Японія в ІІ пол. ХІХ ст.

Про матеріал
Період перебування при владі імператора Муцухіто було названо «Мейдзі» — «освічене правління». У цей час були проведені реформи. Починаючи з 1860-х у країні проводиться низка реформ, що насамперед ліквідувала поділ країни на окремі князівства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Японія. Доба Мейдзі.

Номер слайду 2

Цікаві факти. Японці - трудоголіки. Можуть запросто працювати 15-18 годин на день без перерви на обід. Приходити на роботу вчасно в Японії вважається поганим тоном. На місці треба бути хоча б на півгодини раніше. У японців дуже низькі пенсії. Максимальна соціальна виплата бідним старим становить десь 300 доларів. Передбачається, що кожен японець сам повинен подбати про свою старість. У північних містах Японії всі тротуари з підігрівом, тому тут ніколи не буває ожеледиці. У Японії на вулицях можна побачити вази з парасольками. Якщо починається дощ, можете взяти будь-яку, а потім, коли дощ закінчується, ставите в найближчу вазу.

Номер слайду 3

Доба Мейдзі (в перекладі „реставрація монархії”)(епоха освіченого правління імператора Муцухіто)(1868-1912 рр.)В Японії до середини XIX ст. країною правили великі феодали, а імператор реальної влади не мав. Така форма правління мала назву сьогунат.

Номер слайду 4

Японія. Японія

Номер слайду 5

Проблемне питання. У наш час Японія - одна з найрозвиненіших країн світу. Яку роль в цьому піднесенні зіграли події Доби Мейзі останньої третини ХІХ ст.?

Номер слайду 6

Доба Мейдзі в Японії1. Крах політики самоізоляції . 2. Реформи епохи Мейдзі. 3. Особливості економічного розвитку Японії 4. Початок колоніальної політики.

Номер слайду 7

Після цього уроку ви зможете: встановлювати хронологічну послідовність подій;висвітлювати основні напрямки соціально-економічного й політичного реформування Японії;аналізувати особливості розвитку Японії епохи Мейдзі;характеризувати Конституцію 1889 р.;застосовувати та пояснювати терміни та поняття: «сьогунат»,«самурай», «епоха Мейдзі».

Номер слайду 8

Сьо́ґун - найвища військова посада у домодерній Японії, голова самурайського уряду. Спочатку сьоґуном називали тимчасового головнокомандувача імператорської армії, яка вирушала в похід. Титул відповідає «маршалу» у західних і «гетьману» у східноєвропейських арміях. Токуґава Ієясу

Номер слайду 9

Сьо́ґунат - форма правління країною сьогунами-воєначальниками , за якої імператор був позбавлений реальної влади в державі. Самураї - військово – федальний прошарок дрібних феодалів

Номер слайду 10

Визначте характерні особливості життя Японії (робота з документом)«Іноземцям здається, що в разі, якщо вдасться досягти поступок з боку уряду Японії, з японським народом не буде великих клопотів. Він відчуває сильну потребу у розвитку. Порядні люди, особливо серед перекладачів, що спілкувалися з європейцями, нудьгують через відсутність розумового та етичного життя. Нижчий клас теж із заздрістю і здивуванням розглядає наші судна, людей, просить у нас вина, п’є жадібно горілку, хапає кинутий шматок хліба, з дитячою цікавістю вдивляється у дрібниці, ловить на льоту у своїх човнах якусь ганчірку, ховає... Та й вищий клас, здається, обтяжений відчуженням від світу і своїм сонним, безплідним життям... Варто лише кинути заклик — і японці натовпом вирвуться з воріт своєї в’язниці...»

Номер слайду 11

Причини та особливості швидкого економічного розвитку Японії

Номер слайду 12

Відкриття західними державами Японії. У 1853 р. біля берегів Японії з’явилася американська ескадра під командуванням командора Метью Перрі, який від імені уряду США зажадав відкриття для іноземців японських портів.

Номер слайду 13

Особливості режиму сьогунату. Влада перебувала в руках сьогуна ( полководця )Князі і самураї – опора сьогуна. Припинення феодальних усобиць. Політика «самоізоляції» ЯпоніїНагасакі – єдиний відкритий порт для голандців. Розорення селян та самураїв. Цехова організація виробництва. Повільний розвиток капіталістичних відносин, вузькість внутрішнього ринку

Номер слайду 14

Проголошення указу про реставрацію 9 листопада 1867 р. сьогун з роду Токугава був усунений від влади.3 січня 1868 р. 16-ти літнього імператора Муцухіто коронують імператором Мейдзі – імператором «освіченого правління».

Номер слайду 15

Доба Мейдзі - в прекл. з яп.-«освічене правління», період правління імператора Муцухіто

Номер слайду 16

Аграрна реформа- скасовувалася земельна власність князів і самураїв в обмін на виплату їм державних пенсій на які витрачалося 30% держбюджету; - землі передавалися селянам-орендарям; - вводився єдиний земельний податок на землю (3 % від вартості землі); - 1/3 землі залишено «новим поміщикам»-купцям, лихварям, селянській верхівці (т.з.«відсутні поміщики»), які пізніше скупили більшість селянських земель і здавали їх в оренду.- Збереглася кабальна експлуатація орендарів, засилля лихварів.

Номер слайду 17

Адміністративна реформа1871 р. : - створено 306 (пізніше 47) префектур; - скасовано станові привілеї самураїв; - відбулася централізація влади; - ліквідовано 250 феодальних князівств, а їхніх управителів –ханів переселено до Токіо; - завершилося об'єднання країни.

Номер слайду 18

Військова реформа- створювалася імператорська армія на основі загальної військової повинності всіх чоловіків з 20-ти років(від служби звільнялися голови сімей та їхні спадкоємці, урядовці, студенти, а також особи, які сплатили відкуп); - новітня армія формувалася переважно з селян за європейським зразком та озброєнням; - відкрито військові навчальні заклади де викладачами були європейці; - ідеологічною основою армії залишився середньовічний кодекс честі самураїв «Бусідо».

Номер слайду 19

Освітня реформа - створено міністерство культури; - запроваджувалась загальна початкова освіта за європейським зразком (засновано 5,5 тис. початкових шкіл, 8 державних університетів); - дівчата і хлопці навчалися разом; - існувала можливість здобуття освіти за кордоном.

Номер слайду 20

Фінансова реформа- введено єдину грошову одиницю - ієну; - створено Державний банк та систему комерційних банків; - відбулося зміцнення фінансової системи та централізації держави.

Номер слайду 21

Судова реформа- введено єдину судову систему; - судове слідство базувалося на європейських принципах гласності й змагальності; - заборонено тортури; - в карному порядку переслідувалася кровна помста; - було введено карний , громадянський кодекси.

Номер слайду 22

Конституція Японії 1889 р.- Які повноваження отримав імператор за Конституцією?Розділ I. Про імператора1. Японська імперія управляється єдиною на всі часи імператорською династією...3. Персона імператора священна і недоторканна.4. Імператор — глава держави, він володіє верховною владою і здійснює її відповідно до ухвал чинної конституції.5. Імператор здійснює законодавчу владу у згоді з імперським парламентом...- Назвіть демократичні права жителів Японії. Розділ II. Про права та обов’язки підданих19. Будь-який японський підданий має однаковий доступ до цивільних і військових посад і до будь-якої іншої публічної служби...22. Японським підданим надається в установлених законом межах свобода вибору і зміни місце проживання.23. Ніхто з японських підданих не підлягає арешту, ув’язненню, виклику на допит або покарання інакше як згідно із законами...27. Власність кожного японського підданого недоторканна. Вилучення, необхідні на користь суспільної користі, визначаються законом...29. Японські піддані користуються в установлених законом межах свободою слова, друку, зборів і союзів...

Номер слайду 23

Конституція Японії 1889 р.- Назвіть органи законодавчої влади. Розділ III. Про імперський парламент33. Імперський парламент складається з двох палат: палати перів і палати депутатів.34. Палата перів відповідно до указу про палату перів складається з членів імператорської родини, з носіїв дворянських титулів та осіб, призначених до неї імператором...37. Жоден закон не може бути виданий без схвалення імперського парламенту.38. Обидві палати голосують за пропоновані урядом законопроекти. Кожній з них належить також право законодавчої ініціативи... Розділ VI. Про фінанси64. Державні доходи і витрати повинні затверджуватися імперським парламентом у формі річного бюджету».

Номер слайду 24

Реформи Мейдзі- Японська імперія – конституційна монархія; - імператор –глава держави і разом з двопалатним парламентом здійснював законодавчу владу; - проголошувалися громадянські, соціальні та економічні права; - свободи слова, друку, зборів; - щорічний держбюджет затверджувався парламентом. Проголошення Конституції.1889 рік

Номер слайду 25

Особливості промислового розвитку Японії«…Доля Китаю була для правителів Мейдзі постійним нагадуванням про зовнішню небезпеку… Лідери уряду Мейдзі міркували приблизно так: «Що нам необхідно, щоб уникнути долі Китаю? Сучасна армія і флот. Від чого залежить створення і склад сучасних збройних сил? Головним чином від важкої промисловості, машинобудування, гірської промисловості, суднобудування — одним словом, від промисловості, що має стратегічне значення. Таким чином, перша стадія індустріалізації Японії була тісно пов’язана з військовою проблемою, і вже у цей період визначився напрям її подальшого розвитку… Саме тому машинне виробництво в Японії було запроваджено спочатку в галузях промисловості, що мали стратегічне значення… Промислова політика уряду Мейдзі полягала ось у чому: взятии під державний контроль арсенали, чавуноливарні і суднобудівельні заводи і шахти, що раніше належали різним кланам. Потім централізувати їх і довести до високого рівня розвитку… Тільки після цього уряд мав намір продати велику частину цих заводів зграї фінансових магнатів, що користувалися його довірою…»

Номер слайду 26

Економічний розвиток Японії в ІІ половині ХІХ століття. Формування промисловості за кошти держави. Продаж промислових підприємств приватним особам. Ліквідація цехів, внутрішніх кордонів, формування загальнояпонського ринку. Побудова інфраструктури: залізниці, порти, телеграфні лініїПолітика протекціонізму. Проникнення на ринки інших країн. Виникнення монополістичних об’єднаньшвидка промислова революція( 80-і роки ХІХ ст. )

Номер слайду 27

Колоніальна політика. Питання опрацювати самостійно. Підручник О. В. Гісем, О. О. Мартинюк. Параграф 23, стр 193-194 п.5-6

Номер слайду 28

Дидактична гра «Вірю-не вірю»Японія до середини 19 ст була ізольованою країною. Відкриття Японії для іноземців здійснив російський флот. В 60-х рр. 19 ст. політична влада в Японії перейшла до сьогуна. Основна увага в економічному розвитку Японії приділялася мілітаризації промисловості Японія проголошувалась конституційною монархією В результаті аграрної реформи збереглось поміщицьке землеволодіння Японська армія будувалась за європейським зразком Фінансування модернізації Японії здійснювалось за рахунок держави Конституція Японії закріпила обмеження громадянських прав населення

Номер слайду 29

Проблемне питання. У наш час Японія - одна з найрозвиненіших країн світу. Яку роль в цьому піднесенні зіграли події Доби Мейзі останньої третини ХІХ ст.?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Почка Ганна Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
21 березня 2020
Переглядів
4520
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку