Загальні відомості про мережні сервіси та браузери

Про матеріал
План-конспект у вигляді презинтації на тему: "Загальні відомості про мережні сервіси та браузери"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Полтавський навчальний центр №64 Професія: 7231 “Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів” УРОК №8 Загальні відомості про мережні сервіси та браузери Викладач: Сай І.О .

Номер слайду 3

Предмет: Основи роботи на персональному комп’ютері   Тема по програмі: Основи роботи на персональному комп’ютері Тема уроку: Загальні відомості про мережні сервіси та браузери.   Тип уроку: комбінований.   Мета уроку: надати можливість слухачам набути відповідних компетентностей, ознайомити слухачів з мережними сервісами та видами браузерів і роботою в них; розвивати уяву, логічне мислення, уміння добирати, аналізувати та систематизувати інформацію до даної теми, а також виховувати у слухачів зацікавленість до обраної професії загалом.   Обладнання: ноутбук або комп’ютер, презентація, підручник.

Номер слайду 4

План уроку 1. Основні мережні сервіси 2. Класифікація сайтів 3. Браузер 4. Типи web-браузерів

Номер слайду 5

Повторення пройденого матеріалу Що таке Internet? За що відповідає ІР? Що називають протоколом Інтернету? Хто такий провайдер? Що називають електронною поштою? З яких частин складається електронна пошта? Які Ви знаєте протоколи e-mail? Які Ви знаєте поштові програми? Які Ви знаєте поштові online сервіси?

Номер слайду 6

1. Основні мережні сервіси Протоколи TCP/IP регулюють транспортування пакетів, а їх вміст може бути різним (дані користувача, службова інформація). Пакети переміщуються від вузла до вузла, утворюючи нижній рівень функціонування мережі Наповнюють пакети даними за допомогою програм верхнього рівня, з якими працює користувач. Саме вони визначають можливості користувача в мережі. Розробляються програми на підставі єдиних правил (прикладних протоколів) і називаються  сервісами (службами, послугами) Інтернету. Практично всі послуги мережі побудовані на принципі «клієнт—сервер».

Номер слайду 7

Сервер Сервером називається комп'ютер, виділений з групи персональних комп'ютерів (або робочих станцій) для виконання будь-якого сервісного завдання без безпосередньої участі людини. Деякі сервісні завдання можуть виконуватися на робочій станції паралельно з роботою користувача. Таку робочу станцію умовно називають невиділений сервером. Сервер у мережі Інтернет — комп'ютер або програма, що нада­ють клієнтам (у міру надходження від них запитів) певні мережні послуги.

Номер слайду 8

Клієнт Клієнт— прикладна програма, що завантажена в комп'ютер корис­тувача, яка передає запити до сервера й одержує від нього відповіді. Сервіси мають різні прикладні протоколи. З розвитком мережі з'являються нові протоколи (сервіси), змінюючи її вигляд і стрімко розширюючи коло користувачів. Отже, щоб скористатися якоюсь службою Інтернету, необхідно встановити на комп'ютері клієнтську програму, здатну працювати за протоколом цієї служби. Низка клієнтських програм входить до складу ОС Windows, а також до складу програм-броузерів, наприклад Microsoft Internet Explorer.

Номер слайду 9

File Transfer Protocol (FTP) Це протокол передавання файлів, один із перших сервісів Інтернету. Пізніше його було доповнено протоколами Gopher і програмами Archie для пошуку даних. FTP дає можливість абоненту обмінюватися двійковими і текстовими файлами з будь-яким комп'ютером мережі. Встановивши зв'язок із віддаленим комп'ютером, користувач може з нього скопіювати файл на свій комп'ютер або навпаки. Для вузлів FTP характерна наявність процедури входження (login). Як «гостьові» ім'я і пароль часто використовуються імена anonymous, ftp, а також адреси електронної пошти. При цьому користувачеві надається доступ до безкоштовно поширюваної інформації. Велику популярність у користувачів завоювала клієнтська програма CuteFTP, що забезпечує зручний для FTP-сервісу Windows-подібний інтерфейс. Цей сервіс можна використовувати для комерційного поширення програмних продуктів, баз даних, моделей, рекламних презентацій, великих за обсягом документів (книг) тощо

Номер слайду 10

Електронна пошта Електронна пошта (E-mail) є одним із перших і, мабуть, найпоширенішим сервісом Інтернету. Вона забезпечує обмін поштовими повідомленнями з будь-яким абонентом цієї мережі. Існує можливість відправляти як текстові, так і двійкові файли.

Номер слайду 11

Електронна пошта є найдешевшим і доступним Інтернет-сервісом в Україні. Переваги електронної пошти в діловій діяльності:  дешеве і майже моментальне розсилання повідомлень; не витрачається час на візити до службових осіб із дрібних питань;  електронний лист керівник із більшою ймовірністю особисто; людина, що пише лист, не відчуває себе настирливою; не треба для розсилання переписувати (передруковувати) копії; відповідаючи на повідомлення, є змога використовувати цитати;  архів листування зберігається в комп'ютері в зручному вигляді;  можна задавати списки розсилання, псевдоніми (alias), вести адресні записники; можна передавати двійкові файли (схеми, ілюстрації, програми, архіви тощо). Поштові сервери одержують повідомлення від клієнтів і пересилають їх по ланцюжку до поштових серверів адресатів, де ці повідомлення накопичуються. При встановленні сполучення між адресатом і його поштовим сервером за командою передаються повідомлення, що надійшли на комп'ютер адресата.

Номер слайду 12

Мail Lists Mail Lists (списки розсилання) створено на підставі протоколу електронної пошти. Передплативши (безкоштовно) списки розсилання, можна регулярно одержувати електронною поштою повідомлення на певні теми (науково-технічні й економічні огляди, презентації нових програмних та апаратних засобів ОТ і т. п.).

Номер слайду 13

Usenet Usenet (групи новин або телеконференції) забезпечує обмін інформацією (повідомленнями, статтями) між усіма, хто ним користується. Це щось на зразок електронної дошки оголошень, на яку будь-який бажаючий може помістити своє повідомлення, щоб воно стало доступним для інших. Цей сервіс дає змогу поширювати й отримувати комерційну інформацію, дізнаватися про новини ділового світу і т. ін.

Номер слайду 14

Новини поділяються за темами на групи, що якоюсь мірою їх упорядковує. На певні групи можна оформити передплату і періодично, як і у випадку з електронною поштою, одержувати всі повідомлення на зазначену тему. Багато фахівців світу (економістів, конструкторів, вчених, інженерів, лікарів, педагогів, юристів, письменників, журналістів, програмістів та ін.) регулярно переглядають повідомлення телеконференцій у групах, що стосуються їхньої сфери діяльності. Такий перегляд називається моніторингом інформації. Регулярний моніторинг дає змогу оперативно дізнаватися, що нового відбувається в світі у тій чи іншій галузі, які проблеми непокоять людей і на що у своїй роботі треба звернути особливу увагу. Для реалізації цього сервісу існують клієнтські програми, наприклад Microsoft Internet News.

Номер слайду 15

World Wide Web (WWW) — всесвітня павутина.  WWW — це єдиний інформаційний простір, який складається із сотень мільйонів взаємопов'язаних гіпертекстових електронних документів, що зберігаються у Web-серверах.  Документ всесвітньої павутини називається Web-сторінкою. Група тематично об'єднаних Web-сторінок утворюють Web-вузол (інші назви — Web-сайт, сайт). Web-сторінка — текстовий файл, що містить опис зображення мультимедійного  документа на мові гіпертекстової розмітки — HTML (Hyper-Text Markup Language).

Номер слайду 16

Сторінка може мати не тільки форматований текст, а й графічні, звукові та відеооб'єкти. Найважливішою рисою Web-сторінок є гіпертекстові посилання. З будь-яким фрагментом тексту або, наприклад, із рисунком, можна пов'язати інший Web-документ, тобто встановити  гіперпосилання. У цьому разі після клацання мишею на тексті або рисунку, що є гіперпосиланням, відправляється запит на доставления нового документа. Цей документ, у свою чергу, також може мати гіперпосилання на інші документи. Отже, сукупність величезної кількості гіпертекстових електронних документів, які зберігаються в серверах WWW, утворює своєрідний гіперпростір документів, між якими можливе переміщення. Для передавання інформації у WWW використовується протокол http (hypertext transfer protocol — протокол передавання гіпертексту). Перегляд Web-сторінок і переміщення через посилання користувачі здійснюють за допомогою програм браузерів ("від «to browse» — переглядати).

Номер слайду 17

IRC IRC (Internet Relay Chat) забезпечує проведення телеконференцій у реальному часі. Переваги: можна анонімно поговорити на цікаву тему або швидко одержати консультацію. На відміну від системи телеконференцій, у якій спілкування між учасниками обговорення теми відкрито для всього світу, в системі IRC беруть участь, як правило, лише кілька осіб. Іноді службу IRC називають чат-конференцією, або чатом. Існує кілька популярних клієнтських програм для роботи із серверами і мережами, що підтримують сервіс IRC, наприклад mIRC і mIRC32 для Windows. Ці, а також подібні до них програми застосовуються для ділового й особистого спілкування персоналу фірм у реальному часі, для проведення групових консультацій і нарад.

Номер слайду 18

Сервіс ICQ призначений для пошуку мережної ІР-адреси людини, комп'ютер якої приєднано в даний момент до мережі Інтернет. Назва служби є акронімом виразу «І seek you» — «я тебе шукаю». Необхідність подібної послуги пов'язана з тим, що більшість користувачів не мають постійної IP-адреси. Вони отримують динамічну IP-адресу, що діє тільки протягом цього сеансу. Цю адресу видає той сервер, через який відбувається приєднання. У різних сеансах динамічна IP-адреса може бути різною, причому заздалегідь невідомо якою. При кожному приєднанні до мережі Інтернет програма ICQ, встановлена на комп'ютері користувача, визначає поточну IP-адресу і повідомляє її центральній службі, яка, у свою чергу, оповіщає партнерів користувача. Далі партнери (якщо вони також є клієнтами цієї служби) можуть встановити з користувачем прямий зв'язок. Далі зв'язок здійснюється в режимі, аналогічному сервісу IRC.

Номер слайду 19

Telnet Сервіс Telnet (віддалений доступ) дає можливість абоненту працювати на будь-якій ЕОМ мережі Інтернет як на власній. Так, часто використовується доступ до віддаленого сервера бази даних. У минулому цим сервісом також послуговувалися для складних математичних розрахунків на віддалених супер-ЕОМ. Нині у зв'язку зі швидким збільшенням обчислювальної потужності ПК така потреба виникає все рідше, але служби Telnet у мережі Інтернет продовжують існувати. Часто протоколи Telnet застосовують для дистанційного керування технічними об'єктами, наприклад телескопами, відеокамерами, промисловими роботами.

Номер слайду 20

У міру розвитку мережі її сервіси вдосконалюються, з'являються нові, деякі поступово старіють і перестають використовуватися. Найближчим часом плануються: впровадження таких сервісів, як Real Audio та Real Video; приєднання до мережі через кабельні мережі телебачення; Web-телефонія; застосування інтерактивних Web-сторінок, які виконуватимуть функції не тільки бази даних, а й функції програм, і т. ін.

Номер слайду 21

MUD та MOO Розшифровуються ці абревіатури як Multi User Dungeon (розрахована на багато користувачів гра) і Object-Oriented MUD (об'єктно-орієнтована на багато користувачів світ). MUD - розраховані на багато користувачів ігри в Інтернет, зазвичай рольового або казкового характеру. Практичної цінності не представляють, але також використовуються в години дозвілля. На жаль, переважна більшість таких ігор текстового роду, що заважає їх широкому поширенню. Приклади реалізації графічних варіантів MUD існують, але рідкісні і недостатньо хороші. Їхня основна перевага - можливість спілкування людей в грі, подібно IRC. Відповідно, і застосовність їх аналогічна.

Номер слайду 22

MOO - за коштами доступу схожий на MUD (те ж текстове спілкування: "подивитися на стіл" - "Це стіл. У нього сім з половиною ніжок."), Але принципи, покладені в основу MOO, інші. У віртуальному світі MOO відсутня гра, але зате створюються об'єкти і визначаються їх властивості і зв'язку, що може мати застосування в освітніх цілях. Наприклад, в віртуальних навчальних аудиторіях MOO проходять заняття курсів по C ++ Глобальної мережевої академії (Global Network Academy) і проходять досить успішно. Однак незручний термінальний інтерфейс MOO і мала поширеність не дозволяють порекомендувати цей сервіс для практичного використання - занадто вузьке коло завдань, вирішенням яких він може послужити.

Номер слайду 23

DNS DNS (Domain Name System «система доменних імен») - комп'ютерна розподілена система для отримання інформації про домени. Найчастіше використовується для отримання IP-адреси по імені хоста (комп'ютера або пристрою), отримання інформації про маршрутизації пошти і / або обслуговуючих вузлах для протоколів в домені (SRV-запис). Розподілена база даних DNS підтримується за допомогою ієрархії DNS-серверів, що взаємодіють за певним протоколом.

Номер слайду 24

2. Класифікація сайтів Типи сайтів Комерційні: Сайти-візитки Промо-сайти Корпоративні сайти Некомерційні сайти: Сайти організацій Особисті сайти Форуми Блоги Ігрові сайти

Номер слайду 25

Функціональна класифікація Сайти-брошури Сайти електронної комерції Громадські сайти Портали

Номер слайду 26

Тематична класифікація Блог Бізнес-сайт Комерційний сайт Громадський сайт База даних Каталог Сайт матеріалів Сайт працевлаштування Гумористичний Інформаційний Новинний сайт Сайт відгуків Пошуковий сайт Веб-портал Вікі-сайт

Номер слайду 27

Візуальна класифікація Текстові сайти Графічні сайти Імітаційні сайти

Номер слайду 28

3. Браузер Браузер - це програма, що представляє в зручному для сприйняття вигляді інформацію, що отримується з Інтернету. Це інструмент для перегляду ресурсів Мережі і, в меншій мірі, для взаємодії з ними. Втім, говорити про те, що браузер потрібен тільки в Інтернеті, було б невірно. У наш час на технологіях Інтернету грунтуються багато локальних мереж, так звані інтранети або інтрамережі. Вони можуть і не мати виходу в Інтернет. Слово "браузер" походить від англійського слова browse, що означає "гортати" (це слово можна побачити на кнопках у діалогових вікнах англомовних програм). Цю назву програма отримала за кордоном ще до виникнення системи World Wide Web в той час, коли, крім тексту, переглядати в Мережі було нічого, і користувачі "гортали" текстові файли на екранах комп'ютерів.

Номер слайду 29

Види браузерів Браузер режиму командного рядка. До цього типу відносяться самі ранні браузери. Вони не дають можливості переглядати текст і графіку. Такі браузери підтримують переміщення тільки з використанням цифрових адрес (IP). В даний час практично не використовуються. Повноекранний браузер. Текстовий браузер без підтримки мультимедійних (картинки, анімація і т.п.) ресурсів мережі Інтернет. За допомогою нього користувач може переглядати тільки текст і посилання. Браузер з підтримкою мультимедіа. Найпоширеніші і найпопулярніші браузери на сьогодні. Дозволяють працювати практично з усіма видами інформації, представленої в Інтернеті. Браузери-додатки. Вони є надбудовами над повнофункціональними браузерами. Найчастіше розробниками додатків використовується Internet Explorer. Додатки всього лише змінюють інтерфейс і додають деякі функції, на які розробники з Microsoft не звернули уваги.

Номер слайду 30

4. Типи web-браузерів Microsoft Internet Explorer Серія браузерів, що розробляється корпорацією Microsoft з 1995 року. Входить в комплект операційних систем сімейства Windows. Посідає перше місце за кількістю користувачів (ринкова частка в квітні 2010 року - 59,95%, в січні 2011 - 45,99% (за даними GlobalStats). Explorer є найбільш широко використовуваним веб-браузером починаючи з 1999 року, в 2002-2003 роках досягнувши за цим показником своєї максимальної позначки в 95%. Однак, останнім часом його частка стрімко знижується, поступаючись місцем таким браузерам, як Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera і ін. На сьогоднішній день останньої стабільної версії браузера є Internet Explorer 9.

Номер слайду 31

Mozilla Firefox Вільно розповсюджуваний браузер, що входить в набір програм Mozilla Application Suite, розробкою і розповсюдженням якого займається Mozilla Corporation. Другий за популярністю браузер у світі і перший серед вільного ПЗ. У браузері присутні інтерфейс з багатьма вкладками, перевірка орфографії, пошук під час набору, "живі закладки", менеджер закачувань. Нові функції можна додавати за допомогою розширень. Спочатку браузер називався "Phoenix" ( "Фенікс"). Через деякий час браузер був перейменований в "Firebird" ( "Жар-птиця") потім у "Firefox" і в кінцевому езультаті назва закріпилася Mozilla Firefox

Номер слайду 32

Деякі властивості браузера: блокування спливаючих вікон (англ. pop-up); підтримка вкладок (англ. tabbed browsing) (кілька сторінок в одному вікні); вбудована панель пошуку в пошукових машинах і словниках; так звані "Живі закладки" (англ. Live bookmarks) - механізм інтеграції RSS-потоків; майже необмежені можливості по налаштуванню поведінки і зовнішнього вигляду, В тому числі за рахунок використання розширень, тем і стилів; підтримка безлічі розширень - для Firefox їх створено багато разів більше, ніж будь-якого іншого браузера; вбудовані інструменти для веб-розробника; автоматичне оновлення як самого браузера, так і його розширень.

Номер слайду 33

Відображення контенту відразу дозволяє комфортно продовжувати серфінг навіть при неповному завантаженні сторінки, що особливо помітно при повільному з'єднанні   і великій кількості впроваджених об'єктів. Безпечне зберігання паролів для сайтів та сертифікатів завдяки можливості задати "майстер-пароль", який шифрує всі інші паролі (використовуючи алгоритм симетричного шифрування 3-DES) і захищає доступ до сертифікатів користувача. Таким чином, крадіжка (витяг) збережених паролів утруднена навіть при фізичному доступі зловмисника до комп'ютера. При першому введенні майстер-пароля відображається його розрахункове якість (складність злому).

Номер слайду 34

Opera Веб-браузер і програмний пакет для роботи в Інтернеті, що випускається компанією Opera Software. Розроблено в 1994 році групою дослідників з норвезької компанії Telenor. Браузер написаний на мові програмування C ++, має високу швидкість роботи і сумісний з основними веб-технологіями. Відмінними рисами Opera довгий час були багатосторінковий інтерфейс (система вкладок у вікні програми) і можливість масштабування документів цілком, разом з графікою; згодом ці функції з'явилися і в інших браузерах. У систему безпеки браузера входять: вбудований захист від фішингу; додаткове кодування інформаційного потоку при роботі зі сторінками, що містять запити конфіденційних відомостей; можливість видалення HTTP-Cookies, очищення історії відвідувань одним кліком миші.

Номер слайду 35

Safari Safari - браузер, розроблений корпорацією Apple і входить до складу операційної системи Mac OS X, а також безкоштовно поширюється для операційних систем сімейства Microsoft Windows. Даний браузер створювався, коли добігав кінця термін дії договору Apple з Microsoft про підтримку Internet Explorer для платформи Macintosh. Незабаром після появи Safari робота над Internet Explorer for Mac була припинена. Safari автоматично розпізнає веб-сайти, які використовують нестандартні шрифти, і завантажує їх у міру необхідності

Номер слайду 36

Деякі властивості браузера: використання вкладок (дозволяє відкривати в одному вікні відразу по кілька веб-сторінок і вільно переключатися між ними); можливість блокування спливаючих вікон; простий пошук фрагмента тексту на сторінці; автоматичне заповнення форми (синхронізація з адресними книгами Mac OS X і MS Windows); вбудований RSS-агрегатор; масштабування області введення тексту; приватний перегляд; підтримка різних протоколів шифрування; функція "Snapback" - дозволяє миттєво повернутися до вихідних результатами пошуку або до верхнього рівня будь-якого веб-сайту; Інтеграція мультимедійних технологій QuickTimeInspector - дозволяє користувачам і розробникам переглядати Document Object Model (DOM) веб-сторінок; перевірка орфографії в текстових поляхSites - дозволяє переглядати список найбільш відвідуваних веб-сайтів у вигляді мініатюрних сторінок; режим "Reader" для зручного читання; повноекранний режим;

Номер слайду 37

Google Chrome Google Chrome   - браузер, що розробляється компанією Google на основі вільного браузера Chromium і використовує для відображення веб-сторінок движок WebKit. Браузер підтримує режим інкогніто. Сторінки, які проглядаються в цьому вікні, не з'являться в історії браузера, проте, всі файли, які будуть завантажені, або закладки, які будуть створені, залишаться в цілості. Однією з відмінних рис Chrome є сторінка швидкого доступу, яка може заміняти домашню сторінку і відкривається при створенні нової вкладки. На сторінці швидкого доступу міститься 8 найбільш відвідуваних веб-сайтів (відображаються у вигляді маленьких знімків веб-сторінок), нещодавно закриті вкладки, поради з використання Chrome і синхронізація закладок. За бажанням користувач може змінити зовнішній вигляд сторінки, додавши або видаливши одну з опцій.

Номер слайду 38

Особливості Google Chrome Безпека Швидкість Стабільність Інтерфейс Теми Розширення Автоматичний перекладач веб-сторінок Канали і процес оновлення Інструменти для веб-майстрів

Номер слайду 39

Питання для закріплення нового матеріалу Що таке сервер? Які Ви знаєте мережні сервіси? Що таке сервер у мережі інтернет? Що таке клієнт? Що значить FTP? Що означає Mail Lists? Яке визначення WWW? Яке призначення MUD? Як класифікуються сайти по типу? Як класифікуються сайти по тематичності? Які функції браузера? Які Ви знаєте види браузерів? Які Ви знаєте типи браузерів?

Номер слайду 40

Виставлення оцінок. Домашнє завдання: https://ppt-online.org/207475 https://studopedia.com.ua/1_66586_osnovni-merezhni-servisi.html https://sites.google.com/site/myfirstsitegalcol/osnovni-merezni-servisi https://remik.ru/advices/?ELEMENT_ID=5884 https://lektsii.com/3-108643.html https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%80 https://yooutube.ru/uk/browsers-views-topic-comparative-characteristics-of-browsers/ Зробити записи у зошит (конспект)

Номер слайду 41

Дякую за увагу

ppt
Додав(-ла)
Say Igor
Додано
22 липня 2020
Переглядів
2042
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку