«Який він – справжній друг? »

Про матеріал
Етична бесіда для формування ціннісного ставлення до себе та оточуючих. У даній бесіді розглядаються такі питання як: "Хто такий друг?", "Що таке справжня дружба?", "Чим для вас цінна дружба?". Також наявні розвивальні ігри, цікаві факти про дружбу, види дружби, прислів'я.
Перегляд файлу

 

ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

 

 

Кафедра педагогіки та менеджменту освіти

 

 

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ВИХОВНОЇ РОБОТИ»

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЕТИЧНОЇ БЕСІДИ

ТЕМА: «Який він – справжній друг? »

 

 

 

студента(ки) 3 курсу  ТН17Б  групи

факультету фізико-математичного

спеціальності Трудове навчання та технології

Погрібної Анжеліки Ігорівни

 (Прізвище, Ім’я, По батькові)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропивницький  – 2020

 

 

 

 

 

 

Тема:

Навчальна:  допомогти зрозуміти дітям, що є дружба і хто такий справжній друг.

Розвивальна:   розвивати активність, увагу, монологічне ставлення і зв'язні вислови дітей.

Виховна: формувати ціннісне ставлення до себе та оточуючих; виховувати дружні відчуття: доброту, людяність, доброзичливість, довіру, взаємовиручку, співпереживання, створення дружніх відносин у групі

 

Завдання:

  • Формувати у дітей уявлення про друга і дружбу.
  • Формувати поняття  у дітей дружньої взаємодопомоги.
  • Закріплювати уміння відповідати на питання повною позиціїєю.
  • Закріпити правило Дружби.
  • Навчити дітей складати описові розповіді про друзів,

 

Форма проведення: етична бесіда.

Цільова аудиторія: 5-6 клас

Обладнання та наочність: дошка, примітки правила дружби, мікрофон,

Попередня підготовка:  пошук інформації; планування, ознайомлення із методиками викладання.

Використані джерела:

  1. Бордовская, Н.В. Психология и педагогика: Учебник для вузов. Стандарт третьего поколения / Н.В. Бордовская. - СПб.: Питер, 2017. - 624 c.
  2. www.uk.wikipedia.org
  3. Григорій Ващенко. Виховання волі і характеру: Підручник для педагогів. — К.: Школяр, 1999.
  4. Скворчевська О.В. Ігрові методики роботи з учнями 5-9 кл. – Х.: Вид.
  5. група «Основа»: «Тріада +», 2007

 

 

 

 

Хід заходу

 

Дружба та братство – найбільше багатство.

 

 

І. Вступна частина.

  Учитель: Тема нашого уроку «Дружба і Друг».  Ця тема дуже цікава і багатогранна, ми її розглянемо з усіх сторін. Дружба - це дуже велика цінність
   Виключити з життя дружбу все одно, що позбавити світ сонячного світла.
     Цицерон

  Друг — це найкраще, що в тебе може бути, і найкраще, чим можеш бути ти. (Дуглас Пейджест)

  1. Хто такий друг(подруга). (Друг це та людина на яку можна завжди покластися, довірити йому свої таємниці, він завжди тебе вислухає допоможе)
  2. Як ви ставитесь до свого друга(подруги)?
  3. Чи знаете ви , коли відзначають день друзів? (9червня)
  4. Чим для вас цінна дружба?
  5. Кого ви вважаєте справжнім другом?

 

ІІ. Основна частина. Учитель. Давайте розглянемо питання для чого нам друг (спілкування з ним), і яким повинен бути справжній друг. Однією з основних духовних потреб людини є спілкування. Спілкування з тим, кому можна довіряти, хто завжди зрозуміє та підтримає, на кого можна покластися у будь-якій життєвій ситуації. Саме таким і повинен бути справжній друг — щирим, відданим, порядним. У великому світі людині важко знайти собі такого друга, але ще важче — не втратити його через якусь дрібницю, не «розміняти» стосунки з ним. Справжнім є саме той друг, із яким разом пройшли і радощі, і печалі, і який і в радощах, і в печалях залишився поруч.
     Хоча кожен із нас у якомусь сенсі є егоїстом, справжня дружба — це такі стосунки, які вимагають відданості, а іноді, навіть, і самопожертвиПідніміть руки у кого є друг(подруга). Давайте пограємо в одну цікаву гру.

 

 

 

Гра Мікрофон.

Завдання: описати свого друга за поданими запитаннями.

1.     Як звати друга(подругу)?

2.     Де він жеве?

  1. Де і коли ви з ним зустрічаєтесь?
  2. В які ігри ви граєте?
  3. Чи допомагав він(вона) тобі у важкій ситуації?

 

Учитель:  Для кожної людини одним із найтяжчих випробувань є самотність. Недаремно ж людей, засуджених до страти, здавна карали ув'язненням у одиночній камері. Людина — це суспільна істота, і вона потребує товариства. У літературі існує багато прикладів того, як важко людина переживає самотність.

Наприклад, граф Монте-Крісто з одноіменного роману О. Дюма або Робінзон Крузо Д. Дефо. Обидва героя були приреченими на невизначений термін бути наодинці із самим собою, і за справжній подарунок небес вважали своїх вірних друзів, яких зрештою зустріли — абата Фаріа та П'ятницю.
     Але чи не буде лише спробою втечі від самотності намагання у першій-ліпшій людині знайти друга? Адже потрібно пам'ятати, що справжня дружба випробовується роками спілкування та складними ситуаціями, з яких обидва виходять із гідністю. Тож не варто звірятися людині, яку знаєш не досить довго та стосунки з якою базуються тільки на припущенні, що вона є гідною.
    

А зараз давайте розглянемо кілька видів дружби.

1.Напевно вам зустрічались такі ситуації, що майже в кожній компанії є двоє. друзів яких не можна залишати у двох на одинці, не тому що вони одни одного не люблять, а через те що в них немає ніякої особистої дружби, немає спільної теми, на яку  вони б могли поговорить як справжні друзі, і тому коли їх залишають на одинці у двох, для них це як справжній кошмар.

1 Чи була у вас така ситуація ?

2. Чи є у вас в компанії такі друзі?

 

2.Це друг, з яким не можна поговорити серйозно. З ним завжди потрібно жартувати, іронізувати і сочитися сарказмом, інакше він порине в жах.

 Другий підтип такого друга – людина, яка зірветься на вас, якщо ви спробуєте поговорити з ним серйозно. Це людина, яка ненавидить щирих людей, оскільки сприймає щирість як спробу пробитися крізь його захисний шар, створений за допомогою іронії та сарказму.

Третій підтип – друг «ми з тобою такі кльові, а всі інші – просто жах». Він, звичайно, не вважає вас особливо кльовим і, якщо він опиниться в компанії з кимось іншим, жахливим у його викладі виявитесь саме ви. Ключ у тому, що при спілкуванні вам завжди потрібно бути по один бік барикад. Є два варіанти – або підігравати йому, або встати на захист тих, кого він обговорює. Якщо ви оберете другий варіант, цей друг вас вперше в житті почне поважати, але за очі почне критикувати ще більше.

1.Чи траплялись вам такі типи друзів?

2.Як ви реагували на подібні ситуції з таким другом?

 

3. Друг, з яким у вас пішла вічність на те, щоб домовитися про чергову зустріч (до цього ніяк не збігалися розклади), і жоден з вас особливо не радий, що викроїти час, нарешті, ввийшло .Насправді ви обидва не хочете бути друзями, але сказати про це соромитеся, оскільки жоден з вас не розуміє, що другий теж у цій дружбі не зацікавлений. Тож такі дружні стосунки, як правило, тривають вічність.

1.Чи траплялась у вас подібна ситуація?

2.Як ви поступили в даній ситуації?

 

4. Історичний друг – це людина, яку ви зустріли зовсім у дитинстві і з того часу залишалися друзями, хоча абсолютно один одному не підходите. Багато давніх друзів потрапляють у цю категорію, але справжній історичний друг – це той, з ким ви ні за що не подружилися б, якби зустріли його сьогодні.

 Вам не особливо подобається, що він собою представляє, та і його не назвеш вашим палким шанувальником. Ви один одному зовсім не підходите. На жаль, водночас ви неймовірно близькі друзі років так з чотирьох, тож ви застрягли в цих відносинах назавжди. Нічого не поробиш.

1.У вас траплялась подібна ситуація?

2.Чи досі у вас триває така дружба, і які у вас відносини з таким другом ?

3.Чи хотіли б ви закінчити з ним дружбу?

 

5. Ворог і одночасно друг. Він вас не любить. Дуже. Вруг – це людина, яка відчуває приємне тепло в грудях, коли дізнається, що у вас не вдалася справа всього життя або відносини з партнером полетіли до біса. Я не кажу про тих, хто таємно вам заздрить, такі відчуття відвідують навіть добрих друзів, не руйнуючи ваші відносини.

 Я кажу про справжнього вруга – про людину, яка реально хоче вам зла. Просто тому, що ви – це ви. Ви з вашим вругом, швидше за все, дуже близькі друзі й давно знайомі, та і проблеми у вас почалися давно.

 Менш похмурий, але теж неприємний підтип вруга – це задирака, який любить зачіпати ваші больові точки. Вруг краще за всіх знає, як зробити вам боляче, оскільки в якомусь сенсі ви дуже схожі. Він знає про вас багато і готовий зробити все, щоб нашкодити – часто так витончено, що ви навіть не помітите, як йому це вдалося.

1.Чи траплявся вам такий вруг?

2.Чи скоро ви помітили такі якості свого «друга»?

3.Як ви поступали в подібних ситуаціях?

 

 

Учитель:

Які ви знаєте цікаві факти про дружбу? Чим вона корисна?

Зараз зачитаю вам кілька цікавих.

  1. Фахівці стверджують, що бачитися з друзями корисно для здоров’я. Вся справа в тому, що при частому спілкуванні підвищується рівень прогестерону, а це сприяє психологічній розрядці, а так само знижує рівень тривоги.
  2. Цікавий факт: друзі мають між собою певні генетичні схожості, а все тому, що друзів ми вибираємо собі на підсвідомому рівні.
  3. У ході наукових досліджень стало ясно, що брак спілкування з близькими друзями погано позначається на здоров’ї людини. Ті, у кого мало друзів, схильні не тільки до безсоння, але і до хронічної втоми. Такі люди на 90% частіше страждають депресією, ніж ті, у кого немає недоліку в спілкуванні з друзями.
  4. На честь дружби був названий астероїд 367 Amicitia. У перекладі з латинської, це слово якраз і означає дружбу.
  5. Приблизно 90% всіх користувачів соціальних мереж стверджують, що дружбу можливо створити тільки за допомогою живого спілкування і тільки при реальних зустрічах.

 

 

Дружба — таке саме багатогранне поняття, як і любов. Мабуть, скільки людей, стільки й визначень дружби. Хтось не мислить свого життя без друзів, а хтось обмежує коло близьких людей родичами, не впускаючи більше нікого у своє життя.

Що ж такого є в дружбі, чого немає в інших видах стосунків — любовних, родинних, робочих, терапевтичних (між психологом і клієнтом)?

Дружба, насамперед, — це взаємний добровільний вибір двох людей. Якщо родичів і колег не вибирають, а в коханні можна спробувати домогтися взаємності, то в дружбі взаємність або є, або її немає. Якщо один хоче дружити, а другий — ні, дружби не вийде. 

У дружбі завжди існує баланс "брати-віддавати". Можна попросити в друга допомоги, підтримки, але це автоматично означає, що друг може розраховувати й на вашу допомогу у складній ситуації. Скористатися другом для вирішення своїх проблем, не давши нічого натомість, можна, але недовго. Як правило, розуміння приходить скоро, і така дружба закінчується. 

Гра «Кошик».

Завдання учням — підібрати синоніми до слова «дружба».

(Можливі відповіді: співробітництво, взаєморозуміння, злагода, чуйність, бра¬терство, єдність, співчуття, добросусідство, товариськість, взаємовиручка, турбо¬та, повага, ввічливість, чуйність, допомога).

Висновок. Отже,  дружба — це відносини між людьми на основі взаємної довіри, взаєморозуміння, спільних інтересів.

 

Творче завдання «Помири друзів»:

Завдання: поділитися на групи по три особи. Кожна група має придумати невелику сценку про те, як двоє друзів сваряться. А третій їх мирить.

 

Тож запам’ятайте, що дружба починається з чуйності до іншого, вміння поставити себе на місце друга, намагатися бути потрібним йому. Друг завжди тебе виручить у скрутну хвилину.

  • Особлива категорія дружби – шкільна дружба, дружба однокласників. Вона залишається з людьми на все життя.
  • Щастям є навчатися у дружному колективі. Де всі поважають і підтримують один одного, де вміють співчувати. Щастя – мати серед однокласників цікавих співрозмовників.

 

ІІІ. Заключна частина.

Учитель: Для того аби з кимось дружити і мати друга, зберегти дружбу назавжди, потрібно знати декілька правил дружби.

Чи знаєте ви правила дружби?

Гра «так» чи «ні».

Завдання: На даних папірцях написані речення, якщо це речення підходить до правил дружби, то папірець потрібно повісити на дошку. Кожен по черзі бере папірець і зачитує речення.

  • Пам'ятати про друга, коли його немає поряд.
  • Ображати друга
  • Придумати йому прізвисько.
  • Завжди допомагати одне одному.
  • Захищати друга, коли про нього погано говорять поза очі.
  • Берегти довірені таємниці.
  • Довіряти другові свої думки.
  • Пробачати другові його помилки
  • Радіти успіхам і досягненням друга
  • Поздоровляти і дарувати подарунки.
  • Дружба — це правда і чесність кожного.
  • Не допомагати, і не ділитись з другом.
  • Що вимагаєш від друга, насамперед вимагай від себе.
  • Ніколи нікого не обманюй, не ображай.
  • Ні до кого не чіпляйся, грай чесно, не дражнись.
  • Поважай тих, з ким дружиш.
  • Сміятись якщо в нього щось не виходить.
  • Будь терплячим, не засмучуйся через невдачу.
  • Ти не кращий за всіх, але й не гірший!
  • Якщо вмієш добре грати, то навчи іншого.
  • Успіху можна досягти тільки разом, у колективі. Частіше кажи: один завсіх — всі за одного.

Ці правила дружби, запам'ятайте назавжди, а щоб ви їх не забували, я хочу  кожному з вас подарувати «пам'ятки правил Дружби». Якщо ви будете дотримуватися цих правил,  то у вас будуть справжні друзі, з якими вам буде цікаво проводить свій час, радувати їх, дарувати щось, ділитись.

Учитель:

  1. Які висновки ви зробили з почутого сьогодні на уроці?
  2. Що вам цікавого найбільше запамяталось?
  3. Чи зрозуміли ви, хто такий справжній друг , і яким  нада бути другом щоб зберегти вашу дружбу.

Отже, знайшовши близьку людину, варто докласти зусиль для того, щоб не втратити її. І для цього існує тільки один шлях: щоб мати вірного друга, треба самому бути вірним другом.

Дякую за увагу, і активність. Бажаю вам вірних і справжніх друзів у вашому житті, будьте щасливі і здорові.

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
3353
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку