Вступний інструктаж " Настільна коробочка"

Про матеріал
Вступний інструктаж " Настільна коробочка" допоможе вчителю провести вступний інструктаж по виготовленні настільної коробочки оздобленої художнім випилюванням.
Перегляд файлу

                                       Вступний інструктаж

ОБЄКТ ПРАЦІ:  « Настільна коробочка»

ДИДАКТИЧНІ ЗАСОБИ: (інструкційна картка на виготовлення дна до «Настільної коробочки», готовий об’єкт праці)

ОБЛАДНАННЯ , ІНСТРУМЕНТИ ТА МАТЕРІАЛИ: (фанера тришарова, лобзик, шліфувальні шкурки, шило, олівець , ножниці, канцелярський ніж. лінійка,пилочки,надфілі дерев’яний брусок, пристосування для закріплення пилочки – групового користування)

 

ХІД ТА ЗМІСТ ВСТУПНОГО ІНСТРУКТАЖУ 15 хв.

  1.              Тема: Виготовлення дна до  «Настільної коробочки»

         Мета: вміти випилювати нескладні ажурні елементи , дотримуючись правил безпечної роботи,  санітарно – гігієнічних вимог, правил випилювання.

Завдання:  1.навчитися закріплювати пилочку використовуючи наявні пристосування;

                    2.навчитися випилювати нескладні елементи ажурного випилювання використовуючи різні способи випилювання;

            3. випиляти дно до «Настільної коробочки» згідно інструкційної картки.

  1.              Випиляна деталь має відповідати технічним вимогам: відповідати інструкційній картці, бокові кромки виробу не повинні бути скошені на бік, не повинно бути сколів та тріщин на деталі.
  2.              При підготовці до роботи необхідно звернути увагу на своє робоче місце , правила безпечної роботи  та інструкційну картку.  Робоче місце повинно бути без зайвих речей , інструменти та пристосування повинні мати своє місце. Роботу починати тільки після дозволу вчителя , перед початком роботи провірити справність інструменту, при пилянні не натискувати на пилочку.
  3. Розташовувати малюнок на фанеру потрібно компактніше, щоб відходів було якнайменше. При копіюванні малюнку з кальки на фанеру все треба зафіксувати кнопками. При цьому широку сторону малюнку потрібно розташовувати на фанері уздовж лінії, по якій фанера гнеться легше, а вузьку - поперек цієї лінії. Обводити малюнок можна як олівцем, так і кульковою ручкою, намагаючись точно дотримуватись лінії малюнка. Закінчивши копіювання, обов'язково треба перевірити, чи немає пропусків у дрібних контурах орнаменту. Використовуючи  виготовлений шаблон необхідно слідити за тим щоб лінії були завжди по контуру шаблона. Для випилювання слід правильно закріпити пилочку та натягнути її. Міцно закріпити пилочку у рамці лобзика, при цьому зубчики пилочки мають бути спрямовані донизу. Для натягування пилочки використовують пристосування – стискають рамку лобзика за допомогою  пристосування, закріплюють пилочку спочатку біля ручки потім у верхньому затискачі та знімають пристосування. Пилочка після правильного кріплення має бриніти. В інакшому випадку буде важко керувати напрямком випилювання. Виготовляють деталі за допомогою лобзика  на столику для випилювання, який кріпиться до верстака або стола. Столик має трикутний виріз, в якому  і розташовується зона пиляння. Фанеру із зусиллям притискають до столика та за необхідності повертають. Під час пиляння пилочка має бути перпендикулярно до листа фанери. Слід уникати значного натиску на пилочку в процесі роботи. Випилюють деталь максимально близько до ліній розмічання. Під час зміни напрямку пиляння повертають фанеру, а не лобзик. Якщо поворот різкий, то під час повороту лобзиком рухають уверх та вниз на одному місці. Гострі кути деталі виконують випилюючи додаткову петлю поза контуром. Якщо виникає потреба у випилюванні отвору всередині контуру, то слід недалеко від контуру отвору шилом утворити отвір та вставити в нього пилочку, натягнути пилочку. Щоб виріб був якісним необхідно дотримуватись способів випилювання:Тупі кути випилювати простим поворотом на місці

Гострі кути можна випилювати так як тупі , але у вершині кута проходженні повороту пиляння лобзика злегка подають на себе , щоб уникнути зайвого заокруглення.

Пиляння не має знищувати лінію олівця,а залишати на поверхні частину її ширини, при прямолійному пилянні.

При тонкому орнаменті , пропилявши одну із сторін кута до його вершини , не припиняють працювати лобзиком , але повертають пиляння назад і пропилюють лінію так, щоб по дотичній потрапити на суміжну сторону кута й продовжити випилювання.

  1.              При випилюванні необхідно контролювати  правильність виконання трудових операцій відповідно до інструкційної картки додержуючись прийомів роботи та контролюючи якість виробу. Виготовлений шаблон повинен відповідати готовому об’єкту праці. При перенесенні на заготовку , перенесений малюнок повинен відповідати шаблону. При пилянні пиляти чітко по лінії. Заготовку необхідно злегка притискати до стіл – підставки. Випилювати спочатку внутрішні контури  а потім зовнішні контури. Лобзик тримати під прямим кутом до заготовки. Повертати при поворотах заготовку а не лобзик.
  2.              Якщо на заготовку перенести нечітко малюнок , то при пилянні не буде видно добре лінію що стане причиною браку. Також якщо пилочка не добре натягнута то пропил буде кривим. Якщо при пилянні натискувати на пилочку то пилочка зламається.
  3.              (Приклад)Бачите, малюнок чітко переведений на заготовку, але контури заготовки трішки скошені на бік та кривий пропил, бо лобзик треба тримати під прямим кутом до заготовки. Контури не всі випиляні по лінії бо необхідно було застосувати способи випилювання.
  4.              На сьогоднішній практичній роботі ви будете виготовляти дно до «Настільної коробочки». Воно нагадує форму прямокутника та має по сторонах вушка за допомогою яких ми будем з’єднувати увесь виріб. Внутрішні отвори, щоб випиляти вам доведеться проколоти шилом.
  5.              На кожній парті є у вас інструкційна картка по якій ви будете виготовляти сьогоднішнє завдання. В даній інструкційній картці вказано які інструменти та матеріали ви повинні використовувати та показано поетапне виконання дна коробочки  з відповідними прийомами та рекомендаціями.
  6.         На виготовлення вам відводиться 45хв.
  7.         При оцінюванні практичної роботи  буде враховуватись, якість та оригінальність  виконання відповідно до інструкційної картки.  
docx
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
200
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку