Задачі з біології для 8 класу.

Про матеріал
Задачі з біології для 8 класу.За такими темами:Вступ. Обмін речовин та енергії. Травлення.,Дихання. Транспорт речовин.,Виділення. Терморегуляція. Опора та рух.
Перегляд файлу

Контрольна робота № 1

Вступ. Обмін речовин та енергії. Травлення

Варіант 1

 

18. Прочитайте уривок із книги К.Доннера «Таємниці анатомії».

«…Верхні й нижні зуби зімкнулися з жахливим стукотом, і почався землетрус. Жмаканий матрац піднявся, зігнувся, і вони зісковзнули в глибину рота. Там їх кинуло через водоспад. Хоча вони чіплялися за слизькі стіни. Жмаканий матрац велично завмер, потім його вигнутий кінець почав опускатися до нижніх зубів…

Тут прямо під собою вони побачили досить широкий уступ, зістрибнули, вчепилися за нього із жахом спостерігали, як струмінь водоспаду котиться над ними в бездонну чорну прірву…Раптом уступ відкинувся нагору і притис їх до стіни…І тут налетів ураган. Потужний вихор…через мить стих, змінивши напрямок і перетворився на легкий бриз. Велетень дихав».

Питання 1: Поясніть, які відділи шлунково-кишкового тракту описує автор,

Питання 2:  Поясніть про, які функціональні процеси йдеться в уривку.

Питання 3:  Випишіть із запропонованого тексту слова,  в яких мається на увазі біологічний термін.

 

Відповідь

 1: Пережовування їжі в ротовій порожнині. Рух подрібнених і зволожених частин їжі через глотку в стравохід і в шлунок.

 2: Виділення шлункового соку, рухи шлунка, перетравлювання їжі в шлунку.

 3: «Землетрус» подрібнення їжі,

                      «Жмаканий матрац» язик

                      «Водоспад» слина

                      «Слизькі стіни» слизова оболонка

 

Варіант 2

18. Білки - це незамінні компоненти раціону, без яких неможливе життя, ріст і розвиток організму. З білками пов'язані основні прояви життя: обмін речовин; скорочення м'язів та рух; подразливість нервів; здатність до росту, розмноження і мислення. В організмі людини білків міститься в середньому 17 % від маси тіла, а в перерахунку на сухі речовини - 44 %, в тому числі: 30 % білків містяться у м'язах; близько 20 % - у кістках і сухожиллях; біля 10 % - у шкірі. 1 г білків дає організму 17,2 кДж енергії . Протягом 5-6 місяців відбувається повна заміна власних білків тіла людини.

   Жири (ліпіди) — речовини, які використовуються організмом для енергетичних і пластичних цілей. При окисненні 1 г жирів в організмі утворюється 39,1 кДж (9 ккал), тобто удвічі більше порівняно з енергоцінністю білків або вуглеводів. Жири (тваринні та рослинні) забезпечують в середньому 33 % добової енергоцінності харчових раціонів. Жири входять до складу клітин, беруть участь в обміні речовин.

   Вуглеводи — це органічні сполуки, до складу яких входять вуглець, водень і кисень. Вуглеводи поділяються на прості (моносахариди, дисахариди) та складні (полісахариди). До моносахаридів належать глюкоза, фруктоза,галактоза, манноза, до дисахаридів — сахароза, лактоза, мальтоза. Полісахариди — це крохмаль, глікоген, клітковина, геміцелюлози,пектинові речовини. Основним джерелом вуглеводів у харчуванні людини є рослинна їжа. 1 г вуглеводнів дає організму 17,2 кДж енергії . Тільки лактоза та глікоген містяться в продуктах тваринного походження.

 

 

Питання 1: Скільки енергії отримує організм від окиснення білків, жирів і вуглеводів?

Питання 2: Яку загальну кількість енергії дістане організм при повному окисненні 100 г білків, 100 г жирів, 100 г вуглеводів?

Питання 3: Чи вистачить цієї енергії для школяра 14-15 років, якщо його середньодобові енергетичні витрати становлять 10100-10500 кДж?

 

Відповідь

1: Окиснення 1 г білків дає організму 17,2 кДж енергії, стільки ж енергії дає окиснення 1 г вуглеводів, а окиснення 1 г жирів дає організму 39,1 кДж енергії.

2: 7350 кДж

3:  Енергії для школяра не вистачить

 

 

Контрольна робота № 2

Дихання. Транспорт речовин.

Варіант 1

 

18. Прочитайте уривок із книги К.Доннера «Таємниці анатомії».

Близнюки прослизнули в щілину між клітинами. Які вистилають капіляр. Ще шар пласких клітин. Ще зусилля – і близнюки вибрались у сферичне приміщення. У якому було повно туману і повітря. Вони декілька разі глибоко зітхнули. Сферичні стінки то злегка розтягувались. То знов стискались – і до круглого вхідного отвору вливались хвилі легкого вологого туману. Далі можна було побачити такі ж самі сферичні приміщення – цілий ланцюг. Який відкривався в трубкоподібний коридор. Простягались вони. Наскільки сягав зір…

Питання 1: Перекладіть на мову біологічних термінів  наступні словосполучення:

Сферичне приміщення;

Трубкоподібний коридор.

Питання 2: Чим було заповнено  сферичне приміщення?

Питання 3:Чому сферичні стінки то розтягувались, то стискались?

 

Відповідь

 1: Сферичне приміщення - альвеоли;

                      Трубкоподібний коридор – бронхіоли.

 2: Повітря

 3: Вдих і видих

 

 

Варіант 2

 

18. Єгипетські  фараони вважали, що в них «голуба кров» і її не можна змішувати з кров’ю простолюдинів. Тому шлюби були внутрішньосімейні.

Питання 1: Якого кольору кров?

Питання 2: Чим зумовлюється колір крові?

Питання 3: Чи може кров бути блакитною? 

 

 

 

Відповідь

1: Червоного

2: Колір крові визначає наявний у гемоглобіні ферум.

3: Блакитна кров буває у комах – гемолімфа.

 

                                            Контрольна робота № 3

Виділення. Терморегуляція. Опора та рух

 

Варіант 1

 

18. Нирки використовують 8-10% кисню, який вдихає людина. Із 180 л рідини, яка фільтрується кров’ю у нефронах нирок щодоби утворюється лише 1 л сечі.

У стані спокою серце людини перекачує 5 л крові за 1 хв, а через нирки щодоби проходить 24% від об’єму крові, що проходить через серце.

Питання 1: Скільки кисню використовують нирки за добу, якщо відомо, що за цей же період людина використовує 8640 л. кисню?

Питання 2: Що відбувається із залишком рідини, що проходить через органи виділення.

Питання 3: Скільки літрів крові щодоби фільтрують нирки?

 

Відповідь

1: 864 л.

2: Адсорбується нефронами.

3: 1728 л

 

 

Варіант 2

 

18. За добу через нирки проходить 1500 л кров (1,0 – 1,1 л за хвилину), що у 5 разів перевищує їхню масу.

 

Питання 1: У чому полягає робота нирок?

Питання 2: Яке значення  має робота нирок для організму людини?».

Питання 3: Які функції нирок?

 

Відпові

1: Робота нирок залежить від їхньої будови, а саме від капілярної сітки, що обгортає нирки і дає змогу пропускати таку кількість крові.

2: Нирки очищують, та захищають організм від отруєння.

3: Екскреторна, або видільна, - досягається вона в процесі фільтрації і секреції;

  • ендокринна визначається синтезом реніну (гормон, що допомагає людському організму зберігати воду і займатися регулюванням об'єму циркулюючої крові), еритропоетину (специфічний гормон для стимулюючого створення еритроцитів у кістковому мозку людського організму) і простагландинів (біологічно активні речовини, які регулюють артеріальний тиск);
  • метаболічна полягає в тому, що в нирках людини відбувається перетворення, а також синтез більшості речовин, які необхідні для правильної роботи і функціонування організму (наприклад, вітаміну D перетворюється на його саму активну форму - вітамін D3);
  • іонорегулююча (або регуляція кислотно-лужного балансу) саме нирки людини підтримують стабільне співвідношення лужного та кислотного компонентів плазми крові, виділяючи надлишок або йонів водню, або йонів бікарбонату;
  • осморегулююча забезпечує збереження концентрації осмотично активних кров'яних речовин при можливому для організму різному водному режимі;
  • метаболічна пов'язана з постійним підтриманням в рідинах внутрішнього середовища рівного і стабільного рівня ряду вуглеводів, білків, а також ліпідів;
  • участь у кровотворенні нирки відносяться до органів, які беруть активну участь у кровотворенні.

 

Контрольна робота № 4

Семестрова контрольна робота

 

Варіант 1

 

18. Морські глибини давно приваблюють до себе людей. Але занурення людини навіть на кілька десятків метрів  пов’язане з багатьма проблемами. Для тих, хто працює на глибині, готують спеціальні дихальні суміші.

 

Питання 1: Чому на глибині не можна дихати звичайним повітрям?

Питання 2: Назвіть хворобу, яка виникає в організмі людини при швидкому переході з середовища з підвищеним атмосферним тиском повітря у середовище з нижчим тиском. Проявляється у вигляді мускульного болю, свербіння шкіри, носових кровотеч, параліч ніг, ураження легень і серця. Ознаки з'являються незабаром після виходу з середовища підвищеного тиску.

Питання 3: З яких речовин готують дихальні суміші(їх % склад)?

 

Відповідь

1: Через різницю тисків в повітря та у воді

2: Кесонна хвороба.

3: 80% гелію та 20% кисню.

 

 

 

 

Варіант2

 

18. За виділення води з організму відповідають декілька органів. Так легенями щодоби виділяється 350 см 3 води, кишечником - 150 см 3 ,потовими залозами в 2 рази більше, ніж легенями, нирками – у 4,6 разів більше ніж потовими залозами. За добу в організмі людини із 170 л первинної сечі, яка фільтрується в ниркових капсулах, 168,5 л реабсорбується в кров, а з організму виводиться лише 1,5 л вторинної сечі.

 

Питання 1: Поясніть, чому із 170 л первинної сечі, яка фільтрується в ниркових капсулах за добу, 168,5 л реабсорбується в кров, а з організму виводиться лише 1,5 л вторинної сечі?

Питання 2: Скільки води щодоби виділяють нирки і потові залози.

Питання 3: До яких наслідків може призвести накопичення сечової кислоти в організмі.

 

Відповідь

1: Нирки називають «біологічними фільтрами». У них постійно відбувається складний фізіологічний процес сечоутворення, завдяки якому кров очищується  від непотрібних і шкідливих для організму речовин. За добу крізь нирки проходить 1700 л крові, з якої утворюються 170 л первинної сечі, а вторинної лише 1,5 л. Вторинна сеча виводиться з організму, решта 165,8 л-повертається в кров.

2: 700 см 3 потові залози, 3220 см 3 нирки.

3: Надлишки цієї кислоти накопичуються в нирках і кристалізуються. Процес кристалізації може відбуватися в самих різних органах: в очах, в суглобах, серце, кишечнику, шлунку. Підвищення вмісту в організмі сечової кислоти називають гіперурикемією. Саме її прийнято вважати найбільш частим ознакою подагри. Для виявлення наявності подагри, слід провести аналіз на сечову кислоту.

 

 

 

 

docx
Додано
10 жовтня 2019
Переглядів
3263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку