Яворівщина. Локальна кухня

Про матеріал
Виховна година з ВПО Локальна кухня Яворівщини Мета. Ознайомити присутніх з місцевими традиціями, культурою та місцевими стравами, а саме борщ та яворівський пиріг. Вступ Доброго дня, любі друзі, дорогі наші гості. Ми завжди радо вітаємо вас у стінах нашого навчального закладу. Нажаль, занадто прикрі обставини заставили вас переїхати тимчасово на нашу квітучу Яворівщину. Та не плачмо,бо віджити ми ще годні. Вилічимо свої рани і народні. Кров пролита не пропаде,зродить нива— Буде, буде Україна ще щаслива! Сьогодні ми разом з учнями нашого училища, що навчаються професії кухар-кондитер хочемо розказати вам про наш мальовничий край, про наші місцеві традиції, про нашу локальну кухню. Нам дуже хочеться щоб наш край полюбився вам так, як любимо його ми. Учень 1 Назва нашого краю з глибоких віків – від часу, коли тут шуміли верховіття густих яворових лісів. Сьогодні це Яворівщина. Красива Яворівська земля. Усе є в нашому краї: і гірські схили, і пагорби вкриті лісами, розлогі долини, болота та сільськогосподарські землі. Саме тут розташований заповідник Розточчя, Яворівський природний парк. Як не згадати Страдецьку печеру, в якій криється невмируща історія нашого краю. Учень 2 Під Яворівськими стріхами народні поети та композитори творили шедеври народної творчості, а саме старовинні веснянки, мелодії церковних молитов, а згодом і Державного Гімну України. Яворівська земля, виплекала щедре гроно відомих людей. Тут народилася музика отця Михайла Вербицького до гімну « Ще не вмерла Україна і слава і воля. Тут гартувався дух генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Тут народився Митрополит Андрей Шептицький. Це діячі чиї імена відомі далеко за межами України. Учень 1 Яворівчани активно відстоювали свої, культурні, та економічні права. Мешканці краю активно впроваджували новизну в господарський та культурний розвиток. Учень 2 На Яворівщині працювала « Забавкарська школа» з виготовлення дерев’яних іграшок. Яворівські різьбярі по дереву виготовляли композиційні меблі, що користувалися попитом далеко за межами нашого краю. Учень 1 Також народні умільці виготовляли глиняний посуд, дерев’яне кухонне приладдя, вироби з лози, рогози, шувару. Як не згадати майстринь писанкарства. … Славетне Яворівське вишиття, барвистий одяг, бавниці вирізняли яворів чан з-поміж сусідів. Адже вишивка це не просто тканина та ниточки. Она має сакральну цінність для українців. Ми бережемо вишиті рушники та сорочки, бо це частина нашої ідентичності, зв’язок з родом. І цей зв’язок міцнішає як в складні часи,так і в щасливі моменти. Учень 2 У нас в навчальному закладі є маленький музей , який за бажанням ви можете побачити усі ці речі – виготовлені майстрами Яворвщини. Учень 3 Усім відомі страви традиційної української кухні. Відгадайте що це? Учень 4 Морква, цибулина, бурячок і капустина, ще й картопля — шусть у горщик. Ну й смачний ми зварим… (борщик). Учень 3 Довго з тіста їх ліпили, у окропі поварили. Потім дружно ласували, ще й сметанки додавали. ( вареники) Учень 4 А про яку страву ця загадка? Народився із землі, Зарум’янивсь на вогні І з’явився на столі До борщу тобі й мені ( хліб) Учень 3 Був зерном він у землі, Став із сіллю на столі. Їсти з ним сідаємо, І гостей стрічаємо ( хліб ) Насушили ми шипшини, Яблук, слив, суниць, малини. Розігріли самовар, Пити будемо … (узвар). Можливо, хтось з присутніх знає загадки чи віршики про страви. Чи просто хоче розказати віршик? ….. Учень 3 Є ще багато різних українських страв, які ми любимо готувати і частувати ними гостей. Учень 4 Та окрасою нашого краю є Яворівський пиріг – неймовірна знакова страва не лише Яворівщини, а й всієї Галичини. Учень 3 Його готують на Великдень, хрестини, на Різдво та весілля, а зважаючи на доволі прості інгредієнти – і просто у будні. Учень 4 Як і всі подібні страви кожна господиня готує яворівський пиріг по своєму. Хтось використовує дріжджове тісто, хтось листкове тісто. Одні готують пиріг повністю закритим, а інші відкритим зверху. Зустрічається різна форма – кругла, квадратна, овальна. Але основні інгредієнти – незмінні. Це картопля та гречка. Учень 3 Подають його з борщем червоним або білим, з грибною мачанкою, до холодцю. У піст пиріг готували без яєць та клали у начинку смажену на олії цибулю. А в інші дні додавали ароматні шкварки. І сьогодні ми з радістю почастуємо вас Яворівським пирогом з червоним борщем!!! Ми віримо, що Україна переможе. Що матері перестануть боятися , Діти перестануть плакати. Ночуватимемо у своїх домівках і Прислухатимемось не до звуків сирен за вікном, А до співу пташок. З нами Бог. Слава Україні.
Перегляд файлу

Виховна година з ВПО

Локальна кухня Яворівщини

 

Мета. Ознайомити присутніх з місцевими традиціями, культурою та місцевими стравами, а саме борщ та яворівський пиріг.

 

Вступ

 

Доброго дня, любі друзі, дорогі наші гості. Ми завжди радо вітаємо вас у стінах нашого навчального закладу.

Нажаль, занадто прикрі обставини заставили вас переїхати тимчасово на нашу квітучу Яворівщину.

 

Та не плачмо,бо віджити ми ще годні.

Вилічимо свої рани і народні.

Кров пролита не пропаде,зродить нива—

Буде, буде Україна ще щаслива!

 

Сьогодні ми разом з учнями нашого училища, що навчаються професії кухар-кондитер хочемо розказати вам про наш мальовничий край, про наші місцеві традиції, про нашу локальну кухню. Нам дуже хочеться щоб наш край полюбився вам так, як любимо його ми.

 

 

 

 

Учень 1

Назва нашого краю  з глибоких віків – від часу, коли тут шуміли верховіття густих яворових лісів. Сьогодні це Яворівщина.

Красива Яворівська земля. Усе є в нашому краї: і гірські схили, і пагорби вкриті лісами, розлогі долини, болота та сільськогосподарські землі.

Саме тут розташований заповідник  Розточчя,  Яворівський природний парк.

Як не згадати Страдецьку печеру, в якій криється невмируща історія нашого краю.

 

Учень 2

Під Яворівськими стріхами народні поети та композитори творили шедеври народної творчості, а саме старовинні веснянки, мелодії церковних молитов, а згодом і Державного Гімну України.

Яворівська земля, виплекала щедре гроно відомих людей.

Тут народилася музика отця Михайла Вербицького до гімну « Ще не вмерла Україна і слава і воля.

Тут гартувався дух генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.

Тут народився Митрополит Андрей  Шептицький. Це діячі чиї імена відомі далеко за межами України.

 

 

Учень 1

Яворівчани активно відстоювали свої, культурні, та економічні права. Мешканці краю активно впроваджували новизну в господарський та культурний розвиток.

 

Учень 2

На Яворівщині працювала « Забавкарська школа» з виготовлення дерев’яних іграшок. Яворівські різьбярі по дереву виготовляли композиційні меблі, що користувалися попитом далеко за межами нашого краю.

 

Учень 1

Також народні умільці виготовляли глиняний посуд, дерев’яне кухонне приладдя, вироби з лози, рогози, шувару.

Як не згадати  майстринь писанкарства. …

Славетне Яворівське вишиття, барвистий одяг, бавниці вирізняли яворів чан з-поміж сусідів. Адже вишивка це не просто тканина та ниточки.  Она має сакральну цінність для українців. Ми бережемо вишиті рушники та сорочки, бо це частина нашої ідентичності, зв’язок з родом. І цей зв’язок міцнішає як в складні часи,так і в щасливі моменти.

 

Учень 2

У нас в навчальному закладі є маленький музей , який за бажанням ви можете побачити усі ці речі – виготовлені  майстрами Яворвщини.

 

 

Учень 3

Усім відомі страви традиційної української кухні.

Відгадайте що це?

 

Учень 4

Морква, цибулина,

бурячок і капустина,

ще й картопля — шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим…   (борщик).

 

 

Учень 3

Довго з тіста їх ліпили,

у окропі поварили.

Потім дружно ласували,

ще й сметанки додавали. ( вареники)

 

Учень 4

А про яку страву ця загадка?

 

Народився із землі,

Зарум’янивсь на вогні

І з’явився на столі

До борщу тобі й мені ( хліб)

 

Учень 3

Був зерном він у землі,

Став із сіллю на столі.

Їсти з ним сідаємо,

І гостей стрічаємо  ( хліб )

 

Насушили ми шипшини,

Яблук, слив,  суниць, малини.

Розігріли самовар,

Пити будемо …  (узвар).

Можливо, хтось з присутніх знає загадки чи віршики про страви.

Чи просто хоче розказати віршик? …..

 

Учень 3

Є ще багато різних українських страв, які ми любимо готувати і частувати ними гостей.

 

Учень 4

Та  окрасою нашого краю є Яворівський пиріг – неймовірна знакова страва не лише Яворівщини, а й всієї Галичини.

 

Учень 3

Його готують на Великдень, хрестини, на Різдво та весілля, а зважаючи на доволі прості інгредієнти – і просто у будні.

 

Учень 4

Як і всі подібні страви кожна господиня готує  яворівський пиріг по своєму. Хтось використовує дріжджове тісто, хтось листкове тісто.

Одні готують пиріг повністю закритим, а інші відкритим зверху. Зустрічається різна форма – кругла, квадратна, овальна. Але основні інгредієнти – незмінні. Це картопля та гречка.

 

Учень 3

Подають його з борщем червоним або білим, з грибною мачанкою, до холодцю.

У піст пиріг готували без яєць та клали у начинку  смажену на олії цибулю.

А в інші дні додавали ароматні шкварки.

І сьогодні ми з радістю почастуємо вас  Яворівським пирогом з червоним борщем!!!

 

 

 

 

Ми віримо, що Україна переможе.

Що матері перестануть боятися ,

Діти перестануть плакати.

Ночуватимемо у своїх домівках і

Прислухатимемось не до звуків сирен за вікном,

А до співу пташок.

 

З нами Бог. Слава Україні.

 

docx
Додав(-ла)
Палюх Оксана
Додано
7 лютого
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку