Як живуть тварини влітку у водоймах

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ на тему "Як живуть тварини влітку у водоймах" 2 клас, до підручника М. Вашуленка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як живуть тварини влітку у водоймах?

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Назва сімейства в перекладі з грецької означає "пірнає". Його ще називають «водний тигр». Довжина жука-плавунця може досягати 37 міліметрів. Незважаючи на те що плавунці живуть у воді, жабри у них відсутні, а дихають вони атмосферним повітрям. Спливаючи на поверхню водойми, жук виставляє з води задній кінець черевця, набираючи, таким чином, повітря в порожнину. 

Номер слайду 16

Жук-плавунець за способом живлення - хижак, він здатний нападати на жертву, розміри якої в кілька разів перевищують його власні. Зазвичай, він харчується різними водними безхребетними, іноді мальками, також може поїдати і десятисантиметрових риб і навіть тритонів. Великі мешканці водойми різкими рухами скидають жука, але з рани, яку він завдав, починає сочитися кров, і тоді інші плавунці накидаються на здобич. Доля жертви вирішена заздалегідь, якщо в ставку її чекає не один жук-плавунець. Чим харчується цей хижак, нам вже відомо, але сюди ще можна додати мертвих риб і жаб, які опинилися у воді.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дорослі лящі, коропи, окуні і судаки плавають у товщі води.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Здобич чапля вишукує і на мілководді, і на суші. Головний її раціон — риба, проте пташка частенько, гуляючи луками чи полями, виглядає й ховрашків, мишей, землерийок, ящірок, вужів...

Номер слайду 22

Плавають на поверхні води качки – крижні й чорні лиски з білою плямою на лобі.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

На берегах причаїлися жаби.

Номер слайду 25

Звірі – бобер і видра, тісно пов’язані з водою, проте і на суші проводять багато часу. Бобер — великий гризун, пристосований до напівводного способу життя: великі легені і печінка забезпечують їм такі запаси повітря та артеріальної крові, що під водою бобри можуть залишатися 10-15 хвилин, пропливаючи за цей час до 750 м. На суші бобри досить незграбні. 

Номер слайду 26

Голова і тіло довжиною 500—820 мм, хвіст довжиною 330—500 мм, вага 5—14 кг.  Ще називають лютра.Її меню складається головним чином з риб, жаб, раків, крабів та інших водних безхребетних. Птахи й наземні ссавці, такі як гризуни та кролики, також приймаються. Видри захоплюють свою здобич ротом, а не руками.

pptx
Додано
9 травня 2022
Переглядів
691
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку