Загадки і секрети бутафорії 5 клас (НУШ)

Про матеріал
Презентація "Загадки і секрети бутафорії" , для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття бутафорії та її призначення, хто займається її виготовленням . Представлені зразки бутафорії. Дано творче завдання "Бутафорії для улюбленої вистави", та представлено зразки робіт по даній тематиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадки і секрети бутафорії

Номер слайду 2

Що означає таке загадкове слово «бутафорія»? Чи можна без бутафорії зіграти виставу? Чи важлива у театрі така професія, як бутафор/ бутафорка? Якими матеріалами він користується?

Номер слайду 3

Оформлення вистави не закінчується зі створенням декорацій. Сцена повинна допомагати акторам та акторкам «проживати» кожний епізод у виставі. А як це можна зробити?

Номер слайду 4

Макет —це ще не декорація, це тільки модель. Треба наповнити сценічний простір предметами, необхідними для вистави. Чи можна уявити кімнату без меблів?

Номер слайду 5

А ліс без кущів та дерев? Чи буде виглядати розкішним палац, в якому нема жодних предметів, які підкреслюють багатство та розкіш? Всі ці необхідні для вистави предмети і є бутафорією.

Номер слайду 6

Бутафорія — спеціально виготовлені предмети, зроблені з легких і дешевих матеріалів копії справжніх речей (меблів, посуду і т. ін.), що використовуються в театрі як предмети сценічної обстановки.

Номер слайду 7

Предмети бутафорії дешеві, міцні, підкреслено виразні ззовні. Меблі, посуд, шкатулки, вази, що використовуються у театральних виставах зазвичай виготовлені з більш легких матеріалів, важать менше, їх зручніше переносити.

Номер слайду 8

Наприклад, у виставі за сценарієм потрібно золоте кольє з дорогоцінних каменів, яке не може собі дозволити жоден театр. Що робити? Бутафоррка зробить таке кольє з штучних пластикових каменів, які будуть виглядати не гірше за справжні.

Номер слайду 9

Бутафорські предмети зазвичай більш яскраві і виразні, ніж справжні. При цьому бутафори зазвичай відмовляються від відтворення не видимих глядачеві деталей.

Номер слайду 10

Чому? В театрі ці предмети публіка бачить здалеку, і тому з будь-якої частини залу для глядачів повинно бути зрозуміло, що це за предмет.

Номер слайду 11

Глядач повинен вірити в реальність всього, що він бачить на сцені: в реальність коштовностей, зброї, меблів, скульптур.

Номер слайду 12

Виготовленням бутафорії у театрі займаються художники-бутафори/художниці-бутафорки.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Які матеріали використовують художники та художниці для створення різноманітних предметів? Всі матеріали, які використовують художники для створення бутафорії перерахувати неможливо. У роботу іде практично все, що є під рукою і на що здатна уява художника.

Номер слайду 15

Але основними є папір (паперові маси, картон), тканина, пінопласт і гіпс. Також не оминають своєю увагою бутафори метал, сучасні синтетичні матеріали, лаки, фарби та ін.

Номер слайду 16

А чи можна зустріти бутафорію десь ще окрім театру? Чи присутня вона у нашому повсякденному житті? Поміркуйте. Сьогодні бутафорія використовується для оформлення не тільки вистав, а й торговельних або концертних залів, виставкових просторів.

Номер слайду 17

Створення імітації скульптури, меблів, зброї, продуктів харчування, текстилю та інших предметів, які використовується в якості декору при проведенні свят, урочистих заходів, рекламних акцій користується великим попитом.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Бутафорія у багатьох випадках успішно замінює оригінальний реквізит, оскільки найчастіше вона обходиться дешевше і є більш практичною.

Номер слайду 20

Творче завдання«Бутафорії для улюбленої вистави» Створіть бутафорії до улюбленої вистави. Об’єднайтеся у групи. Обговоріть бутафорію, яка вам знадобиться для проведення свята у класі. Створіть таку бутафорію. Веселого свята!

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Бажаю приємної творчості та натхнення!Сподобалась презентація, став будь- ласка . Дякую.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Засипко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
2042
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку