Японія – країна вранішнього сонця. Біографія і творчість Рюнеске Акутагави

Про матеріал
Матеріал призначений сформувати уявлення дітей про Японію. Показати формування особистості Рюнеске Агутагави, охарактеризувати основні періоди його творчості. Підкреслити сучасність його творів. Розвивати монологічне мовлення учнів, вчити робити висновки, аргументувати свою точку зору. Виховувати повагу до творчості великих діячів культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Японія – країна вранішнього сонця. Біографія і творчість Рюнеске Акутагави

Номер слайду 2

Мета уроку Сформувати уявлення про Японію. Показати формування особистості Рюнеске Агутагави, охарактеризувати основні періоди його творчості. Підкреслити сучасність його творів. Розвивати монологічне мовлення учнів, вчити робити висновки, аргументувати свою точку зору. Виховувати повагу до творчості великих діячів культури.

Номер слайду 3

Епіграф: Незбагненне слово людина І як осягнути таке дивне явище? Мабуть, сам він знає найменше Своїх земних шляхів призначення. Дж. Байрон

Номер слайду 4

Знайомство з Японією Яка вона – країна Японія? Японія – це острівна країна, яка складається з 4 великих островів – Сікоку, Хоккайдо, Хонсю і Кюсю, а також понад 3 тисяч дрібних островів. Її називають країною, де сходить сонце.

Номер слайду 5

Знайомство з Японією Зі сходу і півдня її омиває Тихий океан, з заходу — води Японського та Східнокитайського морів, а з півночі — Охотське море.

Номер слайду 6

Знайомство з Японією Японія прекрасна країна. Природа то сувора там, то ласкава. Японія – це країна вулканів, вивержень, цунамі та землетрусів.

Номер слайду 7

“Мікрофон” Що характеризує Японію? Суші Самурай Чайна церемонія Кімоно Сакура

Номер слайду 8

Словникова робота Самурай - (служити, підтримувати) - служива людина, не просто воїн-лицар, а охоронець свого дайме, і в той же час його слуга в повсякденному житті. Сама почесна посада самурая – доглядач меча свого пана.

Номер слайду 9

Словникова робота Хокку або хайку — це жанр японської ліричної поезії, трирядковий неримований вірш, що складається з 17 складів (5-7-5) і відрізняється простотою поетичної мови, свободою викладу.

Номер слайду 10

Словникова робота Суші – це страва традиційної японської кухні, зроблена на основі рису і різних морепродуктів, а також інших інгредієнтів. З початку 1980-х суші отримали широку популярність у світі.

Номер слайду 11

Словникова робота Кімоно – це традиційний одяг в Японії. З середини 19 століття вважається японським національним костюмом.

Номер слайду 12

Словникова робота Сакура – це японська вишня, вид декоративних дерев сімейства Рожеві.

Номер слайду 13

Словникова робота Аніме – японська анімація. На відміну від мультфільмів інших країн, призначених для перегляду дітьми, велика частина виробленого аніме розрахована на підліткову та дорослу аудиторію, і багато в чому за рахунок цього має високу популярність у світі.

Номер слайду 14

Літературний феномен Одним з найбільш великих людей, принаймні, серед письменників, по праву вважається японський письменник Акутагава Рюноске.

Номер слайду 15

Класик світової літератури Проживши всього лише 35 років, Акутагава встиг за життя стати класиком світової літератури. Хоча сам він вважав себе всього лише «простим літератором» і пророкував собі забуття.

Номер слайду 16

Класик світової літератури Акутагава Рюноске – це особливе явище в літературі. Особливо в літературі Японії. По-перше, жити Акутагаві випало у вельми нелегкий час, коли Японія буквально в одну мить перестрибнула зі східного феодалізму в буржуазний Захід. Це, звичайно ж, не могло не відбитися на літературі.

Номер слайду 17

Сімейна драма По-друге, Акутагава дуже рано втратив сім'ю. Мати його втратила розум, коли Акутагава прожив на цьому світі лише дев'ять місяців, і його віддали на виховання в сім'ю дядька Акутагави Мітіакі (брата матері), від якого і дісталося майбутньому великому письменнику прізвище «Акутагава».

Номер слайду 18

Сила імені А ім'я «Рюноске» Акутагава отримав тому, що народився в годину Дракона, день Дракона і місяць Дракона («Рю» - «дракон») у 1892 році.

Номер слайду 19

Кроки навчання Акутагава Мітіакі дуже ревно ставився до японської та китайської культури і в племіннику виховав повагу до них. Та й сам Акутагава з ранніх років виявив велику любов до знань. У школі він вчився на «відмінно», але найбільше полюбив саме літературу. Вже зі школи Акутагава починає захоплюватися західними поетами, письменниками і мислителями - Анатоль Франс, Ібсен, Бодлер, Стріндберг, Бергсон.

Номер слайду 20

Перші рукописи Тому, коли прийшов час вступати до університету, Акутагава йде на відділення англійської літератури. Ще в школі Акутагава пробує творити сам - з однокашниками вони випускають свій власний рукописний журнал. А в університеті же Акутагава навіть двічі публікується - розповіді «Маска хеттоко» і «Ворота Расемон».

Номер слайду 21

Важливе рішення Однак університетський клан не влаштовує Акутагаву і він вирішує піти учнем до відомого літератора свого часу Нацуме Сосекі. Нацуме був першим з японців, хто органічно поєднав у літературі японську культуру і західну в стилі, який в Японії отримав назву «сядзицусюгі». І Акутагава пішов за своїм учителем. Нацуме дуже високо оцінив Акутагаву і всіляко йому допомагав.

Номер слайду 22

Найвідоміший письменник До літератури у Акутагави було особливе ставлення - він вважав її навіть важливіше власного життя. Весь свій час, всю свою енергію, все своє життя він віддав літературі. Так що не дивно, що він дуже швидко став найвідомішим письменником в Японії.

Номер слайду 23

Особливості життя А ось в особистому житті у Акутагави майже не було - родиною та дітьми він не займався, в суспільному житті Японії не брав участі. Зате він дуже багато писав і читав лекції по всій Японії. Правда це позначилося на його психічному здоров'ї, але Акутагава вважав, що жити потрібно так яскраво, «несамовито, щоб в будь-яку хвилину можна було померти без жалю». Тим більше, Акутагава давно вже боявся, що хвороба матері одного разу прокинеться в ньому самому.

Номер слайду 24

Трагічний кінець Помітивши в собі перші ознаки божевілля, Акутагава вирішив не чекати більш і покінчив життя самогубством 24 липня 1927 року. Але література безсмертна, і такий яскравий письменник, як Акутагава Рюноске, залишився в пам'яті людства навіки, як класик світової літератури. Його книги активно видаються і купуються і донині, і навіть знімаються за творами фільми.

Номер слайду 25

Творчість Акутагави Творчість видатного японського письменника Акутагави Рюноске - одне з найбільш яскравих і незвичайних явищ у світовій літературі XX століття. Головна тема його творів, написаних з тонким смаком і гумором, - нескінченність духу й таємниці людської психології. Матеріали для своїх новел Акутагава черпав з історичних хронік, середньовічних анекдотів і збірників старовинних легенд.

Номер слайду 26

Справжні шедеври Акутагава вважав, що тільки через виняткове й несподіване можна розкрити справжні рухи душі. Химерне переплетення вигадки і реальності, глибина психологічного аналізу, парадоксальність суджень, м'яка іронія роблять твори Акутагави справжніми шедеврами.

Номер слайду 27

Дань пам’яті Рюноске створив понад 100 творів різних жанрів від белетристики до сатири. Молодим письменникам Японії присуджується найвища літературна премія - премія Агутагави, за високі досягнення в мистецтві.

Номер слайду 28

Домашнє завдання Вміти переказувати біографію Рюноске Акутагави. Прочитати твір “Павутинка”.

Номер слайду 29

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Інтернет-ресурси: http://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://files.kopilkaurokov.ru/uploaded_files/user_file_545e32073c839.doc http://knygy.com.ua/index.php?productID=9785389010796 http://www.liveinternet.ru/users/4455035/post313239151 http://osvita.ua/school/lessons_summary/in_lit/44481/ http://ecatalog.mk.ua/cgi/base_moba/cgiirbis_64.exe?LNG=&Z21ID=&I21DBN=NGU&P21DBN=NGU&S21STN=1&S21REF=&S21FMT=fullwebr&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21LOG=1&S21P03=K=&S21STR=%D0%90%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D0%B0%20%D0%A0%D1%8E%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B5 http://www.openclass.ru/taxonomy_vtn/term/73895

ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
22 жовтня 2022
Переглядів
438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку