу. У квітні 1976 р. відбулися загальні вибори до Національних зборів В’єтнаму. 2 липня 1976 р. в’єтнамський парламент проголосив створення Соціалістичної Республіки В’єтнам (СРВ), м. Сайгон було перейменовано в Хошимін..

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Записати періодизацію «холодної війни».

pptx
Додано
19 березня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку