Загадки про пори року та місяці року

Про матеріал
Презентація з літературного читання "Загадки про кожну пору року та місяці" .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадки та вірші про пори року та місяці року

Номер слайду 2

Загадки про пори року

Номер слайду 3

У лісах струмки пустила,Землю травами встелила. Перші квіти принесла. Чарівниця.. Весна

Номер слайду 4

Зрілі вишні у садку,І сунички у ліску,Теплі дні, барвисті квіти. Нам дарує щедре …Літо

Номер слайду 5

Сумно у гаях блукає,Жовті шати одягає. Золотисту стелить постіль —Жде сестрицю білу в гості- ….. Осінь

Номер слайду 6

Мухи білі прилітають,На головоньки сідають,Замітають всі доріжкиІ дарують діткам сніжки. Хто ж дарує жартома. Білі мухи? Це …Зима

Номер слайду 7

Загадки про місяці року

Номер слайду 8

Січень. Подивись: з початку року. На землі лежать сніги. Скрізь, куди сягає око,Кучугури навкруги. Вітер снігом б'є в обличчя,Засипає снігом дах,І ведуть між себе січу. Хуртовини у степах. Звір в цю січу попадеться —Геть тікає ледь живий.І по праву січнем зветься. Місяць перший, зимовий.

Номер слайду 9

Лютий Скаче біла завірюха. На блакитному коні,Лине снігу потеруха. По ламкій озимині. Поле голе, нахололе,Тонко дзвонить, мов кришталь. Завірюха гучно коле. Копитами білу даль. Лунко репається крига. На озерах і ставках. Вітер крутиться, мов дзиґа,На долині та в ярах. Невгамовна завірюха. Гори снігу намітаІ гукає в білі вуха. Приголомшеним хатам. Завірюха валить валом. Через зиму навпростець,А за нею гонить чвалом,Юний Лютий-молодець.

Номер слайду 10

Березень Весело цвірінькають. У дворі горобчики. Познімали кожушкиІ дівчата, й хлопчики.- Цінь-цінь-цінь, - виспівуєРадісно синичка, -Незабаром зявиться. Молода травичка.

Номер слайду 11

Квітень. Зацвіли усі діброви,І долини, і луги,І річки синіють зновуІ не входять в береги.

Номер слайду 12

Травень Люблю я час грози весною,Коли травневий перший грім,Немовби тішачися грою,Гуркоче в небі голубім. Луна співає голосисто,От дощик бризнув, пил летить,Краплин прозорчасте намисто. На сонці золотом горить. Біжать потоки з гір суворих,Пташиний не змовкає гам,І в лісі гам, і шум у горах —Усе підспівує громам...

Номер слайду 13

Червень. В золотій хустинціДорогі гостинціЧервень нам приніс,Ягоди-суниціВ лісі у травиціРозсипає скрізь.І чомусь здається –Все навкруг сміється: Луки, гай, ріка. Ловимо в долоніПромінці червоні –Ой, теплінь яка!

Номер слайду 14

Липень. Південь. спека. Жарко всюди. На полях працюють люди,А в густім зеленім гаїПишна липа розцвітає. Пахне квітами навколо,Мед збирають з липи бджоли. Посхилялись довгі віти…Гарно, діти, в липні жити!

Номер слайду 15

Серпень. Серп знайшла бабусяІ пшениці вжала,Як снопи в'язати,Дітям показала;Щедрий місяць серпень. Серпиком назвала.

Номер слайду 16

Вересень. У вересня щедра рука.—  Заходьте! — він з двору гука.І яблука трусить з гілок,І сипле в портфелі сливок,Солодкий зрива виноград —І кожен з нас вересню рад. Бо щедра, ой щедра рука. У вересня-садівника.

Номер слайду 17

Жовтень. Співає вітер-бандурист,Луна мелодія осіння,З дерев спадає жовтий лист,Вкрива дерев коріння. Пливуть лебідками хмарки,Небес палітра синя,Акордом хлюпають ставки,Літає павутиння.

Номер слайду 18

Листопад Плаче жовтий ліс листками,Плаче хмаронька дощем,Зайченя мале, без мами,Змокло бідне, під кущем. В полі вихри тужно грають,Пісня їх, мов ніч, сумна,—Тільки діти не скучають,Про весну казки читають,В них у серці все весна.

Номер слайду 19

Грудень. Дорожній майстер грудень. Мости будує всюди,Вкриває ріки кригою,Воює із відлигою: Дороги приморожуєЩе й снігом припорошує,Щоб на дзвінких санчатах. Новому року мчати.

Номер слайду 20

Використані матеріали http://doshkolenok.kiev.ua/skazki-legendy/410-12-.htmlhttps://metodichka.com.ua/Nachalka5.htm

pptx
Пов’язані теми
Літературне читання, Презентації
НУШ
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
2221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку