Захід на тему "Ікебана як вид мистецтва"

Про матеріал
Мета: навчальна: Ознайомити з традиційним мистецтвом ікебаною, навчити створювати класичну ікебану. корекційно - розвиваюча: розвивати творче мислення, навички, емоційно-естетичні почуття; вдосконалювати прийоми роботи з різними матеріалами, розвивати дрібну моторику. виховна: формувати естетичні почуття, смак; активізувати ініціативу учнів; виховувати любов і дбайливе ставлення до природи.
Перегляд файлу

Таврійський НРЦ Херсонської обласної ради.

Відкритий захід з квітникарства.

Провела вчитель-дефектолог Базикіна О.В.

Тема Ікебана як вид мистецтва.

Мета: навчальна:

Ознайомити з традиційним мистецтвом ікебаною, навчити створювати класичну ікебану.

корекційно - розвиваюча:

розвивати творче мислення, навички, емоційно-естетичні почуття; вдосконалювати прийоми роботи з різними матеріалами, розвивати дрібну моторику.

виховна:

формувати естетичні почуття, смак; активізувати ініціативу учнів; виховувати любов і дбайливе ставлення до природи.

 

Обладнання: ножиці, матеріали для створення учнівських композицій, таблиця «Схема класичної ікебани», ілюстрації, навчальні фільми «Ікебана», «Мистецтво ікебани», зразки  ікебани, посуд для чайної церемонії.

 

                                             Хід заходу

Ікебана – це поема з кольорів, шматочок

живої природи, принесений до будинку.

 

Сьогодні наш захід пройде під девізом:                                                                                                     «Краса знаходиться у природі, треба тільки вміти її побачити».                                                   Ці слова відомого німецького художника А.Дюрера не дають нам забути, що людина як частина природи живе, спостерігає, вчиться і зачаровується нею. Усе корисне,  красиве  ми беремо у природи. От і сьогодні ми побачимо де і як можна використовувати природні форми, та навчимося створювати композиції із них. Для цього ми вирушимо в далеку країну Японію, яка є родоначальником і неперевершеним майстром високого мистецтва ікебани.                                                                                                                 

 

 

Сьогодні тема нашого заходу « Ікебана як вид мистецтва». В Японії це мистецтво  ставлять в один ряд із живописом, ліпленням, архітектурою, поезією, музикою. Адже ікебана – це витвір мистецтва, який емоційно та виразно може передавати думки, почуття, настрій, світовідчуття.

Історія виникнення ікебани

   Ікебана - класичне японське мистецтво, що виникло понад 600 років тому. До середини XV століття, з появою перших класичних стилів, ікебана придбала статус мистецтва і здобула незалежність від релігійного змісту. Перші вчителі і учні були священиками і аристократією, але з плином часу з'явилося безліч шкіл, нових стилів і ікебана таким чином стала надбанням всього японського народу. Квіткові композиції поширилися і розвинулися настільки, що стали долею не тільки імператорського двору і знаті, але й популярні в народі.

     З плином часу ікебана стала завсідником фестивалів та виставок. Правила складання композиції були закріплені, хоча жорстких вимог до складання ікебани не пред’являється. Але не всякий букет може бути ікебаною. А що ж таке ікебана?

 

Основи побудови, композиційні способи виразності ікебани.

Класична  (незмінна, найчастіше використовується) школа ікебани за основу бере три гілки які символізують небо (сін), людину (сое), землю(хікае). Тобто японці показують взаємозв’язок природи і людини. Композиція може доповнюватися невеликими гілками, квітами – помічниками (дзюсі).

Розглянемо новорічну ікебану.

 

Аналіз композиції за планом:

 

  1. Назва ікебани.
  2. Вид ікебани.
  3. Ваза (корзина).
  4. Назви рослин, плодів, матеріалів.
  5. Основа композиції – три гілки.
  6. Новизна, динамічність, пропорційність, гармонія.

 

   Новизна - це несподівана форма букета, незвичайний матеріал, з якого він складений.

   Під динамічністю мається на увазі те, що в букеті велике значення надається красі ліній. Зовсім прямі гілки вживаються рідко. А кожен вигин передає якусь дію, настрій, якість.

    Пропорційність - це перш за все відповідні розміри трьох головних елементів букета:сін, сое, та хікае, а також збалансування трьох основних елементів додатковими гілками, квітами, які називаються дзюсі (помічники).

   Нарешті, гармонія. Зокрема, гармонія кольору. Один колір повинен гармоніювати з вазою, інший буде представлений невеликою колірною плямою, а третій стане головним кольором букета. Важлива і гармонія всього букета з вазою. Якщо букет яскравий або складений тільки з квітів, то вазу краще взяти одноколірну. Зазвичай в букеті квіти, гілки, листя - головний елемент букета. Але бувають випадки, коли головною стає ваза. Тоді ставлять невеликий, скромний букет, такий, щоб він не затьмарив красу вази, а ще більше підкреслив її витонченість. По-третє, букет повинен гармоніювати з тим місцем, на яке він буде поставлений. Форма букета повинна залежати від того, де він буде стояти: посередині столу, в кутку, в ніші і т. п.

 

Перегляд навчального фільму «Ікебана»

Після перегляду фільму створення новорічної композиції. Вчитель показує етапи створення ікебани.

 

 

Практична робота .

Повторення правил безпечної праці при користуванні ножицями.

 

Починаємо створювати японську ікебану, яку ви можете подарувати, прикрасити кімнату або святковий стіл. Ваше завдання – надати композиції настрою, святковість, розкрити її зміст, вкласти певне значення.

 У букеті повинні бути новизна, динамічність, пропорційність і гармонія.

Самостійна робота дітей.

 

Підсумок роботи .

1.Що нового я  сьогодні дізнався?                                                                                                           2. Як я створював ікебану?                                                                                                                                                                                                                                      3. Я відчув під час сьогоднішнього заходу…                                                                                                  4. Де можна використати мою творчу роботу?                                                                                                                                5.Чим зацікавило мене мистецтво ікебани?                                                                                                  6. Які ще композиції ти б створив у вільний час вдома із природних матеріалів?

Демонстрація завершених робіт. Привітання присутніх з Новим роком. 

 

Домашнє завдання: вдома створити новорічну композицію та намалювати її.

 

Релаксація «Чайна церемонія»

 

Чайна церемонія (з яп. «тя-но ю»)  чаювання, що виникло у середньовічній Японії як одна з форм спілкування та споглядання ікебани.

Чайна церемонія є спеціально організованою та впорядкованою зустріччю господаря  і його гостей для спільного відпочинку, насолоди красою ікебани, бесідою. Існує безліч різновидів чайної церемонії, з-поміж яких виокремлюють 6 традиційних: нічна, на сході сонця, ранкова, післяобідня, вечірня, спеціальна.

Класичну чайну церемонію проводять у спеціально обладнаному місці. Зазвичай це територія, увійти на яку можна через масивні дерев'яні ворота.

Головна будівля — чайний будиночок — знаходиться у глибині саду. Перехід через сад викладеною камінням доріжкою до чайного будиночка вважається дуже важливим — він символізує очищення від суєти, повсякденності, турбот, тривог і неприємностей. Споглядаючи рослини і камені саду, гості налаштовуються на зосередження і звільняють свідомість від усього суєтного.

Сидячи у чайному будиночку щільно одне до одного, гості та господар поринали у світ високих роздумів. Вогнище, казанок води над ним, скринька із зеленим чаєм, чашка, дерев'яна ложка, ікебана становили єдиний художній ансамбль. За чашкою зеленого чаю,  присутні спілкувалися та милувалися ікебаною. Пропоную всім за чашкою чаю переглянути композиції які створили майстри цієї справи.

 

Перегляд фільму «Мистецтво ікебани».

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
15 травня 2020
Переглядів
1383
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку