Як заощаджувати енергію? За підручником О.Волощенко, О Козак ,Г. Остапенко.

Про матеріал
Людину неможливо відокремити від природи, а природу — від людини. Вони тісно пов’язані між собою. Для кожної людини й людства загалом природа є середовищем існування та джерелом усього необхідного для життя. Природа постачає харчі, різноманітну сировину та енергію. Заради поліпшення свого існування, люди постійно впливають на середовище й змінюють його.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Енергія Думаємо про наслідки. Як заощаджувати енергію?

Номер слайду 2

Читаємо разом «Камінь» У лузі, під гіллястим дубом, багато років була криниця. Вона давала людям воду. Під дубом біля криниці відпочивали подорожні. Одного разу до криниці прийшов хлопчик. Він любив пустувати. Він подумав: “А що воно буде, як я візьму оцей камінь і кину його в криницю? Ото, мабуть, булькне”. Підняв камінь, кинув його в криницю. Булькнуло та ще й дуже. Хлопчик засміявся, побіг і забув про свої пустощі. Камінь упав на дно криниці й закрив джерело. Вода перестала прибувати. Криниця засохла. Засохла трава навколо криниці, і дуб засох, бо підземні струмки потекли кудись в інше місце. На дубі перестав мостити гніздо соловейко. Він полетів на інший луг. Замовкла соловейкова пісня. Сумно стало в лузі. Минуло багато років. Хлопчик став дідусем. Одного разу він прийшов на те місце, де колись був зелений луг, стояв гіллястий дуб, співав соловейко, вабила студена криниця. Не стало ні лугу, ні дуба, ні соловейка, ні криниці. Довкола пісок, вітер здіймає хмару пилюки. “Де ж воно все поділося?” — подумав дідусь. Василь Сухомлинський

Номер слайду 3

Дайте відповідь на питання:

Номер слайду 4

Людину неможливо відокремити від природи, а природу — від людини. Вони тісно пов’язані між собою. Для кожної людини й людства загалом природа є середовищем існування та джерелом усього необхідного для життя. Природа постачає харчі, різноманітну сировину та енергію. Заради поліпшення свого існування, люди постійно впливають на середовище й змінюють його. Первісна людина за способом життя та харчування майже не відрізнялася від тварин. Її вплив на довкілля був незначним. Сучасна людина використовує природні багатства, не беручи до уваги питання збереження рівноваги в довкіллі. Природа — єдина система, де все пов’язано з усім. Зміна одного чинника спричинює зміну всіх інших. Цей ланцюжок такий довгий, що важко передбачити всі наслідки. Учені занепокоєні, що шкода, якої завдає людство довкіллю, може виявитися непоправною. Український науковець, природознавець, засновник багатьох наук про довкілля Володимир Іванович Вернадський порівняв діяльність людства з потужною силою, що перевищує дію всіх зовнішніх сил природи. Тож кожен має дбати про те, щоб ця діяльність не руйнувала природу.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Я маю дуже багато іграшок, виготовлених з неї. Вона буває різнокольоровою і її дуже легко зламати. Предмети, виготовлені з неї, легкі. Якщо її підпалити, то з’явиться багато чорного диму, який має неприємний запах.Її не можна викидати, тому що вона не розкладається. Пластмасса.

Номер слайду 9

Його виробляють з піску. Якщо його нагріти, воно тягнеться, як тісто. Якщо його кинути в лісі, воно може спричинити пожежу. Найчастіше воно прозоре. Коли воно падає, розбивається. Скло.

Номер слайду 10

Виникає, коли щось стає старим або ламається. Його можна побачити і в місті, і в селі, і навіть біля шляхів. З нього можуть зробити щось нове. Це можна здати та отримати гроші.Інколи буває кольоровим, за нього теж можна отримати гроші. Металобрухт.

Номер слайду 11

Як ви думаєте, що треба робити зі старими речами, сміттям?Як ви думаєте, що можна виготовляти з органічних відходів? З відходів із пластику, скла?Вправа “Поміркуй”.

Номер слайду 12

Створи комікс Одного разу в невеликому містечку Діснейленд сталася пригода. Мінні Маус вирішила прийти до Міккі Мауса на чашечку чаю.— Привіт, Мінні!— Привіт, Міккі!— Заходь! Як ти?— Я — добре, все як завжди. А ти як?— Та теж все доб...— О-ой, Міккі, як же так, що в тебе у кімнаті?!— А що не так, я ж тільки вчора прибирав?

Номер слайду 13

Створюємо комікс— Чому в тебе скрізь світло ввімкнене? І телевізор працює, і комп’ютер, і пральна машинка!— Не знаю, мені здається все окей.— Ти розумієш, що може статися?— Ні, а що?— У тебе може статися коротке замикання або й ще гірше — пожежа.— Ой, ні, я боюся вогню.— Чи замислювався ти, скільки необхідно природних ресурсів, щоб отримати електричну енергію? Електрична енергія з’являється завдяки спалюванню кам’яного вугілля, запаси якого не безмежні, вони виснажуються.— А я не знав про це. Буду виправлятися. Того дня Міккі зрозумів, що електроенергію треба берегти, і відтоді завжди стежив за тим, щоб використовувати її економно.

Номер слайду 14

pptx
Додано
7 січня 2023
Переглядів
182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку