Як працюють археологи

Про матеріал
навчитися визначати на карті місця знахідок решток найдавніших людей; визначати послідовність та тривалість перебування в антропологічних типів людей; формувати вміння складати таблиці та схеми за самостійно обраними критеріями; описувати головні винаходи людства доби кам’яного віку, мистецтво людей за первісної доби; порівнювати форми господарювання та спосіб життя людини за різних етапів первісної доби; оцінювати значення первісної доби в історії людства; виховувати науковий інтерес до досліджень в історії.
Перегляд файлу

Дата __________      Номер  уроку ___________                Всесвітня історія  6  клас

 

Тема: Як працюють археологи. Основні стоянки і пам’ятки первісних людей на

території України. Практична робота: позначити на контурній карті стоянки первісних людей на теренах України

Мета: навчитися визначати на карті місця знахідок решток найдавніших людей;

визначати послідовність та тривалість перебування в антропологічних типів людей; формувати вміння складати  таблиці та схеми за самостійно обраними критеріями; описувати головні винаходи людства доби кам’яного віку, мистецтво людей за первісної доби; порівнювати форми господарювання та спосіб життя людини за різних етапів первісної доби; оцінювати значення первісної доби в історії людства; виховувати науковий інтерес до досліджень в історії.

Формувати групи компетентностей:

-Компетентність спілкування державною мовою для розуміння україномовних текстів різних жанрів, вміння переказувати прочитане, висловлювати власну думку в усній та письмовій формі;

- Соціальну та громадянську компетентності для розуміння важливості

вивчення історії своєї  держави; формувати розуміння збереження української

історії;

-Математичну компетентність шляхом побудови логічного ланцюжка подій;

-Інформаційну компетентність для виявлення джерела й авторів інформації;

Тип  уроку: урок формування нових вмінь та навичок.

Обладнання: зошити, підручники, історичні атласи, контурні карти, ілюстративний

матеріал, роздатковий матеріал, таблиця.

 

Хід  уроку:

І. Організація  навчальної  діяльності.

Метод «Обери настрій»

 

ІІ. Актуалізація  опорних  знань.

Дидактична гра «Сигнальні картки».

1.  Неоліт — це середній кам’яний вік.

2.  З часом народи, що обрали для себе головним видом господарювання землеробство, стають кочовиками.

3.  Народи, які обрали для себе головним заняттям скотарство, стають кочовиками.

4.  Землеробство і скотарство належать до привласнювального типу господарства.

5.  Час, коли людство перейшло від привласнювального до відтворювального господарства, називається льодовиковим часом.

6.  Першим металом, який почала обробляти людина, була мідь.

7.  Енеоліт — це пізньокам’яний вік.

8.  Види ремесла:


•  гончарство;

•  ткацтво;

•  мотичне землеробство;

•  відгінне скотарство;

•  торгівля.


9. у період енеоліту:

•  виникає нерівність між людьми;

•  з’являються знать і заможні верстви населення.

Закінчіть речення:

1.Учених, які розшукують, розкопують і досліджують дані речі та споруди називають  …

2.Кам’яний вік отримав назву через те, що …

3.Найпростішими знаряддями праці перших людей були  …

Мотивація навчальної діяльності.

Сьогодні в нас особливий урок. Ми з вами відправляємося в минулі часи в період появи первісних людей.  Ми з вами як справжні вчені будемо досліджувати життя цих людей та робити висновки про все побачене та почуте. Отже, в путь.

Повідомлення теми та мети уроку.

 

ІІІ. Вивчення  нової  теми.

  1. Археологія, етнографія та антропологія.

Прочитайте у підручнику, що називається археологією, запам’ятайте це  поняття. У відповідності з підручником характеризуються матеріальні джерела, археологічні розкопки. 

Евристична бесіда.

  1. Які якості характеру знадобилися б вам, як би ви вирішили стати археологом?
  2. Чому археологію іноді називають "історією озброєну заступом"?
  3. Якщо археологія - "історія озброєна заступом", то чим озброєна її молодша сестра підводна археологія?

Робота з роздатковим матеріалом.

Для визначення часу археологічних знахідок археологи встановили систему "трьох віків" (кам’яний – бронзовий - залізний). Протягом мільйонів років людина виготовляла знаряддя праці з каменю, цей період отримав назву кам’яного віку. Але за останні декілька тисяч років найважливішим відкриттям людини стало виготовлення знарядь праці з бронзи, а потім з металу. Ці проміжки часу археологи назвали відповідно бронзовим та залізним віками. 

-  До якого століття ви можете віднести сучасні дні, враховуючи періодизацію, встановлену археологами? 

Робота в парах.

Учні читають матеріал самостійно, а потім по черзі розповідають один одному і виставляють оцінки за розповідь. Після цього партнери готують по два питання, відповідають на них і також оцінюють роботу. 

Робота зі словником.

Етнографія – наука, яка вивчає життя народів.

Антропологія – наука, яка досліджує походження і розвиток, біологію людини.

Виконуємо завдання.

                         

            мал. 1                           мал. 2                             мал.3

  1. Підпишіть зображення.
  2. Назвіть до якого археологічного періоду вони відносяться.
  3. Який матеріал використовувала первісна людина для виготовлення цих знарядь праці.

Співвіднесіть опис із зображенням.

1. За описом вкажіть наукову назву різновиду стародавньої людини.

Опис 1 У нього було низьке спадисте чоло, надбрівні дуги виступали вперед, а масивна нижня щелепа мала лише натяк на підборіддя. Тіло було вкрите шерстю. Хоча в нього була прямостояча, умів обробляти камінь. Мозок був розвинений краще, ніж у попередників.

Опис 2   Його зріст становив 1,7 – 1,8 м; голова була з високим округлим чолом, виразними та чіткими рисами: тонким носом, трохи загостреним підборіддям, не було вже й  тяжкого надбрів’я. Об’єм головного мозку нічим не поступався  об’ємові сучасної людини.

                          

   мал. 1                         мал. 2                        мал.3

2. Назвіть та складіть опис різновиду стародавньої людини, що на вашу думку не підпадає під описи.

Валеохвилинка. Полювання первісних людей.

Працюємо з картою

Користуючись легендою карти визначте стоянки, що належали до періоду палеоліту

 

Вчимося порівнювати

Ранній палеоліт

 

Середній палеоліт

 

Пізній  палеоліт

 

1. За допомогою малюнків напишіть п’ять відмінностей між способом життя, заняттями первісних людей доби палеоліту та енеоліту. Зробіть підписи під малюнками.

         

2. Подумайте, про зародження якого виду релігії розповідається в цьому уривку.

 «Погляди чоловіка звернулися до стіни, закиптюженої смолоскипами. Придивившись, Джар побачив на стіні зображення коня. У тварини була велика голова і грубі копита ... першим кинув списа Рам. Спи ударив у те місце. Де було намальовано стегно коня... Пройшовши випробування, три юних андорів вважалися повноправними мисливцями. А влучне попадання у зображення коня обіцяло всім вдале полювання»                                                                        (Каратов С. Швидконогий Джон)

Які види первісних вірувань ви можете назвати. Зробіть  визначення одному із понять

ОПИС РЕЧОВИХ ЗНАХІДОК НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Текст 1. У 1959 році поблизу Житомира архео­логи виявили стоянку первісних людей. Серед знахідок тут переважала велика кількість крем'яних знарядь, що являли собою грубо оброблені з обох боків кре­мені, різні відщепи й зроблені з них скреб­ла та гостряки.

Текст 2. У гроті Киїк-Коба (25 км від Сімферо­поля) в 1924 році археологи знайшли рештки вугілля, кремені, розколоті кістки вов­ка, оленів, антилоп, коней, зайців. Крем'яні знаряддя – це дуже грубі й примітивні камені, трохи відбиті з боків, і невеликі відщепи, де-не-де по краях оброблені в техніці ретуші. Тут-таки у видовбаниху ґрунті ямах було виявлено останки дорослої людини й п'ятимісячної дитини. Положення кісток свідчить про те, що не­біжчик лежав на праному боці з трохи пі­дігнутими ногами, а дитина на лівому боці, але  в такому самому стані.

Текст 3. Цікаві знахідки зробили археологи біля с. Волоське та с. Василівка, що в Надпоріжжі. Тут було відкрито два великі могильни­ки (місця поховання великої кількості лю­дей, тобто стародавнє кладовище), де по­ховано більше як 90 чоловіків, В одного з них у шийному хребці стирчав наконеч­ник метального знаряддя. У кістках інших застрягли уламки крем'яних знарядь, які кидали з досить великої відстані.

Текст 4. Поблизу Маріуполя було знайдено ве­лике поховання. Це яма великих розмірів, у яку клали померлих та посипали черво­ною вохрою. Поряд з небіжчиками лежа­ли знаряддя праці, посуд та різні прикра­си. У деяких похованнях археологи вия­вили цікаві кам'яні булави, виготовлені десь на Кавказі. Навкруги поховань іноді знаходять рештки розбитого посуду й кіс­ток тварини.

Історичні задачі

Задача 1. Досягнення людей епохи палеоліту, на наш погляд, видаються примітивними і далекими від досконалості. Чи можемо ми, сучасні люди, називати наших найвіддаленіших предків «людиною розумною»?

Задача 2. «Мезоліт» у перекладі означає середньокам’яний вік. Він заступає палеоліт і передує неоліту - новому кам'яно­му віку. Як ви вважаєте, що нового з'явилося у мезолітіпорівняно з палеолітом?

Задача 3. Деякі вчені називають зміни, що відбулися під час неоліту «неолітичною революцією». Визначте, що таке ре­волюція? Спробуйте довести думку вчених.

Задача 4. З переходом від привласнюючого господарства до відтворюючого частина неолітичних племен займалася пе­реважно землеробством, а частина скотарством, мислив­ством, рибальством. Поясніть поняття привласнююче і відтворююче господарство. Визначте, як географічно склався цей розподіл племен. Де жили племена землеробів, а де - скотарів і мисливців? Чим можна пояснити такий розподіл занять неолітичних людей?

Задача 5. Уявіть, що ви вчений-археолог. Вами знайдено давню могилу із залишками поховання. Поряд із покійником, якого поклали в позі сплячого на боку, були зброя, знаряддя праці, залишки їжі. Про які погляди первісних людей свідчать ці знахідки?

Додатковий бал 

Дайте відповідь на питання:  Яке значення має первісна доба в історії людства?

ІV. Висновки  та  узагальнення.

ДОСЯГНЕННЯ ЛЮДИНИ ДОБИ ПАЛЕОЛІТУ

1. Виберіть тип людини, який першим з’явився у добу палеоліту на території України

http://photofile.ru/photo/devol/468507/large/43135547.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT3-tKl9cr2WPPmt5jaxPVr49--0NEgTrV9EeNY3M-bW9QeEWC- 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://xvatit.com/uploads/posts/2009-03/1237838316_10_1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://sidorenkovv.ucoz.ru/_ph/7/2/165216881.jpg 

А

Б

В

Г

2.Виберіть знаряддя праці, яке було виготовлене «людиною умілою»

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTBzKJdoe32uxrTyaWi2fPH4yIYn6PjEzOQGt89FoLZG-evk2Zatw 

 

 

 

 

 

 

 

http://pidruchniki.ws/imag/history/kal_id/image010.jpg 

http://www.bizslovo.org/content/images/stories/torop/istoriya/lyudy-i-mamonty/28.jpg 

http://vsenews.ks.ua/up/news/full/18728.jpg 

А

Б

В

Г

3. Виберіть головне досягнення неандертальця, за допомогою якого він пережив холод

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRE8uNUMv196F3Jaw86x1DT6DedTW3OeRtdBNPPQqfHS7MDtvsyoQ 

 

 

 

 

 

 

http://geo-tnpu.org.ua/structure/musey/geol-musey13.jpghttp://www.booksite.ru/fulltext/secr/etof/vol/ogda/drawing/25i.jpg 

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSasL2nh5XAme4dY6r1Rzn3vZkmidZWHhib3tU7LbW6bkBidFsX 

А

Б

В

Г

4. Виберіть вироби, які  були зроблені кроманьйонцями у добу палеоліту

http://i1225.photobucket.com/albums/ee391/ledilid3/ledilid%202012/Thassos_museum_6.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

http://varlakov.at.ua/Histori/11m.jpg 

http://i.io.ua/img_su/large/0008/81/00088174_n3.jpg 

http://ua.convdocs.org/pars_docs/refs/90/89945/89945_html_m1850591f.jpg 

А

Б

В

Г

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcStKM5Lvb9NwYx9LatKJMQoOblQ4MlEa9QgmQpjKjWD491jJJaP1Q5. Виберіть головне заняття пітекантропів

http://school.xvatit.com/images/7/7b/Fhjtyhjdrty.jpg 

 

 

 

http://sd.org.ua/images/20120211112301.jpg 

http://geo-tnpu.org.ua/structure/musey/geol-musey13.jpg 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

ДОСЯГНЕННЯ ЛЮДИНИ У ДОБУ МЕЗОЛІТУ

1. Виберіть перший механічний пристрій, який з’явився у добу мезоліту

http://lifeinua.com/photos/news/2011/07/1520.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.segodnya.ua/img/forall/users/573/57319/1_04.jpg 

http://img.photo-forum.net/site_pics/197/u_1247139485_P7049553_unsharp_crop.jpg 

http://nauka.in.ua/upload/iblock/b40/b40107bea9c0ae6a0cae5c1c8ba0eb2a.jpg 

А

Б

В

Г

2. Виберіть зображення обробки каменю, який  з’явився у мезоліті

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRae4A8jGA40EQpjcGj1yAms4AUJZV-RpTI_J3twgEJI67tHCng 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTGXxcj2E-zYfHaQDQ20EdKVhuutvokCr-cD-p-B51Z792Sc7hX3A 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Biface_de_St_Acheul_MHNT.jpg 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTmXD00_j09O99S4HSv1b3ZlbMDHl5y9ykmlksWnxU8DySW6zEzSQ 

А

Б

В

Г

3. Виберіть знаряддя, які людина мезоліту винайшла для заняття рибальством

http://iris.cnice.mec.es/kairos/ensenanzas/eso/antigua/img/mortero_neolitico.jpg 

 

 

 

 

 

http://www.bizslovo.org/content/images/stories/torop/istoriya/lyudy-i-mamonty/rybolovni-kryuchky.jpg 

http://image.zn.ua/media/images/original/Nov2012/48985.jpg 

http://aktinoya.ru/index.php?option=com_joomgallery&view=image&format=raw&id=576&type=img 

А

Б

В

Г

4. На яких малюнках серед зображень можна побачити вкладишеві знаряддя праці?

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSkCojlEmZ7J67DeKXMM693vsY3NBJozby_dnONcTeUJqSumNtHnQ 

 

 

 

 

 

 

 

http://xn--80aqf6ah.com.ua/uploads/posts/2013-01/10-neymovrnih-arheologchnih-vdkrittv_4.jpeg 

http://www.darwin.museum.ru/expos/floor3/moscow/img/topor_b.jpg 

http://www.segodnya.ua/img/forall/users/573/57319/2_15.jpg 

А

Б

В

Г

5. Який вигляд мають мікроліти?

http://www.aggsbach.de/wp-content/uploads/2010/08/backlast.jpg 

http://www.dmitrysmor.ru/upload/images/big/100_izobreteniy-1.jpg 

 

 

 

 

 

http://zounb.zp.ua/resourse/scarbnicya/tripillya/rozdil6_html_m1c71591d.jpg 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/thumb/7/74/Isishocho.jpg/200px-Isishocho.jpg 

А

Б

В

Г

ДОСЯГНЕННЯ ЛЮДИНИ У ДОБУ НЕОЛІТУ

1. Виберіть заняття людини у добу неоліту

http://school.xvatit.com/images/7/7b/Fhjtyhjdrty.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

http://d3mlntcv38ck9k.cloudfront.net/content/konspekt_image/15499/f061bc4681ecc1157cc354332d3f6eb4.jpghttp://geo-tnpu.org.ua/structure/musey/geol-musey13.jpg 

 

http://img.narodna.pravda.com.ua/images/doc/8/9/894eb-trypilla-1-.jpg 

А

Б

В

Г

2. Виберіть досягнення неолітичної революції

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQiiflVbQPB6ITO6prpPi8O1Lxv5cZoaV3qehMudjo3OXHTozsRdg 

 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQICCwxB-sSWm7EW_tEuwB1MNYSkfGqIXKyLoH3ujWgd-uPICoW 

 

 

 

 

 

 

 

http://narodna-dumka.horodok.lviv.ua/wp-content/uploads/2009/10/%D1%81.jpg 

 

 

 

Палеолит 

А

Б

В

Г

3. Виберіть спосіб обробки каменю, який з’явився у добу неоліту

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/GLAM_Ice_Age_065.jpg/220px-GLAM_Ice_Age_065.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

http://znaimo.com.ua/images/rubase_3_761052081_6637.jpghttp://duben.ucoz.ru/_pu/0/73871.jpg 

 

http://www.pozi.pl/galeria/kamieniarstwo_1.2.jpg 

А

Б

В

Г

4. Виберіть заняття відтворюючого типу господарства

http://static.cosmiq.de/data/de/a2b/f8/a2bf8a03ae3d8f83499ffaa32e688ff4_1_orig.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.annabelle.ch/files/styles/querformat_artikel/public/stories/11/1021_rep_archaeologie.jpg?itok=C3LmJXxP 

http://school.xvatit.com/images/thumb/0/08/Pravo1.jpg/460px-Pravo1.jpg 

http://geo-tnpu.org.ua/structure/musey/geol-musey13.jpg 

А

Б

В

Г

5. Виберіть досягнення доби неоліту

http://img.istpravda.com.ua/images/doc/2/8/28107ba-012.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS7u7C17PTvSLRvejkAXIUvu2djIdYnywh_5ppTB869cqpDC9ZB 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee391/ledilid3/ledilid%202012/Thassos_museum_6.jpg 

http://www.starodavnij-volodymyr.com.ua/uploads/posts/2013-04/1366891801_4.jpeg 

А

Б

В

Г

МИСТЕЦТВО ЛЮДЕЙ  ПЕРВІСНОЇ ДОБИ

1. Виберіть зображення малюнку, який належить первісним мисливцям

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSfXD7kfgYSl3a7eAMdMtM9LLQ_Bqq9F_BCQJeCZGMuhwrlDh_5-g 

 

 

 

 

 

 

 

http://img.istpravda.com.ua/images/doc/2/8/28107ba-012.jpg 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/Trypillianceramic.jpg/220px-Trypillianceramic.jpg 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Scythian_comb.jpg 

А

Б

В

Г

2. Виберіть зображення першого малюнкового письма з Мізинської стоянки

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRJ60aw_FgzhdawafhkeUCK2uwohIaGHqQZ6akFAf5kgNfBc9lk 

 

 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQgH8sh0YChW_LqCIc2Lmt_4xzZZTnyfeP2ED3gi3q7usHF3q- 

http://www.mk.ru/upload/iblock_mk/475/fb/84/7c/DETAIL_PICTURE__47657915.jpg 

http://te.zavantag.com/tw_files2/urls_6/7/d-6442/6442_html_14114a2c.png 

А

Б

В

Г

3. Виберіть зображення найдавніших музичних інструментів з Мізинської стоянки

http://honchar.org.ua/wp-content/gallery/gallery_leather_horn_straw/kn-7371.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSXDALSyFp0OpSigrmeisBIZ58MN2TEdL5fe3BBDLJJFieEuHM-vA 

http://ua.convdocs.org/pars_docs/refs/55/54921/54921_html_m4f8439d4.jpg 

http://www.bizslovo.org/content/images/stories/torop/istoriya/lyudy-i-mamonty/24.jpg 

А

Б

В

Г

4. На якому малюнку зображений тотем?

http://tetiy.at.ua/dohrist/prehistory02_small.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.caringheartsofpeedee.com/wp-content/uploads/2011/01/%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BC2.JPG 

http://www.sunhome.ru/UsersGallery/philosophy/10200725211435.jpg 

http://school.xvatit.com/images/thumb/7/7c/Nov13.jpg/350px-Nov13.jpg 

А

Б

В

Г

5. На якому малюнку зображений фетиш?

http://www.sunhome.ru/UsersGallery/philosophy/10200725211435.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

http://tetiy.at.ua/dohrist/prehistory02_small.jpghttp://school.xvatit.com/images/thumb/7/7c/Nov13.jpg/350px-Nov13.jpg 

 

http://www.caringheartsofpeedee.com/wp-content/uploads/2011/01/%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BC2.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

СТОЯНКИ ПЕРВІСНИХ ЛЮДЕЙ В УКРАЇНІ

1. На якому малюнку зображені знахідки стоянки біля с. Мізин?

http://bse.sci-lib.com/pictures/01/13/291836227.jpg 

 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpWhcIuYT2DUPSz5YEJQcDaMxXTj8-VWXVdHY7wCEbU1th6j2thttp://goloskivlt.at.ua/_ph/11/2/7418563.jpg 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRBs2askJST6P959tRGkgkQrBMODhd4ZVcT3iwyzVACOR-hfqwn 

 

А

Б

В

Г

2. На якому малюнку зображені знахідки біля с. Межиріч?

http://ua.convdocs.org/pars_docs/refs/90/89945/89945_html_m1850591f.jpg 

 

 

 

 

 

 

http://historical-club.org.ua/uploads/posts/2011-08/1312585953_arxeologichna-periodizaciya.jpg 

http://img.istpravda.com.ua/images/doc/2/8/28107ba-012.jpg 

http://aratta-ukraine.com/sacredua/05112301.jpg 

А

Б

В

Г

3. Виберіть речі, які були знайдені на Мізинській стоянці

http://img.istpravda.com.ua/images/doc/2/8/28107ba-012.jpg 

 

 

 

 

 

 

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ7M9cFMmC23RZer_Vja2ERvpslSosdFqPa03PF-c498njCBMtPukfdeTVJ 

http://ua.convdocs.org/pars_docs/refs/90/89945/89945_html_m1850591f.jpg 

http://mezinkmr.files.wordpress.com/2011/05/mezinimg_1633sm.jpg 

А

Б

В

Г

4. Виберіть археологічні пам’ятки, які були знайдені біля с. Королеве

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR790kM2-tgpnR88JmobJKozH4J_TgMMsgoLhnHOAz7QQHtoi7EuqeEnwbLhttp://www.mukachevo.net/Content/img/news/p_35737_1_gallerybig.jpg 

 

 

 

 

 

 

http://www.vrn-histpage.ru/illustration/neolit_04.jpg 

http://artol.ru/uploads/statyi/altamira_0001.jpg 

 

А

Б

В

Г

5.  Виберіть малюнок на якому зображено людей, які жили на Кирилівській стоянці

http://www.worldsculture.ru/images/stories/Indoevropa/67.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.bazabereg.com.ua/images/phocagallery/home/13/thumbs/phoca_thumb_l_01.jpg 

А

Б

Додаток 5

ЗНАРЯДДЯ ПЕРВІСНИХ ЛЮДЕЙ

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR790kM2-tgpnR88JmobJKozH4J_TgMMsgoLhnHOAz7QQHtoi7EuqeEnwbL 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://duben.ucoz.ru/_pu/0/73871.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РУБИЛО

НІЖ З ОББИТИМ ТИЛЬНИМ БОКОМ

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/29/Mustierskoe_rubilo_Donets.png/110px-Mustierskoe_rubilo_Donets.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRh3moQMVJllI3oAcQSWWwk-h42KAcfiJVtQAbkd_jW8pmaqXYO 

ЗАЗУБЛЕНА ПИЛКА

ГОСТРОКОНЕЧНИКИ

http://n.isuspan.com/z/Azil_point.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRhm1EURM9pNWFVwGTF4bNY7NfNnvY_S5cZFOqSaDqiTw2rdkyY 

НІЖ

ЗАЗУБРЕНА КІСТКА

 

V. Домашнє  завдання.

Намалювати малюнки про подорож до первісних людей.

 

 

1

 

docx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
18 грудня 2021
Переглядів
2099
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку