ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ АБІТУРІЄНТУ ДО НАПИСАННЯ МОТИВАЦІЙНОГО ЛИСТА

Про матеріал
У статті подано методичні поради до написання мотиваційного листа. Наводиться приклад написання мотиваційних листів до вступу у вищі навчальні заклади.
Перегляд файлу

ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ АБІТУРІЄНТУ ДО НАПИСАННЯ МОТИВАЦІЙНОГО ЛИСТА

 

Шановний абітурієнте, ставиш мету написати хороший мотиваційний лист? Тоді варто звернути увагу на декілька порад. По-перше, потрібно чітко дотриматися структури листа саме такої, якої пропонує той чи інший вищий навчальний заклад. Де знайти структуру листа?

Структуру листа ти можеш знайти на сайті того університет, куди збираєшся вступати! Варту звернути увагу саме на освітню програму, за якою готуватимуть на ту чи іншу спеціальність. На що ще потрібно звернути увагу? Обов’язково відслідкуй цікаве на сайті про твою майбутню спеціальність! Що пропонує університет такого оригінального й цікавого саме на підготовці за цією освітньою програмою! Переглянь, які цікаві є наукові студентські гуртки чи міжнародна співпраця тощо. Тобто, потрібно добре вивчити сайт саме того університету, де збираєшся навчатися. По-друге, чітко подумай що цікавого оригінального в контексті твоєї майбутньої спеціальності можеш про себе розповісти! Ти повинен не «нахваляти себе», а дійсно розповісти про свої досягнення, які дотичні до обраної професії. По-третє, перевірити лист на наявність помилок: орфографічних, пунктуаційних, граматичних! Подаємо примірну структуру мотиваційного листа, а також зразок мотиваційного листа!

Структура мотиваційного листа

1. Адресат - Адресант

Приймальній комісії або ректору

Визначеного вами  університету

ПІП,

електронна адреса, телефон

вступ – аргументоване пояснення причин вибору ЗВО;

основна частина – мотивація– вступник доводить, що він є вмотивованою особою з визначеною метою; демонструє, що ознайомлений із ЗВО і свідомо обирає його; подає інформацію про себе (академічні здобутки, навички, здібності, соціальні навички; плани і сподівання; пояснення як саме навчання сприятиме професійному розвитку та зростанню);

заключна частина вступник підтверджує готовність навчатися за обраною освітньою програмою.

подяки

прощання

Загальні вимоги

зміст – лаконічний, стислий виклад думок, небагатослівність, важливі деталі, цифри, факти

структура – чітка

текст – поділений на абзаци, кожен з яких містить певну інформацію

мова – офіційно-діловий стиль

виклад – простий, для легкого розуміння змісту

мовне оформлення – без орфографічних та пунктуаційних помилок

 Варто уникати

Використання цитат, жартів, шаблонних висловлювань

Орфографічних та стилістичних помилок

Фото, картинок, відео

Креативного дизайну

Необ’єктивного описування себе

Розповіді про себе в третій особі

Копіювати чужі роботи

 

Приклад мотиваційного листа

Приймальній комісії

---

ПІБ,

адреса проживання:

тел:

електронна пошта:

 

Шановні члени Приймальної комісії!

Я, (ПІП), учениця (назва вашого навчального закладу), прошу розглянути мій мотиваційний лист і ухвалити сприятливе рішення щодо мого зарахування на спеціальність «Економіка та аудит» Національного університету імені Тараса Шевченка.

Хочу навчатися в Університеті, здобуття освіти в якому поєднує в собі багатовіковий досвід та інноваційні технології. Впевнена, закінчивши Ваш Університет, стану висококваліфікованою фахівчинею за міжнародними стандартами з доскональними знаннями іноземних мов. Заснований у 1834 році, він став всесвітньо відомим освітнім закладом. Університет Шевченка – єдиний український вищий навчальний заклад, що бере участь у рейтингу найкращих установ світу.

Протягом навчання в школі брала участь у багатьох олімпіадах та маю велику кількість нагород – в 11 класі посіла l місце (подається перелік нагород, дотичних саме до вашої спеціальності) .Хочу брати участь у написанні наукової роботи, оскільки маю приємний досвід у цій діяльності.

Я цілеспрямована, розумна, відповідальна, зібрана та пунктуальна. Умію вислухати всіх, але завжди виважено та самостійно приймаю рішення, у критичних ситуаціях дію рішуче, ніколи не розгублююся та не втрачаю віри, умію розставляти пріоритети. Я – лідер, а також соціально активна людина: є членом команди місцевого проєкту «Разом ми сильні», а також президентом школи.

Усі ми, громадяни України, зраз переживаємо складні часи. Військове вторгнення країни-агресора, Росії, залишає руйнівні наслідки на всіх теренах нашої держави. Важкі економічні проблеми будуть спостерігатися впродовж післявоєнних десятиліть. Я хочу брати активну участь у відновленні економіки України. Мрію, щоб наша країна досягла ще вищого соціально-економічного рівня життя, ніж у довоєнний період, щоб наша держава стала повноцінним партнером країн-членів Європейського Союзу. Вірю, що знання та навички, здобуті в Національному університеті імені Тараса Шевченка, допоможуть мені в досягненні моєї мети – служіння народові України та моїй Батьківщині.

Саме тому я хочу навчатися за обраною освітньою програмою, яка допоможе реалізувати мої плани на майбутнє.

Щиро дякую за розгляд мого мотиваційного листа.

З повагою…

 

Шановний   Миколо Сергійовичу!

Я, …., звертаюсь до Вас з метою повідомити про своє бажання вступити до Національного університету фізичного виховання і спорту України на перший (бакалаврський) рівень вищої освіти та навчатись за освітньо-професійною  програмою «Тренерська діяльність в обраному виді спорту» за спеціальність 017 фізична культура і спорт.

Дослідивши напрямки й перспективи, які пропонує Національний університет фізичного виховання й спорту України, я зрозуміла, що саме цей заклад може надати мені можливості й знання, необхідні для втілення власної мети – стати професійним тренером та продовжити розвивати свій спортивний потенціал. Про кафедру фізичної культури я дізналась ……і була приємно вражена рівнем професіоналізму викладачів, умовами навчаннями та відмінним облаштуванням спортивних комплексів.

Цього року я здобула повну загальну середню освіту в …та маю високі бали з ….. Упродовж навчання відвідувала школу бального танцю, гурток художнього мистецтва. Однак найбільше мене цікавить спорт. Уже з 8 років я займаюся бігом у спортивній школі … м. Чернігова. Маю персональні нагороди….(перерахувати). У школі допомагала часто організовувати спортивні заходи, змагання з-поміж наймолодших спортсменів – саме тут і здобула перший досвід для мене як майбутнього тренера. Професію тренера вважаю надважливою в нашій країні, бо Україні потрібна здорова спортивна нація! Я цілеспрямована, розумна, відповідальна, зібрана та пунктуальна. Умію вислухати всіх, але завжди виважено та самостійно приймаю рішення, у критичних ситуаціях дію рішуче, ніколи не розгублююся та не втрачаю віри, умію розставляти пріоритети.

Я щиро прагну навчатися саме у Вашому Університеті, бо переконана, що саме тут я зможу здобути необхідні знання та навички для досягнення своєї мрії, зможу розвинути себе як професіонал, навчитися комунікувати, набути лідерських якостей, які необхідні для моєї майбутньої кар’єри

Дякую за увагу та обіцяю зі свого боку, що зроблю все можливе, щоб виправдати вашу довіру.

 

З повагою – абітурієнтка …

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 липня 2022
Переглядів
1368
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку