ЯК ЖИВЛЯТЬСЯ ТВАРИНИ

Про матеріал
Презентація до уроку пізнаємо природу у 6 класі на тему "Як живляться тварини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пізнаємо природу 6 клас Розділ ІІ Пізнаємо явища природи ЯК ЖИВЛЯТЬСЯ ТВАРИНИ 2023 рік

Номер слайду 2

ПЛАН УРОКУ 1 2 Які особливості живлення тварин? Які основні типи живлення тварин? с.85-89 Як перетворюються речовини в організмі людини? 3

Номер слайду 3

Вставити цифри у відповідні місця на малюнку. 1 - мінеральні речовини 2 - вода 3 - мінеральне живлення 4 - сонячне світло 5 - вуглекислий газ 6 - органічні речовини 7 - кисень 8 - повітряне живлення 1 2 6 3 4 5 7 8 АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНЬ

Номер слайду 4

Які особливості живлення тварини? Тварини – гетеротрофи. С, 19% О, 63% Вони використовують для живлення готові органічні речовини, що надходять із середовища у вигляді їжі.

Номер слайду 5

Які особливості живлення тварини? О, 63% Вправа - https://wordwall.net/ru/resource/34019641/ Споживаючи рослини, м’ясо, органічні рештки, вони отримують неорганічні (воду, мінеральні солі) та органічні (білки, жири, вуглеводи) речовини.

Номер слайду 6

Які особливості живлення тварин? Травна система – сукупність органів, що забезпечують подрібнення, розщеплення, всмоктування та засвоєння їжі.

Номер слайду 7

Які особливості живлення тварин? Типи травної системи Сліпозамкнена Тварини з таким типом травної системи (наприклад, медузи) мають ротовий отвір і кишківник для всмоктування поживних речовин.

Номер слайду 8

Які особливості живлення тварин? Типи травної системи Наскрізна У більшості тварин наскрізна система травлення: крім ротового отвору і травного каналу, вони мають ще отвір для видалення неперетравлених решток.

Номер слайду 9

Перетравлювати їжу можуть і рослини-хижаки. У непентесу, як і в інших комахоїдних рослин, немає травної системи. На кінцях листків ці рослини мають особливі глечики - пастки, заповнені травними соками. Для полювання в їхньому арсеналі є яскраве забарвлення, солодкий нектар, привабливий запах і навіть світіння пасток в ультрафіолеті! Це цікаво!

Номер слайду 10

Які основні типи живлення тварин? Рослиноїдні (травоїдні) Живляться рослинною їжею, що є джерелом необхідних органічних речовин. коала сірий споживає свіжі молоді пагони евкаліптів Листоїд м’ятний, короїд плодовий, квіткоїд яблуневий, зерноїд гороховий тощо.

Номер слайду 11

Які основні типи живлення тварин? Хижі (м'ясоїдні) Їжею є інші тварини. Леви, тигри, гепарди та інші хижі тварини витрачають багато енергії на те, щоб наздогнати й упіймати здобич та поласувати нею. Лисиця Лев Ласка

Номер слайду 12

Які основні типи живлення тварин? Всеїдні це організми, у раціоні яких наявна їжа і рослинного, і тваринного походження. Представниками всеїдних є бурі ведмеді, дикі свині, круки, пацюки.

Номер слайду 13

Які основні типи живлення тварин? Групи тварин за способом живлення Фітофаги (рослиноїдні) Зоофаги (хижаки) Поліфаги (всеїдні)

Номер слайду 14

Які основні типи живлення тварин? Паразити використовують інший організм (іншу тварину, рослину чи людину) як джерело живлення й середовище існування та завдають йому шкоди. аскарида людська живе в тонкій кишці людини й живиться її їжею.

Номер слайду 15

Які основні типи живлення тварин? Сапрофаги санітари природи, живляться відмерлими рештками рослин (дощові черв’яки), тварин (жуки-гробарики) або поїдають послід тварин (жуки-гнойовики).

Номер слайду 16

Кормом для більшості видів кажанів є нічні комахи. Серед них велика кількість шкідників сільського господарства, котрі літають у сутінках і вночі, а тому денні птахи винищити їх не можуть. А один кажан упродовж ночі може з’їсти до трьох тисяч комарів! У світі є три види кажанів-вампірів, які поширені лише в Південній та Центральній Америці. Це цікаво!

Номер слайду 17

Які основні типи живлення тварин? Фільтратори це тварини водного середовища, які споживають дрібні організми (або їхні рештки), проціджуючи воду (синій кит, китова акула,мідії, вустриці).

Номер слайду 18

Які основні типи живлення тварин? Кровосисні тварини, що живляться кров'ю інших тварин і людини (комарі, медичні п'явки, кажани-вампіри, блошиці постільні).

Номер слайду 19

Як перетворюються речовини в організмі людини? Усю сукупність перетворень речовин та енергії в організмі від надходження поживних речовин із зовні до видалення кінцевих продуктів у зовнішнє середовище називають обміном речовин та перетворенням енергії. 1 - рот 2 - глотка 3 - стравохід 4 - шлунок 5 – печінка та жовч 6 – підшлункова залоза 7 – тонкий кишечник 8 – товстий кишечник 9 – пряма кишка Як перетворюються речовини в організмі людини?

Номер слайду 20

Етапи перетворення речовин в організмі людини І етап • Живлення та надходження речовин до організму • Перетравлення в травній системі (розщеплення травними соками складних поживних речовин до простих) та всмоктування • Транспорт речовин до клітин кровоносною системою. ІІ етап • Внутрішньоклітинні перетворення речовин (побудова тіла) та енергії (рух, ріст, розвиток) • Транспорт речовин від клітин кровоносною системою. ІІІ етап • Видалення кінцевих продуктів обміну речовин через спеціалізовані органи (сечовидільну та травну системи, легені, шкіру).

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Рефлексія Назвіть особливості живлення тварин, що зображені на малюнках рослиноїдні хижі всеїдні паразити сапрофаги фільтратори

Номер слайду 24

Коротко про головне Для живлення тварин характерне використання готових органічних речовин, різноманітність їжі та способів живлення. За основними типами живлення є рослиноїдні, м’ясоїдні та всеїдні тварини. За джерелом органічних речовин розрізняють такі групи тварин, як сапротрофи, симбіотрофи, фільтратори, кровосисні. В організмі людини виділяють три основні етапи обміну речовин та перетворення енергії: 1) надходження речовин в організм; 2) внутрішньоклітинне перетворення речовин та енергії; 3) видалення кінцевих продуктів обміну з організму.

Номер слайду 25

Домашнє завдання Опрацюй параграф 19 на с. 85-89 Створи буклет на одну з тем: «Чим живляться дикі тварини»; «Як правильно організувати харчування домашніх тварин». Чому?(завдання 6 на с. 89).

Номер слайду 26

Список використаних джерел 1. Біда Д. “ Пізнаємо природу ” підручник інтегрованого курсу для 6 класу закладів загальної середньої освіти./ Дарія Біда. – Видавничий дім “ Освіта ”, 255 с. 2. https://phoneky.co.uk/thumbs/screensavers/down/fun/animals_lulrz6zt.gif 3. https://glavnoe.dp.ua/wp-content/uploads/2020/07/800ximg_7250_novyy_razmer.jpg 4. https://img.freepik.com/premium-photo/big-male-lion-with-gorgeous-mane-is-eating-prey-national-park-kenya-tanzania-masai-mara-serengeti_265142-4604.jpg 5. https://img.freepik.com/premium-photo/eagle-or-white-head-eagle-is-eating-a-mouse-in-a-tree_103127-2832.jpg 6. https://uahistory.co/pidruchniki/zaporojec-biology-7-class-2015/zaporojec-biology-7-class-2015.files/image262.jpg 7. https://uahistory.co/pidruchniki/animals-are-treated-7-class-zamoroka-2020/animals-are-treated-7-class-zamoroka-2020.files/image009.jpg 8. https://fantlab.ru/blogfiles/b77379/img/1?r=1651609126

Номер слайду 27

9. Зарва Н. «Пізнаємо природу» робочий зошит. 10. https://www.darwinmuseum.ru/subprojects/exposition/img/animal/a100876_.jpg 11. https://disted.edu.vn.ua/media/images/asia/biologia_8/u_18/image006.jpg 12.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/33/Dung_animation_Manyoni_2017-02-22a.gif/400px-Dung_animation_Manyoni_2017-02-22a.gif 13. https://i.gifer.com/origin/30/3008b30f1d5bbf6e77b236bf99c2d818_w200.gif

ppt
Додано
8 лютого
Переглядів
212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку