Як виготовити термобокс

Про матеріал
Термобокс-охолоджувач Термобокси та термосумки давно використовуються для зберігання продуктів, напоїв у спеку року. В Інтернеті на цю тему є багато варіантів, автор пропонує свій варіант термобоксу. В принципі, термосумку, або термобокс можна купити, проте виготовити термобокс за 4...5 годин самому обійдеться значно дешевше. Приємніше на природі, на пікніку скуштувати прохолодного пива, або лимонаду, та й продукти зберігаються краще. Для виготовлення термобоксу необхідно закупити такі матеріали: • контейнер для продуктів харчування на 9,5 л. • пінополістирол завтовшки 30 мм, розміром 1,2 м × 0,6 м-1 лист. • ніж канцелярський (будівельний) • підкладка Поліізол ППЕ-Л (металізована), товщина 3 мм, ширина 1 м-2 м. • клей акриловий монтажний – 1 тюбик (200 гр.) • скотч двосторонній - 1 шт. • шурупи 4×32 мм.- 82 шт. • пластик облицювальний, розміром 1,2м×1м. • кутовий пластик 30 х 20 мм, довжиною 4,5 м. Автор використовував контейнер для харчових продуктів із поліметилметакрилату (оргскло) на 9,5 літра і під нього був виготовлений корпус для термобоксу з пінополістиролу. Для термобоксу з таким обсягом контейнера достатньо одного листа пінополістиролу розміром 1,2 м × 0,6 м. Розміри пластин для сторін корпусу наведено на рис. 1. Розкрій листа пінополістиролу наведено на рис. 2. Полістирол легко різати за допомогою канцелярського ножа із застосуванням металевої лінійки; проте перед початком різання краще потренуватися на шматочку непотрібного пінополістиролу.
Перегляд файлу

 

                                     Як виготовити термобокс

Краще синиця в руках, ніж журавель у небі  українське прислів'я

 

                                         Термобокс-охолоджувач

   Термобокси та термосумки давно використовуються для зберігання продуктів, напоїв у спеку року. В Інтернеті на цю тему є багато варіантів, автор пропонує свій варіант термобоксу. В принципі, термосумку, або термобокс можна купити, проте виготовити термобокс за 4...5 годин самому обійдеться значно дешевше. Приємніше на природі, на пікніку скуштувати прохолодного пива, або лимонаду, та й продукти зберігаються краще. Для виготовлення термобоксу необхідно закупити такі матеріали:

  контейнер для продуктів харчування на 9,5 л.

  пінополістирол завтовшки 30 мм, розміром 1,2 м × 0,6 м-1 лист.

  ніж канцелярський (будівельний)

  підкладка Поліізол ППЕ-Л (металізована), товщина 3 мм, ширина

  1 м-2 м.

  клей акриловий монтажний – 1 тюбик (200 гр.)

  скотч двосторонній - 1 шт.

  шурупи 4×32 мм.- 82 шт.

  пластик облицювальний, розміром 1,2м×1м.

  кутовий пластик 30 х 20 мм, довжиною 4,5 м.

 Автор використовував контейнер для харчових продуктів із поліметилметакрилату (оргскло) на 9,5 літра і під нього був виготовлений корпус для термобоксу з пінополістиролу. Для термобоксу з таким обсягом контейнера достатньо одного листа пінополістиролу розміром 1,2 м × 0,6 м. Розміри пластин для сторін корпусу наведено на рис. 1. Розкрій листа пінополістиролу наведено на рис. 2. Полістирол легко різати за допомогою канцелярського ножа із застосуванням металевої лінійки; проте перед початком різання краще потренуватися на шматочку непотрібного пінополістиролу. Лезо ножа має бути строго перпендикулярно до площини пінополістиролу, тоді вийде якісне різання. Торці бічних стінок 2 і 3 необхідно змастити клеєм (акриловий монтажний) і з'єднати з іншими бічними 4 і 5 і за допомогою шурупів. Потім також змащуємо клеєм нижню частину бічних стінок і встановлюємо дно (1 пластина). Дно також прикріплюємо саморізами до бокових стінок. Усередині корпусу встановлюємо 3-міліметрову теплоізоляцію з алюмінієвою фольгою (фольгою назовні) на клей, або на двосторонній скотч. Зовнішні сторони корпусу також необхідно обклеїти 3-міліметровою теплоізоляцією (фольгою назовні). На виготовлення корпусу термобоксу доводиться витратити 4-5 годин. Зовнішній вигляд термобоксу показано на фото 1. Маса термобоксу (без продуктів) всього 3,5 кг. Габаритні розміри саморобного термобоксу більші ніж у заводських, проте забезпечується хороше термостатування. Для перенесення термобоксу була підібрана відповідна сумка.

Для випробування термобоксу необхідно взяти дві пластикові пляшки по 0,5 л, заповнити водою з кухонною сіллю (2 столові ложки на 0,5 л) і поставити в морозилку домашнього холодильника. Потім другого дня пляшки із замороженою водою (акумулятор холоду) встановити всередину термобокса. Температура всередині термобоксу зменшиться через 2…3 години до +3о С. Потім трохи підвищуватиметься, а лід у пляшках буде і на другий день. При повному завантаженні контейнера продуктами температура в контейнері через 24 години буде близько + 10о С. Ще кращий результат отримаємо із застосуванням акумуляторів холоду гелієвих або силіконових, які є у продажу; спеціально для термосумок.

   Так із застосуванням силіконових акумуляторів холоду знижена температура буде триматися 7 днів, згідно з заявкою виробника. Взимку термобокс можна використовувати як термос. Для цього продукти, напої на деякий час необхідно винести поза приміщенням-охолодити та поставити в контейнер термобоксу; протягом доби продукти, напої будуть прохолодними в термобоксі, що знаходиться в приміщенні з кімнатною температурою.

 

image 

                                                                  Фото 1

 

image 

Спрощений варіант термобокса  

    Зрозуміло, що на такий термобокс затрачується значно менше матеріалу. Термобокс розраховано на дві літрові пластикові пляшки, або дві на 0,75 л і ще одна на 0,5 л. Якщо в такий термобокс встановити дві літрові пляшки з водою взяті з холодильника з температурою +5 о С, то протягом дня температура води в пляшках буде в межах +10…+13 О С, при зовнішній температурі повітря +28…+33 О С. Внутрішні розміри - глибина контейнера 280 мм, ширина 100 мм , довжина 190 мм. Маса термобокса 229 гр. Висота літрової пляшки 270 мм. При необхідності можливо виготовити термобокс для пластикових пляшок на 1,5 л, 2 л. Конструкцію термобокса для двох літрових пластикових пляшок показано на фото 2. Знизити температуру також можливо, якщо одну з пляшок використовувати як акумулятор холоду, наливши в неї розчин кухонної солі і заморозивши розчин в морозильній камері. Ще більш ефективно використовувати гелієві акумулятори холоду.

image 

                                                     Фото 2

Література: Бабин Дмитро Святославович, Як виготовити термобокс, Інтернет https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніхhttps://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніх-умовах/як-виготовити-термобокс/умовах/як-виготовити-термобокс/                                            

 Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика (академічний та профільний рівень) 10 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
10 липня 2022
Переглядів
227
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку