ВУГЛЕВОДИ. ВЛАСТИВОСТІ ТА РОЛЬ.

Про матеріал
НайпоширенIшI за масою органIчнI сполуки; Молекула мIстить атоми С, Н, та О (деякI можуть мIстити нIтроген, сульфур); Утворюються у клIтинах автотрорфних органIзмIв; ГетеротрофнI органIзми отримують з їжею; У клIтинах з вуглеводIв синтезуються амIнокислоти, вIтамIни, жирнI кислоти, лIпIди.;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВУГЛЕВОДИ. ВЛАСТИВОСТІ ТА РОЛЬ.

Номер слайду 2

Неорганічні речовини. Мінеральні соліВода. ПОВТОРЕННЯ

Номер слайду 3

1. Розчинні у водіДо речовин, розчинних у воді належать :- солі, сахариди, прості спирти, амінокислоти, неорганічні кислоти. Коли речовина переходить у розчин, її молекули або йони можуть рухатися вільніше, отже, реакційна здатність речовини зростає.2. Нерозчинних у водіРечовини, нерозчинні у воді: — жири, нуклеїнові кислоти, деякі білки. Такі речовини можуть утворювати з водою поверхні розділу, на яких протікають багато хімічних реакцій. Отже, той факт, що вода НЕ розчиняє деякі речовини, для живих організмів є також дуже важливим. Гідрофільні речовини — речовини, які у воді не розчиняються, проте добре нею змочуються. Гідрофобні речовини — речовини, які не змочуються, а відштовхують воду. ??????ПОВТОРЕННЯ

Номер слайду 4

Біологічні функції води. Механічна функція: вода практично не стискається, і надає форми соковитим органам і тканинам. Транспортна функція: вода забезпечує пересування речовин у клітинах і організмі, поглинання речовин і виведення продуктів метаболізму. У природі вода переносить продукти життєдіяльності у ґрунт і до водойм. Метаболічна функція: вода — активний учасник реакцій обміну речовин. Терморегуляторна функція: вода забезпечує рівномірний розподіл тепла всередині організму, а під час транспірації у рослин та потовиділення у тварин охолоджує організм. Захисна функція: вода бере участь в утворенні змащувальних рідин і слизу, секретів і соків в організмі (ці рідини містяться у суглобах хребетних тварин, у плевральній порожнині, у навколосерцевій сумці), входить до складу слизів, які полегшують пересування речовин по кишечнику, створюють вологе середовище на слизових оболонках дихальних шляхів. Водну основу мають і секрети, що виділяються деякими залозами і органами: слина, сльози, жовч, сперма, тощо. ПОВТОРЕННЯ

Номер слайду 5

Мінеральні солі - Різниця концентрацій іонів калію та натрію зовні й всередині клітини призводить до появи різниці електричних потенціалів на зовнішній і внутрішній поверхнях плазматичних мембран, що зумовлює передачу збудження. - Іони кальцію і магнію виконують регуляторну функцію, активують ферменти. Сполуки кальцію і фосфору відкладаються у кістках, надаючи їм міцності. Сполуки кальцію входять до складу черепашок молюсків, панцирів раків. - Соляна кислота створює кисле середовище у шлунку тварин і людини, забезпечує активність ферментів шлункового соку. ПОВТОРЕННЯ

Номер слайду 6

ВУГЛЕВОДИ. ВЛАСТИВОСТІ ТА РОЛЬ.

Номер слайду 7

ВУГЛЕВОДИНайпоширен. Iш. I за масою орган. Iчн. I сполуки; Молекула м. Iстить атоми С, Н, та О (деяк. I можуть м. Iстити н. Iтроген, сульфур);Утворюються у кл. Iтинах автотрорфних орган. Iзм. Iв;Гетеротрофн. I орган. Iзми отримують з їжею;У кл. Iтинах з вуглевод. Iв синтезуються ам. Iнокислоти, в. Iтам. Iни, жирн. I кислоти, л. Iп. Iди.;

Номер слайду 8

КЛАСИФІКАЦІЯмолекула м. Iстить в. Iд 3 до 10атом. Iв карбону;б. Iл. I кристал. Iчн. I речовини, солодк. I на смак;добре розчинн. I у вод. I; пентози - рибоза , дезоксирибоза;гексози -глюкоза ,фруктоза;ВУГЛЕВОДІВОлігосахариди(Дисахариди)Пол. Iмерн. I вуглеводи з дек. Iлькома залишками моносахарид. Iв з'єднаних ковалентним зв'язком; Зазнають г. Iдрол. Iзу I розкладаються на дв. I молекули моносахарид. Iв; Солодк. I на смак;Слабше розчиняються у вод. I пор. Iвняно з моносахаридами; Сахароза, мальтоза, лактоза;Пол. Iсахариди. Пол. Iмерн. I вуглеводи,побудован. I з багатьох залишк. Iв моносахарид. Iв;Зазнають г. Iдрол. Iзу з утвореннямбагатьох моносахарид. Iв; Молекула може мати л. Iн. Iйний та розгалужений ланцюг;Не мають солодкого смаку; Не кристал. Iзуються;Не розчинн. I у вод. I ( целюлоза, х. Iтин, крохмаль);Утворюють гел. I ( агар, пектин) ГIдроф. Iльн. I речовини (гл. Iкоген);МОНОСАХАРИДИ

Номер слайду 9

БУДОВА МОЛЕКУЛИМОНОСАХАРИДИОлігосахариди(Дисахариди)Полісахариди

Номер слайду 10

ЗАКРІПЛЕННЯ

Номер слайду 11

Розчинні та нерозчинні вуглеводи

Номер слайду 12

Розчинні у воді вуглеводи - Моносахариди та дисахариди. МОНОСАХАРИДИ: Глюкоза — основне джерело енергії для клітинного дихання. Фруктоза — складова частина нектару квітів і фруктових соків. Рибоза і дезоксирибоза — структурні елементи нуклеотидів, які є мономерами нуклеїнових кислот (РНК і ДНК). ДИСАХАРИДИ - утворюються шляхом сполучення двох молекул моносахаридів і за своїми властивостями близькі до моносахаридів. Наприклад, і ті і інші добре розчинні у воді і є солодкими на смак. Приклад:сахароза (тростинний цукор), лактоза (молочний цукор), мальтоза (солодовий цукор) — дисахариди, що утворилися у результаті злиття двох молекул моносахаридів:сахароза (глюкоза+фруктоза) — основний продукт фотосинтезу, що транспортується у рослинах. Лактоза (глюкоза+галактоза) — входить до складу молока ссавців. Мальтоза (глюкоза+глюкоза) — джерело енергії у насінні, що проростає. Функції розчинних вуглеводів: транспортна, захисна, енергетична. ВИПИСАТИ У ЗОШИТ СХЕМАТИЧНО

Номер слайду 13

Нерозчинні у воді - ПОЛІСАХАРИДИПолісахариди складаються з великого числа ланок моносахаридів (ПОЛІМЕРИ). Зі збільшенням кількості мономерів розчинність полісахаридів зменшується і солодкий смак зникає. Приклад:полімерні вуглеводи: крохмаль, глікоген, целюлоза, хітин. Функції полімерних вуглеводів: структурна, запасаюча, енергетична, захисна. Крохмаль складається з розгалужених спіральних молекул. Є основним резервним вуглеводом більшості рослин. Целюлоза є важливим структурним компонентом клітинних стінок грибів і рослин. Целюлоза є нерозчинною у воді і має високу міцність. Хітин  входить до складу клітинних стінок деяких грибів і формує зовнішній скелет членистоногих тварин. Глікоген — основна запасна речовина більшості тварин і грибів. Відомі також складні полісахариди, які виконують структурні функції в опорних тканинах тварин (вони входять до складу міжклітинної речовини шкіри, сухожиль, хрящів, надаючи їм міцність та еластичність).  ВИПИСАТИ У ЗОШИТ СХЕМАТИЧНО

Номер слайду 14

БІОЛОГІЧНАРОЛЬВУГЛЕВОДІВ

Номер слайду 15

ХІТИН-Кл. Iтинна ст. Iнка гриб. Iв. Структурна. ГЛІКОЛІПІДИ І ГЛІКОПРОТЕЇДИ -Мембрани тваринних кл. Iтин. ЦЕЛЮЛОЗА-Кл. Iтинна ст. Iнка рослин. МУРЕЇН-Кл. Iтинна ст. Iнка бактер. Iй. РИБОЗА І ДЕЗОКСОРИБОЗА-побудова нуклеотид. Iв РНК I ДНК

Номер слайду 16

ЕНЕРГЕТИЧНАОсновне джерелоенерг. Iї для кл. Iтини. Окиснення 1 гвуглевод. Iв - 17,6к. Дж енерг. IїШвидке розщеплення вуглевод. Iв

Номер слайду 17

РЕЗЕРВНАВIдкладаються про запас I поступово споживаються в процес. I обм. Iну речовин. КРОХМАЛЬ, ЛАМІНАРИНІНУЛІН - рослини. ГЛІКОГЕН-тварини I гриби

Номер слайду 18

ЗАХИСНАКАМЕДЬ (густий сік) І СЛИЗ-Загоювання ран у рослин. ГЕПАРИН-інгібітор зсідання кров. IМУЦИН-формування харчової грудки. ПЕКТИН-Звязування I видалення з орган. Iзму рад. Iонукл. Iд. Iв

Номер слайду 19

РЕЦЕПТОРНАГЛІКОЛІПІДИ І ГЛІКОПРОТЕЇДИ -входять до складу кл. Iтинних мембран I беруть участь у сприйняття кл. Iтиною подразнень, м. Iжкл. Iтинн. Iй взаємод. Iї

Номер слайду 20

РЕГУЛЯТОРНАВУГЛЕВОДИ КЛІТИННОГО СОКУРОСЛИН- осморегуляторні процеси, що підтримуютиь тургорний стан клітини

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Задорожний К. М.)
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку