" Я знаю Конституцію". Правознавче лото

Про матеріал
Матеріал можна використати для повторення, корекції та узагальнення знань учнів в темі " Взаємозв'язок людини і держави", а також для проведення позакласних вікторин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990 Лото «Я знаю Конституцію» Бутрим Лідія Петрівна, вчитель історії та правознавства Вараської гімназії Вараської міської ради

Номер слайду 2

Повернутися Форма правління України.

Номер слайду 3

Повернутися. Форма державного устрою України

Номер слайду 4

Повернутися. Назва єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні .

Номер слайду 5

Повернутися. Назва уряду України.

Номер слайду 6

Повернутися. Назва українського парламенту.

Номер слайду 7

Повернутися. Форма безпосередньої демократії , яка підлягає класифікації, за територіальною і юридичною силою.

Номер слайду 8

Повернутися. Як називається форма безпосередньої демократії , яка підлягає класифікації, за територіальною і черговістю.вибори

Номер слайду 9

Повернутися. Як називається вид правового акту, який видається урядом України.

Номер слайду 10

Повернутися Як називається вид правового акту, який видається урядом України і носить індивідуальний характер.

Номер слайду 11

Повернутися Як називається різновид акта, який приймається Конституційним Судом України і має багаторазове використання.

Номер слайду 12

Повернутися. Різновид акта, який приймається Конституційним Судом України і має одноразоразове використання.

Номер слайду 13

Повернутися. Назва глави Української держави.

Номер слайду 14

Повернутися. Право обирати .

Номер слайду 15

Повернутися. Право бути обраним

Номер слайду 16

Повернутися. Здійснення народом влади через обрані ним державні органи та органи місцевого самоврядування.

Номер слайду 17

Повернутися. Пряме здійснення влади народом у загальнодержавних і місцевих маштабах.

Номер слайду 18

Повернутися. Закріплене в законодавстві офіційне полотнище держави, в якому шляхом добору певних кольорів виражено ідеї політичного характеру.

Номер слайду 19

Повернутися. Закріплене в законодавстві умовни й знак, який через графічне та кольорове зображення окремих фігур виражає коло певних ідей політичного характеру та символізує суверенітет держави.

Номер слайду 20

Повернутися Як називається письмове клопотання до Конституційного Суду України про необхідність офіційного тлумачення Конституції та Законів України з метою забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав чи свобод людини і громадянина, а також прав юридичної особи.

Номер слайду 21

Повернутися. Назвіть права за якими Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам.

Номер слайду 22

Повернутися. Назвіть права за якими про арешт або затримання людини має бути негайно повідомлено родичів заарештованого чи затриманого. право на свободу та особисту. Стаття .29 Конституції України

Номер слайду 23

Повернутися Назвіть права за якими кожна людина має невідємне право на ЦЕ. Ніхто не може бути свавільно позбавлений ЦЬОГО. Обовязок держави – захищати ЦЕ.

Номер слайду 24

Повернутися Назвіть гарантовані і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу уже існуючих.

Номер слайду 25

Повернутися. Навколо слів сучасного Гімну України точаться суперечки. Чи припустимо здійснити зміни слів Державного Гімну? Статтею 20. Конституції України затверджено музика М. Вербицького зі словами затвердженими законом, що приймається не менше 2/3 від конституційного складу Верховної Ради України

Номер слайду 26

Повернутися. Назвіть найважливіші функції держави та справа всього Українського народу.

Номер слайду 27

Повернутися. Як називається принцип, за яким Конституція України має найвищу юридичну силу.

Номер слайду 28

Повернутися Вкажіть найвищу соціальну цінність в Україні.

Номер слайду 29

Повернутися Назвіть основне національне багатство українського народу, що перебуває під особливою охороною держави.

Номер слайду 30

Повернутися Назвіть пропущене слово. Це право передбачає, що ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його …….., поводженню чи покаранню.

Номер слайду 31

Повернутися Назвіть право, яке передбачає, що ніхто не може бути заарештованим або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставі на в порядку встановлених законом. Назвіть це право.

Номер слайду 32

Повернутися Назвіть право людини, яке порушити можна лише у невідкладних випадках, пов’язаних із порятунком життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчинені злочину.

Номер слайду 33

Повернутися. Згідно цього права, кожному гарантується судовий захист права спростувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім’ї. Назвіть це право.

Номер слайду 34

Повернутися. Згідно цього права, кожному гарантується право вимагати вилучення будь - якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої використанням та поширенням такої недостовірної інформації. Назвіть це право.

Номер слайду 35

Повернутися Назвіть право згідно з яким громадянин України не може бути позбавлений права в будь – який час повернутися в Україну . Право на вільний вибір місця проживання та прво свободи пересування . Ст. 33 КУ

Номер слайду 36

Повернутися. Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадянського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам. Назвіть це право

Номер слайду 37

Повернутися. Здійснення цих прав може бути обмежене законом для охорони здоров’я населення. Назвіть це право.

Номер слайду 38

Повернутися. Здійснення цих прав може бути обмежене законом для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації отриманої конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Номер слайду 39

Повернутися Назвіть право, що включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноосібно чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди.

Номер слайду 40

Повернутися. Здійснення цього права може бути обмежене лише в інтересах охорони громадського порядку, здоровя і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей. Назвіть це право.

Номер слайду 41

Повернутися. Згідно цього права, церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова. Назвіть це право.

Номер слайду 42

Повернутися. Згідно цього права, ніхто не може бути увільнений від своїх обовязків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. Назвіть це право.

Номер слайду 43

Повернутися. Згідно цього права, ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об’єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій. Назвіть це право.

Номер слайду 44

Повернутися. Згідно цього права, всі об’єднання громадян рівні перед законом. Назвіть це право.

Номер слайду 45

Повернутися. Згідно з цим правом, громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Назвіть це право.

Номер слайду 46

Повернутися Обмеження цього права можливе встановлено законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей. Назвіть це право.

Номер слайду 47

Повернутися. Згідно цього права, громадяни вільно обирають і обираються до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Назвіть це право.

Номер слайду 48

Повернутися. Згідно з цим правом, громадяни можуть проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. , зазделегідь сповістивши органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування . Назвіть це право.стаття 39 Конституції України.

Номер слайду 49

Повернутися. Згідно цього права можна володіти, користуватися і розпоряджатися результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльностію. Назвіть це право.

Номер слайду 50

Повернутися. Користуючись цим правом не можна завдавати шкоди правам, свободам на гідності громадянам, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію, і природні якості землі.

Номер слайду 51

Повернутися. За яких умов може бути примусове відчуження об’єктів приватної власності з наступним повним відшкодуванням їх вартості?. допустимо в умовах воєнного чи надзвичайного стану

Номер слайду 52

Повернутися. Це право надається кожному за бажанням, але обмежується для депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Назвіть це право.

Номер слайду 53

Повернутися. Відповідно до цього права не допускається злровживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обиеження конкуренції та недобросовісна конкуренція. Види і межі монополії визначаються законом. Назвіть це право.

Номер слайду 54

Повернутися. Це право включає можливість заробляти собі на життя, вільно на це погоджуватися, та вільно обирати. Назвіть це право.

Номер слайду 55

Повернутися. Це право забороняє використання примусу. Назвіть це право.

Номер слайду 56

Повернутися. Яка праця не вважається примусовою?Військова або альтернативна(невійськова)служба, робота, що виконується за вироком, або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан . Стаття.42 Конституції України

Номер слайду 57

Повернутися. Використання праці цих категорій громадян України заборонено на небезпечних для їхнього здоров'я. Назвіть ці категорії.

Номер слайду 58

Повернутися. Це право передбачає своєчасне одержання винагороди та захищається законом . Назвіть це право.

Номер слайду 59

Повернутися. Це право використовують працючі для захисту своїх економічних та соціальних інтересів. Назвіть це право Право на страйк ст. 44 КУ.

Номер слайду 60

Повернутися. Порядок здійснення цього права встановлюється законом з урахуванням необхідності забезпечення національної безпеки, охорони здоров’я, прав і свобод інших людей. Назвіть це право.

Номер слайду 61

Повернутися. Назвіть право, яке забезпечується наданням днів оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня, скороченої тривалості роботи у нічний час.

Номер слайду 62

Повернутися. Це право включає право на забезпечення громадян в разі їх повної або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості . Назвіть це право. Право на соціальний захист ст.46 КУ

Номер слайду 63

Повернутися. Згідно цього права, пенсії, та інші види соціальних виплат та допомог, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Назвіть це право. Право на соціальний захист ст.46 КУ.

Номер слайду 64

Повернутися. Згідно з цим правом, держава створює умови, за яких кожен громадянин матиме змогу побудувати, придбати його у власність або взяти його в оренду . Назвіть це право.

Номер слайду 65

Повернутися згідно з цим правом, для громадян, які потребують соціального захисту це надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону. Назвіть це право..

Номер слайду 66

Повернутися. Це право включає достатнє харчування, одяг, житло. Назвіть це право.

Номер слайду 67

Повернутися. Це право забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-еконамічних, медико- санітарних і оздоровчо – профілактичних програм. Назвіть це право. Право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування Стаття 49 Конституції України

Номер слайду 68

Повернутися. Обов’язком держави є створення умов для ефективного і доступного для всіх громадян цього обслуговування. У державних і комунальних закладах ця допомога надається безоплатно. Назвіть це право. Право на медичну допомогу стаття 49 Конституції України

Номер слайду 69

Повернутися. Відповідно до цього права кожному гарантується право вільного доступу про його стан, про якість харчових продуктів і предметів побуту. Така інформація ніким не може бути засекречена. Назвіть це право. Право на безпечне для життя і здоров'я довкілля. Стаття 50 Конституції України.

Номер слайду 70

Повернутися. Це право грунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Право на шлюб. Стаття 51 Конституції України

Номер слайду 71

Повернутися. Відповідно до цього права передбачено обов’язок батьків утримувати дітей до їх повноліття, а повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Назвіть це право. Право на сім’ю.

Номер слайду 72

Повернутися На кого покладається утримання та виховання дітей – сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування?Стаття 52 Конституції України

Номер слайду 73

Повернутися Чи мають, якісь особливі права діти, які народжені поза шлюбом? Стаття 52 Конституції України

Номер слайду 74

Повернутися. Це право надається кожному та забезпечується державою за допомогою дошкільних та інших державних і комунальних навчальних закладів. Назвіть це право. Право на освіту стаття 53 Конституції України.

Номер слайду 75

Повернутися. Повернутися. Відповідно до цього права ніхто не може використовувати, або поширювати це без згоди автора. Назвіть це право. Право на інтелектуальну власність стаття 54 Конституції України.

Номер слайду 76

Повернутися Хто з обов’язаний забезпечити збереження історичних об’єктів, що становлять культурну цінність, вживати заходів для повернення в Україну культурних цінностей народу, які знаходяться за її межами? Держава. стаття 54 Конституції України

Номер слайду 77

Повернутися. Де людина може захистити свої прав в разі дій чи бездіяльності органів влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб ? Звернутися до суду. Стаття 55 Конституції України.

Номер слайду 78

Повернутися. Як, за традицією європейських держав називають Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Номер слайду 79

Повернутися Як називається звернення громадянина до органів державної влади, місцевого самоврядування та інших установ з проханням про сприяння реалізації своїх законних прав та інтересів.

Номер слайду 80

Повернутися Як називається звернення громадянина до органів державної влади, місцевого самоврядування та інших установ з порадою чи рекомендацією щодо їх діяльності називають……Пропозиція

Номер слайду 81

Повернутися. Вид звернень громадян , що подається при порушенні права людини з вимогою поновлення прав людини, перегляду певних рішень або дій . Скарга.

Номер слайду 82

Повернутися. Це право реалізується за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування якщо своїми діями чи бездіяльністю органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові і службові особи при здійсненні своїх повноважень було завдано матеріальної та моральної шкоди. Назвіть це право. Право на відшкодування. Стаття 56 Конституція України

Номер слайду 83

Повернутися. В якому випадку закони або інші нормативно-правові акти, що визначають права та обов’язки громадян визнаються нечинними? Закони, які не доведені до відома населення у порядку встановленому законом. Стаття 57 Конституції України.

Номер слайду 84

Повернутися. В яких випадках закони мають зворотню дію в часі? Тоді, коли закон пом’якшує або скасовує відповідальність особи. Стаття 58 Конституції України

Номер слайду 85

Повернутися Назвіть право. У випадках передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Право на правову допомогу. Стаття 59 Конституції України.

Номер слайду 86

Повернутися. Назвіть міжнародний документ, що захищає права дитини .

Номер слайду 87

Повернутися. Назвіть два основних міжнародних акти, які стосуються прав людини. Декларація з прав людини( генеральна Ассамблея ООН. 1948р. Конвенція про політичні права жінок(1952)Декларація прав дитини(1959)Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації(1965)Міжнародний пакт про громадянські та політичні права1966 – Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права1979- Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок.1984- Конвенція проти катувань та інших нелюдських або принижуючих гідність видів поводження1989 – Конвенція про права дитини.

Номер слайду 88

Повернутися. Який рівень освіти в Україні є обов’язковим?

Номер слайду 89

Повернутися Як називається особа, яка не належить до громадянства жодної держави.

Номер слайду 90

Повернутися. Як називається особа, що має два і більше громадянства.

Номер слайду 91

Повернутися Назвіть дату прийняття Загальної Декларації прав людини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гладка Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
868
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку