ВУГЛЕВОДИ. КЛАСИФІКАЦІЯ ВУГЛЕВОДІВ, ЇХ УТВОРЕННЯ Й ПОШИРЕННЯ У ПРИРОДІ.

Про матеріал
Презентаційний матеріал для вивчення класифікації вуглеводів у шкільній програмі хімії 10 клас (рівень стандарт). Початкові поняття про глюкозу та її хімічні властивості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВУГЛЕВОДИ. КЛАСИФІКАЦІЯ ВУГЛЕВОДІВ, ЇХ УТВОРЕННЯ Й ПОШИРЕННЯ У ПРИРОДІ.

Номер слайду 2

Вкажіть речовину, яка приймає участь у реакції омилення жирів:а) C2 H5 OH;б) KOH;в) C6 H12 O6;г) C17 H35 COOH.

Номер слайду 3

Вкажіть формулу рідкого мила:а) C17 H35 COOH;б) C17 H35 COOK;в) C15 H31 COONa;г) C2 H5 OH.

Номер слайду 4

Вкажіть реакцію, яка лежить в основі виробництва маргарину:а) гідроліз;б) етерифікація;в) гідрування;г) обміну.

Номер слайду 5

До фізичних властивостей жирів не належить така:а) розчинні в органічних розчинниках;б) легші за воду;в) розчинні у воді;г) рідини.

Номер слайду 6

Вкажіть речовину, з якою реагують і гліцерол, і оцтова кислота:а) Cu. O;б) Cu. SO4;в) KOH;г) CO2.

Номер слайду 7

До складу твердих жирів входять залишки:а) нижчих насичених карбонових кислот;б) вищих насичених карбонових кислот;в) нижчих ненасичених карбонових кислот;г) вищих ненасичених карбонових кислот.

Номер слайду 8

Тригліцериди – цеа) похідні естерів, утворені гліцерином та вищими карбоновими кислотами;б) похідні спиртів, утворені естером та вищими карбоновими кислотами;в) похідні естерів, утворені гліцерином та нищими карбоновими кислотами;г) похідні естерів, утворені альдегідами та вищими карбоновими кислотами

Номер слайду 9

Як називається процес розщеплення жирів?а) омиленняб) гідруванняв) гідролізг) горіння

Номер слайду 10

Процес “старіння” триспеариду (вершкового масла) називається:а) омиленняб) гідруванняв) окисненняг) руйнування

Номер слайду 11

Вуглеводи - найважливіші природні сполуки, що характеризуються біологічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини.

Номер слайду 12

Свою назву вони одержали через перші уявлення про склад вуглеводів як сполуки Карбону з водою: Сх (Н2 O)y. Ця назва збереглася дотепер, хоча доведено складну будову вуглеводів.

Номер слайду 13

Вуглеводи входять до складу клітин і тканин усіх рослинних і тваринних організмів і за масою становлять переважну частину органічної речовини на Землі. На частку вуглеводів припадає близько 80 % сухої речовини рослин і близько 20 % — тварин. їжа людини на 70 % складається з вуглеводів.

Номер слайду 14

Вуглеводи утворюються в процесі фотосинтезу з неорганічних речовин під дією сонячної енергії в зелених рослинах, що записується рівнянням: 6 СО2 +6 Н2 О → С6 Н12 O6 +6 О2.

Номер слайду 15

Вуглеводи поділяють на три групи: моносахариди (не гідролізуються), дисахариди (утворюють під час гідролізу дві молекули моносахаридів) та полісахариди – високомолекулярні речовини (утворюють під час гідролізу п молекул моносахаридів).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}моносахаридидисахаридиполісахаридигексозипентози. Глюкоза. Рибоза Сахароза Крохмаль Фруктоза. Дезоксирибоза Мальтоза Целлюлоза Галактоза  Лактоза глікоген. С6 Н12 O6 С5 Н10 O5(4)С12 Н22 O11(С6 Н10 O5)n

Номер слайду 18

Функції вуглеводів досить різноманітні, головними серед яких є:• енергетична (глюкоза, фруктоза, сахароза, лактоза, крохмаль, глікоген тощо);• структурна (целобіоза, целюлоза, хітин тощо).

Номер слайду 19

Глюкоза — найпоширеніший моносахарид, трапляється в рослинах і тваринах як у вільному вигляді, так і у складі сполук з іншими органічними речовинами — глікозидів.

Номер слайду 20

Лактоза (від латин. Іас — молоко), або молочний цукор,— дисахарид, що міститься в молоці та молочних продуктах. Є важливим компонентом харчування ссавців.

Номер слайду 21

Мальтоза (від латин, maltum — солод), або солодовий цукор — дисахарид, що міститься в пророслому зерні (солоді) ячменю, жита та інших зернових, у томатах, пилку й нектарі рослин. Утворюється в живій природі під час гідролізу крохмалю та глікогену.

Номер слайду 22

Глікоген — головний резервний полісахарид вищих тварин, міститься в цитоплазмі клітин майже всіх тканин, найбільший уміст у м’язах та печінці (до 8 % від маси гепатоцитів). Іноді глікоген називають тваринним крохмалем. Він швидко піддається гідролізу й поповнює запас глюкози в крові.

Номер слайду 23

Хітин — нітрогеновмісний полісахарид, міститься в оболонці клітин нижчих рослин та грибів, надає механічної міцності оболонкам безхребетних (комах та ракоподібних).

Номер слайду 24

Агар-агар — суміш полісахаридів, яку виділяють із червоних та бурих морських водоростей. Розчиняється у воді тільки за нагрівання до 85-95 °С, а після охолодження утворює міцний гель. Агар-агар використовують у харчовій промисловості для виробництва мармеладу, жувальних цукерок, тощо.

Номер слайду 25

Молекулярна формула глюкози

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 23

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
25 березня 2022
Переглядів
1706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку