Як виявити потреби у виготовленні виробів з вишивки

Про матеріал
Вишиванням називають техніку прикрашання текстильного чи іншого виробу за допомогою різного виду стібків нитками, а також перлами, бісером, коштовним камінням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як виявити потреби у виготовленні виробів з вишивки6 клас. Колпакова О. П.

Номер слайду 2

Техноло́гія (від грец. τεχνολογια,— майстерність, спосіб виробництва) — наука про способи (набір і послідовність операцій, їх режими) забезпечення потреб людства за допомогою (шляхом застосування) технічних засобів (знарядь праці). Технологічна діяльність — це процес перетворення матеріалів (сировини) з метою створення нових предметів, речей, меблів, устаткування для задоволення власних потреб.

Номер слайду 3

Праця — діяльність людини для задоволення власних потреб і благ шляхом використання засобів праціЗа́соби пра́ці — речі або їх комплекс, за допомогою яких людина виробляє життєві блага, тобто це інструменти і обладнання, машини і устаткування, земля і дороги, виробничі будівлі і споруди.

Номер слайду 4

Що називаємо інструментом? Яке його призначення?

Номер слайду 5

Вишиванням називають техніку прикрашання текстильного чи іншого виробу за допомогою різного виду стібків нитками, а також перлами, бісером, коштовним камінням. Виникнення та поширення вишивки губиться в глибині тисячо­літь. Про це свідчать стародавні історики, розповідають численні ар­хеологічні знахідки. Особливе значення мають розкопки скіфських курганів, матеріали яких є цінним джерелом для вивчення культу­ри й побуту цих племен. Так, всесвітньо відома золота пектораль із Товстої Могили, срібна ваза з кургану Чортомлик поблизу Нікополя не лише є витвором високої мистецької майстерності скіфів, а й міс­тить цікаві сюжети, що дають змогу дослідити одяг, його декоративне оздоблення. Минали віки. На території нашої країни змінювались народи (кіммерійці, скіфи, сармати), культури (зарубинецька, пізньозару- бинецька, черняхівська та ін.). Збагачувалися знання людей про на­вколишній світ і про себе.

Номер слайду 6

До наших днів дійшла українська народна вишивка лише XVII — початку ХІХ століття, насамперед тому, що погляд на неї, як на витвір мистецтва утвердився тільки у 80-90-х роках XIX століття. Саме відтоді прогресивні діячі культури починають цікавитися нею й збирати її в музеях і приватних колекціях. У процесі історичного й культурного розвитку в Україні в кож­ній місцевості утворилися характерні орнаментальні мотиви й ком­позиції, колірна гама, специфічні техніки виконання. Дбайливо передавалися вони з покоління в покоління, майстри відшліфову­вали кращі досягнення своїх попередників, розвиваючи й удоско­налюючи їх.

Номер слайду 7

Кожна місцевість і навіть окремі села в Україні мають свої особ­ливі традиції вишивання: перевагу віддають тому чи іншому кольо­ру, узору, техніці вишивання. Так, на Вінниччині вишивають переважно чорними нитками або чорними у поєднанні з червоними. На Полтавщині багато вишивок виконують білими нитками, використовують голубі і жовті відтінки. На Житомирщині та Рівненщині — узори червоного кольору у поєднанні з синім або чорним. На Закарпатті вишивають яскраві багатоколірні узори. Традиції вишивки завжди бережно передавалися з покоління в покоління, від матері до дочки. За кольором, орнаментом, спосо­бом розподілу орнаменту на виробах завжди можна визначити місце виготовлення вишивки.

Номер слайду 8

Знаки і символи в українській вишивці. Жіноча фігура символізує Богиню життя (Берегиня — дорогий нам символ, поширений по всій Україні. Вона — і життєтворча мати-природа, і жінка-мати, яка дарує світові сина);дерево — плодовитість землі;птиці — прихід весни, урожаю і багатству;кінь та олень — благополуччя в родині;ягоди калини — символ крові та невмирущого роду;символіка винограду розкриває нам радість і красу створення сім’ї;дерево життя, світове дерево уособлює єдність усього світу. Це своєрідна модель всесвіту і людини, де для кожної істоти, пред­мету чи явища є своє місце.

Номер слайду 9

Хрест символізує поєднання сонячної батьківської та вологої материнської енергії, вогонь;трикутник — гори;круг, ромб, квадрат — сонце й місяць. Крім того, ці символи можуть вишиватися разом із додатковими прямими, зламаними, схрещеними лініями. Пряма лінія символізує поверхню землі; ламана — воду. Полуниця є символом сонця, її вишивають на дитячому одязі як оберіг. Хміль — символ кохання. Виноград — радості та краси створення сім’ї. Ластівка — символ доброї звістки.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
76
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку