Вставні слова. Презентація.

Про матеріал
Вставні слова. Презентація.ставні та вставлені конструкції (слова, словосполучення, речення) належать до категорії слів, граматично, або синтаксично, не пов’язаних з іншими членами речення. Вони не є членами речення, не відповідають на жодне питання, не пов’язуються сурядним чи підрядним зв’язком з головними та другорядними членами речення, тому на письмі виділяються чи відділяються певними розділовими знаками, а в усному мовленні — відповідною інтонацією. Спільні властивості цих ускладнюючих компонентів речення полягають у тому, що значення їх має додатковий характер щодо семантики всього речення чи окремої його частини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вставні слова

Номер слайду 2

«Так-Ні»- Звертання називає того, до кого звертаються ?- Звертання виражається іменником у формі З.в.? - Звертання є членом речення?- Звертання є поширене та непоширене ?- Звертання можемо виділяти тільки комою?

Номер слайду 3

Скласти речення за схемами:  

Номер слайду 4

Так, вставні слова – це диво! «Безперечно» і «правдиво»,«Справді», «вибачте» і «отже», «як відомо», «кажуть», «може» …«Ваша честь» чи «Ваша ласка», ви скажіть мені, будь ласка?Чи «напевне», чи «мабуть», слів цих дивних не забудь!

Номер слайду 5

Лінгвістичне дослідження Пояснити, що виражають виділені слова, роль вставних слів у реченні: Крізь ці кущі, здається, ніхто не пробереться. Кажуть, після грози навіть хліб краще росте. Мужність, безперечно, скромна. Можливо, буде віхола.

Номер слайду 6

Усно знайти вставні слова в тексті, пояснити розділові знаки:  1. Дід Кирило, мабуть, забув про спочинок (Ю. Збанацький). 2. Здається, час спливає і непомітно (Б. Грінченко). 3. У народній медицині, очевидно, не було кращих ліків від застуди, ніж калиновий чай (В. Скуратівський). 4. На жаль, качка почала старіти ти, не всяка їжа іде їй на користь (М . Стельмах). 5. Художня література, як відомо, допомагає глибше розуміти життя. 6. Той, хто творить красу, безумовно, творить щастя для людей і, по-моєму, для себе. Отже, про це не слід забувати (О. Гончар).

Номер слайду 7

Вибірковий диктант  Виписати вставні слова: Кажуть, птахи відлетіли у вирій. На радість, Україна може пишатися досягненнями своїх спортсменів. Мабуть, Сергійко купив цікаву книжку. Здається, гори перевертав би й не чув утоми. 

Номер слайду 8

«Культура мовлення» Завтра, кажеться, буде погана погода. Навєрно, я не встигну виконати домашнє завдання. Пожалуйста, сідайте на вільний стілець. Таким образом, результати нашого дослідження най достовірніші. Вибачаюся, мені потрібно вийти.

Номер слайду 9

«Поміркуй!»  Дібрати вставні слова, які підходять до змісту речень:1. … , вийшла русалонька матері шукати, а … , жде козаченька, щоб залоскотати (Т. Г. Шевченко). 2. … , багато чого їм невідомо (М . Олійник). 3. У статті я, … , не охоплюю всіх проблем розвитку української мови (М . Рильський). 4. Погодою у нас на сінокосі, … , щось років з півтораста завідувала ворона (О. Довженко). 5. … , дитина скоро заспокоїлась і затихла (Ю. Збанацький). 6. Повертатися додому нам, … , пізно, а … , небезпечно (О. Донченко). 7. Дядько Роман, … , тільки вдавав, що нікого не помітив. 8. … , вам тут усе незнайоме, дивне (З тв. О. Гончара).

Номер слайду 10

— Які слова називаються вставними?— Як вони виділяються на письмі та в усному мовленні?— Чи можуть бути вставні слова членами речення?

Номер слайду 11

Тестування1.  Яке речення має вставне слово?А Ніхто, певна річ, не зміг дати правильні вказівки. Б Нарешті встановилася добра погода. В Все можливо сьогодні на уроці.2.  У якому реченні правильно виділено вставне слово? (Розділові знаки не розставлені)А Щастя її було безмежним. Б В сінях на щастя не було стелі. В Щастя мета кожної людини. 3. У якому реченні правильно розставлені розділові знаки при вставному слові?А Гірських вершин досягають, на жаль, не тільки орли (О. Довженко). Б Гірських вершин досягають на жаль, не тільки орли (О. Довженко). В  Гірських вершин досягають, на жаль не тільки орли (О. Довженко).  

Номер слайду 12

pptx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
1136
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку