Вступний урок з предмету Харківщинознавство "Харків - моє рідне місто"

Про матеріал

Урок спрямований на краще пізнання дітьми рідного міста Харкова. Урок розроблено з використанням презентаційного матеріалу, цікавої вікторини, та легких вправ для фіз.хвилинки. Матеріал може використовуватись як на уроках Харківщинознавства, так і для виховної години.

Зміст архіву
Перегляд файлу

Тема: Харків - моє рідне місто.

План уроку:

  1. Заснування Харкова.
  2. Символіка міста. Герб та прапор.
  3. Харківський зоопарк
  4. 23 серпня – день визволення Харкова.
  5. Підбиття підсумків.

Хід уроку:

  1.   Усіх людей одна святиня,

  Куди не глянь, де не спитай.

Рідніша їм своя пустиня,

  Аніж зелений у чужині рай.

  Їм красить все їх рідний край.

  Нема без кореня рослини,

  А нас, людей, без батьківщини.

 Сьогодні ми проведемо бінарне заняття, тобто вести урок будуть два вчителі і ось чому…

 Кожна людина повинна знати історію свого міста. Однак в нашій аудиторії присутні учні, які приїхали до Харкова з інших міст.

 Саме тому у процесі сьогоднішнього уроку ви зможете не лише перевірити свої знання, а й допоїти своїм товаришам дізнатися про Харків. Особисто мені в цьому буде допомагати Євгенія Петрівна.

 Сподіваюсь, всім відомо, що  Харків був заснований у 1654р., а як він був заснований достеменно невідомо і в наш час. Чи можете ви назвати кілька версій заснування міста? (2 ученика отвечают)

 Молодці діти, ми дуже раді, що ви знаєте ці легенди. Але одночасно існує факт, що Харків міг і не дожити до цієї дати. А все через бунтарський дух. 1800 року на дверях одного із місцевих храмів з’явився пасквіль на Петра Першого. Імператор тоді наказав бити батогами кожного 10 харків’янина, місто зруйнувати, а жителів вислати до Сибіру. Однак, так і не здійснивши свою волю Павло Перший помер, а його син місто пробачив.

2.  Так, тепер важко уявити, що Харків – перша столиця України – міг і не перетворитися на одне з найбільших міст України. До речі (к А.), а ти знаєш, яка найдовша вулиця у Харкові?

 Може Сумська?

 Ні. (до учнів) А хтось з вас знає? Правильно! (Ні, найдовша вул.. – Московський проспект) Його довжина 18 км.

 Важко уявити, що колись невелике містечко перетвориться у одне з найбільших міст України з власною символікою.

 Так, але власний герб Харків мав від самого початку. Хтось з вас знає як виглядав перший герб міста?

 Перший герб Харкова був створено у 1654 р. На ньому зображено лук з натягнутою тетивою. Це символ мисливства, адже в ті часи в цій місцевості височіли густі ліси.

 Другий герб був затверджено у 1781 р. Він представляв собою ріг достатку у якому знаходилися квіти. Сучасний герб виглядає майже так само, тільки в розі – квіти та плоди.

 Також герб Харкова зображений на прапорі міста. Він представляє собою зелене полотно з гербом у центрі.

3.   Доречі, ледь не забула сказати, що у цьому році визначна дата – 115 років з дня заснування харківського зоопарку. Олено, а ви відвідували харківський зоопарк?

 Зоопарк? Ні, на жаль, його мені відвідати, ще не вдалось.

 Діти, а ви відвідували цей куточок живої природи?(Так) Тоді ми зараз пограємо у гру і розповімо, які є тварини у нашому зоопарку тим хто там не був.

 Умови гри: Якщо Є.П. назве тварину,яка мешкає в нашому зоопарку, ви присідаєте, якщо немає, то підіймаєте руки у гору.

 слон, черепаха, жирафа, носоріг, крокодил, бегемот, панда, ведмідь, тигр, коала, олень, білка, дельфін, орел, верблюд

4.  Ну що, відпочили трохи від інформації? Тоді можемо продовжити урок.

 Думаю, саме час згадати про нашу гордість – наших славетних харків’ян. Діти, а ви можете назвати імена таких харків’ян?

 Зараз ви маєте змогу перевірити себе – наскільки добре ви знаєте видатних особистостей міста. Зараз ви побачите на дошці завдання. Під літерами будуть перелічені певні місця Харкова, а під цифрами особистості, на честь яких ці місця названі. Перші три учні, які правильно впораються із завданнями отримають призи.

 Отже, давайте перевіримо, що в нас вийшло.

5.  Ви чудово впоралися із цим завданням. Молодці, що не цікавитеся своїм містом.

 Та варто згадати ще одну важливу річ, точніше дату – 23 серпня. Хто знає чим ця дата така визначна?

 Так, звичайно. Не варто забувати, що у роки ВВВ бої за Харків були дуже жорстокими і кривавими. Звільнила місто від фашиських загарбників армія під командуванням маршала Конєва. Харків зазнав жахливих руйнувань, та місто відродилося і стало ще прекраснішим. До речі, саме у Харкові було сконструйовано найвідоміший танк у світі – Т-34

 Тепер 9 травня у День Перемоги і 23 серпня у день визволення міста харків’яни покладають квіти до пам’ятників загиблим воїнам.

6.   Дуже добре, що і зараз ми не забуваємо свою історію, та наш урок добігає кінця, тому варто підбити підсумки. Що ви запам’ятали з цього заняття?

 Ви зможете перевірити себе підчас виконання д/з. Це буде кросворд, який ми вам роздамо. А зараз оцінки за роботу на уроці.

 

Учень 1. Харків побудували на мальовничих землях Слобожанщини її перші поселенці. Він стоїть на злитті річок Харків і Лопань. Заснування Харкова овіяне легендами. Є припущення, що назва Харків походить від видозміненого Шарукань (половецьке кочовище) – «стоянка скотаря»: шаура – «скотар», кан – «стоянка».

 

Учень 2.  За іншою версією, після поразки козаків під Берестечком у 1651 році на схід ринуло дуже багато відчайдушних біженців, які поселилися на Полтавщині та за її межами. Головою першого козачого поселення був Іван Каркач. Його і вважають засновником міста…

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Усіх людей одна святиня, Куди не глянь, де не спитай. Рідніша їм своя пустиня, Аніж зелений у чужині рай. Їм красить все їх рідний край. Нема без кореня рослини, А нас, людей, без батьківщини.

Номер слайду 2

План уроку: Заснування Харкова. Символіка міста. Герб та прапор. Харківський зоопарк 23 серпня – день визволення Харкова. Підбиття підсумків. Тема: Харків - моє рідне місто.

Номер слайду 3

Герб Харкова 1654 р.

Номер слайду 4

Герб Харкова затверджений у 1781 р. Радянський герб Харкова

Номер слайду 5

Сучасний герб Харкова

Номер слайду 6

Сучасний прапор Харкова

Номер слайду 7

Харків у ХІХ ст.

Номер слайду 8

Вікторина А. М. Барабашов 1. проспект Б. М. Каразін 2. найбільший ринок країни В. Бекетов 3. станція метро Г. В. Короленко 4. одна з площ міста Д. Руднєв 5. перший університет міста Е. Бажанов 6. бібліотека

Номер слайду 9

Відповіді А. М. Барабашов 1. проспект Б. М. Каразін 2. найбільший ринок країни В. Бекетов 3. станція метро Г. В. Короленко 4. одна з площ міста Д. Руднєв 5. перший університет міста Е. Бажанов 6. бібліотека

Номер слайду 10

5. 4. 3. 2. 1. Х Домашнє завдання Його прізвище носить перший університет Харкова Перший багатоповерховий будинок України Найдовший проспект Харкова У Харкові вперше на Україні залунало… Назва найбільшої площі Європи

zip
Додано
23 грудня 2018
Переглядів
1340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку