1. Розчинні у водіДо речовин, розчинних у воді належать :- солі, сахариди, прості спирти, амінокислоти, неорганічні кислоти. Коли речовина переходить у розчин, її молекули або йони можуть рухатися вільніше, отже, реакційна здатність речовини зростає.2. Нерозчинних у водіРечовини, нерозчинні у воді: — жири, нуклеїнові кислоти, деякі білки. Такі речовини можуть утворювати з водою поверхні розділу, на яких протікають багато хімічних реакцій. Отже, той факт, що вода НЕ розчиняє деякі речовини, для живих організмів є також дуже важливим. Гідрофільні речовини — речовини, які у воді не розчиняються, проте добре нею змочуються. Гідрофобні речовини — речовини, які не змочуються, а відштовхують воду. ??????ПОВТОРЕННЯ
Біологічні функції води. Механічна функція: вода практично не стискається, і надає форми соковитим органам і тканинам. Транспортна функція: вода забезпечує пересування речовин у клітинах і організмі, поглинання речовин і виведення продуктів метаболізму. У природі вода переносить продукти життєдіяльності у ґрунт і до водойм. Метаболічна функція: вода — активний учасник реакцій обміну речовин. Терморегуляторна функція: вода забезпечує рівномірний розподіл тепла всередині організму, а під час транспірації у рослин та потовиділення у тварин охолоджує організм. Захисна функція: вода бере участь в утворенні змащувальних рідин і слизу, секретів і соків в організмі (ці рідини містяться у суглобах хребетних тварин, у плевральній порожнині, у навколосерцевій сумці), входить до складу слизів, які полегшують пересування речовин по кишечнику, створюють вологе середовище на слизових оболонках дихальних шляхів. Водну основу мають і секрети, що виділяються деякими залозами і органами: слина, сльози, жовч, сперма, тощо. ПОВТОРЕННЯ
Мінеральні солі - Різниця концентрацій іонів калію та натрію зовні й всередині клітини призводить до появи різниці електричних потенціалів на зовнішній і внутрішній поверхнях плазматичних мембран, що зумовлює передачу збудження. - Іони кальцію і магнію виконують регуляторну функцію, активують ферменти. Сполуки кальцію і фосфору відкладаються у кістках, надаючи їм міцності. Сполуки кальцію входять до складу черепашок молюсків, панцирів раків. - Соляна кислота створює кисле середовище у шлунку тварин і людини, забезпечує активність ферментів шлункового соку. ПОВТОРЕННЯ
ВУГЛЕВОДИНайпоширен. Iш. I за масою орган. Iчн. I сполуки; Молекула м. Iстить атоми С, Н, та О (деяк. I можуть м. Iстити н. Iтроген, сульфур);Утворюються у кл. Iтинах автотрорфних орган. Iзм. Iв;Гетеротрофн. I орган. Iзми отримують з їжею;У кл. Iтинах з вуглевод. Iв синтезуються ам. Iнокислоти, в. Iтам. Iни, жирн. I кислоти, л. Iп. Iди.;
КЛАСИФІКАЦІЯмолекула м. Iстить в. Iд 3 до 10атом. Iв карбону;б. Iл. I кристал. Iчн. I речовини, солодк. I на смак;добре розчинн. I у вод. I; пентози - рибоза , дезоксирибоза;гексози -глюкоза ,фруктоза;ВУГЛЕВОДІВОлігосахариди(Дисахариди)Пол. Iмерн. I вуглеводи з дек. Iлькома залишками моносахарид. Iв з'єднаних ковалентним зв'язком; Зазнають г. Iдрол. Iзу I розкладаються на дв. I молекули моносахарид. Iв; Солодк. I на смак;Слабше розчиняються у вод. I пор. Iвняно з моносахаридами; Сахароза, мальтоза, лактоза;Пол. Iсахариди. Пол. Iмерн. I вуглеводи,побудован. I з багатьох залишк. Iв моносахарид. Iв;Зазнають г. Iдрол. Iзу з утвореннямбагатьох моносахарид. Iв; Молекула може мати л. Iн. Iйний та розгалужений ланцюг;Не мають солодкого смаку; Не кристал. Iзуються;Не розчинн. I у вод. I ( целюлоза, х. Iтин, крохмаль);Утворюють гел. I ( агар, пектин) ГIдроф. Iльн. I речовини (гл. Iкоген);МОНОСАХАРИДИ
Розчинні у воді вуглеводи - Моносахариди та дисахариди. МОНОСАХАРИДИ: Глюкоза — основне джерело енергії для клітинного дихання. Фруктоза — складова частина нектару квітів і фруктових соків. Рибоза і дезоксирибоза — структурні елементи нуклеотидів, які є мономерами нуклеїнових кислот (РНК і ДНК). ДИСАХАРИДИ - утворюються шляхом сполучення двох молекул моносахаридів і за своїми властивостями близькі до моносахаридів. Наприклад, і ті і інші добре розчинні у воді і є солодкими на смак. Приклад:сахароза (тростинний цукор), лактоза (молочний цукор), мальтоза (солодовий цукор) — дисахариди, що утворилися у результаті злиття двох молекул моносахаридів:сахароза (глюкоза+фруктоза) — основний продукт фотосинтезу, що транспортується у рослинах. Лактоза (глюкоза+галактоза) — входить до складу молока ссавців. Мальтоза (глюкоза+глюкоза) — джерело енергії у насінні, що проростає. Функції розчинних вуглеводів: транспортна, захисна, енергетична. ВИПИСАТИ У ЗОШИТ СХЕМАТИЧНО
Нерозчинні у воді - ПОЛІСАХАРИДИПолісахариди складаються з великого числа ланок моносахаридів (ПОЛІМЕРИ). Зі збільшенням кількості мономерів розчинність полісахаридів зменшується і солодкий смак зникає. Приклад:полімерні вуглеводи: крохмаль, глікоген, целюлоза, хітин. Функції полімерних вуглеводів: структурна, запасаюча, енергетична, захисна. Крохмаль складається з розгалужених спіральних молекул. Є основним резервним вуглеводом більшості рослин. Целюлоза є важливим структурним компонентом клітинних стінок грибів і рослин. Целюлоза є нерозчинною у воді і має високу міцність. Хітин входить до складу клітинних стінок деяких грибів і формує зовнішній скелет членистоногих тварин. Глікоген — основна запасна речовина більшості тварин і грибів. Відомі також складні полісахариди, які виконують структурні функції в опорних тканинах тварин (вони входять до складу міжклітинної речовини шкіри, сухожиль, хрящів, надаючи їм міцність та еластичність). ВИПИСАТИ У ЗОШИТ СХЕМАТИЧНО