Як писати есе англійською. Корисні фрази.

Про матеріал
Для використання на уроках англійської мови під час вивчення теми "Написання есе".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке есе з англійськоїЕсе з англійської — це різновид творчої роботи, яка має довільну композицію і розкриває думку автора на ту чи іншу проблему соціального, культурного чи історичного плану. Це не твір з англійської, стаття, реферат чи якась інша оповідь творчого жанру. Есе гордо займає окрему лунку в світі публіцистики. Порівняймо його зі статтею, твором з англійської мови й рефератом. Щоби краще розібратися, що таке есе і, чому його не можна називати статтею, рефератом і т.і.

Номер слайду 2

Есе дуже схоже з твором- міркуванням, однак, головна відмінність цих жанрів в цілі написання есе — твір англійською мовою завжди має висновок, а есе лише спонукає читача замислитися і зробити власний. В есе автор лише розмірковує, піднімає актуальні теми, але не робить остаточний висновок, на відміну від твору. Стаття дійсно дуже схожа на есе, адже немає певної структури, є актуальна тематика.

Номер слайду 3

Однак, стаття є витвором журналістики на відміну від есе. Саме цей фактор і робить статтю єдиною і неповторною у світі публіцистичного жанру. І щоби у вас не залишилося ні єдиного бажання порівнювати есе з рефератом, розгляньмо останні відмінності. В першу чергу реферат більший за об’ємом, біля 5 сторінок, в той час як есе займає частіше всього 1.5 - 2 сторінки. Також в есе розповідь йде від лиця автора, а реферат являє собою доповідь на чітко визначену тему.

Номер слайду 4

Види есеІснує 3 види есе з англійської мови: For & Against Essays («За та Проти»). Points to consider («Проблема і рішення»). Opinion Essays («Особлива думка»).

Номер слайду 5

For & Against Essays. Есе «За та Проти» — в даному типі есе основним завданням варто розглянути дві існуючі точки зору. Важливо об’єктивно оцінити обидві позиції та виразити своє бачення кожної зі сторін. Структура:-Вступ (тут важливо схарактеризувати тему, про яку буде йти мова, не виказуючи свою власну думку).-Основна частина (тут важливо виразити свою думку про проблему, привести приклади та докази).-Висновок (в даному розділі ви робите підсумки й сумуєте все вищеперелічене. Пам’ятайте, що в даному типі есе конкретний висновок робити не слід, можна лише розподілити по двох шальках терезів всі аргументи). Важливо! Слова I think, I believe, In my opinion, etc. можна вживати тільки у висновку, де ви висловлюєте свою позицію.

Номер слайду 6

Корисні фрази: При розгляді точок зору (початок есе):firstly – по-перше;in the first place – на першому місці;to begin with – почнемо з;secondly – по-друге;finally – кінець кінцем. Щоби вказати переваги:another – інше;an additional advantage of… is… – додаткова перевага чогось є;the main advantage of… is… – додаткова перевага чогось є. Щоби вказати недоліки:a further – наступний;a major disadvantage / drawback of… – основний недолік;the greatest / most serious / first disadvantage – основний недолік;another negative side of… – інша негативна сторона цього…

Номер слайду 7

Щоби представити кожну точку зору:one point / argument in favour of… – oдин аргумент на користь…;one point / argument against … – один аргумент на проти…;it could be argued that… – існують суперечки, що…При міркуванні:moreover – більш того;in addition – в додаток;furthermore – крім того;besides – крім;apart from – крім;as well as – так само, як;also – також;both – обидва;there is another side to the question… – є інша сторона цього питання…Для того, щоби виразити контраст:however – проте;on the other hand – з іншої сторони;still – ще;yet – ще;but – але;nevertheless – проте;it may be said / claimed that – говорять, що...;although – хоча;while – в той час, як…;despite / in spite of – не дивлячись на…

Номер слайду 8

Opinion Essays«Особлива думка» — в даному типі есе важливо виразити свою позицію відносно тої чи іншої проблеми. Важливо приводити приклади, аргументи на користь вашої думки, а також виражати свою позицію достатньо прозоро. Структура:-Вступ (тут важливо вказати питання, яке буде розглядатися, а також вашу позицію відносно нього).-Основна частина (важливо вказати думки, протилежні вашій, пояснити, чому вони мають право на існування, а також привести аргументи на користь вашої думки).-Висновок (в даному розділі ви ще раз висловлюєте свою точку зору іншими словами).

Номер слайду 9

Корисні фрази: Для того, щоби висловити власну думку:to my mind… – моя думка;in my opinion / view… – я вважаю…;I firmly believe… – я твердо впевнений…;I am (not) convinced that… – я не впевнений, що…;I (definitely) feel / think that… – я безумовно вважаю, що…;it seems / appears to me… – схоже на те, що…

Номер слайду 10

Points to consider essays. Есе «Проблема і рішення» пишеться в формальному стилі. Важливо поставити проблему, потім розглянути шляхи її рішення. Структура:-Вступ (тут ви маєте заявити про проблему).-Основна частина (важливо показати можливі шляхи рішення проблеми і її наслідки).-Висновок (в даному розділі ви висловлюєте свою особисту думку про рішення проблеми).

Номер слайду 11

Корисні фрази: Щоби пояснити ситуацію:because – тому щоdue to (the fact that) – завдяки чомусьthe reason is that – причина в тому, щоthus – таким чиномconsequently – в результатіso that... – таким чиномin order to... – для того, щобиwith the purpose of – з ціллюintention of (+ing) – з наміром. Щоби виразити вірогідність:it can / could / may / might be… – можливо...it is possible – можливо;unlikely – навряд чи;foreseeable – передбачувано;certain that... – впевнений, що…;the likelihood – ймовірність.

Номер слайду 12

Обов’язково дотримуйтесь стилю одного з трьох типів есе у всій своїй роботі. В есе важливо дотримуватися конкретики, але не слід робити його занадто коротким. Найчастіше есе складається з 180-320 слів, в залежності від цілі написання. Не забувайте про linking words. Вони показують грамотність автора. Користуйтеся цитатами, які підтвердять ту, чи іншу думку. Важливо! Кількість слів в есе з англійської зазвичай коливається від 180 до 320 слів.