Вуглеводи. Вуглеводи – це органічні сполуки, які складаються з атомів Карбону, Гідрогену та Оксигену. Складають від 60-90% всього твердого рослинного матеріалу на Землі;Входять до складу клітин та тканини всіх рослинних та тваринних організмів
Номер слайду 3
Функції вуглеводів: Джерело енергіїБудівельний матеріал рослинних клітин. Компоненти нуклеїнових кислот та вітамінів. Утворюються в хлоропластах зелених рослин з неорганічних речовин – вуглекислого газу та води під дією сонячного світла
Номер слайду 4
Процес фотосинтезу. Щорічно зелені рослини: Поглинають з атмосфери приблизно 200 млрд тон вуглекислого газу. В атмосферу вивільняється приблизно 130 млрд тон кисню. Синтезується 50 млрд тон органічних сполук
Номер слайду 5
Класифікація вуглеводів
Номер слайду 6
Глюкоза Формула: С6 Н12 О6 (виноградний цукор)У природі глюкоза утворюється в хлоропластах зелених рослин в процесі фотосинтезу:
Номер слайду 7
Будова молекули глюкози
Номер слайду 8
Якісна реакція на глюкозу. Взаємодія з купрум (ІІ) гідрокидом
Номер слайду 9
Взаємодія з амоніачним розчином аргентум (І) оксидом. Якісна реакція на глюкозу
Номер слайду 10
Застосування глюкози. Кондитерське виробництво. Харчова промисловість. Виробництво дзеркал та іграшок (сріблення)Хімічна промисловість. Медицина
Номер слайду 11
Сахароза. Формула С12 Н22 О11 Фізичні властивості: - біла кристалічна речовина - солодка на смак - добре розчинна у водіВзаємодія глюкози з концентрованою сульфатною кислотою
Номер слайду 12
Сахароза. При повному окисненні 1 г сахарози виділяється біля 4 ккал енергіїЦукрозамінники
Номер слайду 13
Застосування сахарози: Як харчовий продукт. Як смакова приправа. Консервант. Для одержання штучного меду. Для приготування деяких ліків. У хімічній промисловості, як сировину для добування етанолу, деяких інших органічних сполук