Виховна година з ВПО
Локальна кухня Яворівщини
Мета. Ознайомити присутніх з місцевими традиціями, культурою та місцевими стравами, а саме борщ та яворівський пиріг.
Вступ
Доброго дня, любі друзі, дорогі наші гості. Ми завжди радо вітаємо вас у стінах нашого навчального закладу.
Нажаль, занадто прикрі обставини заставили вас переїхати тимчасово на нашу квітучу Яворівщину.
Та не плачмо,бо віджити ми ще годні.
Вилічимо свої рани і народні.
Кров пролита не пропаде,зродить нива—
Буде, буде Україна ще щаслива!
Сьогодні ми разом з учнями нашого училища, що навчаються професії кухар-кондитер хочемо розказати вам про наш мальовничий край, про наші місцеві традиції, про нашу локальну кухню. Нам дуже хочеться щоб наш край полюбився вам так, як любимо його ми.
Учень 1
Назва нашого краю з глибоких віків – від часу, коли тут шуміли верховіття густих яворових лісів. Сьогодні це Яворівщина.
Красива Яворівська земля. Усе є в нашому краї: і гірські схили, і пагорби вкриті лісами, розлогі долини, болота та сільськогосподарські землі.
Саме тут розташований заповідник Розточчя, Яворівський природний парк.
Як не згадати Страдецьку печеру, в якій криється невмируща історія нашого краю.
Учень 2
Під Яворівськими стріхами народні поети та композитори творили шедеври народної творчості, а саме старовинні веснянки, мелодії церковних молитов, а згодом і Державного Гімну України.
Яворівська земля, виплекала щедре гроно відомих людей.
Тут народилася музика отця Михайла Вербицького до гімну « Ще не вмерла Україна і слава і воля.
Тут гартувався дух генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.
Тут народився Митрополит Андрей Шептицький. Це діячі чиї імена відомі далеко за межами України.
Учень 1
Яворівчани активно відстоювали свої, культурні, та економічні права. Мешканці краю активно впроваджували новизну в господарський та культурний розвиток.
Учень 2
На Яворівщині працювала « Забавкарська школа» з виготовлення дерев’яних іграшок. Яворівські різьбярі по дереву виготовляли композиційні меблі, що користувалися попитом далеко за межами нашого краю.
Учень 1
Також народні умільці виготовляли глиняний посуд, дерев’яне кухонне приладдя, вироби з лози, рогози, шувару.
Як не згадати майстринь писанкарства. …
Славетне Яворівське вишиття, барвистий одяг, бавниці вирізняли яворів чан з-поміж сусідів. Адже вишивка це не просто тканина та ниточки. Она має сакральну цінність для українців. Ми бережемо вишиті рушники та сорочки, бо це частина нашої ідентичності, зв’язок з родом. І цей зв’язок міцнішає як в складні часи,так і в щасливі моменти.
Учень 2
У нас в навчальному закладі є маленький музей , який за бажанням ви можете побачити усі ці речі – виготовлені майстрами Яворвщини.
Учень 3
Усім відомі страви традиційної української кухні.
Відгадайте що це?
Учень 4
Морква, цибулина,
бурячок і капустина,
ще й картопля — шусть у горщик.
Ну й смачний ми зварим… (борщик).
Учень 3
Довго з тіста їх ліпили,
у окропі поварили.
Потім дружно ласували,
ще й сметанки додавали. ( вареники)
Учень 4
А про яку страву ця загадка?
Народився із землі,
Зарум’янивсь на вогні
І з’явився на столі
До борщу тобі й мені ( хліб)
Учень 3
Був зерном він у землі,
Став із сіллю на столі.
Їсти з ним сідаємо,
І гостей стрічаємо ( хліб )
Насушили ми шипшини,
Яблук, слив, суниць, малини.
Розігріли самовар,
Пити будемо … (узвар).
Можливо, хтось з присутніх знає загадки чи віршики про страви.
Чи просто хоче розказати віршик? …..
Учень 3
Є ще багато різних українських страв, які ми любимо готувати і частувати ними гостей.
Учень 4
Та окрасою нашого краю є Яворівський пиріг – неймовірна знакова страва не лише Яворівщини, а й всієї Галичини.
Учень 3
Його готують на Великдень, хрестини, на Різдво та весілля, а зважаючи на доволі прості інгредієнти – і просто у будні.
Учень 4
Як і всі подібні страви кожна господиня готує яворівський пиріг по своєму. Хтось використовує дріжджове тісто, хтось листкове тісто.
Одні готують пиріг повністю закритим, а інші відкритим зверху. Зустрічається різна форма – кругла, квадратна, овальна. Але основні інгредієнти – незмінні. Це картопля та гречка.
Учень 3
Подають його з борщем червоним або білим, з грибною мачанкою, до холодцю.
У піст пиріг готували без яєць та клали у начинку смажену на олії цибулю.
А в інші дні додавали ароматні шкварки.
І сьогодні ми з радістю почастуємо вас Яворівським пирогом з червоним борщем!!!
Ми віримо, що Україна переможе.
Що матері перестануть боятися ,
Діти перестануть плакати.
Ночуватимемо у своїх домівках і
Прислухатимемось не до звуків сирен за вікном,
А до співу пташок.