Як вибрати необхідну книгу. Бібліографія і анотація до книги.

Про матеріал
"Читати все не варто, читати потрібно лише те, що відповідає на запитання, які виникають" Л.М.Толстой Як вибрати необхідну книгу. Бібліографія і анотація до книги.
Перегляд файлу

Як вибрати необхідну книгу. Бібліографія і анотація до книги

 

Мета уроку: повідомити учням про вихідні дані книги; вчити орієнтуватися в бібліотеці; розвивати вміння вибирати необхідну книгу; виховцвати любов до читання.

 

 Методичні рекомендації до уроку.

 Навчити учнів орієнтуватися у книжковому світі; вміти вибирати необхідну і цікаву книгу- це, мабуть, одне з перших завдань, що стоять перез працівником бібліотеки і перед учителем.
  Важливо повідомити учням що в середині книги, крім сторінок і тексту, є титул, а в окремих випадках - і шмуцтитулі фронтиспис. На титулі (титульній сторінці) вміщують назву книги, прізвище автора, художника, назву видавництва, місце і рік видання, вказують для кого вона призначена. Титул є також першою сторінкою книги. Нп звороті титулу друкують анотацію- короткий зміст книги.
   Шмуцтитул- це окремий аркуш у книзі з назвою частини або розділу. Інколи шмуцтитул розміщують у верхній частині першої сторінки тексту даного розділу (частини).

 Фронтиспис- це малюнок, розташований поруч з титулом, на лівій сторінці. Він відображає характер усієї книги, або є ілюстрацією до найважливішого епізоду. Це можуть бути також і портрет автора або головного героя твору.
   Є в книзі й вихідні дані. Це поспорт книги. Тут можна знайти ім’я та по батькові автора, цого прізвище, прізвища видатних працівників, які доклали рук і вміння до створення книги ( редактор, художній редактор, технічний редактор, коректор, відповідальний за випуск). Тут знайдемо, коли книжку здано до набору в друкарню і коли її почали друкувати, яка її форма, тираж та ціна, а також- адреса поліграфічного підприємства, де виготовляли книгу.
  Анотація до книги, зазвичай, розміщується на звороті титула і слугує для попереднього ознайомлення читачів зі змістом книги. Іноді в анотації містяться елементи оцінки книги і короткі відомості про автора. Таким чином, анотація- це один із важливих компонентів довідникового апарату книги.

   Часто на прикінці книги можна знайти бібліографію. Це список книжок та статей на тему, або покажчик використаної літератури. За літературою, вказаною у бібліографії, можна докладно розглянути питання, що цікавлять читачів.

   Така інформація допоможе зорієнтуватися школярам у биборі літератури.

docx
Додано
30 січня 2023
Переглядів
272
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку