З біографії письменниці

Про матеріал
Подано коротку біографію сучасної української письменниці Зірки Захаріївни Мензатюк. Її казочки знайомі маленьким діточкам з дитинства, її твори вивчаються за програмою з Літературного читання вже в 2 класі, з її повістями знайомляться п'ятикласники під час уроків української літератури, інтегруючи уроки з уроками історії, мистецтва, інформатики. Даний матеріал зібраний з інтерв'ю з самою письменницею, ії спогадів "Про себе", представлених нею особисто архівних матеріалів та друзів-літературознавців. Матеріал представлений до 65-річчя з дня народження письменниці.
Перегляд файлу

З біографії письменниці

 

Зірка Мензатюк (Додатки К, Л, М) – сучасна українська письменниця для дітей. Проживає і працює у Києві, а сама родом із мальовничого села Мамаївці (Додаток М, рис. М.1) Кіцманського району Чернівецької області. Народилася Зірка 21 жовтня 1954 року. «Я народилася на Буковині, а там люблять подібні імена: Калина, Півонія, Фіалка, Зірка. Вони мають свої церковні відповідники: Килина, Февронія, Теофіла, Зінаїда. Отож за документами я Зірка, а в церкві – Зінаїда. З комуністичною символікою моє ім’я не пов’язане (бо й про таке питають)». Батьки Зірки, зізнається вона в інтерв’ю, «по саме горло натерпілися від радянської влади і нізащо не назвали б її по-радянськи» [130].

Писати почала 14 жовтня 1963 року, коли вчилася у другому класі. Це сталося так: одного разу вчителька задала написати вдома переказ оповіданнячка «Ліс восени». Почавши з переказу, Зірка написала про лисячу нору, яку бачила в лісі, про білочку, що збирала ліщинові горіхи, а далі й про те, яким ліс стане взимку, коли його засипле сніг. Замість кількох рядочків переказ розтягнувся на цілих п'ять сторінок. І їй так сподобалося викладати на папері власну розповідь, що письменниця на цьому не зупинилася і написала ще й віршовану «Казку про кицю Мурку і дівчину Ганну», а в наступні дні – чимало віршиків. Однокласники чомусь не повірили, що дівчинка пише вірші сама, і стали говорити, що все те написав її прадід Олекса та й закопав, а вона викопала і видає за свої [3].

У шкільні роки почала друкуватися в районній і обласній газетах. Перший вірш був надрукований в 11 років.

Будучи дитиною, Зірка Мензатюк «…любила читати, сидячи на горісі. Гілля навколо було мов зелене шатро, я опинялася мовби в інакшому, таємничому світі. А ще, правду кажучи, я ховалася. Батьки не схвалювали мого читання-всього-підряд. Тепер розумію чому. Книжки – як друзі. Є серед них надійні і справжні. Є й такі, на які просто марнуєш час.». Тоді ж майбутня письменниця, яка на той час уже спробувала себе у цій ролі, «…дуже любила Андерсена, Гоголя – хоч він і не дитячий письменник, та від його «Страшної помсти» мені перехоплювало дух! Ще – Наталя Забіла, Оксана Іваненко, і звичайно, Тарас Шевченко та Леся Українка, знов же письменники не дитячі, але я читала їх з юних літ» [130]. З роками її список найцікавіших письменників поповнила й Астрід Лінгрен, хоча її «Карлсон» у дитинстві зовсім не справив враження на маленьку читачку, а інші твори до рук Зірки Захаріївни тоді ще не потрапили.

Після школи Зірка вступила на факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. При вступі велике значення мали численні публікації творів у газетах, здобуте перше місце на обласній олімпіаді з української мови і літератури та ще рекомендація Спілки письменників, яку вона дістала як авторка-початківець.

Письменниця згадує, що у них був сильний курс, із якого вийшло чимало успішних журналістів: Людмила Коханець, Зоряна Нагірня, Степан Герилів, Борис Ковтонюк, Валерій Грошко: «Нас же муштрували в ідеологічному плані нещадно, як же, журналісти – «сословие людей государственних», як то нам часто повторювали, , якби знали, кого вони виховають... але вони не знали. Не підозрювали, з якою силою в нас вибухне рідне, національне, причому в більшості з нас!».

Вийшла заміж за Степана Фіцича – оперного співака, тенора, соліста Національної опери.

Закінчивши у 1977 році університет з червоним дипломом, Зірка Захаріївна працювала кореспондентом районної газети «Прапор перемоги» у м. Заставна Чернівецької області, пізніше – кореспондентом республіканської газети «Радянська Україна» у Києві. Із 1985 до 1987 року – кореспондент газети «Вісті з України». Робота була цікавою і відповідальною, проте скоро письменниця стала відчувати, що пише не про те, не так, як хоче, тому відмовилася від кар'єри, залишила газету і присвятила себе творчості для дітей. [3].

15 вересня 1977 року у Зірки Мензатюк народилася донька Наталка, що й надихнуло її писати для дітей: «Коли в мене з’явилася донька, і я зрозуміла, яким цікавим є світ дитини, як багато їй треба дізнатися. От тоді я й почала писати для дітей. Але то був тільки поштовх. Насправді, казки вже давно сиділи в моїй голові і чекали свого часу». [130]. З раннього віку ознайомлювала Наталочку з традиційними особливостями українського побуту, розвивала творчі смаки і, разом з тим, виховувала любов до свого рідного, національного. Особисто збираючи зразки фольклору і привчаючи до цього власну доньку, Зірка Захаріївна цілеспрямовано і систематично подавала народознавчий матеріал, прагнула, щоб й інші українські діти відчули красу рідної мови й глибину мудрості народу.

З 1995 року Зірка Мензатюк – член Національної Спілки письменників України; з 1997 року веде в дитячому журналі «Соняшник» рубрики «Храми України», «Фортеці України», «Щоб любити», «Щоденник мандрівника»; з 2004 року автор рубрики про святині України в освітній радіопередачі для школярів «АБЦ» Національного радіо. Друкувалася в газетах: «Літературна Україна», «Зірка», «Культура і життя», «Наша віра».

Казки письменниці почали друкувати в українських журналах «Барвінок», «Соняшник», «Малятко». «Дніпро», «Веселочка», «Паросток», «Дошкільне виховання», «Мамине сонечко», «Дзвіночок», «Перець», «Ластівка», «Сільські обрії», у закордонному журналі «Веселка», який виходив у США і Словаччині.

У 1990 році видавництво «Веселка» випустило її першу книжку казок «Тисяча парасольок». Невдовзі вийшла друга книжка «Арніка» (1993 р.). У видавництві «Лелека» побачила світ книжка «Мільйон мільйонів сестричок» (1999 р.).

2002 рік – Зірка Мензатюк – Лауреат Міжнародного літературного конкурсу в США.

Цього року як спеціальний випуск журналу «Соняшник» вийшла друком її книга «Наші церкви: історія, дива, легенди». У книзі, адресованій дітям, письменниця у цікавій, доступній формі оповідає про різні стилі церковної архітектури, будову іконостаса, про чудові ікони України, найвизначніших українських святих, згадує легенди і перекази.

2005 рік – Зірка Захаріївна здобула Літературну премію імені Наталі Забіли.

У 2006 році «Видавництво Старого Лева» надрукувало книгу Зірки Мензатюк під назвою «Київські казки». Цього ж року у видавництві побачили світ ще два видання письменниці – пригодницька повість «Таємниця козацької шаблі» і збірка «Казочки-куцохвостики», яка здобула титул «Книжка року 2006» у номінації «Дитяче свято».

2006 рік – Третя премія Міжнародної київської виставки-ярмарку «Книжковий світ» в номінації «Найкраща дитяча книга».

У 2007 році у видавництві «Успіх і кар’єра» вийшла книга «Катрусині скарби». Письменниця хотіла передати вміння своїх мами і бабусі, свої вміння своїй донечці, тому і написала цю книжку для доньки, яка підростала й не хотіла вишивати. Маючи намір прищепити в неї любов до вишивки, вона віддала доньку в гурток художньої вишивки до майстрині: «Дуже важливо пояснити дитині, що вишивка, витинанка, писанка – це цікаво» [67]. Пригоди дівчинки Катрусі – це сучасні історії про давні народні надбання, які захоплено сприймаються дітьми.

У видавництві «Грані-Т» побачила світ і збірка казкових історій «Як до жабок говорити». Того ж року за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва письменниця отримала премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки.

У 2008 році у видавництві «Школа» побачила світ її книжка «Макове князювання». Про історію створення збірки Зірка Мензатюк згадує: «…якщо ми, українці, цікаві світові, то саме своєю неповторністю, своєю самобутньою культурою, звичаями, традиціями …. Тому в своїх казках я пишу про вічні цінності українського народу …. У святах багато казкового, чарівного! … А хіба не варті казок свято Івана Купала, коли зілля набирається найбільшої сили, або повна краси й поезії Зелена неділя, в якій можна віднайти загублену гармонію життя, і Різдво, і Спаса та Маковія, і чимало інших свят. Вони прикрашали моє дитинство, без них життя втратило б свої найяскравіші барви, тому бережімо їх!» [38].

У видавництві «Грані-Т» у 2010-2011 рр. вийшла книга «Український квітник»: науково-популярна проза, в якій письменниця ділиться своєю закоханістю в квіти. Згадує маму, у якої було багато рослин, як вона любила їх поливати. У самої письменниці на дачі все засаджено квітами (Додаток М. Фотоальбом на диску). «Я дуже люблю квіти. Коли все цвіте краса неймовірна!», – каже Зірка Мензатюк. Створюючи цю книгу, вона «шукала описи квіток у Тараса Шевченка, Лесі Українки, неодноразово ходила в музеї дивитися картини Катерини Білокур» [67]. Письменниця вирішила розкрити деякі із секретів власного квітника, даруючи читачам мініатюрні есеї про найулюбленіші квіти.

Драма-казка «Дочка Троянди», написана в 90-х роках ХХ ст. побачила світ тільки у 2012 році завдяки видавництву «Острозька академія». Це найулюбленіша казка письменниці, в якій Зірка Мензатюк написала «про трагічну долю талановитої дівчинки, яка віддала перевагу успіхові, а не правді, про наш із вами конформізм, врешті, про долю України».

У тому ж році «Видавництво Старого Лева» надрукувало книгу з казками письменниці під назвою «Зварю тобі борщику», а «Букрек» – нариси «Зелені чари». У 2013 році Стівен Кент і Віра Міченер переклали англійською «Arnica».

Про любов до своєї родини, Батьківщини, друзів і навіть домашніх улюбленців письменниця написала книгу «Як я руйнувала імперію». Зі слів самої Зірки Захаріївни передусім ця повість про любов до свободи, любов до України. Зірка Мензатюк розповідає, що її батько ще парубком розповсюджував патріотичні українські листівки. Буковина тоді належала до Румунії, тож він потрапив до румунської тюрми. Коли почалася війна, німці повісили його друзів-однодумців. Батько пішов воювати з ними, був радянським кулеметником, нагороджений орденом Бойового Червоного Прапора. А після війни, повернувшись із госпіталю, загримів у Воркутлаг – за український націоналізм. Тож у повісті не треба було нічого вигадувати: ні про дідуся героїні, ні про її тітоньку, що одною з перших почала носити синьо-жовтий значок – такою відчайдухою була молодша сестричка письменниці-«рухівка». «Але загалом книжка не про моїх рідних. Не знайомі мені люди впізнають у її героях себе, своє покоління…» – зазначає Зірка Мензатюк.

У 2014 році книга «Як я руйнувала імперію» вийшла у «Видавництві Старого Лева». Друге місце у номінації «Підліткова та юнацька література» в XVI Всеукраїнському рейтингу «Книжка року 2014».

2016 р. – «Чарівні слова. Казочки про мову.» («Букрек»), 2017 – «Київські казки» («Ранок»).

2017 р., 2018 р. – Зірка Мензатюк серед номінантів на престижну літературну нагороду, що вручається за досягнення в літературі для дітей та юнацтва – претендент від України на здобуття Меморіальної премії імені Астрід Ліндґрен.

Зірка Мензатюк – улюблениця багатьох українських дітлахів.

Подружка дитинства Зірки Мензатюк Орися Тащук, з якою «у лісі за квіточками не раз бігали», згадує, що письменниця з дитинства була великою пошанувальницею квітів, вчила інших їх любити і не дозволяла зривати квіти в лісі; розказувала про них як про живих істот, яким боляче, що вони хочуть жити. Вона «…просто не могла не стати казкаркою» [83].


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1. Авраменко О. Українська література. 5 кл. : підруч. для закл. загальн. середн. освіти / Oлександр Авраменко. – Вид. 2-е, доопрацьоване відповідно до чинної навчальної програми. – К. : Грамота, 2018. – 256 с.

2. Актуальні проблеми психології : Збірник наукових праць Інституту психології ім . Г . С . Костюка НАПН України . – К . : Видавництво «Фенікс», 2015. – Т . ХІІ . Психологія творчості . – Випуск 21. – С. 267- 275.

3. Бібліотека української літератури. Мензатюк Зірка Захаріївна . Біографія [Електронний ресурс] : [УкрЛіб]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://www.ukrlib.com.ua/bio/printit.php?tid=8081 (дата звернення 18.07.2018) – Назва з екрана.

4. Біла І. М. Аналіз особливостей творчого сприймання молодших підлітків / І. М. Біла // Актуальні проблеми психології : Зб. наук. праць Інституту психології ім.. Г.С.Костюка НАПН України . – К: Видавництво «Фенікс», 2011. – Т.. ХІІ. Психологія творчості . – Вип. 13. – С.79-85.

5. Білецька Н. Головне – повірити в диво… / Наталія Білецька. – Електронний ресурс : [Видавництво Старго Лева]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://starylev.com.ua/club/article/golovne-poviryty-v-dyvo (дата звернення 18.07.2018) – Назва з екрана.

6. Білецький Д. М., Українська дитяча література : для педагогічних інститутів і педагогічних училищ / Д. Білецький, Ю. Ступак. – К. : Рад. школа, 1963. – 263 с.

7. Білоус О. Сприймання телевізійних передач дітьми, підлітками, юнацтвом / О. Білоус // Теле- та радіожурналістика . – 2013. – Вип, 12. – С. 274–283.

8. Богданець-Білоскаленко Н. І. Дитяча література. Твори українських письменників ІІ половини ХХ – початку ХХІ століть : навч. посіб. / уклад. Н. І. Богданець-Білоскаленко. – К. : Видавничий Дім «Слово», 2011. – 480 с.

9. Богданець-Білоскаленко Н. І. Особистість як соціальний індивід на основі освітнього ідеалу / Н. І. Богданець-Білоскаленко // Педагогічний процес : теорія і практика : зб. наук. праць. – К. : ЕКМО, 2010. – Вип. 3. – Ч.1. – С.48-52.

10. Богданець-Білоскаленко Н. І. Художнє слово для дитини – духовне джерело формування національних цінностей / Н. І. Богданець-Білоскаленко // Педагогічна освіта : теорія і практика : зб. наук. праць. – Кам’янець-Подільський : ПП Зволейко Д., 2010. – Вип. 5. – С. 89-92.

11. Бойцун І. Є. Дитяча література [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / І. Є. Бойцун, С. А. Негодяєва ; Держ. закл. «Луган. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка». – Луганськ : ДЗ «Луган. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка», 2013. – 319 с. – Бібліогр.: с. 313-315.

12. Брандес В. М. Казка як важливий чинник розвитку людства / В. М. Брандес, О. В. Вознюк, М. М. Заброцький. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://studentam.net.ua/content/view/8251/97/ (дата звернення 24.07.2018) – Назва з екрана.

13. Винник Вікторія Мирославівна [Електронний ресурс] : [Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://urccyl.com.ua/doslidnyky-literatury/vynnyk (дата звернення 24.07.2018) – Назва з екрана./

14. Вовк О. В. Основні завдання української дитячої літератури (роздуми над проблемою) / О. В..Вовк [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/16570/27-Vovk.pdf?sequence=1

15. Вознюк О. В. Місце казки в освітньому процесі / О. В. Вознюк. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://7promeniv.com.ua/naukovi-doslidzhennia-v/mizhdystsyplinarnyi-zhurnal/69-2011-vypusk-3/95-oleksandr-vozniuk-mistse-kazky-v-osvitnomu-protsesi.html (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

16. Герасим'юк Ольга. Чарівна гра в слова або Капетефеха – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.bbc.com/ukrainian/ features-41972110 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

17. Гнідець У. С. Концептуалізація розуміння сучасної літератури для дітей та юнацтва в світлі наукової критики / Уляна Гнідець // Література. Діти. Час: Вісник Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва. Вип. 1. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2011. – С. 25-35.

18. Гнідець У. С. Сучасна література для дітей та юнацтва: самобутній феномен в історії розвитку літератури / Уляна Гнідець // Педагогічна освіта: теорія і практика. – 2012. – Вип. 11. – С. 134-140. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znppo_2012_11_26

19. Гоголь Н. В. Дискурс дитячого читання у давній українській літературі / Дискурс у сучасному науковому, соціокультурному та інформаційному просторі: збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції «Дискурс у сучасному науковому, соціокультурному та інформаційному просторі». 24-25 травня 2013 року. / за заг. ред. професора І. В. Соколової. – Маріуполь: МДУ, 2013. – C. 198-200. – 259 с.

20. Гоголь Н. В. Дискурс у сучасному науковому, соціокультурному та інформаційному просторі: збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції «Дискурс у сучасному науковому, соціокультурному та інформаційному просторі». 24-25 травня 2013 року. / за заг. ред. професора І. В. Соколової. – Маріуполь: МДУ, 2013. – С. 198-200. – 259 с.

21. Дев'ятко Н. В. «Дискусія з хвостиком» про дівчачі й хлопчачі цінності в житті та літературі [Електронний ресурс] : [Ключ]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://www.chl.kiev.ua/key/Books/ShowBook/434 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

22. Дев'ятко Н. В. Жінки в українській літературі для дітей: стереотипізація образів / Н. В. Дев'ятко // Нива знань. – Cпецвипуск, 2015. – С. 26-27.

23. Дев’ятко Н. В. Зірка Мензатюк «Дике літо в Криму» / Наталія Дев’ятко [Електронний ресурс] : [Livejournal]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://bookchest.livejournal.com/125370.html (дата звернення 28.09.2018) – Назва з екрана.

24. Дев'ятко Н. В. Коментар щодо дискусії про молоду літературу на сайті «Буквоїд». «Якість – перш за все» ; Що ховається під яскравою обкладинкою? Гендерні стереотипи у сучасній українській літературі для дітей / Н. В. Дев'ятко // Гендерний журнал «Я». – 2014. – № 1 (35). – С. 35-38.

25. Дев'ятко Н. В. Можливості впливу сучасних жанрів: фантастика, фентезі, казка / Н. В. Дев'ятко // Український Фантастичний Оглядач (УФО), 2009. № 1 (7).

26. Джей Джи. «Таємниця козацької шаблі» характеристика героїв [Електронний ресурс] : [Довідник цікавих фактів та корисних знань dovidka.biz.ua]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://dovidka.biz.ua/tayemnitsya-kozatskoyi-shabli-harakteristika-geroyiv/ (дата звернення 27.03.2018) – Назва з екрана.

27. Дивослово. Українська мова й література в навчальних закладах [Електронний ресурс]. – 2015. – №2 (695). – Режим доступу до журн.: https://dyvoslovo.com.ua/archive/02_2015/statya_02/. – Назва з екрана.

28. Дитяча література. Біографії українських письменників ІІ половини ХІХ – початку ХХІ століття. – К.: КУ імені Бориса Грінченка, 2012. – 92 с.

29. Дитяча письменниця Зірка Мензатюк: Холодна зброя виклкиає у мене особливий сентимент [Електронний ресурс] : [Друг читача]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://vsiknygy.net.ua/interview/74/.(дата звернення 27.07.2018) – Назва з екрана.

30. Дитячі казочки Зірки Мензатюк [Електронний ресурс] : [Мала Сторінка]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://mala.storinka.org/ (дата звернення звернення 27.07.2018) – Назва з екрана.

31. Дроздовський Дмитро. Нова українська школа як школа читання [Електронний ресурс] : [День]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://day.kyiv.ua/uk/blog/ suspilstvo/nova-ukrayinska-shkola-yak-shkola-chytannya (дата звернення 27.07.2018) – Назва з екрана.

32. Електронні підручники [Електронний ресурс] : [Міністерство освіти і науки України]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/pidruchniki/elektronni-pidruchniki (дата звернення 24.08.2018) – Назва з екрана.

33. Заброцький М. М. Казка як засіб та важливий чинник соціалізації підростаючого покоління / М. М. Заброцький, В. М. Брандес, О. В. Вознюк // Педагогічна Житомирщина. – 1999. – № 2. – С. 14–16.

34. Закон України «Про освіту» [Електронний ресурс] : [Законодавство України]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2145-19 (дата звернення 24.08.2018) – Назва з екрана.

35. Зірка Mензатюк: безпосередньо з дитиною працює вчитель.він, як муляр, будує особистість. А ми, письменники – підмайстри, що подаємо йому матеріал [Електронний ресурс] : [Дивослово]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://dyvoslovo.com.ua/wp-content/uploads/2017/12/13-0317.pdf (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

36. Зірка Мензатюк: вчити мову може бути весело [Електронний ресурс] : [ZIK]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://zik.ua/zmi/bbc/2017/12/08/features-42192334_87975 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

37. Зірка Мензатюк зустрілась зі своїми прихильниками [Електронний ресурс] : [Національний музей літератури України]. – Електронні дані. – Режим доступу : http://museumlit.org.ua/?p=5389 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

38. Зірка Мензатюк про себе та свою творчість [Електронний ресурс] : [Національна бібліотека України для дітей]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://www.chl.kiev.ua/default.aspx?id=4148 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

39. Інструктивно-методичні рекомендації щодо вивчення в закладах загальної середньої освіти навчальних предметів та організації освітнього процесу у 2018/2019 навчальному році [Електронний ресурс] : [Міністерство освіти і науки України]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/metodichni-rekomendaciyi (дата звернення 27.07.2018) – Назва з екрана.

40. Історія української літератури ХХ століття: У 2 кн. Кн. 2.: Ч. 2 (1960-1990-ті роки) : Навч. Посібник / За ред. В. Г. Дончика. – К.: Либідь, 1995. – 512 с.

41. Качак Т. Б. «Дике літо в Криму» – нова повість Зірки Мензатюк [Електронний ресурс] : [Буквоїд]. – Електронні дані. – Режим доступу : http://bukvoid.com.ua/reviews/books/2018/06/05/073344.html (дата звернення 04.07.2018) – Назва з екрана.

42. Качак Т. Б. Дитяча література: навчально-методичний посібник (для студентів спеціальностей «Початкова освіта», «Дошкільна освіта») / Т. Б. Качак, Л. М. Круль. – Івано-Франківськ: Тіповіт, 2014. – 236 с.

43. Качак Т. Б. Діти перехідної епохи у сучасній українській літературі для юних читачів [Електронний ресурс] / Т. Б. Качак // Прикарпатський вісник НТШ. Слово. – 2016. – № 2. – С. 362-372. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pvntsh_sl_2016_2_41

44. Качак Т. Б Комунікація дитини і світу в сучасній українській прозі для дітей / Т. Качак // Література. Діти. Час. Вісник центру дослідження літератури для дітей та юнацтва. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2011. – Вип 1. – С. 160-165.

45. Качак Т. Б. Подолання тематичних табу в сучасній українській прозі для дітей та юнацтва: постколоніальна практика [Електронний ресурс] / Т. Б. Качак // Наукові праці [Чорноморського державного університету імені Петра Могили комплексу «Києво-Могилянська академія»]. Сер. : Філологія. Літературознавство. – 2014. – Т. 240, Вип. 228. – С. 51-58. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npchdufl_2014_240_228_13

46. Качак Т. Б. Сучасна українська дитяча література: аспекти гендерної інтерпретації [Електронний ресурс] / Т. Качак // Літературне місто. Онлайн-бібліотека української літератури. Освітній онлайн-ресурс. – Режим доступу: http://litmisto.org.ua/?p=25650

47. Качак Т. Б. Сучасна українська література для дітей та юнацтва як зміст літературної освіти [Електронний ресурс] / Т. Качак // Гірська школа Українських Карпат. – 2017. – № 17. – С. 161-165. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gsuk_2017_17_40

48. Качак Т. Б. Тенденції розвитку української прози для дітей та юнацтва початку ХХІ ст. [монографія] / Тетяна Качак. – Київ: Академвидав, 2018. – 320 с.

49. Качак Т. Б. Типологія дитячих образів у сучасній українській реалістичній прозі для підлітків [Електронний ресурс] / Т. Б. Качак // Прикарпатський вісник НТШ. Слово. – 2015. – № 2. – С. 322-336. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pvntsh_sl_2015_2_30

50. Качак Т. Б. Українська література для дітей та юнацтва : підручники та посібники / Тетяна Качак. – К. : ВЦ «Академія», 2016. – 352 с.

51. Керик Оксана. Казкове дитинство / Оксана Керик [Електронний ресурс]. – Режим доступу : zaxid.net (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

52. Кизилова В. В. Дитяча література: стан, проблеми, перспективи / В. В. Кизилова // Актуальні проблеми слов’янської філології: Міжвуз. зб. наук. ст./ Відп. ред. В. А. Зарва. – Донецьк: Тов «Юго-Восток, Лтд», 2009. – Вип. ХХ: Лінгвістика і літературознавство. – С. 236-240.

53. Кизилова В. В. Дитяча література: стан. Проблеми. Перспективи / В. В. Кизилова // Вісн. Луган. нац. ун-ту імені Тараса Шевченка : Філологічні науки. – 2006. – № 10 (105). – С. 58-61.

54. Кизилова В. В. Естетичні реалії сучасної дитячої літератури. Регіональний зріз проблеми / В. В. Кизилова // Слобожанщина: літературний вимір : зб. наук. пр. – Луганськ, 2003. – С. 206-213.

55. Кизилова В. В. Жанрова специфіка літературної казки. До історії питання / В. В. Кизилова // Вісн. Луган. нац. ун-ту імені Тараса Шевченка : Філологічні науки. – 2007. – № 22 (138). – Ч. 2. – С. 66-70.

56. Кизилова В. В. Жанрово-стильова еволюція прози для дітей та юнацтва другої половини ХХ століття : автореф. дис. на здоб. наук. ступеня д-ра філол. наук : спец. 10.01.01 «Українська література» / Віталіна Володимирівна Кизилова / Київ. ун-т ім. Тараса Шевченка. – К., 2014. – 40 с.

57. Кизилова В. В. Література для дітей та юнацтва як поліінтерпретаційний феномен / В. В. Кизилова // Вісн. Луган. нац. ун-ту імені Тараса Шевченка : Філологічні науки. – 2012. – № 3 (238). – С. 21-30.

58. Кизилова В. В. Література для дітей та юнацтва: художня специфіка, тенденції інтерпретації / В. Кизилова // Актуальні проблеми української літератури і фольклору. – Донецьк, 2012. – Вип. 17. – С. 10-19.

59. Кизилова В. В. «Повість для дівчаток» у літературі для дітей та юнацтва ІІ пол. ХХ – поч. ХХІ століття: специфіка моделювання образів / Віталіна Кизилова // Слово і Час. – 2013. – № 5. – С. 70-76.

60. Кизилова В. В. Роман як духовно-естетична цілісність та культурно-історичний код / В. В. Кизилова // Вісн. Київ. міжнар. ун-ту. – К., 2002. – Вип. 4. – С. 223-232.

61. Кизилова В. В. Українська література для дітей та юнацтва: новітній дискурс : Навчально-методичний посібник. – Старобільськ: Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2015. – 236 с.

62. Кизилова В. В. Українська літературна казка ІІ пол. ХХ ст. у системі фантастичних жанрів / В. Кизилова // Літературознавчі студії. – К., 2012. – Вип. 35. – С. 277-283.

63. Кизилова В. В. Урбаністичні візії новітньої української авторської казки для дітей / В. В. Кизилова [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dspace.luguniv.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/1858/ kixilova%2011%20.pdf?sequence=1&isAllowed=y

64. Кизилова В. В. Християнсько-релігійний дискурс української прозової літературної казки другої половини ХХ – початку ХХІ століття / Віталіна Кизилова // Мандрівець. – 2012. – № 5. – С. 53-56.

65. Кизилова В. В. Художня специфіка української прози для дітей та юнацтва другої половини ХХ століття : монографія / В. В. Кизилова ; Держ. закл. «Луган. нац. ун-т імені Тараса Шевченка». – Луганськ : Вид-во ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», 2013. – 400 с.

66. Кизилова Віталіна. «Як я руйнувала імперію» Зірки Мензатюк: авторська модель інтерпретації історичної епохи / Віталіна Кизилова [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://urccyl.com.ua/aktualno/aktualni-dumky/item/vitalina-kizilova-jak-ja-ruinuvala-imperiju-zirki-menzatjuk-avtorska-model-interpretaciji-istorichnoji-epokhi/

67. Кир’ян Надія. Таємниці Зірки Мензатюк / Надія Кир’ян [Електронний ресурс] : [Слово просвіти]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://slovoprosvity.org/2012/03/28/таємниці-зірки-мензатюк/ (дата звернення 22.08.2018) – Назва з екрана.

68. Коваленко Л. Т. Українська література. 5 кл. : підруч. Для закладів загальної середньої освіти / Л. Т. Коваленко. – Вид. 2-ге, доопр. – К. : Видавничий дім «Освіта», 2018. – 256 с. : іл.

69. Копецька Олеся. Як я руйнувала імперію любов’ю / Олеся Копецька [Електронний ресурс] : [Буквоїд]. – Електронні дані. – Режим

доступу: http://bukvoid.com.ua/reviews/books/2014/05/19/095400.html (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

70. Костюченко В. Літературними стежками. Нарис історії української літератури для дітей ХХ століття / В. Костюченко. – К. : К. І. С., 2009. – 344 с.

71. Круть Ірина Юріївна : Дослідники літератури / Ірина Юріївна Круть [Електронний ресурс] : [Центр дослідження літератури лдя дітей та юнацтва]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://urccyl.com.ua/doslidnyky-literatury/krut (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

72. Кундіренко Ганна. Письменниця Зірка Мензатюк: діти – люди зайняті / Ганна Кундіренко [Електронний ресурс] : [ВВС Україна]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://zik.ua/zmi/bbc/2014/12/03/141203_book_2014_menzatyuk_ int_hk_5159 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

73. Лебедівна Л. І. Загадка Гаррі Поттера / Ганна Кундіренко // Іноземні мови в навчальних закладах. – 2004. - № 4. – С. 86-100.

74. Лебедівна Л. І. Нові книжки для нових дітей / Л. І. Лебедівна // Книжник review. – 2004. – № 21-22. – С. 35.

75. Лексикон загального та порівняльного літературознавства. – Чернівці: Золоті литаври, 2001. – 636 c.

76. Літературний процес: методологія, імена, тенденції [Текст] : збірник наукових праць. – № 9 / Київ. ун-т ім. Б. Грінченка ; ред. О. Є. Бондарева [та ін.]. – Київ: Київ. ун-т імені Бориса Грінченка, 2017. – (Філологічні науки). – С. 111-116.

77. Літературознавча енциклопедія : У двох томах. Т.1 / Авт.-уклад. Ю. І. Ковалів. – К.: ВЦ «Академія», 2007. – С. 366. – 608 с.

78. Літературознавчий словник-довідник / Р.Т. Гром’як, Ю.І. Ковалів [та ін.]. – К.: ВЦ. «Академія», 1997. – 752 с.

79. Марченко Н. П. Книга для дітей в діалозі поколінь / Н. П. Марченко // КОЛО : книгознавчий часопис. – 2014. – № 9. – С. 11-15.

80. Мацевко-Бекерська Л. В. Наратив як засіб організації просторово-часової конфігурації літературного твору / Л. В. Мацевко-Бекерська // Вісник Львівського університету. Серія : Іноземні мови. – 2011. – Вип. 18. – С. 52-59. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlnu_in_mov_2011_18_8

81. Мацевко-Бекерська Л. Типологія наратора: комунікативні аспекти художнього дискурсу / Л. Мацевко-Бекерська // Науковий вісник Миколаївського державного університету імені В. О. Сухомлинського : збірник наукових праць / за ред. В. Д. Будака, М. І. Майстренко. – Т. 4. Вип. 8. Філологічні науки. – Миколаїв : МНУ ім. В. О. Сухомлинського, 2011. – С. 64-70.

82. Мацевко-Бекерська Л. Українська мала проза кінця ХІХ – початку ХХ століть у дзеркалі наратології : монографія / Лідія Мацевко-Бекерська. – Львів : Сплайн, 2008. – 408 с.

83. Мензатюк З. [Електронний ресурс] : [Facebook]. – Режим доступу: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1949491492010942&set =a. 1562644594028969&type=3&theater

84. Мензатюк З. Ангел Золоте Волосся / З. Мензатюк ; обкл. К. Штанко. – Вид. 2-е, перероб. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. – 125 с.

85. Мензатюк З. Арніка : казка / З. Мензатюк ; худож. Є. Попов. – Київ : Веселка, 1993. – 16 с.

86. Мензатюк З. Дива українських храмів / Зірка Мензатюк ; дизайн обкл. В. Гіндича. – Чернівці : Букрек, 2015. – 119 с. : іл., фотогр. – Вип. на зам. Держ. ком. телебачення і радіомовлення України за прогр. «Українська книга» 2015 року.

87. Мензатюк З. Дике літо в Криму / З. Мензатюк. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. –192 с.

88. Мензатюк З. Дочка троянди : казка / З. Мензатюк // Літературна Україна. – 2008. – 16 жовтня. – С. 7.

89. Мензатюк З. Зварю тобі борщику / З. Мензатюк ; намалювала О. Магеровська. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2013. – 59 с.

90. Мензатюк З. Зелені чари : оповід. для серед. та ст. шк. віку / З. Мензатюк ; худож. Л. Остапенко, О. Бржосніовська, В. Ярош. – Чернівці : Букрек, 2012. – 174 с.

91. Мензатюк З. Казочки-куцохвостики / З. Мензатюк ; худож. Хміль. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2012. – 31 с.

92. Мензатюк З. Катрусині скарби : оповідання для мол. шк. віку / З. Мензатюк ; худож. Н. Сиротюк. – Вид. 2-е. – Чернівці : Букрек, 2015. – 192 c.

93. Мензатюк Зірка. Київські казки / З. З. Мензатюк. – Харків : Вид-во «Ранок», 2017. – 112 с.

94. Мензатюк З. Макове князювання: збірка оповідань: [для дошк. та мол. шк. віку] / З. З. Мензатюк; худож. Т. Є.Семенова. – К.: Школа, 2008. – 48 с.

95. Мензатюк З. Мільйон мільйонів сестричок : оповідання / З. Мензатюк; худож. О. Харук. – К.: Лелека, 1999. – 15 с.

96. Мензатюк З. Таємниця козацької шаблі : пригод. повість / З. Мензатюк ; іл. І. Ключковської. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. – 159 с.

97. Мензатюк З. Тисяча парасольок. Казки / Зірка Мензатюк. – К.: «Веселка», 1990. – 48 с.

98. Мензатюк З. Український квітник : наук.-попул. Проза : для дітей серед. та ст. шк. віку / З. З. Мензатюк ; літ. ред. І. М. Андрусяк ; передм. І. Білаш. - 3-тє вид., без змін. – Київ: Грані-Т, 2012. – 64 с.

99. Мензатюк З. Цикламен : казка / З. Мензатюк // Золотий ключик : хрестоматія для позакласного і сімейного читання. 1-4 класи / авт.-упоряд. О. М. Фіненко. – Донецьк : «БАО», 2011. – С. 348-352.

100. Мензатюк З. Чарівні слова : Казочки про мову / З. Мензатюк – Чернівці: «Букрек», 2016. – 48 с.

101. Мензатюк З. Як я руйнувала імперію / Зірка Мензатюк. – Львів : «Видавництво Старого Лева», 2014, – 272 с.

102. Мензатюк Зірка Як автобус мандрував : Казка / З. Мензатюк [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://portfel.info/dir/m/menzatjuk _zirka/jak_avtobus_mandruvav/37-1-0-3027 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

103. Михайлин І. Л. Світ дитини в літературі : Рецензія на кн.: Кизилова В. В. Художня специфіка української прози для дітей та юнацтва другої половини ХХ століття : монографія / В. В. Кизилова. – Луганськ : Вид-во ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», 2013. – 400 с.

104. Мойшевич А. Зірка Мензатюк презентує повість «Дике літо в Криму» [Електронний ресурс] : [Друг читача]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://vsiknygy.net.ua/news/52266/ (дата звернення 14.08.2018) – Назва з екрана.

105. Навчальні плани і програми [Електронний ресурс] : [Міністерство освіти і науки України]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://mon.gov.ua/ua/osvita/inklyuzivne-navchannya/dlya-fahivciv/navchalni-plani-i-programi (дата звернення 14.08.2018) – Назва з екрана.

106. Найкращі дитячі книжки за вибором читачів [Електронний ресурс] : [Yakaboo.ua]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://blog.yakaboo.ua/найкращі-дитячі-книжки-за-вибором-чит (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

107. Наукові записки Бердянського державного педагогічного університету. Філологічні науки : [зб. наук. ст.] / [гол. ред. В. А. Зарва]. – Бердянськ : ФО-П Ткачук О. В., 2015. – Вип. V. – 412 с.

108. Нова українська школа – це школа для життя у XXI столітті» – інтерв'ю з міністром освіти і науки України огляд [Електронний ресурс] : [Громадське]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://hromadske.ua/

posts/nova-ukrainska-shkola-tse-shkola-dlia-zhyttia-u-xxi-stolitti-interviu-z-ministrom-osvity-i-nauky-ukrainy (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

109. Овдійчук Л. М. Дитяча література. Модульний курс для студентів філологічних факультетів: навчально-методичний посібник. – Рівне, 2007. – 304 с.

110. Огар Е. І. Сучасна дитяча книга як національний культурний продукт / Е. І. Огар // Поліграфія і видавнича справа. – 2014. – № 1-2. – С. 3- 8. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pivs_2014_1-2_2

111. Олійник Є. Дерадянізація починається з дитячої літератури [Електронний ресурс] : [Радіо Свобода]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/25351437.html (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

112. Організація творчого сприймання на різних вікових рівнях : методичні рекомендації / В. О. Моляко, І. М. Біла, Н. А. Ваганова та ін. ; [заред. В. О. Моляко]. – К.: Педагогічна думка, 2015. – 57 с.

113. Папуша О. М. Дитяча література як маргінес літературознавчої теорії: до проблеми конституювання об’єктів наукового дискурсу / О. М. Папуша // Слово і час. – Київ: Науковий журнал інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України та національної спілки письменників України. – 2004, № 12. – С. 20-27.

114. Папуша О. М. Теоретичний дискурс дитячої літератури: у пошуках об’єкта / О. М. Папуша. – Вісник НУ імені Івана Франка, Львів, 2002. – С. 172-183.

115. Перетята О. С. «Київські казки» З. Мензатюк: особливості зображення образу міста у дитячій літературі кінця ХХ – початку ХХІ століття / О. С. Перетята // Вісн. Луган. нац. ун-ту імені Тараса Шевченка : Філологічні науки. – 2011. – № 1(січень). – С. 85-93.

116. Перетята О. C. Творчість З. Мензатюк і українська дитяча література кінця ХХ – початку ХХІ століття в контексті цивілізаційних зрушень сьогодення / Олеся Сергіївна Перетята // Сучасні проблеми мовознавства та літературознавства. – 2011. – Вип. 15. – С. 202-206. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/spml_ 2011_15_49 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

117. Перетята О. С. Переосмислення одвічних проблем людського буття у літературній казці Зірки Мензатюк у контексті світоглядного відображення народу: міфо-фольклорний дискурс / О. С. Перетята // Вісн. Луган. нац. ун-ту імені Тараса Шевченка : Філологічні науки. – 2010. – № 11(червень). – Ч. 1. – С. 168-176. – Режим доступу: http://dspace.ltsu.org/bitstream/123456789/204/1/%E2%84%96%2011_198_2010_%D0%A4%D0%9D.pdf

118. Перетята О. С. Проблема національної ідентичності в українській дитячій літературі кінця ХХ – початку ХХІ століття у естетичному та психологічному дискурсах (на матеріалі творчості З. Мензатюк) / О. С. Перетята // Наукові праці : наук.-метод. журн. – Т. 168. – Вип. 156 (Філологія. Літературознавство). – Миколаїв : ЧДУ ім. Петра Могили, 2011. – С. 98 – 104.

119. Перетята О. С. Творчість Зірки Мензатюк і українська дитяча література другої половини XX – початку XXI століття : автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук : спеціальність 10.01.01 Українська література / Олеся Сергіївна Перетята / Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. – Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького.

120. Перетята О. С. Типологічні особливості пригодницької повісті як своєрідної жанрової форми / О. С. Перетята // Наука и мир в языковом пространстве : сборник научных трудов ІІ Республиканской очно-заочной научной конференции (23 ноября 2016 г., Макеевка) / редкол. : Е. В. Горохов, Н. М. Зайченко и др. – Макеевка : ДонНАСА, 2016.

121. Перетята О. С. Українська дитяча література другої половини ХХ – початку ХХІ століття: творчість Зірки Мензатюк [монографія] / О. С. Перетята, Т. С. Пінчук. – Луганськ : Глобус, 2014. – 200 с.

122. Перетятая О. С. Особливості використання елементів вербальної магії в тектовій площині казок З. Мензатюк / О. С. Перетятая // Мовна парадигма східнослов’янських мов: матеріали Міжнародної наук.-практ. конференції (22 квітня 2016 р.). – Луганськ: Вид-во ГУ ВПО ЛНР «Луганський державний університет імені Тараса Шевченка», 2016.

123. Перетятая О. С. Реміфологізація традиційних казкових сюжетів у творчості Зірки Мензатюк / О. С. Перетятая // Язык и литература в контексте культуры и межкультурной коммуникации: сборник научных трудов. Вып. 2 / ред. А. С. Клименко. – Луганск: Изд-во ГУ ВПО ЛНР «Луганский государственный университет имени Владимира Даля», 2016.

124. Письменниця, яка народилася в Мамаївцях, номінована на премію Ліндгрен [Електронний ресурс] : [ACC інформаційне агенство ]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://acc.cv.ua/news/chernivtsi/ pismennicya-yaka-narodilasya-v-mamayivcyah-nominovana-na-premiyu-lindgren-5481 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

125. Погляд на дитячу літературу (замітки на полях) // Книжковий клуб плюс, 2006. – №7-8. – С. 13.

126. Програми для загальноосвітніх навчальних закладів [Електронний ресурс] : [МОН України]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/navchalni-programi (дата звернення 24.08.2018) – Назва з екрана.

127. Радомська Ольга. Зірка Мензатюк: вчити мову може бути весело / Ольга Радомська [Електронний ресурс] : [BBC Україна]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://www.bbc.com/ukrainian/features-42192334 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

128. Рідкоус М. «Ритуал» Марини і Сергія Дяченків: філософська казка про останнього дракона та некрасиву принцесу / М. Рідкоус

[Електронний ресурс] : [BOKMAL]. – Електронні дані. – Режим доступу:https://bokmal.com.ua/books/dyachenki-ritual/ (дата звернення 17.03.2018) – Назва з екрана.

129. Садула Ірина. Зірка Мензатюк «Зварю тобі борщику» [Електронний ресурс] : [Читай]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://chytay-ua.com/blog.php?id=485 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

130. Садула-Боднар Ірина. Талановита і щира Зірка Мензатюк [Електронний ресурс] : [Гарний настрій]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://www.nastriy.net/news/talanovita-i-shchira-zirka-menzatyuk/ (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

131. Салюк Б. А. Типологія традиційних образів дитини-бешкетника у художніх творах для дітей і про дітей [Текст] : дис. канд. філол. наук : 10.01.05 – порівняльне літературознавство / Богдана Анатоліївна Салюк; Тернопільський нац. пед. ун-т ім. В. Гнатюка ; наук. кер. Н. З. Кучма. – Тернопіль, 2011. – 186 с. – [Електронний варіант]. – Бібліогр.: с. 167-194.

132. Сергєєнкова О. П. Вікова психологія / О. П.Сергєєнкова, О. А. Столярчук, О. П. Коханова та ін. Навч. посіб. – К.: Центр учбової літерату-ри, 2012. – 376 с.

133. Січкар О. Історія, стан і перспективи розвитку української літератури для дітей і про дітей / О. Січкар // Літературознавчі обрії. Праці молодих учених. Випуск 18. – К. : Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, 2010. – С. 197-201.

134. Сухомлинський В. Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості. Вибрані твори в 5-ти т. Т. 1. – К.: Радшкола, 1976. – С. 403-478, С. 450.

135. Сучасна дитяча проза України. Популяризація творчості сучасних країнських дитячих письменників: Методичні рекомендації бібліотекарям / укладач Л. В. Данилова; Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач». – Запоріжжя, 2017. – 12 с.

136. Сучасна література для дітей : огляд [Електронний ресурс] : [Національна бібліотека України для дітей]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://www.chl.kiev.ua/default.aspx?id=5828 (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

137. Таємниця козацької шаблі : Довідник цікавих фактів та корисних знань [Електронний ресурс] : [© dovidka.biz.ua]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://dovidka.biz.ua/tayemnitsya-kozatskoyi-shabli-harakteristika-geroyiv/ (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

138. Тисовська Н. Як козаки дитячу літературу рятували (Про видання дитячої літератури в країні) / Н. Тисовська // Книжковий клуб плюс. – 2006. – №7-8. – С. 25.

139. Усатий А. Уміння сприймати і осмислювати художній твір // Дивослово. – 2002. – № 6. – С. 24-26.

140. Фасоля А. М. Модель дитячого читання у ХХІ столітті / Наукові праці Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського. Вип. 3. Науково-методичні та організаційні засади інформаційно-аналітичного забезпечення педагогічної науки, освіти і практики України: стан та перспективи / НАПН України, Держ. наук.-пед. б-ка Україниім. В. О. Сухомлинського ; [редкол.: Л. А. Дубровіна, В. А. Вергунов, Т. І. Ківшар (голова), Л. Г. Петрова, Г. П. Пустовіт, П. І. Рогова (заст. голови), Т. В. Добко, О. М. Яценко, Я. Є. Сошинська]. – К. : Нілан-ЛТД, 2012. – С. 358-370. – 373 с.

141. Халін В. Взаємозв’язок сприймання та аналізу епічного твору. // Українська мова і література в школі. – 2006. - №6. – С. 27-29.

142. Халін В. До проблеми художнього сприймання творів літератури // Українська література в загальноосвітній школі. – 2004. – №5. – С.5-7.

143. Халін В. Структура і особливості художнього сприймання. // Українська мова і література в школі. – 2005. - №4. – С.34-37.

144. Хороб С. І. Методологічні концепції інонаціонального буття літературно-мистецького твору / С.І. Хороб // Вісник Прикарпатського університету. Філологія. – Івано-Франківськ, 2003. – С.10-18.

145. Хороб С. І. Слово – образ – форма: у пошуках художності : літературознавчі статті і дослідження. – Івано-Франківськ : Плай, 2000. – 200 c.

146. Хороб С. І. Українська література: збірник тестів для абітурієнтів, які поступають на спеціальність «Українська мова та література», «Початкове навчання» / Є. М. Баран, С. І. Хороб, М. Б. Хороб, В. Я. Чобанюк та ін. – Івано-Франківськ: ВДВ ЦІТ Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2005. – 174 с.

147. Хрестоматія сучасної української дитячої літератури для читання в 1, 2 класах серії «Шкільна бібліотека» / укладач Тетяна Стус. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – С. 40. – 160 с.

148. Цалапова О. М. / Дослідники літератури [Електронний ресурс] : [Центр дослідження літератури лдя дітей та юнацтва]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://urccyl.com.ua/doslidnyky-literatury/calapova/ (дата звернення 14.03.2018) – Назва з екрана.

149. Чайдак Д. О. Інтерактивні вправи до повісті "Таємниця козацької шаблі" Зірки Мензатюк [Електронний ресурс] : [На урок]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://naurok.com.ua/interaktivni-vpravi-do-povisti-taemnicya-kozacko-shabli-zirki-menzatyuk-56090.html

150. Чайдак Д. О. Книга в житті дитини. Виховання у дітей інтересу до читання / Д.О. Чайдак // Обдаровані діти – інтелектуальний потенціал держави : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 2-8 липня 2018 року. – К. : Інститут обдарованої дитини НАПН України, 2018. – С. 282-288. – 330 с.

151. Чайдак Д. О. Методичні парасольки до казок Зірки Мензатюк [Електронний ресурс] : [На урок]. – Електронні дані. – Режим доступу:

https://naurok.com.ua/metodichni-parasolki-kazka-z-menzatyuk-tisyacha-parasolok-50878.html

152. Чайдак Д. О. Світ дитини в творчості Зірки Мензатюк / Д. О. Чайдак // Студентський науковий збірник «Науковий потенціал молоді: філологічні пошуки» (Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, квітень 2018 року) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: first-rung.at.ua/2017-2018/chajdak-d.o-stattja.docx

153. Чайдак Д. О. Урок позакласного читання в 5 класі з теми «Полікультурність як добросусідство культур у повісті Зірки Мензатюк «Дике літо в Криму»» [Електронний ресурс] : [На урок]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://naurok.com.ua/polikulturnist-yak-dobrosusidstvo-kultur-u-povisti-zirki-menzatyuk-dike-lito-v-krimu-62142.html

154. Чайдак Д. О. Урок української літератури в 5 класі з теми «Історичне минуле нашого народу»: Зірка Мензатюк. «Таємниця козацької шаблі»: Пригодницька повість про мандрівку історичними місцями сучасної України. Фантастичне і реальне в ній [Електронний ресурс] : [Осітній портал SUPER-UROK.UA.com]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://super.urok-ua.com/konspekt-uroku-z-ukrayinskoyi-literaturi-dlya-5-klasu-do-temi-zirka-menzatyuk-tayemnitsya-kozatskoyi-shabli/

155. Чайдак Д. О. Урок української літератури в 5 класі з теми «Історичне минуле нашого народу»: Зірка Мензатюк. «Таємниця козацької шаблі»: Історичне минуле нашого народу в житті сучасної людини [Електронний ресурс] : [Осітній портал SUPER-UROK.UA.com]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://super.urok-ua.com/konspekt-uroku-z-ukrayinskoyi-literaturi-dlya-5-klasu-do-temi-zirka-menzatyuk-tayemnitsya-kozatskoyi-shabli-istorichne-minule-nashogo-narodu-v-zhitti-suchasnoyi-lyudini/

156. Чайдак Д. О. Урок української літератури в 5 класі з теми «Історичне минуле нашого народу»: Зірка Мензатюк. «Таємниця козацької шаблі»: Образи козаків та символіка козацької шаблі у творі (5 клас.

Українська література) [Електронний ресурс] : [Шкільне життя]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://www.schoollife.org.ua/644-2018/

157. Чайдак Д. О. Урок української літератури в 5 класі з теми «Історичне минуле нашого народу»: Зірка Мензатюк. «Таємниця козацької шаблі»: Екзотика старовинних українських замків. [Електронний ресурс] : [АБЕТКАland]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://abetkaland.in.ua/ zirka-menzatyuk-tayemnytsya-kozatskoyi-shabli/

158. Чайдак Д. О. Уроки української літератури в 5 класі з теми «Історичне минуле нашого народу»: Зірка Мензатюк. «Таємниця козацької шаблі» . [Електронний ресурс] : [На урок]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://naurok.com.ua/ukra-nska-literatura-5-klas-istorichne-minule-nashogo-narodu-zirka-menzatyuk-taemnicya-kozacko-shabli-4-god-68739.html

159. Чайдак Д. О. Формування дитячої особистості на прикладі творів Зірки Мензатюк / Д.О. Чайдак // Наука та освіта: ключові питання сучасності [текст]: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції 18 травня 2018 року у м. Чернігів: зб. наук. праць «ΛΌГOΣ» / відп. за випуск Голденблат М.А. // ГО «Європейська наукова платформа». – Обухів: Друкарня «Друкарик» (ФОП Гуляєва В.М.), 2018. – Т.11. – С. 44-50. – с.136. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ukrlogos.in.ua/documents/ 18_05_2018_425.pdf

160. Чайдак Л. В. Нетрадиційні уроки інформатики в 9 класі [Електронний ресурс] : [Pandia]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://pandia.ru/text/79/495/53407.php

161. Чому так складно писати для підлітків? [Електронний ресурс] : [Видавництво Грані-Т]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://old.grani-t.com.ua/ukr/news/1463/ (дата звернення 23.05.2018) – Назва з екрана.

162. Шалагінов Б. Б.. Дитинство і література: постмодерна візія / Борис Шалагінов // «Всесвітня література в школах України», 2015. – № 11. – С. 2- 6.

163. Шулькова К. І. Тенденції розвитку дитячої літератури кінця ХХ – початку ХХІ століття// Наукові записки Бердянського державного педагогічного університету. – 2015. – Випуск V . – С. 294-303.

164. Шумило Н. М. Під знаком національної самобутності : Українська художня проза і літературна критика кінця ХІХ – початку ХХ ст. / Наталія Микитівна Шумило ; відп. ред. П. М. Федченко. – К.: Задруга, 2003. – С. 239. – 354 с.

165. Як я руйнувала імперію (Аудіо) [Електронний ресурс] : [Українське радіо : Вислови свою думку]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://nrcu.gov.ua/chytannia_zvuk1 (дата звернення 28.08.2018) – Назва з екрана.

166. Волынская И. Ведьмин дар / И. Волынская, К. Кащеев. – Харьков : Книжковый клуб «Клуб семейного досуга», 2007. – 288 с.

167. Детская литература // Литературная энциклопедия: В 11 т. – М., 1929-1939. – Т. 3. – М.: Изд-во Ком. Акад., 1930. – С. 222–223.

168. Michael Cart. Young Adult Literature: From Romance to Realism. – Chicago: Аmerican Library Association, 2010. – 242 р. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://books.google.com.ua/books?id=un4RJ8rOTTgC&pg= PA5&dq=Young+adult+literature+and+culture&hl=en&ei=BJXJTri3C4Hg0QHljI0w&sa=X&oi=book_result&ct=result#v=onepage&q=Young%20adult%20literature%20and%20culture&f=true

 

docx
Додано
21 жовтня 2019
Переглядів
6393
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку