Як навчитися чути своє тіло?

Про матеріал
Дана презентація створеня для очного та дистанційного навчання для уроків фізкультури
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як навчитися чути своє тіло?Урокифізкультури В здоровому тілі-здоровий дух!

Номер слайду 2

Чи знаєш ти, друже, що здоров’я твого тіла значною мірою залежить від настрою?Вчені зі штату Пенсильванія, що в США, встановили: життєрадісні люди хворіють менше й будь-які неприємності сприймають як урок на майбутнє. А от песимісти, що звикли сумувати й розчаровуватися, мають слабку імунну систему й частіше страждають від хвороб. Оскільки здоров’я та гарне самопочуття міцно пов’язані, щоб почуватися щасливим та жити в гармонії з собою, варто піклуватися про своє тіло, як про найкращого друга, поважати його потреби й шукати приводи для радості в кожному дні.

Номер слайду 3

Що ж робити? А берегти і шанувати себе з молоду: гігієна, увага до власного здоров'я та фізичні вправи мають стати звичкою. Люби своє тіло, відчуй його, використовуй його , як цінний інструмент, призначений для пізнання як себе самого, так і навколишнього світу. Саме через нього ми відчуваємо холод та спеку, біль та насолоду, втому й задоволення. Тіло - це наш пристрій для кохання, для взаємодії та відчуття іншого тіла, це неповторна призма, крізь яку ми щомиті пропускаємо цілий всесвіт. Тіло, яке ми маємо зараз - це наш доказ любові до самого себе. Шануймося та бережімо цей унікальний прихисток, яким до самої смерті заповіла користуватися нам природа.

Номер слайду 4

1 Твоє тіло — досконалий механізм. Всі органи та системи в ньому злагоджено працюють, аби ти міг дихати, бачити, рухатися, відчувати. Щойно подумав — воно вмить підкорюється, адже ти — єдиний господар свого тіла і відповідаєш за все, що з ним відбувається. Тіло розмовляє з тобою протягом цілого дня, сповіщаючи про спрагу чи голод, радість чи роздратування, біль або страх. Твоє завдання — навчитися чути своє тіло і дбайливо доглядати за ним, аби воно вірно служило тобі довгі роки.

Номер слайду 5

Більше активності!Більше активності!Твоє тіло обов’язково тобі подякує, якщо розпочнеш день із легкої зарядки. Фізичні вправи допоможуть збадьоритися, приведуть твої м’язи в тонус та подарують чудові емоції — вмикай музику та починай веселитися!Намагайся проводити більше часу на свіжому повітрі: катайся на велосипеді чи скейті, ходи пішки. Завдяки прогулянкам на природі твій організм відпочиває та відновлюється, стає менш вразливим до вірусів та інфекцій. Тож частіше вимикай комп’ютер та клич друзів на вулицю: грати в хованки, м’яча або «класики». Це не тільки весело, але й дуже корисно для тіла! А у вихідні запропонуй батькам поїхати за місто: вчені давно довели користь відпочинку за межами мегаполісу.

Номер слайду 6

Допомагати тілу розвиватися варто й за допомогою регулярних занять спортом. Подумай, що тебе цікавить більше: футбол, волейбол, теніс чи, може, танці — й обери секцію до душі. Чудово зміцнює організм загартовування: обливання прохолодною водою, ходьба босоніж, купання в басейні та природних водоймах.

Номер слайду 7

Більшість корисних речовин та вітамінів потрапляють до організму людини з їжею. Щоб зміцнити своє тіло й забути про хвороби, обирай «здорові», багаті вітамінами продукти: овочі, фрукти, м’ясо, рибу, яйця, молоко, горіхи. А ще — постарайся сформувати корисні звички, які допоможуть почуватися бадьоро й збережуть твою фігуру стрункою. Харчуйся правильно!

Номер слайду 8

Вимикай телевізор і мобільний телефон щоразу під час їжі. За переглядом мультфільму чи відео в You. Tube можна непомітно з’їси більше, ніж потребує твій організм. А це додаткове навантаження на шлунок, печінку та нирки. Важкість у животі — перший сигнал твого тіла про переїдання. Тож вставати з-за столу варто з легким відчуттям голоду. Не дозволяй голоду керувати твоїм вибором продуктів. Бутерброд із сиром або вареним м’ясом, свіжі овочі та фрукти набагато корисніші, аніж магазинні сухарики та чипси. Тож подбай заздалегідь про зручний ланч-бокс для школи. Перед їдою запитай себе: «Чи буде ця страва корисною для мого тіла, або навпаки — завдасть шкоди?» Старайся їсти за 2–3 години до сну, щоб уночі твій організм відпочивав. Не забувай, що фастфуд та солодощі перевантажують систему травлення, тож їхнє вживання краще обмежити. Подумай: ти їси, бо насправді зголоднів, або тому, що тобі сумно чи нудно. Пам’ятай! Оптимальна перерва між прийомами їжі — близько трьох годин.1234

Номер слайду 9

Дбай про відпочинок!Якісний відпочинок — найкращий подарунок для тіла. Щоб організм повністю відновив сили після активного дня, не варто засиджуватися допізна в соцмережах. Подбай про здоровий сон та режим дня: вчасно лягай спати ввечері та вставай в один і той самий час уранці. Якщо протягом дня відчуваєш утому, дай тілу відпочити: відклади справи й прогуляйся у парку чи спробуй кілька годин поспати. Якщо ж такої можливості немає, зроби невеличку перерву: закрий очі та уяви, що ти відпочиваєш у якомусь тихому, красивому місці. Нехай всі турботи залишать тебе, поки ти насолоджуєшся відчуттям спокою та розслаблення.

Номер слайду 10

Зняти емоційну напругу та позбавитися від надлишку емоцій допоможе ведення особистого щоденника. У ньому ти зможеш записувати не тільки плани на завтра, але й усе, що трапилося з тобою протягом дня. А також — зберігати дрібнички, які нагадують про приємні події та приносять радість: фото, записки, листівки та наліпки... Записуючи свої відчуття на папері, ти звільняєш мозок від зайвих думок і переживань — немов ділишся потаємним із найкращим другом. Щоденник. Бірук Надії

Номер слайду 11

Прекрасно розслабляють йога та аутотренінги. Якщо відчуваєш тривогу чи хвилювання, спробуй застосувати наступну техніку дихання: підтягни плечі до вух, а потім зі свистом видихни. Повторюй ці рухи, доки не відчуєш себе спокійніше. Повільні фізичні вправи у поєднанні з глибоким диханням чудово заспокоюють, допомагають зняти стрес і втому. Якщо раптом тобі щось не подобається у своїй зовнішності, сконцентруйся на своїх перевагах. Стань перед дзеркалом та заміни негативні думки словами вдячності й захоплення власним тілом: Люби своє тіло, стався до нього з любов’ю та повагою.«

Номер слайду 12

Якщо жити в гармонії зі своїм тілом, прислухатися до нього, поважати його потреби, можна суттєво покращити якість свого життя. Спорт! Здоров'я !Краса!

Номер слайду 13

Використаний матеріал Тілесний інтелект - УкрЄдністьhttps://ukr-ednist.com.ua › tilesnyj-intelekt. Підготувала Надія Бірук

pptx
Додано
24 березня 2023
Переглядів
264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку