Як допомогти дітям складати розповіді по серії картинок.

Про матеріал
Як допомогти дітям складати розповіді по серії картинок, чому це може бути складно? Щоб допомогти дитині освоїти складання оповідань за серією картинок я рекомендую...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентация. Оболончик Іванни Олександрівни

Номер слайду 2

Перед тим, як ми обговоримо, як допомогти дітям складати розповіді по серії картинок, я хочу пояснити, чому це може бути складно.

Номер слайду 3

1) Якщо дитині щось складно, це завжди заслуговує на увагу. Спрацьовує саме те, що “вони такого ще не робили”. Діти із задоволенням накопичують досвід, але користуватися ним – це окрема робота. Тому якщо вашій дитині щось, що на Ваш погляд, для неї цілком посильно, виявилося складно, не змушуйте відчувати себе винним, краще допоможіть їй освоїти і цю сферу.

Номер слайду 4

2) Дітям дошкільного, та й молодшого шкільного віку часто теж, складно ще бачити будь-яку історію у загальних рисах, тобто окремо вони розуміють, що на картинках відбувається, а утримувати в голові сюжет – складно. Це як коли ви живете в новому для себе місті і їздите в ньому на машині. Ви вивчили деякі маршрути, якими і користуєтесь, не уявляючи собі карту міста “зверху”, розумієте про що я? Це ж не означає, що ви погано орієнтуєтесь в просторі в цілому, просто вам потрібен ДОСВІД саме в ЦЬОМУ місті.

Номер слайду 5

3) Недостатньо розвинене логічне, аналітичне мислення не дозволяє ЗВ’ЯЗАТИ між собою окремі події. Складати розповіді – це робота не тільки мови, це комплексна робота багатьох психічних процесів.

Номер слайду 6

Тому, щоб допомогти малюкові освоїти складання оповідань за серією картинок, я рекомендую:

Номер слайду 7

- Перед тим, як ви попросите дитину скласти розповідь, обговоріть з нею те, що відбувається на кожному малюнку. Дитині потрібно вчитись аналізувати те, що відбувається, це не завжди саме собою зрозуміле явище молодших школярів. Так ви дасте їй впевненість, що вона розуміє, про що мова.

Номер слайду 8

- Давайте словесні “опори”. Наприклад, я пропоную учням починати будь-яку розповідь зі слів “Жив був кіт …”, “… а потім він …”. Говоріть їх тоді, коли бачите, що у дитини сталася “заминка”.

Номер слайду 9

- Беріть участь у складанні оповідань. Запропонуйте, що будете пов’язувати картинки між собою по черзі: то дитина, то Ви. Так ви тренуєте ще й увагу, так як дитина повинна стежити за тим, що описуєте Ви.

Номер слайду 10

- Після складання історії задайте питання за змістом.

Номер слайду 11

- Після того, як історія буде складена, переставте картинки місцями і запитайте, чому так не може бути? Це активізує у дитини складання причинно-наслідкових зв’язків.

pptx
Додано
10 березня 2021
Переглядів
796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку