Захід для учнів 7-11 класів "Весела кухня та італійська хімчистка"

Про матеріал

Матеріал містить цікаві досліди, пов'язані з повсякденним життям та для використання під час видалення плям на одязі різного походження. Доцільно використовувати під час проведення тижня хімії

Перегляд файлу

Вчитель хімії: Доброго дня, шановні учні, вчителі та гості! Сьогодні незвичайний захід, він пов'язаний з приготуванням їжі та незвичайними експериментами на кухні, а також вивчити основні способи очищення будь-яких тканин від будь-яких плям! Отож, робота «Веселої кухні та італійської хімчистки». В першій частині заходу ми будемо з вами свідками приготування учнями нашої школи знайомих нам страв. Але нагадаю, що в жодному разі ми не куштуємо ніякі речовини та продукти на смак, адже ми з вами на заході з хімії, тож дотримуємося правил техніки безпеки під час виконання дослідів.

  • Перед вами меню, але воно чомусь не містить жодної страви. Не біда. Допоможе нам визначитися з ним чарівний пульверизатор, адже ми з вами на незвичайній кухні, а хімічній.

(при глядачах обробляється лист меню пульверизаторм з слабким розчином натрій гідроксиду або кальцій гідроксиду)

Оголошується меню: (до цього обробити лист паперу «загадковими чорнилами»

«Загадкові „чорнила” На папері розчином фенолфталеїну пишуть який несуть текст. Спирт швидко випаровується і напис стає незамінним. При допомозі пульверизатора текст змочують розчином лугу – появляються малинові букви. А якщо повторити теж саме, але з кислотою – текст зникає. Можна декілька разів відновити текст знову його знебарвити)

Вчитель хімії: для того, аби прочитати, що ж в нас з вами в меню, я скористаюсь пульверизатором з загадковою рідиною.

Питання глядачам : Чим створено меню та що за рідина в пульверизаторі?

 

Вчитель хімії: Отож, перше блюдо – український БОРЩ!

Готувати його буде учениця  11 класу.

 

Учениця: Від чого борщ червоний?

Кожні господині відомо, що якщо борщ варити дуже довго, то він поступово втрачає своє красиве темно-червоне забарвлення і рідина в каструлі стає блідою, злегка зеленуватою.

Щоб борщ знову став червоного кольору, в нього добавляють столовий оцет або тверду лимонну кислоту. Переконатися в цьому не важко: в тарілку із залишками борщу підсиплемо трошки харчової соди (приблизно четверту частину ложки), відразу ж побачите, що коли борщ холодний, рідина „закипить”, „спіниться”, а її колір з червоного стане синювато-сірим. Як це пояснити? Дуже просто. Барвник буряка, подібно лакмусу, зберігає червоний колір тільки у в кислому середовищі, а сода, як відомо володіє слабо лужними властивостями.

CH3COOH + NaHCO3 CH3COONa + H2O + CO2

 

Учениця:   Ягідний сік також змінює забарвлення.

Вишні, полуниці, черешні, чорна смородина містять речовини, які дають червоне забарвлення в кислому середовищі.

Коли до тарілки в якій є залишки ягідного соку добавити харчової соди, то також утвориться піна, а колір зміниться. Якщо ж добавити 2-3 кристалика лимонної кислоти. То рідина знову „спінюється” і знову стає червоною. Адже барвник ягід опинився в кислому середовищі.

Вчитель хімії: На друге у нас з вами «Плаваюча картопля». Готувати її буде учениця 10 класу.

„Плаваюча картопля” В літрову банку до половини наливають води і кладуть картоплину. Вона залишається на дні банки. Добавляють в банку насичений розчин кухонної солі, картоплина спливає. Якщо долити чистої води, то вона знову спускається на дно.

Пояснення: При добавленні насиченого розчину солі, питома вага якого більша питомої ваги картоплини, тому вона спливає.

При доливанні чистої води розчин розбавляють, і питома вага його знову змінюється, тому картоплина опускається на дно.

 

Вчитель хімії: Ще в нас одна страва – «Желеподібне яйце». Але варити желе ми з нього будемо не в кип’яченій воді, а в розчині оцтової кислоти. Ця страва від шеф-кухаря, учня 9 класу. (Заздалегідь готується дослід, щоб скорлупа яйця за 2-3 дні перетворилася на м’яку) 

Вчитель хімії: Ну яке ж меню без смачних напоїв? Готувати їх нам будуть учень 8 класу.

 

Перетворення „звичайного кампоту” в «шипучку»

(В попередніх дослідах ми вже звертались за допомогою до питної соди і лимонної кислоти. Так як вони вже є на столі, то можна приготувати „шипучку” з кампоту,  яка добре тамує спрагу в літній день)

Візьмемо пів стакана сливового кампоту,  всипимо в нього 1/4 чайної ложки питної соди і одну чайну ложку цукру, добавимо на кінчику ножа твердої лимонної кислоти або лимонного соку, швидко розмішаємо. Можна пити, поки рідина піниться і шипить, як справжня шипучка!

 

Смачний фінал

Візьміть сирий жовток, до нього добавте дві чайні ложечки цукру, одну чайну ложку вершкового масла і одну ложку какао порошку. Розтирайте до тих пір, поки цукор не перестане поскрипувати під ложкою. А тепер їжте на здоров’я приготовлений вами крем. Це, звісно, дослід – жарт, але сподіваємось,  що він вам сподобається на смак.

 

Вчитель хімії: Дякую всім за участь у роботі нашої веселої кухні! 

 

Ну а тепер переходимо до другої частини заходу! Отож, «Італійська хімчистка» Досьогодні  на дошці об’яв ви бачили оголошення про те, що «Італійська хімчистка»  працює тільки 24 лютого  о 14.00  30 хвилин без перерви.

Хімчистка виводить плями від жиру, чорнила, взагалі всі, які є і яких нема.

Приносьте речі (тільки непотрібні і старі) і якщо є,  лоскутик до них. Скарги не приймаються!

 

Як вивести Йод

Почну, мабуть, з плям від йоду. Хочу зауважити, що старі плями йоду вивести повністю майже неможливо. А ось свіжа пляма потрібно намочити в холодній воді і натирати його крохмалем до повного зникнення, не забуваючи час від часу змочувати пляма холодною водою. Або до свіжого плямі можна прикласти очищену картоплю, адже він теж містить крохмаль, а потім прополоскати одяг (тканина) водою.

Також від плям йоду можна позбутися, протерши їх нашатирним спиртом або полив гарячим молоком.

Плями від фруктів добре виводяться гарячою водою за умови, що ці плями свіжі. Можна пляма попередньо змочити гарячим молоком, а потім промити водою. Застаріле пляма допоможе вивести лимонна або щавлева кислота – на склянку води взяти два грами.

Потім місце, де була пляма, промийте теплою водою. Для застарілих плям на білих тканинах можна застосувати розчин нашатирного спирту і такої ж кількості перекису водню – на один стакан води взяти по чайній ложці. Потім це місце добре промити. Чистий денатурований спирт також допомагає позбутися таких плям.

Плями від ягід бажано вивести якомога швидше. Свіжі плями добре виводяться кашкою з солі і води. Нанести кашку на пляму і через півгодини змити її мильною водою. З бавовняної тканини пляму можна видалити, потерши його часточкою лимона, потім добре прополоскати. Розчин лимонної кислоти (на склянку води взяти дві чайні ложки) також добре видалить свіжа пляма від ягід.

Пляма від трави перед основним пранням вироби змочити ополіскувачем, а потім цю річ випрати. Якщо пляма від трави свіже, то воно легко віддалиться мильним розчином з додаванням чайної ложечки нашатирного спирту (на склянку мильного розчину).

Апельсиновий сік можна видалити, змастивши пляма гліцерином, а через дві години добре прополоскати тканину. Пляма від молока або від продукту, який містить білок, віддалиться, якщо промити його теплою (не гарячою!) Водою. Потім річ??прополоскати.

Пляма від жиру з шовкової тканини можна посипати сухим тальком або зубним порошком, залишити його на ніч, а вранці почистити пляму щіткою.

Плями від поту або жиру добре виводяться за допомогою розчину з води, солі і нашатирного спирту (на півлітра води взяти три чайних ложки солі і чайну ложку спирту). Потріть ці плями губкою, а потім прополощіть тканину.

Пляма від вершкового масла легко видаляє бензин. Потріть пляма тампоном або губкою, змоченою в бензині, а потім прополощіть тканину.

Іржу з будь-яких тканин видаляє лимонний сік. Плями від клею віддаляються за допомогою ацетону або рідини для зняття лаку. Кавові плями легко видалити сумішшю гліцерину і яєчного білка, яку нанести на пляму на годину, а потім тканину промити в холодній воді або випрати.

Свіжа пляма від какао, кави або шоколаду посипати сіллю з доданим до неї гліцерином. Через півгодини пляму можна легко відіпрати. Також добре видаляє такі плями нашатирний спирт, навпіл розведений водою.

Пляма від чаю легко віддалиться, якщо змочити його сумішшю гліцерину і нашатирного спирту – половина чайної ложечки спирту і дві чайні ложечки гліцерину.

Пляма, залишене губною помадою, легко видалить спирт, а пляма від лаку для нігтів – ацетон. Тільки перед застосуванням ацетону перевірте на виворітного складочки, чи не зіпсує ацетон тканину. Оцет змішайте зі спиртом в рівних пропорціях і цим засобом потріть слід від кулькової ручки.

Дуже важко видалити плями від вогкості і цвілі, іноді їх просто неможливо відіпрати. Для їх видалення з бавовняної тканини можна застосувати такий рецепт: звичайний крейда потрібно дрібно потовкти і посипати ним пляма, зверху крейди покласти промокальний папір і поверх цього паперу пропрасуйте теплою праскою кілька разів.

Складніше вивести стару пляму. Протріть цю пляму мильною водою, а потім кілька разів протріть гіпосульфітом (на склянку води взяти чайну ложечку). З білої тканини плями від цвілі добре видаляються за допомогою перекису водню. Протріть пляму перекисом, потім річ виперіть.

 Вчитель хімії: Сіль, сода, перекис водню і нашатирний спирт – всі ці нехитрі засоби, що допомагають позбавитися від різних плям на одязі і наявні в кожному будинку – ось нехитрі помічники для кожної охайною господині.

Але перед тим як використовувати той чи інший засіб для видалення плями, все ж спробуйте його на невеликий складці на виворітного стороні виробу, так ви ніколи не зіпсуєте свою улюблену річ.

Вчитель хімії: На цьому наш захід завершується, дякую всім за увагу, до нових зустрічей!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Сценарії
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
1079
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку