Презентація до уроку "Шлюб і сім'я"

Про матеріал
Матеріал містить слайди. які допоможуть здобувачеві освіти здобути знання із законів що стосуються сімейно-шлюбних відносин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель правознавства: Марочкович Р.І. Нижньрожанківський ЗЗСО І-ІІ ст. Славської селищної ради Львівської області

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів з поняттям сімейного права, процесом укладення шлюбу; визначити що таке сім’я з юридичної точки зору; розвивати уміння вирішувати юридичні завдання з використанням нормативно-правових актів; виховувати правову культуру здобувачів освіти, формувати громадянську та соціальну компетентність учнів.

Номер слайду 3

План вивчення нової теми: (запис до зошита) Що таке сім’я і шлюб. Як укласти шлюб. Чи можуть неповнолітні укласти шлюб. Які особливості немайнові та майнові права й обов’язки має подружжя.

Номер слайду 4

Бесіда Висловите припущення, що об’єднує людей у сім’ю. Що називають сім’єю? Чи можуть неповнолітні особи укласти шлюб?

Номер слайду 5

Сімейне право - це сукупність норм, що регулюють особисті немайнові та пов'язані з ними майнові відносини громадян, що виникають із шлюбу, споріднення, усиновлення, опіки і піклування над неповнолітніми, а також щодо прийняття дітей в сім'ю на виховання. Суб'єктами сімейного права є: подружжя, діти, батьки, інші родичі, усиновителі, опікуни, піклувальники, особи, які взяли дитину в сім'ю на виховання. Предмет сімейного права включає в себе немайнові та пов'язані з ними майнові відносини в родині. . Які відносини регулює Сімейне право України?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Джерелами сімейного права України є численні нормативно-правові акти. У першу чергу – це Конституція України, яка визначає що сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. До законів, що регулюють сімейні правовідносини, належать Закони України "Про органи реєстрації актів громадянського стану«, "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" , "Про охорону дитинства" тощо. Окремі положення сімейного права містить Цивільний кодекс. Окреме місце посідає Сімейний кодекс України.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

 1.Сім'я є первинним та основним осередком суспільства. . Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. :

Номер слайду 10

Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Порядок укладання шлюбу Подання заяви (подається особисто і в письмовій формі) Ознайомлення наречених з обов’язком повідомити один одного про стан здоров’я, правами і обов’язками подружжя, про відповідальтність за приховання перешкод до реєстрації шлюбу Реєстрація шлюбу відбуваються через місяць від дня подання заяви (в окремих випадках раніше: в разі народження дитини, вагітності, військовослужбовці) Присутність наречених в момент реєстрації шлюбу є обов’язковою Документом, який засвідчує факт укладання шлюбу, є свідоцтво про одруження

Номер слайду 13

Право на шлюб мають особи, які не досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла 14 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам Згідно із Сімейним кодексом України шлюб може бути визнаний недійсним, якщо він був зареєстрований з особою, яка не досягла шлюбного віку Згідно з чинним законодавством неповнолітня особа з моменту укладення шлюбу стає дієздатною у повному обсязі. Повна дієздатність зберігається після розірвання шлюбу

Номер слайду 14

Ситуація 1 Громадянин Б. подав заяву до РАЦСу про реєстрацію шлюбу з громадянкою Р.Через декілька днів до РАЦС прийшла громадянка В. Та просила не реєструвати шлюб громадянина Б. , оскільки вони проживають з ним разом уже декілька років. Усі сусіди й знайомі вважають їх чоловіком та дружиною, хоча їх шлюб не зареєстрований. Дайте правовий аналі ситуації. Чи зміниться ваше рішення, якщо виявиться, що в громадянина Б. та громадянки В. є спільна дитина? Ситуація 2 Золотаренко І. вирішив одружитися з Осикою М., але через надзвичайні обставини він не встигав на весілля, тому попрохав свого брата бути присутнім на весіллі в ролі нареченого. Чи дозволяє законодавство України одруження через представника? Ситуація 3 Голова міської ради Владний С. В. своїм розпорядженням зменшив до 16 років вік осіб, які укладають шлюб, а також затвердив Положення про усиновлення дітей, що залишилися без піклування батьків, яке передбачає спрощений порядок усиновлення дітей на території міста. Чи правомочне рішення голови міської ради Владного С. В.? Який орган повинен скасувати рішення голови міської ради в разі його неправомочності?

Номер слайду 15

Особисті немайнові права та обов’язки Майнові права Особиста приватна власність чоловіка та дружини Спільна сумісна власність подружжя

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Спільна сумісна власність подружжя Майно, набуте подружжям за час шлюбу, незалежно від того, що один із них не має самостійного заробітку Заробітна плата, пенсія, стипендія та інші доходи, внесені до сімейного бюджету або на особистий банківський рахунок Речі для професійних занять одного з подружжя Кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування

Номер слайду 19

Бліцопитування Запитання і завдання Які правові акти нашої держави регулюють захист сім’ї? Як укласти шлюб?. У яких випадках може бути відмовлено в укладанні шлюбу( що є перешкодою до його укладання)? Яке значення має державна реєстрація шлюбу? У чому полягає принцип рівності прав чоловіка та жінки в сімейних стосунках? Чи буде дійсним шлюб, якщо спочатку його укладено в церкві, а потім зареєстровано в державних органах?

Номер слайду 20

Опрацювати § 17 за підручником О.Д. Норовлянський; Підготуйте короткий виступ (до 10 речень) працівника РАЦС на урочистостях з приводу реєстрації шлюбу, який допоміг би зрозуміти громаді важливість права людини на створення сім’ї.

ppt
Додано
27 березня 2022
Переглядів
435
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку