З досвіду роботи "Аналіз виховної роботи в Ставчанському НВК за 2017/2018 навчальний рік"

Про матеріал

Даний матеріал "Аналіз виховної роботи в Ставчанському НВК за 2017/2018 навчальний рік" допоможе завучам з виховної роботи, педагогам-організаторам під час планування виховної роботи в їх навчальних закладах.

Перегляд файлу

 

 

 

Аналіз

виховної роботи

 в Ставчанському НВК
за 2017/2018 навчальний рік

 

 

 

Картинки по запросу виховна робота

 

 

 

 

Аналіз виховної роботи в Ставчанському НВК
за 2017/2018 навчальний рік

Виховний процес у 2017/2018 навчальному році планується і здійснюється за Програмою для учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України «Основні орієнтири виховання», наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31.10.2011 № 1243 «Про основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України».

Протягом  2017/2018 навчального року педколектив працював над проблемним питанням «Впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виховному процесі НВК».

Шляхи досягнення цієї мети були спрямовані на виховання в учнівінформаційно-комунікаційної культури, охоплювали весь навчально-виховний процес та поєднували інтереси особистості, суспільства і держави.

Протягом року питання виховної роботи розглядалися на нарадах при директорові: «Аналіз зайнятості учнів в позаурочний час» (участь в роботі гуртків, секцій) (11.09.2017 №3); «Про організацію учнівського самоврядування» (25.09.2017 №4; «Про стан гурткової роботи» (23.10.2017 №8) «Аналіз стану виховної роботи» (30.10.2017 №9); на педраді «Звіт про стан виховної роботи у 2016/2017 навчальному році та завдання на 2017/2018 навчальний рік» (30.08.2017 №5), «Роль класного керівника у формуванні правової грамотності учнів і формування здорового способу життя» (30.08.2017 №5), на батьківських зборах «Мистецтво виховання дітей у сім’ї» та «Спільна діяльність школи та родини щодо формування в учнів потреби у самоосвіті, інтелектуальному саморозвитку, духовному та фізичному самовдосконаленні»; на засіданнях МО класних керівників: «Методи превентивного виховання», «Вивчення особистості й міжособистісних стосунків учнів», «Співпраця школи і сім’ї – запорука успішного розвитку особистості школяра», «Проектні технології у виховній роботі», «Формування ціннісної системи людини як регулятора її вчинків і поведінки».

Аналіз відвіданих виховних заходів показав, що виховна робота проводиться на належному рівні, використовуються елементи сучасних технологій виховання учнів.

1. Виховна робота

З метою формування ціннісного ставлення особистості до суспільства і держави проведено:

 

На виконання  листа Міністерства освіти і науки України від 13.07.2017 № 1/9-388, листа Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» від 13.07.2017 №21.1/10-1474 «Про відзначення Міжнародного дня миру», листа Інституту післядипломної педагогічної освіти у Чернівецькій області від 10.08.2017 №2/4-559, наказу відділу освіти, молоді та спорту Недобоївської сільської радивід 11.08.2017   №02-04/77протягом 18 – 21 вересня 2017 року в Ставчанському НВК адміністрацією та педагогами були проведені наступні заходи, а саме:

*    проведено педагогічну нараду, де затверджено «План заходів з відзначення Міжнародного дня миру»;

*    для учнів 1-4 класів організовано  та проведено конкурс малюнків на асфальті «Хай буде мир у всьому світі»;

*    для учнів 1-9 класів організовано  та проведено пісенний караоке-конкурс «Мир усім, хто співа»;

*    для учнів 5-9 класів проведено майстер-клас з виготовлення паперових журавликів в техніці орігамі «Наша  спільна мрія – МИР В УКРАЇНІ!»;

*    в шкільній бібліотеці оформлено тематичну експозицію «Разом заради миру: повага, безпека та гідність для всіх»;

*    шкільним учнівським самоврядуванням розпочато роботу над проектом “Голуб миру” в рамках однойменної Всеукраїнської освітньої акції;

*    учнями  5-9 класів створено композиції «Нам потрібне мирне небо»;

*    учнями 5-9 класів прийнято участь у флешмобі «Голуб Миру» зі створення масової формації «МИР».

З 10 по 13 жовтня у Ставчанському НВК проходили заходи з нагоди відзначення Дня захисника України, метою яких є виховання української молоді в дусі військових традицій українського народу, формування патріотичної свідомості, формування і розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту держави і служби у Збройних Силах України.

        Протягом тижня класні керівники та класоводи провели виховні години "В єдності наша сила", "З відданістю Україні в серці", "Ми - нащадки козацького роду".

     Постійно діяла виставка осінніх композицій "Україна у моєму серці". 13 жовтня, напередодні Дня захисника України, відбувся  огляд-конкурс стройової підготовки та патріотичної пісні серед команд учнів 4-9 класів. Конкурс приурочений до Дня захисника України, свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва та 75-ої річниці Української Повстанської Армії.

          Його метою є військово-патріотичне виховання молоді та збереження історичної пам’яті нашого народу.(провели класовод 4 класу, класні керівники 5-9 класів та педагог-організатор Гуйван О. С.).

У листопаді проведено «Тиждень протидії торгівлі людьми», в межах якого організовано перегляд та обговорення навчальних фільмів: «Станція призначення - Життя» для учнів 9-х класів, «Небезпечна гра» для учнів 9-х класів, просвітницькі тренінги «Як підвищити рівень усвідомлення проблеми торгівлі людьми» з учнями 9 класів; вхідне та вихідне анкетування щодо обізнаності старшокласників (9 клас) за цією темою. (провела психолог Бучек Г. В.)

21 листопада проведеновиховний захід до Дня Гідності та Свободи  (провела педагог-організатор Гуйван О. С.)

З 21 по 25 листопада у Ставчанському НВК до річниці Голодомору відбулися ряд заходів, якими вчителі намагалися донести до сердець учнів страшні сторінки нашого минулого.

24 листопада в Ставчанському НВК відбувся захід – реквієм «Схилімо голови в скорботі…»,  який підготували учні 6 та 9 класів. Діти нагадали про ті страшні сторінки історії нашої держави, коли без стихії, без засухи, без війни – в самому центрі Європи, в Україні, яка була житницею континенту, небачений голод забрав у могилу мільйони людей.Тремтливим акордом заходу стало вшанування загиблих запаленими свічками, що символізували єднання з усеукраїнською свічею скорботи.Усіх присутніх закликали зберегти пам’ять про ці події і запалити свічку пам’яті 25 листопада о 16.00 год.(провела педагог-організатор Грубляк Л. Г.);

 Листопад 2017 року – захід «Посвята у старшокласники» (провела класний керівник 5 класу Голик Т. В.)

Проведено екскурсію до сільської бібліотеки та зустріч з учасником АТО Сторощуком В. П. (класні керівники 6 та 8 класу Жолинська М. Б., Гермаковська А. В., психолог Бучек Г. В.)

У грудні пройшли заходи в рамках Всеукраїнського тижня права, на які були запрошені представники правоохоронних органів (проводив вчитель правознавства Максимчук В. М.)

На виконання Указів Президента України від 30.12.2015 №731 «Про відзначення Дня Соборності», від 01.12.2009 №985 «Про відзначення річниці подвигу Героїв Крут», відповідно до листа Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області від 16.01.2018 №2/4-35, наказу відділу освіти молоді та спорту Недобоївської сільської ради від 17.01.2018 № 19 «Про затвердження Плану заходів з відзначення у 2018 році Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут в закладах освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді» та враховуючи важливе значення цих подій для утвердження демократичних цінностей, ідеалів свободи і справедливості та європейського шляху розвитку України, з метою організації належного виховання національно-патріотичного виховання у Ставчанському  НВК з 19 січня по 31 січня   проходили заходи з нагоди відзначення Дня Соборності України  та Дня пам’яті Героїв Крут.  Тиждень  розпочали з тематичної   лінійки : «Революційні події в Україні у 1917-1919 роках. Як це відбувалось». Педагогом-організатором Гуйван О. С. проведено  патріотичний квест " Україна різноманітна " для учнів 5-9 класів.

Протягом тижня класні керівники  проводили  виховні години:   "Історичне значення злуки українських земель», «Крути: подвиг і трагедія»", у бібліотеці постійно діяла тематична виставка.

     Учні 1-4 класів  взяли участь у конкурсі   малюнків, плакатів до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут на тему: «З любов`ю до України».

     На уроках історії переглядали  відеоролик  про революційні події 1917- 1919 років до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут .

    Також  було організовано учнями 9 класу флеш-моб : «Україна Єдина!», який висвітлений в  блозі  педагога –організатора  Грубляк Л. Г.

Заходи Ставчанського НВК І-ІІ ступенів щодо відзначення Дня  Героїв Небесної Сотні проходили  цього року в рамках  «Тижня пробудження національно - патріотичної свідомості людей», метою якого було:  увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права та свободи людини, Європейське майбутнє України.

15 березня на базі Ставчанського НВК І-ІІ ступенів фінішували «Шевченківські дні». Для 8-11 класів навчальних закладів освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді, учителі української мови та літератури провели брейн-ринг  «Ти до мене, Україно, думами Шевченка гомониш…».

Для всіх присутніх відбувся концерт-літопис «Шевченко у житті, у творчості, у спогадах». Учні слухали, затамувавши подих, улюблені пісні на слова славетного поета    глибинні думки Кобзаря – сподівання, мрії і віру у майбутнє України. Декламували вибрані рядки творів, переглядаючи презентацію художніх робіт Шевченка, пригадувалось уже відоме, розкривалось нове.

Присутні у залі відчували себе однією родиною, об’єднаною рідним словом Тараса.

На виконання Закону України «Про освіту, Указу Президента України від 13.10.2015 №580 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020», Стратегії виховання особистості в системі освіти Чернівецької області на 2016-2021 роки, Положення про проведення фестивалю-конкурсу «Розквітай, писанко!» серед загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних навчальних закладів області, затвердженого наказом Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 20.04.2017 №202, зареєстрованого в Головному територіальному управлінні юстиції у Чернівецькій області від 24.04.2017 за №24/2496, наказу Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 02.03.2018 «Про проведення у 2018 році  фестивалю-конкурсу «Розквітай, писанко» та з метою відродження, збереження українських народних традицій щодо виготовлення писанок, великодніх атрибутів декоративно-ужиткового мистецтва, сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого і духовного розвитку, виявлення і підтримки талановитої та обдарованої учнівської молоді Недобоївської об’єднаної територіальної громади

23.03.2018 на базі Будинку культури та відродження народних традицій  с. Недобоївці проходив ІІ етап фестивалю-конкурсу «Розквітай, писанко!» серед закладів загальної середньої освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді.

 Ставчанський НВК І-ІІ ступенів представляла учениця 9 класу Бойко Ольга.

7 травня у Ставчанському НВК  пройшла урочиста лінійка, присвячена Дню пам’яті та примирення і 73-й річниці перемоги над  нацизмом у Другій світовій війні.

Щороку в ці травневі дні наш народ згадує грізні роки війни, вшановує пам’ять полеглих, кланяється живим. Для більшості українців це не тільки день скорботи, а й світле свято гордості за нашу країну, наш народ.

Лінійка пам’яті розпочалася Гімном України. Учні  своїми виступами нагадали присутнім про героїчне минуле нашого народу. Хвилиною мовчання вшанували загиблих співвітчизників.

Атмосфера проведеного заходу  довела, що у кожному юному серці утверджується шана та повага до тих,  хто ціною свого життя здобув перемогу.

У цей складний для нашої країни час, українці як ніколи повинні усвідомити свій внесок у перемогу в Другій світовій війні, пам’ятати про тих, хто поліг у вирі тих страшних подій. Знати про те, що український народ сильний, і якими б страшними не були сторінки нашого минулого, вміти не впасти, вистояти і рушити далі.

9 травня з нагоди 73-ї річниці з Дня Перемоги радянських військ над нацистською Німеччиною відбулися урочистості.

Гімном України та словами вдячності дорогим ветеранам розпочався мітинг Пам’яті на подвірї Ставчанського НВК. До сліз пройняв присутніх виступ учасника бойових дій 1944-1945 років, єдиного на сьогодні в селі ветерана війни  Голика Тимофія Васильовича.

         Діти вручили  ветерану квіти та пообіцяли пам’ятати героїчні подвиги в ім’я Перемоги та мирного життя наступних  поколінь. Хвилиною пам’яті вшанували учні школи та гості свята загиблих співвітчизників.

Уважно слухали школярі й слова директора школи Максимчука В. М., який подякував учням у розпочатій справі – закладенні дендрологічного парку в знак шани загиблим воїнам-односельчанам в другій Світовій війні.

      Щоб уклонитися і згадати про славні солдатські подвиги, учасники урочистостей прийшли до пам’ятника Воїнам-односельчанам. Саме тут, у затишних алеях сільського скверу, у цьому місці і в цей день як ніколи загострюється думка про безглуздя війни і велич подвигу народу, який здолав ворога.

З метою формування ціннісного ставлення до людей проведено:

- жовтень 2017- пройшли заходи до Дня інваліда (збір продуктів харчування для людей похилого віку);

- у закладі діє загін «Милосердя» – допомога ветеранам, людям похилого віку;

- жовтень 2017 року – прибирання біля пам’ятника воїнам-односельчанам, які загинули в роки ВВв.

- благодійна допомога односельчанам та жителям громадина лікування;

- святковий концерт до Дня Учителя (провела класний керівник учнів 9 класу Гричук Д. Я.);

З метою формування ціннісного ставлення до природи проведено:

- екологічний двомісячник «Золота осінь-2017», в рамках якого учні прибирали шкільну територію;

- продовжується  робота над екологічним проектом «Шкільна ділянка майбутнього» (озеленення шкільної території школи):розбивка квітника, висадка троянд, туй, самшиту, часткове оновлення садово-паркової зони.

- організовано виставку поробок з природного матеріалу"Нам потрібне мирне небо". (класоводи, класні керівники).

4 квітня в селі Недобоївці на базі сільської бібліотеки проходив семінар «Активне громадянство та громадянська освіта».

   Учасники семінару мали можливість прослухати виступи волонтера Корпусу Миру Емелі Ессі, яка на даний час перебуває на території Недобоївської ОТГ, «Важливість громадянської освіти» (спікер) та фасилітатора Ярослава Адамчука «Активні громади»(гість спікера, м. Чернівці).

Цікавою була презентація та її обговорення з представником програми U-LEAD та Центру розвитку місцевого самоврядування Тарасом Прокопом. (Радник з питань децентралізації (ULEAD з Європою / ULEAD with Europe) і Project manager (Громадянська мережа ОПОРА), м. Чернівці).

Від 26 квітня 1986 року увесь український народ живе "до" і "після". "До" і "після" катастрофи на ЧАЕС.

Світ сколихнула страшна новина - 26 квітня сталася трагедія, яка увійшла в історію людства під назвою Чорнобильська катастрофа, найбільша техногенна аварія ХХ століття. Відтоді Чорнобиль став зоною душевного болю і постійної тривоги мільйонів українців.

У Ставчанському НВК І-ІІ ступенів відбулася лінійка, присвячена 32 річниці Чорнобильської катастрофи.

У зв’язку з розвитком виробничих технологій і значним погіршенням екологічної ситуації в багатьох регіонах земної кулі, людство зіткнулося з проблемою пошуку нових джерел енергії. З одного боку, кількість видобутої енергії повинна бути достатньою для розвитку виробництва, науки і комунально-побутової сфери, з іншого боку, видобуток енергії не повинен негативно позначатися на навколишньому середовищі.

Дана постановка питання призвела до пошуку так званих альтернативних джерел енергії – джерел, відповідних вищевказаним вимогам.

22 травня 2018 року урок фізики у 9 класі проходив у формі  конференції на тему «Екологія та альтернативні джерела енергії».

Конференція присвячена проблемам екології, енергоефективності, експлуатації об’єктів енергетики, зокрема: шляхи скорочення споживання природного газу та заміщення його іншими видами палива в комунальній теплоенергетиці; сучасні екологічно чисті та енергозберігаючі технології спалювання палив; екологічно чисті продукти харчування; екологічні проблеми енергетики; радіоекологія; процеси поводження з твердими побутовими відходами.

Жваву наукову дискусію викликали доповіді учнів на теми:  «Технології захисту навколишнього середовища», «Альтернативні джерела енергії», «Екологічна ситуація у Ставчанах». (провела вчитель фізики Грубляк Л. Г.)

З метою формування ціннісного ставлення до мистецтва проведено:

20 листопада у рамках святкування 100-річчя від дня народження Михайла Григоровича Івасюка –  відомого українського письменника, літературознавця, батька видатного композитора  Володимира Івасюка –вчитель української літератури Жолинська М. Б.організувала виховний захід “Михайло Івасюк – талант, дарований від Бога”.

Участь учнів фольклорного гуртка уфестивалі – конкурсі «Чисті роси» (вчитель музики Гричук Д. Я.)

26 грудня в нашій школі відбулося святкування Нового року. До учнів молодшої ланки завітала справжні зимові казкові розваги, старшокласники  побували на дивовижному шоу новорічного шкільного телеканалу. Кожен захід пройшов неперевершено і яскраво, подарував масу приємних емоцій виступаючим та глядачам.

З метою залучення учнівської молоді до пізнання Буковини, виховання підростаючого покоління у дусі патріотизму, любові та поваги до держави, історії, традицій і культури народу та популяризації мистецтва художнього слова Юрія Федьковича 06 лютого 2018 року на базі  Ставчанського НВК І-ІІ ступенів проходив ІІ етап конкурсу  "Читаємо вірші Юрія Федьковича"  серед учнів закладів загальної середньої освіти, підпорядкованих Недобоївській сільській раді.

Усі присутні (учні-учасники з шкіл Недобоївської ОТГ, їх керівники та члени журі) мали змогу відчути велич яскравих творів Ю. Федьковича та засвідчити велику любов та шану «Буковинському Соловію».

ІІ етапу передував І (шкільний) етап поетичного конкурсу   «Читаємо  вірші Юрія  Федьковича» 2017/2018 навчального року в Ставчанському  НВК.

Кращі результати показали такі учні:    Грубляк  Станіслав (5 кл.),  Гуйван  Дар’я (7 кл),  Польова Марина (8 кл.),  Довга Зінаїда та Меріхова  Анастасія (9 кл.).

5 травня  зала Долинянського Будинку культури засяяла по-особливому. Адже  тут проходило свято краси та грації серед дівчат закладів освіти,  підпорядкованих Недобоївській сільській раді.

Скромні й креативні, чарівні й талановиті, привабливі й романтичні, стильні й загадкові, ніжні й харизматичні, вишукані й ерудовані, і просто неперевершені наші ставчанські дівчата Хавруняк Софія (4 клас), Арійчук Анастасія (7 клас) та Присяжнюк Анастасія (9 клас), мали змогу проявити свою фантазію і унікальність, талант і шарм. Дивлячись на сцену, здавалось, що на очах розквітає весна у всій своїй красі. І ти мимоволі зачаровуєшся її магією.

Глядачі отримали позитивні емоції та гарний настрій, впевнились вкотре, що краса здатна змінювати світ.

Дуже нелегким  і відповідальним було завдання суддів: потрібно помітити в кожній дівчині щось притаманне лише їй. Тож на завершення свята кожна учасниця отримала стрічку зі своїм титулом.

Хоча титул - „Міс округу” - був лише один, та учасниці нашої школи, яким він не дістався, були задоволені результатами. Адже спрацювало правило: “Головне не перемога, а участь”.

З метою формування ціннісного ставлення до праці проведено:

- екологічний двомісячник «Золота осінь-2017»;

- конкурс «Охорона праці очима дітей»;

- питання профорієнтації розглядаються на батьківських зборах;

- з учнями 8-9 класів проведено спільні заходи по профорієнтації з навчальними закладами м. Чернівці.

З метою формування ціннісного ставлення до себе проведено:

«Здоров’я кожної людини – це його багатство». Під таким гаслом проходив тиждень фізичної культури і спорту у Ставчанському НВК. Під час проведення тижня  робота вчителя фізичної культури, а також класних керівників була спрямована на:

  • виховання в учнів ціннісної орієнтації на здоровий спосіб життя;
  • покращення  здоров'я;
  • придбання необхідних знань в області фізичної культури і спорту;
  • залучення учнів  до систематичних занять фізичною культурою і  спортом;
  • виховання  колективізму  і взаємодопомоги, дисциплінованості, сміливості, наполегливості, завзятості, витримки, спортивного  азарту,  взаємовиручки і підтримки.

- 1 грудня 2017 року – зустріч з шкільною медсестрою (Бесіда про хворобу століття СНІД)

- години спілкування на морально-етичні теми;

- конкурс малюнків «Моя сім’я – за безпеку дорожнього руху»;

- Єдиний урок з безпеки дорожнього руху;

- конкурс плакатів і фото «За здоровий спосіб життя» (психолог Бучек Г. В.)

Кожний шостий житель Землі регулярно працює у Всесвітній мережі. В останні роки у віртуальний світ все частіше заглядають діти. Скоро всі українські школи будуть підключені до мережі Інтернету. У той же час, далеко не всі усвідомлюють потенційну загрозу спілкування з Інтернетом.

Проблема безпеки в Інтернеті давно вже стала однією з глобальних. Щороку, у  лютому відзначається День безпечного Інтернету. Цю традицію запровадили в Європі у 2004 році, бо питання інформаційної безпеки виявилися актуальними для різних країн світу. У тому, щоб зробити Інтернет чистішим і безпечнішим, без хакерів, спаму зацікавлений будь-який Інтернет-користувач.

6 лютого 2018 року День безпечного Інтернету  у світі відзначається  під гаслом «Створюй, спілкуйся та поважай: кращий Інтернет починається з тобою» з метою залучити до дій кожного, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, наймолодших користувачів.

Учні нашого НВК також долучились до спільного проведення цього дня у своїй родині, колі друзів, школі.

Адже, цей День – це запрошення для всіх нас до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення кращого цифрового досвіду.

Учениці 9 класу Захотій Єлизавета, Меріхова Анастасія та Ткач Богдана провели на першому уроці у кожному класі інформаційну хвилинку «Створимо позитивний Інтернет разом» та подарували всім емблему-логотип Дня безпечного Інтернету.

Учні 5-7 класів виготовляли пам`ятні інформаційні листівки "Я - ЗА безпечний Інтернет!" (малюнки створювались власними руками або у графічному редакторі Paint).

Учні 7-9 класів та всі бажаючі вчителі пройшли онлайн-тест з кібербезпеки.

Бажаючі старшокласники зареєструвались на онлайн-урок з нагоди Дня безпечного Інтернету 7 лютого 2018 р. з 12.30 до 13.15 за програмою академій Cisco, Кіберполіції України та компанії ERC.

15 лютого 2018 року на базі Ставчанського НВК проходило спортивне свято «Тато, мама і я – спортивна сім'я». В змаганнях взяли участь родини учнів-п’ятикласників Долинянської  ЗОШ І-ІІ ступенів, Ставчанського НВК І-ІІ ступенів та Недобоївського НВК І-ІІІ ступенів. До свята батьки та діти готувались заздалегідь: писали родинні девізи, створювали власні емблеми, розучували пісні.

Свято розпочалось з презентації кожної родинної команди. А потім були цікаві естафети, напружена боротьба, шквали позитивних емоцій, десятки сонячних усмішок, сотні щасливих очей усіх присутніх. Родзинкою свята стали акробатичні номери, представлені ученицями 4 класу та їх вчителем фізкультури  Голик Л. П. зі Ставчанського НВК. 

Після завершення естафет було оголошено підсумки свята та нагороджено переможців. А перемогу здобули тато, мама та їх син, учнь 5 класу Ставчанського НВК, Барабаш Олексій.

 Свято вдалось. Було запропоновано проводити його щорічно.

2. Розвиток учнівського самоврядування

Пріоритетним напрямком виховної роботи є учнівське самоврядування. Більше 15 років у школі діє дитяча організація. Завдання організації – згуртування дітей, підлітків та дорослих, розвиток їх здібностей, виховання віри в себе, свої сили, любові до своєї родини, краю; пізнання і збереження краси рідної природи, вивчення історичного минулого і сьогодення України.

9 жовтня відбулися вибори голови шкільного учнівського самоврядування Ставчанського НВК. Серед кандидатів були  учні нашої школи. Тиждень передвиборної агітації завершився голосуванням учнів 5-9 класів.

До складу  комісій учнівського самоврядування входять представники з7-9 класів. Діяльністю УС керують педагоги-організатори Гуйван О. С. та Грубляк Л. Г. Кожен клас на початку року отримав завдання і вкінці семестру 2017 року звітував про свою роботу.

За ініціативи лідерів учнівського самоврядування проходили свята,проводились конкурси, екскурсії, виставки.

Так 29 вересня у Ставчанському НВК відбулося урочисте святкування Дня вчителя. Діти школи висловлювали сердечну вдячність педагогам за їх невтомну працю, недоспані ночі та щиру підтримку.

Вони зуміли показати свої багатогранні таланти. Важко було не помітити радість як на вчительських, так і на дитячих обличчях. Це виявилось святом для всієї шкільної родини.

У якості подарунка своїм учителям, щоб хоч на день вони змогли забути про працю, учні 9 класу проводили уроки самостійно. Дирекція школи пішла на зустріч учням та дозволила на день замінити їх. Дні самоврядування є цікавою формою роботи учнівського самоврядування школи.

Проводилися тижневі оперативні наради з різних напрямків діяльності учнівського самоврядування, на яких заслуховувалися звіти представників класів та визначалися завдання на наступний тиждень. Учнівським комітетом постійно проводилися рейди перевірки: «Перший урок», «Класний куточок», «Найчистіший клас», «Ведення щоденника», «Щоденник класу».

Всі учні були охоплені різними громадськими дорученнями – тимчасовими і постійними, залучені до роботи в гуртках та секціях.

Постійно проводився контроль за відвідуванням учнями школи, рейди по перевірці ведення зошитів, щоденників та збереженню підручників.

У школі діє загін «Милосердя», що є складовою одного із важливих напрямків громадянського виховання. Ним охоплений увесь учнівський колектив закладу. Тому школярі беруть участь у різноманітних благодійних акціях.

Органи учнівського самоврядування залучаються до роботи з попередження правопорушень і злочинності. Так, силами учнівського самоврядування в листопаді 2017 року проведено акції «Ми – за здоровий спосіб життя», «Молодь проти наркоманії та СНІДу».

На виконання Указу президента України  №361/2017 "Про оголошення в Україні 2018 року Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!»" учнівським самоврядуванням під керівництвом адміністрації НВК накреслено план заходів з реалізації  цього проекту в Ставчанському НВК  І-ІІ ступенів у 2018 році.

14 лютого - День Святого Валентина – день, коли люди відкрито говорять про найпрекрасніше у світі почуття – про кохання.

У Ставчанському НВК у цей холодний лютневий день на душі тепло як ніколи, а повітря заполонили відчуття щастя та романтики. Цього дня також можна приділити більше уваги,  потурбуватися про близьких та друзів…

Рано-ранесенько почала працювати  святкова пошта (вдало організована учнівським самоврядуванням), адже «Скринька кохання» була переповнена валентинками!

Але у виховній роботі необхідно ще більше уваги звертати на урізноманітнення форм проведення виховних заходів (над чим постійно працює колектив школи), щоб спонукати учнів до активної участі у процесі. Це сприятиме розвитку їх творчості, ініціативи, самостійності, організаторських здібностей, стимулюватиме процес самовдосконалення.

3. Робота класних керівників

У 2017/2018 навчальному році м/о класних керівників працює над проблемою «Створення умов для особистісного розвитку і творчої самореалізації кожного учня».

Проведено 5 засідань методичного об’єднання. Робота ШМО класних керівників була направлена на реалізацію теми та мети виховної роботи. Для розв’язання цієї проблеми на засіданнях м/о розглядались питання щодо моделювання виховної системи класу з урахуванням сучасних надбань психології. Планування велося за результатами діагностування класних керівників та учнів; обговорювались проблеми психологізації виховного процесу.

В листопаді  2017 року класний керівник 5 класу Голик Т. В. провела цікавий захід «Посвята у старшокласники».

На засіданнях м/о вивчався кращий педагогічний досвід класних керівників школи (Голик Т. В., класний керівник 5 класу; Гермаковська А. В., класний керівник 8класу), проводилися психолого-педагогічні вправи, психологічні тренінги, що сприяло підвищенню рівня фахової компетентності класних керівників.

У результаті проведеної роботи зріс рівень вихованості учнів, створились умови щодо виявлення індивідуального підходу до кожної дитини, зміцніла співпраця учителів і органів шкільного самоврядування, класних керівників і батьківської громадськості.

Значну увагу було надано роботі вчителів з психологічного тестування учнів. Під керівництвом психолога Бучек Г. В. проведено дослідження психологічної характеристики колективів 1, 5класів щодо адаптації у новому колективі; профорієнтаційних перспектив в 9 класі.

Адміністрацією було відвідано  протягом року виховні заходи  та визначено їх методичний рівень проведення.

4. Робота з батьками

Організація роботи з батьками учнів у 2017/2018 навчальному році здійснюється за такими основними напрямами:

1. Вивчення сімей учнів, їх виховного потенціалу;

2. Включення батьків, усіх дорослих членів родини у навчально-виховний процес як рівноправних учасників, інтеграція зусиль і гармонізація взаємин педагогічного колективу і батьківської громадськості в створенні сприятливих умов для ефективної роботи освітнього закладу;

3. Формування педагогічної культури сучасної сім'ї та допомога батькам в їх психолого-педагогічній самоосвіті;

4. Корекція виховної діяльності родин з різним типом сімейного неблагополуччя.

Провідною формою роботи з батьками, яка характеризується значною педагогічною доцільністю, є батьківські збори. У І семестрі 2017/2018 навчального року було проведено 4 засідання батьківських комітетів у 1-9 класах. Класні батьківські збори виявляють думки і точки зору як батьків, так і вчителя, виробляють колективні рішення і спільні єдині вимоги до навчання і виховання дітей. Ефективність класних батьківських зборів значною мірою залежить від вибору вчителя для обговорення з батьками актуальних для них педагогічних проблем. На батьківських зборах відбувалося обрання батьківського комітету класу; підведення підсумків роботи з учнями, систематичне ознайомлення батьків із завданнями, новим змістом і напрямками навчально-виховного процесу, специфікою роботи сучасного закладу освіти. Батьки отримували інформацію про нормативно-правове підґрунтя нововведень в освіті, мету запровадження нових предметів і курсів. Основна частина батьківських зборів класу була спрямована на формування педагогічної культури батьків.

Двічі на семестри проводилися загальношкільні батьківські збори, на яких підбивалися підсумки спільної роботи батьків і школи, ставилися нові задачі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

З початком канікул у Ставчанському НВК з’являється  «ВЕСЕЛКА»

Грубляк Людмила Григорівна,

вчитель фізики та інформатики, педагог-організатор

 Ставчанського НВК І-ІІ ступенів

 Недобоївської ОТГ Хотинського району

Коли закінчується навчальний рік, для школярів починається весела і яскрава пора – канікули! Але провести всі сонячні дні вдома перед комп’ютером – це залишитися без казкових емоцій, нових друзів, різноманітних розваг.

Літо – найяскравіша, кольорова і багатозвучна пора року. Літо – це час, коли школярі мають можливість відпочити від шкільних клопотів. Головне: «…щоб сонечко світило та веселка раділа».

Так, 29 травня знову розпочав свою роботу пришкільний табір відпочинку «Веселка» при Ставчанському НВК І-ІІ ступенів.

В актовій залі школи  відбулося урочисте відкриття табору: яскраві презентації загонів, запальний флеш-моб та хорове виконання гімну табору.

На завершення всі відпочивальники табору «Веселка» склали присягу і урочисто пообіцяли бути ввічливими, охайними, виконувати доручення, поважати старших, допомагати усім, хто потребує допомоги, не порушувати дисципліну, не смітити, бути активними і веселими, розважатись та відпочивати, любити і оберігати природу.

У таборі діти цікаво проводили свій час. Літні канікули – найцікавіша пора для дітей, час захоплюючих пригод і поїздок, нових знайомств та зустрічей. На скільки цей відпочинок стає для них активним, пізнавальним, пам’ятним багато в чому залежить від нас, дорослих – організаторів програм відпочинку, які чимало зусиль прикладають щоб діти були щасливими.

Побачивши посмішки дітей, гарний настрій, і сонечко прокинулось. Виглянуло із-за хмар. Учні подивились «сонячний концерт», взяли участь в іграх, відгадали загадки, весело і завзято виконали пісню про дружбу, адже «Веселка» почала свій старт. Отже, старт літу було дано. Попереду у дітей було ще багато дивовижних подорожей, веселих стартів, занять за інтересами, ігор.

Серед видів діяльності – фізично-оздоровча (вироблення санітарно- гігієнічних умінь і навичок, попередження травматизму, порушень у здоров’ї, фізичне загартування, формування здорового способу життя); навчально-пізнавальна (творча діяльність, оволодіння знаннями про природу, суспільство, людину, розвиток здібностей, талантів, забезпечення умов для самореалізації); предметно-перетворювальна (оволодіння основними сферами життєдіяльності, турбота про побут, бережливе ставлення до праці, уміння долати труднощі, формування звички виконувати доручення, охорона природи, ознайомлення з професіями); соціально-комунікативна (управління колективом, свята, традиції, рольові ігри, тренінги, конкурси і т. д.); оцінно-орієнтаційна (засвоєння нормативних знань, правил і питань, норм, цінностей, формування оціночних умінь, екскурсії, тренінги); профілактика; робота з батьками; співпраця з організаціями та установами.

Створенню у дітей хорошого емоційного настрою, почуття романтики сприяє оформлення оздоровчого табору і такі атрибути табірного життя як вибори президента табору, емблема, табірна пісня та девіз «Веселки», закони життя табору, назви, девізи, речівки загонів.

Девіз табору:   Хай у кожному серці,

Наче сонячна мрія,

Заспіває веселка

На добро і надію.

Дітей об’єднано у 4 загони, які обрали такі назви:

  • Сонечко
  • Усмішка
  • Веселі смайли
  • Романтики

Роботою загонів керували досвідчені вихователі, для яких потреби та інтереси дитини понад усе: Голик Т. В., Жолинська М. Б., Заставнецька Г. В., Грубляк Н. Н., Грубляк Л. Г., Петрушка В. Г., Цісельська В. В., Хавруняк Г. В.

Виховний процес з дітьми в таборі поєднував відпочинок, працю, спорт, які об’єднали тематичні дні:

  • День спорту
  • День казки
  • День моди
  • День мистецтва
  • День безпеки життєдіяльності
  • День туриста

Ці Дні проводились під певним гаслом:

  • День спорту – гасло «В здоровому тілі – здоровий дух»,
  • День казки – гасло «Немає дитинства без казки»,
  • День моди – гасло «Краса врятує світ»,
  • День мистецтва – гасло «Проймемо душу прекрасним»,
  • День безпеки життєдіяльності – гасло «Найвища цінність – це здоров’я»,
  • День туриста – гасло «Подорож цікава, коли разом»

Робота в таборі починалась з лінійки, на якій начальник табору Гермаковська Алла Василівна та президент табору Гуйван Дар’я знайомили дітей з планом роботи на день та проводили обов’язковий інструктаж з техніки безпеки.

Медичним працівником Мороз Іванною Юріївною щоденно вівся контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних умов у харчоблоці (їдальні), кімнатах загального перебування, дотримання рухового режиму школярів та перебування на свіжому повітрі, режиму провітрювання шкільних приміщень.

Медична сестра кожного дня проводила з дітьми інструктаж з санітарії та гігієни.

Фізорги Хавруняк Софія та Барабаш Евеліна кожного дня проводили зарядку під музичний супровід.

В рамках Дня туриста учні та педагоги  пришкільного табору відвідали 8 червня місто Чернівці.

Там вони побували у обласному музеї народної архітектури та побуту, на атракціонах парку культури та відпочинку, здійснили екскурсію містом, відвідали Чернівецький обласний центр науково-технічної творчості, де тепло і привітно зустріла гостей заступник директора з навчально-виховної роботи Чернега Ірина Аркадіївна.

Керівник гуртка «Юний конструктор» ОЦНТТУМ  Грищенко Олександр Степанович показав винаходи своїх вихованців та цікаві репродукції, створені за час існування центру. Діти були вражені тим, що багато предметів виготовлено їхніми однолітками.

Учні із захопленням  відвідали планетарій, де в супроводі керівника гуртка "Основи робототехніки на базі LEGO" ОЦНТТУМ Кондрюка Дениса Васильовича мали змогу переглянути фільми про космос, навчальні стрічки про підводний світ, нашу планету та її природні явища. 

Надовго вистачить учням вражень і тем для обговорення після такої цікавої та змістовної екскурсії. Багато з них виявили бажання відвідувати гуртки у обласному центрі науково-технічної творчості.

 Дуже приємно, що у місті є такий прекрасний осередок творчості, розкриття талантів та здібностей дітей. А його працівники вчать в своїх учнях бачити у звичайних речах світло таємничого, плекають в них культ науки та роздмухують багаття творчості.

Все, що складає насолоду життя в пришкільному таборі «Веселка», є результатом чіткої, обдуманої роботи колективу вчителів, які вважають, що пришкільний табір – це місце, у якому проходить робота з організації змістовного дозвілля та виховання свідомих громадян незалежної України.

Кожен день у таборі насичений новими подіями, враженнями, почуттями. Хочеться подякувати всім працівникам табору за натхненну роботу. За час табірної зміни діти потоваришували, краще пізнали один одного, навчилися працювати у колективі, дізналися багато цікавого, розкрили свої таланти та вподобання, усвідомили важливість здорового способу життя, піклування про здоров’я змалечку. Вони вже зараз цікавляться, чи буде і наступного року працювати табір, планують свій майбутній червневий відпочинок.

Табір «Веселка» зачиняє свої двері. На жаль,  нікому ще не вдавалося «спіймати» веселку.

Вона справді невловима й недовговічна. Вона дарує радість лиш на мить, а потім швидко тане на очах, залишаючи почуття смутку, легкої задуми з приводу швидкоплинності всього, що наважується радіти життю…

Закінчується зміна… До зустрічі, «Веселко», наступного червня!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

http://shcool201468.blogspot.com/    

Про нас пишуть

Про нас пишуть…

https://4.bp.blogspot.com/-jSi0IPvL8M0/Wy99QI63a1I/AAAAAAAACqc/2fwFveH_hyIe0N8_UrKIY5yXp0QoqtGdQCLcBGAs/s320/DisastrousDeafeningCorydorascatfish-size_restricted.gif

          У  газеті «Освіта Буковини» №22 від 14 червня 2018 року розміщено статтю про роботу нашого пришкільного табору «ВЕСЕЛКА».

https://1.bp.blogspot.com/-OwjytILUVso/Wy9rk2HU7MI/AAAAAAAACqQ/9s9S_PAUwTYWc42pRr3RBwhWA9KZrPsewCLcBGAs/s640/%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D1%258B%25D0%25BC%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B9.jpg

Автор: Людмила Грубляк на 3:07 Комментариев нет: https://resources.blogblog.com/img/icon18_edit_allbkg.gif 

Отправить по электронной почтеНаписать об этом в блогеОпубликовать в TwitterОпубликовать в FacebookПоделиться в Pinterest

 

 

Педагог-організатор

Ставчанського НВК

Грубляк Л. Г.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
5 серпня 2018
Переглядів
1433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку