Презентаційний матеріал для вивчення класифікації вуглеводів у шкільній програмі хімії 10 клас (рівень стандарт). Початкові поняття про глюкозу та її хімічні властивості
Вкажіть реакцію, яка лежить в основі виробництва маргарину:а) гідроліз;б) етерифікація;в) гідрування;г) обміну.
Номер слайду 5
До фізичних властивостей жирів не належить така:а) розчинні в органічних розчинниках;б) легші за воду;в) розчинні у воді;г) рідини.
Номер слайду 6
Вкажіть речовину, з якою реагують і гліцерол, і оцтова кислота:а) Cu. O;б) Cu. SO4;в) KOH;г) CO2.
Номер слайду 7
До складу твердих жирів входять залишки:а) нижчих насичених карбонових кислот;б) вищих насичених карбонових кислот;в) нижчих ненасичених карбонових кислот;г) вищих ненасичених карбонових кислот.
Номер слайду 8
Тригліцериди – цеа) похідні естерів, утворені гліцерином та вищими карбоновими кислотами;б) похідні спиртів, утворені естером та вищими карбоновими кислотами;в) похідні естерів, утворені гліцерином та нищими карбоновими кислотами;г) похідні естерів, утворені альдегідами та вищими карбоновими кислотами
Номер слайду 9
Як називається процес розщеплення жирів?а) омиленняб) гідруванняв) гідролізг) горіння
Номер слайду 10
Процес “старіння” триспеариду (вершкового масла) називається:а) омиленняб) гідруванняв) окисненняг) руйнування
Номер слайду 11
Вуглеводи - найважливіші природні сполуки, що характеризуються біологічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини.
Номер слайду 12
Свою назву вони одержали через перші уявлення про склад вуглеводів як сполуки Карбону з водою: Сх (Н2 O)y. Ця назва збереглася дотепер, хоча доведено складну будову вуглеводів.
Номер слайду 13
Вуглеводи входять до складу клітин і тканин усіх рослинних і тваринних організмів і за масою становлять переважну частину органічної речовини на Землі. На частку вуглеводів припадає близько 80 % сухої речовини рослин і близько 20 % — тварин. їжа людини на 70 % складається з вуглеводів.
Номер слайду 14
Вуглеводи утворюються в процесі фотосинтезу з неорганічних речовин під дією сонячної енергії в зелених рослинах, що записується рівнянням: 6 СО2 +6 Н2 О → С6 Н12 O6 +6 О2.
Номер слайду 15
Вуглеводи поділяють на три групи: моносахариди (не гідролізуються), дисахариди (утворюють під час гідролізу дві молекули моносахаридів) та полісахариди – високомолекулярні речовини (утворюють під час гідролізу п молекул моносахаридів).
Функції вуглеводів досить різноманітні, головними серед яких є:• енергетична (глюкоза, фруктоза, сахароза, лактоза, крохмаль, глікоген тощо);• структурна (целобіоза, целюлоза, хітин тощо).
Номер слайду 19
Глюкоза — найпоширеніший моносахарид, трапляється в рослинах і тваринах як у вільному вигляді, так і у складі сполук з іншими органічними речовинами — глікозидів.
Номер слайду 20
Лактоза (від латин. Іас — молоко), або молочний цукор,— дисахарид, що міститься в молоці та молочних продуктах. Є важливим компонентом харчування ссавців.
Номер слайду 21
Мальтоза (від латин, maltum — солод), або солодовий цукор — дисахарид, що міститься в пророслому зерні (солоді) ячменю, жита та інших зернових, у томатах, пилку й нектарі рослин. Утворюється в живій природі під час гідролізу крохмалю та глікогену.
Номер слайду 22
Глікоген — головний резервний полісахарид вищих тварин, міститься в цитоплазмі клітин майже всіх тканин, найбільший уміст у м’язах та печінці (до 8 % від маси гепатоцитів). Іноді глікоген називають тваринним крохмалем. Він швидко піддається гідролізу й поповнює запас глюкози в крові.
Номер слайду 23
Хітин — нітрогеновмісний полісахарид, міститься в оболонці клітин нижчих рослин та грибів, надає механічної міцності оболонкам безхребетних (комах та ракоподібних).
Номер слайду 24
Агар-агар — суміш полісахаридів, яку виділяють із червоних та бурих морських водоростей. Розчиняється у воді тільки за нагрівання до 85-95 °С, а після охолодження утворює міцний гель. Агар-агар використовують у харчовій промисловості для виробництва мармеладу, жувальних цукерок, тощо.