Всеукраїнська акція "Юннатівський зеленбуд" "Містам і селам зелені мережива"

Про матеріал
Трудової акціія, яка виховує господаря, формування творчої працелюбної особистості, економічної і екологічної культури учнів, привернення уваги органів влади, громадськості до проблем екології навколишнього середовища.
Перегляд файлу

    

 

 

 

 

 

 

  Всеукраїнська акція "Юннатівський зеленбуд"

 

"Містам і селам зелені мережива"

 

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виконавець: Тимофійчук Владислава Василівна

                                                                                     учениця 8 класу

                                                                                  Слобідського НВК

                                                                                  Глибоцького р-н

                                                                                     Чернівецької обл.

 

                                                               Керівник: Здрилюк Олена Беноніївна

                                                                                      Вчитель української мови та літератури

 Слобідського НВК

 

 

 

 

Слобідка

 

   Учні Слобідського НВК взяли участь у трудовій акції “Юннатівський зеленбуд” в розділі Містам і селам зелені мережива”. Нашим гаслом послугували слова видатного письменника Максима Рильського:

Той, хто любить паростки кленові,

Хто діброви молоді ростить,

Сам вартий людської любові,

Бо живе й працює для століть…

 

   Мета нашої трудової акції - виховання господаря, формування творчої працелюбної особистості, економічної і екологічної культури учнів, привернення уваги органів влади, громадськості до проблем екології навколишнього середовища.

    Завдання:

  Залучення учнів до оздоровлення довкілля, збереження існуючих зелених насаджень, благоустрою парків, скверів, бульварів;

  Створення нових парків, лісів, лісопарків, лісових смуг, скверів та інших об'єктів зеленого будівництва з урахуванням вимог ландшафтної архітектури та садово-паркового мистецтва;

  Оволодіння сучасними технологіями вирощування лісових культур,

господарського матеріалу;

  Ознайомлення з сучасними формами господарської діяльності;

  Залучення до дослідницької діяльності з лісівництва;

  Об'єднання зусиль лісогосподарських об'єднань, наукових і освітніх закладів з метою створення умов для до професійної підготовки учнів в галузі лісівництва;

  Закладання лісорозсадників в загальноосвітніх та позашкільних

навчальних закладах, лісництвах на присадибних ділянках.

 

     Щодня ми озираємось і бачимо навколо себе дерева, траву, квіти, птахів, комах, тварин. Це все природа. Людина — частина її. Але у людини є можливість змінювати природу. Кожна зміна позначається на навколишньому середовищі. Змінювати природу людина повинна обережно, бо окремі дії можуть завдавати шкоди і навіть призвести до загибелі. Від людини залежить, чи збереже вона природу, чи зруйнує. Нам подобається чисте повітря, прозора вода в річках, зелена трава на лугах, могутні дерева в лісах. Це життя. І наш обов'язок — зберегти його. Без природи людина загине. Збереження природи — це збереження людини.

   Природа — це життя, це рослини та тварини, це маляр та матір усього живого.

     Ми об'єдналися з метою дослідити нашу місцевість і дізнатися хто і який внесок зробив для природи. Тому що навколишнє середовище потребує нашого захисту. Забруднення річок і озер, загибель лісів, знищення цілих видів рослин і тварин — справа рук людини. Проте тільки людина може врятувати природу. І дорослі, і діти повинні об'єднати свої зусилля у справі захисту довкілля.

Кожен школяр може посадити дерево і нагодувати птахів. Ми повинні обережно поводити себе на лісових галявинах та берегах річок, не залишаючи після себе сміття. Якщо так робитиме хоча б кожен школяр, то й це буде вагомий внесок у дорослу справу збереження природи.

 

  Ми хочемо звернути вашу увагу на учня який закінчив нашу школу Остафія Данія Радіоновича, йому 22 роки. Він зі своїми батьками цією весною посадили понад 350 дерев: яблуні (трьох сортів) персики, сливи та черешні. А ще на початку жовтня посадили 250 кущів смородини. Розказали нам як їх доглядають: весною і осінню проводять дезінфекцію,  тобто побілка дерев, а восени обкопують та при засусі поливають. Окрім того, запевнили нас, що  обробляють тільки розчином з молока, води та йоду. Вони хочуть, щоб  було менше хімії. Якщо б робили так всі - це було б чудово. А ще в майбутньому планують посадити кущі винограду.

   Як Остафій Даній Радіонович робить посадку дерев і кущів зі своїми батьками ми можемо побачити на фотографіях.

 

 


   Остафій Даній Радіонович зі своїм батьком Остафієм Радіоном Трояновичем, саджають кущі смородини.  

 

 

 

   Остафій Світлана матір Данія, посадка дерев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                    Остафій Світлана розповідає Тимофійчук Владиславі

                                             про догляд за деревами.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На цій фотогафії ми можемо побачити весь сад

Остафія Данія Радіоновича.

 

      Сім'я Тимофійчук Тетяни Маноліївни цією весною посадили 20 садженців:  яблуні, груші, сливи. Допомагають їй доглядати за деревами її діти Тимофійчук Григорій Васильович учень другого класу та племінник Білецький Ілья Костянтинович учень першого класу. Хоч вони такі маленькі та знають як їх потрібно доглядати. І розповіли як саме це робити: по-перше, за відсутності дощів поливати; по-друге, потрібно підкормлювати (попередньо дерева підливаються, тому що підкормка по сухому грунтові обпалює та травмує корінь); по-третє, захист від шкідників та хвороб; по-четверте, обрізка протягом сезону ( додаємо фотографії).

 

  

 

 

 

 

 

      

 

 

 

         Тимофійчук Григорій та Білецький Ілья розповідають і показують як доглядають за садженцями.  

 

  Також ми відвідали родину Тинка Віталія Олексійовича. Який зі своєю дружиною і синами посадили сад в 2014 році.

    Сад налічує понад 2000 дерев - це яблука чотирьох сортів. До речі ще є посаджений один ряд різних дерев: горіхи, сливи, черешні, вишні, груші.

  Розповіли нам, що вирощування яблунь – процес довготривалий і відповідальний. Правильна посадка і догляд потрібен за яблуками з першого року життя дуже важливий, тому що від них залежить здоров'я і врожайність дерева на багато років ( додаємо фотографії ).
 

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На фотографіях  яблуневий сад Тинка Віталія.

 

   Також чоловік Здрилюк Олени Беноніївни  Здрилюк Дмитро Ваильович коли народилася їх донечка у 2016 році вирішив посадити горіховий сад, як символом зародження сім'ї.

   Сад налічує 36 дерев, 10 сотиків площі. Василь Дмитрович розповів нам, що волоський горіх – велике дерево, що росте до 25 метрів у висоту, стовбур волоського горіха досягає в обхваті іноді трьох, а іноді й семи метрів. Він не стійки до морозів, потребує багато догляду.

   А ще горіхи є дуже корисними  тому, що вони збагачені комплексом біологічно активних складових, сприятливо впливають на судини нашого головного мозку. Плоди горіха волоського допоможуть значно зменшити нервове напруження. Також для людей, що займаються фізичними навантаженнями. Волоський горіх чудово зміцнює серце, мозок, печінку, особливо при вживанні разом з інжиром і родзинками та для людей, що мають захворювання щитовидної залози, так як ядра багаті йодом натуральним (додаємо фотографії).

                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На фотографії садженці волоського горіха від  2016 року.

     Хочемо ще розповісти про тек як дерева Харени Орисі Степанівни виросли. Посадка дерев була у 2012 році, були посаджені такі дерева як: ялинки, берези, горіхи. На даний момент їй допомагає доглядати за деревами онук Харена Едуард Ілліч учень 5 класу. Розповідає, що дуже любить і цінує дерева, бо без них ми не виживемо (додаємо фотографії).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                      

 

 

 

                                                                     

 

На фотографії Харена Едуард розповідає про цінність дерев для природ

  І справді коли подивишся на красу природи розумієш, що унікальність дерев полягає в тому, що вони разом з рештою зеленим покровом утворюють таку нішу на планеті, без якої життя всіх інших мешканців Землі стала б неможливою.

  Отже, підведемо підсумки нашої трудової акції “Містам і селам зелені мережива”. Найголовніша мета будь-якої рослинності на Землі — це виділення кисню і поглинання вуглекислого газу з атмосфери. Мільйони років розвитку планети привели до того, що на Землі розвинулися істоти, здатні дихати лише насиченим киснем повітрям.

   Дерева по праву називаються “легенями” Землі. Вони дають життя всім живим істотам і не можна це забувати.

  Тому кожен з нас зобов’язаний завжди пам’ятати про це, повинен вміти бути вдячним. Тож, будемо берегти природу — кожен в міру своїх сил і можливостей. Ми маємо піклуватися про майбутнє нового покоління. Хотілося , щоб і вони могли побачити та оцінити цю незрівнянну красу матінки-природи.

   І на останок нам хочеться звернутися із закликом до збереження природи  таким віршем:

 


Гартуй свій дух і волю й тіло,
Берися за роботу сміло.
Уже тепер з маленьких літ
Іди добро творити в світ!

Свій голос віддаю за матінку-природу
За чистоту Землі, красу і вроду.
За екологію довкілля і душі.
Ставай і ти й діла свої верши.

Очистимо Землю від бруду і скверни,
Посіємо скрізь доброти й квітів зерна!
Хай буде планета красива й зелена
Для щастя, добра і для тебе й для мене!

Давайте боротись за чистоту природи.
Планеті не будем наносити шкоди.
Посадимо ліс і гайочки зелені,
Сади і діброви — планети легені!

Очистимо струмки і будуть жити ріки,
Бо із малих струмків течуть річки великі.
Вода — це є життя, без неї не прожити.
Вже час прийшов для нас — природі послужити!

Ми посадим довкола берізки і клени.
Хай наш край розцвітає і буде зелений.
Ми очистимо землю свою від сміття
Й буде в нас чарівне і здорове життя!

Назавжди запам’ятай —
Бережи свій рідний край!
Це твоя земля, країна,
Край батьківський — Батьківщина!

Ліс не рубай, а вчасно захисти,
Дай дереву ще вище підрости.
Ліс виросте і захистить тебе —
Повітря дасть і небо голубе!

Рукотворні гори — це відходи,
Роблять на Землі багато шкоди.
Треба там заводи збудувати
Й сміттєзвалища заставить працювати!

Про екологію напишемо ми гасла,
Щоб іскра доброти в душі не згасла.
І щоб людина з самих юних літ
Добро несла в казковий білий світ.

У світі цім людина ти,
Тому на все життя запам’ятай:
Ніколи у довкіллі не сміти,
А рідний край свій заквітчай!

Природі другом будь і пам’ятай:
Не нищ нічого, квітку не ламай.
Хай все голубить сонечко ясне —
Життя на цій Землі у всіх одне.

Природа унікальна, що й казати,
Про це повинен знати всяк.
То ж кожен з нас повинен пам’ятати:
Зламати легко, відновити ж як?

В природі ми лиш часточки малі.
Земля не нам належить — ми Землі!

Вже людство не живе, а виживає,
невже воно цього не помічає?
І той кошмар, який воно створило
Усе живе сьогодні отруїло.
Чи ж не прийшла пора поміркувати,
Як людству на Землі мудрішим стати...

Довкілля — це природний капітал,
Без нього людство жде загибель і провал.
Слід повернутися обличчям до проблеми
І не лише писати про красу поеми,
А зберегти, примножити природу,
Для нас і для майбутнього народу.

Від середовища, в якому ми живемо
Залежить все: здоров’я, і життя,
І наш добробут. Та ми все псуємо,
Яке людей чекає майбуття?

Посадіть, діти, дерево, виростіть квіти,
І ліси посадіть на глухім пустирі.
І Земля вам подякує, буде радіти
Щедро вам усміхнеться і сонце вгорі.

Людина не Бог, а частинка природи
І більше від неї не блага, а шкоди.
Нам треба довкілля своє відновити.
Бо все прийшло в цей світ, щоб жити.

 

 

Завантаження...
docx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
988
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку