Задачі екологічного змісту на уроках математики в початковій школі

Про матеріал
Методика сприяє розвитку емоційно-чуттєвої сфери особистості молодшого школяра в процесі спілкування його з природою, а також виявляє наявний у дітей досвід такого спілкування.
Перегляд файлу

 

                          Задачі екологічного змісту

  Навчання математики – це розв’язування задач. З метою екологічного виховання учнів пропоную розв’язувати задачі екологічної спрямованості – задачі, в яких міститься інформація про життєдіяльність людини та функціонування оточуючого середовища. Такі задачі мають відображати реальну ситуацію і містити пізнавальні відомості. Їх умови мають бути лаконічними з акцентом на математичний зміст і спосіб розв’язування. Розглянемо конкретні приклади.                        

 

  1. Суслик взимку прокидається через кожні 10 днів.  Скільки разів за всю зиму прокидається ховрах, якщо в році 90 зимових днів?
  2. Суслик прокидається взимку через кожні 10 днів, а хом'як - через кожні 2 дні.  У скільки разів більше прокидається ховрах, ніж хом'як?
  3. Щоб вижити без харчування під час зимової сплячки Бабак лісовий сповільнює свій серцебиття з 80 ударів в хвилину до 4 ударів.  У скільки разів менше стає серцебиття бабака під час сплячки, ніж в активному стані?
  4. Пара пугачів за кілька вечорів з'їла 85 полівок, 25 водних щурів, 6 білок.  3 дрібних птахів, 1 землерийку і 1 великого жука.  Скільки всього тварин потрапило в лапи пугача?
  5. Шпак прилітає з кормом до гнізда 200 раз в день, велика синиця - 330 разів.  На скільки більше разів прилітає до гнізда велика синиця, ніж шпак?
  6. Черепаха живе 200 років, а орел - 80 років.  На скільки років довше живе черепаха, ніж орел?
  7. Береза живе 120 років, а модрина - на 380 років більше. Скільки років живе модрина?
  8. Всього на Землі 65 видів беріз, а дубів - на 385 видів більше.  Скільки всього видів дубів і беріз на Землі?
  9. За 5 днів скворчата з одного гнізда з'їдають 790 хрущів і 160 їх личинок, 25 жуків-коваликів і 12 їх личинок.  Скільки всього комах з'їдають скворчата за 5 днів?
  10. Швидкість польоту ластівки - 150 км/г.  Який шлях виконає ластівка за 3 години?
  11. Божья корівка з'їдає за день 100 дорослих попелиць.  Скільки сонечок з'їдять 600 попелиць?
  12. На одному га доглянутих пасовищ розпушують землю 10 млн. Черв'яків.  Скільки черв'яків потрібно для розпушування 3 га таких пасовищ?
  13. За один рік кріт виносить на поверхню 1 га березового лісу 10 т землі.  За скільки років кріт винесе на поверхню 60 т землі?
  14. Скільки відер, ємністю 12 літрів даремно випливає з крана за 30 днів, якщо відомо, що за одну добу через нещільно закритий кран зі струменем товщиною в сірник втрачається 400л води?
  15. З повністю відкритого водопровідного крана щохвилини йде в каналізацію до 15 літрів води.  Скільки можна втратити даремно води, якщо кран не буде закритий протягом доби?
  16. На миття гірки брудного посуду під сильним струменем йде в середньому понад 100літров води, а в раковині із закритою пробкою зливом не більше 20 літрів.  Скільки води можна зекономити за 1 день, якщо мити посуд в закритій раковині після сніданку, обіду, вечері?
  17. Із 1тонни макулатури можна виготовити 250 зошитів;  60 кг макулатури зберігають від вирубки 1 дерево.  Скільки зошитів можна виготовити з 30000кг макулатури і скільки при цьому зберегти дерев?
  18. Одна тонна макулатури заощаджує 200м води і 1000 кВт / год.  електроенергії.  Яку економію води та електроенергії можна отримати від 6500кг макулатури
  19. Після закінчення навчального року 140 дітлахів поїхали відпочивати в шкільний, біологічний табір.  Вони не просто відпочивали, а вели спостереження за рослинами, комахами і птахами.  З них ботаніки становили  сьому частину всіх дітей, ентомологи - половина всіх дітей, а решта - орнітологи.  Скільки юних ботаніків, ентомологів і орнітологів вели свої спостереження?

Екологічний проект студента Ніжинського агротехнічного коледжу визнали  найкращим в області | Уездные новости

docx
Додано
26 березня
Переглядів
79
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку