Як виникла Земля ( 5 клас НУШ)

Про матеріал
У презентації розміщена основна інформація для проведення уроку. Вміщена рефлексія та запитання для закріплення матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як виникла планета Земля Гумірова Тетяна Олександрівна, вчитель географії в СЗШ № 135, м. Дніпро

Номер слайду 2

Людина здавна прагнула пізнати навколишній світ. Особливо цікавила Земля, яка є її домівкою. Не одне тисячоліття людство намагалося відповісти на запитання «Як виникла Земля».

Номер слайду 3

Легенда – народне сказання або оповідання про якісь події чи життя людей, оповите казковістю, фантастикою. Гіпотеза – це припущення чи передбачення, яке необхідно довести. Порівняйте поняття

Номер слайду 4

Земля – третя від Сонця планета Сонячної системи, її відстань від Сонця близько 150 млн. км. Земля належить до планет земної групи (Меркурій, Венера, Земля, Марс) і є найбільшою із цих планет у Сонячній системі. Єдина планета, на якій існує життя – на ній ростуть рослини, живуть тварини і люди. Супутник планети – Місяць. Назва планети «Земля» походить від стародавнього кореня зем, що у перекладі означає «підлога» або «низ». В англійській мові планету називають словом Earth, що означає «ґрунт». Земля обертається навколо Сонця за 365 діб 5 годин 48 хвилин 46 секунд.

Номер слайду 5

Гіпотези виникнення ЗемліЖорж Бюффон припустив, що земна куля виникла в результаті катастрофи. У дуже віддалений час якесь небесне тіло (він вважав, що це була комета) зіткнулося із Сонцем. Під час зіткнення виникло багато «бризок». Найбільші з них, поступово охолоджуючись, дали початок планетам. Жорж Бюффон(1707-1788)французький учений

Номер слайду 6

Гіпотези виникнення ЗемліІммануїл Кант(1724-1804)німецький учений, філософІммануїл Кант припустив, що Сонячна система утворилася з гігантськоїхолодної пилоподібної хмари. Частини цієї хмари перебували в постійному хаотичному русі, взаємно притягували одна одну, стикалися, ущільнювалися,утворюючи згущення, які стали рости і з часом дали початок Сонцю та планетам.

Номер слайду 7

Гіпотези виникнення ЗемліП'єр Лаплас(1749-1827)французький астроном, математик. Лаплас запропонував свою гіпотезу появи. Сонячної системи. На його думку, Сонце і планети виникли з гігантської розжареної газової хмари. Вона поступово остигала, стискалася і дала початок Сонцю та планетам.

Номер слайду 8

Гіпотези виникнення ЗемліОтто Шмідт(1891-1956)математик, географ. Академік Отто Юлійович Шмідт вважав, що мільярди років тому навколо Сонця була гігантська хмара з холодного пилу і замерзлого газу. Під час руху її компоненти взаємно притягуючись одні до одних, згущувалися і дали початок планетам Сонячної системи. Унаслідок зіткнення планет з космічними тілами їхні розміри збільшувалися.

Номер слайду 9

Давайте поміркуємо?Чим ці гіпотези відрізняються?Що спільного між гіпотезами Канта та Шмідта?rrrrr

Номер слайду 10

Продовжи речення: Сьогодні я дізнався/-лася. Було складно. Мене здивувало, .. Було цікаво дізнатися, що .. Я навчився/-лася…

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Читати параграф 19.

pptx
Додано
28 квітня 2023
Переглядів
876
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку