Задачі." Підбірка на краєзнавчому матеріалі"

Про матеріал

Славетні особистості рідного краю, як їх повязати з математикою якщо вони від неї дуже жалеко. Одна із форм позаурочної роботи створення учнями задач пов'язаних із іменами видатних земляків. Збагачує дітей різноманітними знаннями.

Перегляд файлу

017       Мої

            славетні

                     земляки

 

 

 

 

 

 

 

 

Задача №1

Іван Петрович Котляревський народився в 1769 році. Коли йому виповнилося 37 років він взяв участь у Турецько-Російській війні , яка тривала один рік. Через два роки після закінчення війни народився Микола Васильович Гоголь . У 1842 році, за 10 років до своєї смерті , письменник написав перший том «Мертві душі». Хто довше прожив і на скільки , якщо помер І.П. Котляревський за 14 років до смерті М.В. Гоголя?

 

Задача № 2

Перші три частини поеми «Енеїда» Івана Петровича Котляревського мають 35 сторінок. Із скількох сторінок складається кожна частина, якщо відомо, що у другій на одну сторінку більше, ніж у першій, а у третій на одну сторінку більше, ніж у першій і другій частинах разом?

Задача №3

      Герой «Енеїди» Івана Петровича Котляревського, Еней плив човном за течією річки зі швидкістю 10 км/год, а проти течії - 6 км/год. Яка власна швидкість човна і швидкість течії річки?

 

Задача № 4

В музеї садибі Івана Петровича Котляревського посадили 20 кущів червоних троянд, а білих у 2 рази більше ніж червоних, а жовтих на 30 менше ніж білих. Скільки всього кущів троянд посадили?

 

 

Задача №5

За перший день Микола Васильович Гоголь прочитав книжки, а за другий  книжки. Яку частину книжки він прочитав за два дні? Скільки залишилося прочитати?

 

Задача №6

Микола Васильович Гоголь народився у такий рік, що четверта цифра та число, яке утворюють перша і друга цифри мають НСД-9, а третя цифра-0. Знайдіть рік народження М.В. Гоголя.

 

Задача №7

Григорій Сковорода народився у рік що, число, яке утворюють перші дві цифри-це просте число, що стоїть передостаннім у ряді простих двоцифрових чисел, у якого перша цифра-ні просте, ні складене число. Дві останні цифри-добуток єдиного парного простого числа та найменшого двоцифрового простого числа. Знайди рік народження Г. Сковороди.

 

Задача №8

Микола Васильович Гоголь прочитав першого дня книги, другого дня книги, а третього дня-решту. Яку частину книги Гоголь прочитав третього дня?

 

 

Задача №9

Іван Петрович Котляревський вирішив переписати рукопис «Енеїди», а його товариш визвався йому допомогти. Разом вони переписали твір за 6 годин 40 хвилин. За який час вони могли б переписати рукопис кожен окремо, якщо товариш І. Котляревського затратив на цю роботу на 3 години більше, ніж сам Котляревський?

 

 

Задача №10

Музей-садибу І.П. Котляревського відкрили в XX столітті. 2009 році музей відвідало у 37 раз більше туристів, ніж число яким записано рік відкриття садиби. У якому році засновано музей-садибу І.П. Котляревського, якщо сума цих чисел 7448?

 

Задача №11

Відстань від Полтави до Мазурівки 18 км. Одночасно назустріч один одному вийшли герої твору І.П Котляревського «Наталка - Полтавка» Наталка і Петро і зустрілися через 2 години. Знайти швидкість Наталки і Петра, коли відомо, що Наталка прибула в Мазурівку на 54 хвилини пізніше, ніж Петро у Полтаву.

 

Задача №12

Панас Мирний помер у році перші дві цифри якого-останнє двоцифрове просте число, що має першу цифру 1, а другі дві цифри утворюють наступне за ним число. Що це за рік ?

 

Задача №13

М.В. Гоголю відкрили пам’ятник у Полтаві через 125 років після його народження . У якому році народився М.В. Гоголь , якщо сума років цих двох дат становить 3743 роки?

 

Задача №14

На трьох полицях етажерки в літературно-меморіальному музеї І.П. Котляревського стоїть 129 книжок, до того ж , на другій полиці на 15 книжок більше, ніж на першій, а на третій – на 12 книжок менше, ніж на першій. Скільки книжок на кожній полиці ?

 

 

docx
Додано
26 липня 2018
Переглядів
544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку