Захід "Вода - це життя"

Про матеріал
Захід має виховний та пізнавальний характер. А саме пропаганду екологічних знань. Формування елементів екологічної культури, громадянської відповідальності за екологічний стан навколишнього середовища. Донести до присутніх надзвичайну важливість води для здоров’я.
Перегляд файлу

ОПИС МАТЕРІАЛУ: сценарій заходу присвячений Всесвітньому Дню води, який відзначається 22 березня. 

МЕТА: Виховна, пізнавальна. А саме пропаганда екологічних знань. Формування елементів екологічної культури, громадянської відповідальності за екологічний стан навколишнього середовища. Донести до присутніх надзвичайну важливість води для здоров’я.

ОБЛАДНАННЯ: На стіні напис «ВОДА – ЦЕ ЖИТТЯ!»;голубими та синіми кульками прикрашене приміщення;стіл із українськими рушниками, на столі квіти та глечик з водою.

ЗАВДАННЯ: Виховання дбайливого ставлення до водних об'єктів. Використовувати воду правильно для свого здоров’я. Дізнатися про якості та властивості води.

ДІЙОВІ ОСОБИ: двоє ведучих, троє провідних учнів.

ХІД ЗАХОДУ:

1 ведучий: Добрий день, всім присутнім, які завітали до нас сьогодні, щоб відзначити Всесвітній день водних ресурсів. Це унікальна можливість нагадати людству про надзвичайну важливість води для навколишнього середовища і для нашого з вами розвитку .

 «Вода, в тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти — саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не пояснити нашими почуттями».

Антуан де Сент-Екзюпері

2 ведучий: Як ви вже зрозуміли, наш сьогоднішній захід буде присвячений воді. Ось у нас тут стоїть вода, яка на протязі нашого виступу буде слухати нас, і заряджатися позитивною енергією.

Прокинутися, вмити обличчя, заварити чай, полити квіти - буденний ритуал для мільйонів європейців, зокрема - й українців. І водночас - нездісненна мрія для мільярдів мешканців планети. Як стверджують спеціалісти, кількість чистої води на планеті постійно зменшується.

1 ведучий: Досліджено, що  70% земної поверхні вкрито водою, 97,5% - це солона вода. З решти 2,5% прісної води, майже 68,7% - замерзла вода крижаних шапок і льодовиків. Тільки один відсоток від загального обсягу водних ресурсів планети доступний для використання людиною.  Вода - це наша культура і основа життя на землі. Воді належить найважливіша роль у виникненні життя, у формуванні фізичного, хімічного середовища, клімату і  погоди на нашій планеті.

2 ведучий:З якістю питної води пов'язаний стан здоров'я людей, екологічно безпечне харчування, вирішення проблем медичного і соціального характеру. Ще в ХІХ столітті відомий французький вчений Луї Пастер сказав, що 80 відсотків усіх своїх хвороб ми випиваємо з водою.З перших кроків людина не могла обійтись без води, у процесірозвитку людство пізнавало суть однієї з найнезвичайніших речовин на світі – води – і усвідомлювало головну істину: вода є всюди і без неї не може обійтися ніщо живе.

1 ведучий: Ідея проведення Всесвітнього дня водних ресурсів вперше була озвучена на Конференції ООН з охорони навколишнього середовища й розвитку, що відбулася 1992 року в Ріо-де-Жа­нейро.

2 ведучий:Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй, при­йнявши резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, оголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Планувалося роз­почати відзначати цей день 1993 року, відповідно до рекомен­дацій Конференції ООН з охорони навколишнього середовища й розвитку, викладених у Главі 18 (Ресурси прісної води) По­рядку денного на XXI століття. Усі держави були закликані присвятити День водних ресурсів здійсненню рекомендацій ООН і проведенню конкретних дій на національному рівні.

1 ведучий:Людське тіло в середньому на 70% складається з води. Ми розпочинаємо наше життя у вигляді плоду, який складається на 99% з води. Коли ми народжуємося, вода складає 90% нашого тіла, а до того часу, коли ми досягаємо дорослого віку, зміст води знижується до 70%. Якщо ми помираємо , то наше тіло складається з води приблизно на 50%. Отже протягом всього життя ми існуємо головним чином вигляді води.

2 ведучий:Як можуть люди жити щасливим та здоровим життям? Відповідь проста - потрібно очистити воду, яка складає до 70% нашого тіла. Втративши  50% води з тіла, ми вже не можемо підтримувати життя. Завдячуючи воді, яка переноситься кров'ю та внутрішніми речовинами організму, ми існуємо. З фізичної точки зору людина - це вода.

Анавіщо людині вода, більш детально, нам розповість 1 учень

- Головний мозок на 90% складається з води. Тому коли вміст води у клітинах з віком зменшується, розвивається синдром Альцгеймера. Кудись пішов, а куди- не пам’ятаю…

- Вода бере участь у терморегуляції організму.

- Вода захищає від ударів наші внутрішні органи.

- Кістки, крім білка і кальцію, містять воду. У дітей перелом кісток – рідкість. Спробуйте зламати зелений прут. Ви його розімнете, але не зламаєте, якщо ж це суха гілка, то зробити це буде дуже легко.

- Вода зволожує і захищає суглоби. З неї складається внутрішньо суглобова рідина, що зменшує тертя. Вода входить до складу хрящів, які є прокладками-амортизаторами. Немає води – хрящ зітреться і потріскається, оголиться кістя і буде боляче…

- Без води поживні речовини не стануть рідкими і не будуть засвоєні організмом.

- Основа крові – вода (83%). У крові є гемоглобін, який переносить кисень. У в’язкій крові це відбувається повільно.

- Лімфа колектор організму. Основа лімфи – вода. Оскільки лімфовузли не у всіх і не завжди добре працюють, виникають „запруди” а відповідно і болота. Так що краще, якщо ця лімфа буде рідкою і рухомою. Вона тоді легко проходитиме через лімфовузли і не буде ніяких набряків на тілі.

- Вода зволожує повітря в легенях і робить його придатним для дихання.

- М’язи на 75% складаються із води. Тобто, розвиваючи м’язові тканини, ви збільшуєте вміст води в організмі.

- Вода – універсальний очищувач. Але сучасна людина ігнорує цей факт. Замість води п’є каву, чай, компот, кока-колу. А ви спробуйте чаєм вимити підлогу. Чи буде вона чистою? Або виперіть вашу улюблену сорочку в кока-колі…

1 ведучий: Пиття води справа серйозна. Останнім часом цю тему так активно обговорюють, що не дивні наслідки – інформація про правильне споживання води покрилася міфами і суперечливими відкриттями. Спробуємо розібратися в деяких найпопулярніших міфах про воду.

В цьому питанні нам допоможе розібратися 2 учень

 Міф №1. Щодня потрібно випивати 8 склянок води.

Факт: Невідомо, хто і коли видумав це правило. Автор не виявлений, а ідея його жива і процвітає. Яка користь від щоденного споживання понад півтора літра води? Позбавлення організму від токсинів, боротьба із зайвою вагою, поліпшення кольору обличчя. Вчені із університету Пенсільванії перевірили дієвість таких заяв і поставили ряд експериментів. З’ясувалося, що „правило 8 склянок” не працює. У піддослідних, незважаючи на кількість води, не змінювалася ні вага, ні колір обличчя…

Висновок, до якого дійшли вчені – це індивідуальний підхід до щоденних норм випитої води. У середньому організм людини витрачає 1-1,5 л води в день. Ось і потрібно орієнтуватися на таку цифру. Плюс, мінус…Враховуючи при цьому, що під час важких фізичних навантажень і при високій температурі кількість рідини, яка витрачається,збільшується.

Крім того, не забуваємо ще одну умову: організм отримує воду також із споживаної нами їжі. Вчені підтвердили – зайва вода не приносить користі організму. Навпаки, провокує порушення сольового балансу, а це загрожує найнеприємнішми наслідками.

Міф №2. Кава і чай зневоднюють організм.

Факт: За останніми даними доктора Лоуренс Армстронг з університету Коннектикуту, вважати, що напої, які містять кофеїн, зневоднюють організм, не зовсім коректно. З водним балансом нічого не трапиться, якщо спожити каву, чай чи колу в помірних кількостях. Розшифровано і поняття „помірна кількість” вданому випадку це 5 чашок напоїв із кофеїном у день. З думкою американського вченого повністю згодні і німецькі терапевти. Досліджуючи тему водного балансу, німці встановили,що любителі кави виділяють із сечею до84% спожитої рідини, а прихильники споживання чистої води – до 81%. Різниця практично не відчутна.

Але замінити воду кавою  або чаєм не можна. Вгамувати спрагу, краще склянкою води.

Міф№3. Під час тренувань можна пити воду.

Факт: Мабуть,зараз запротестують тренери прихильники„сухих” тренувань, прочитавши наступне. В університеті Пітсбурга провели ряд експериментів, в ході яких з’ясувалося вправи „на суху” ніяк не впливають на зниження ваги. Необхідно пити під час будь-яких тренувань. Особливо жінкам, які й без того на заняттях спортом втрачають більше рідини ніж чоловіки.

Вчені рекомендують не зловживати питтям води при активних фізичних навантаженнях але приблизно через кожні 20 хвилин тренування робити по ковтку цілющої рідини.

2 ведучий: Вода - за давньоукраїнськими віруваннями, найвеличніший дар неба Матері-Землі, вона оживлює її та робить плодючою. Воду шанували, як живого духа, біля води селилися. За первісними уявленнями, води поділяються на чоловічі та жіночі. Чоловічі — це дощові й снігові, «небесні» води, а жіночі — «земні», води криниць, колодязів, джерел. Саме небесні води здатні запліднити Землю, поєднавшись із земними водами. Як і вогонь, вода нетерпима до усілякого бруду: вогонь спалює, а вода змиває і топить напасті.

Вода має різні цілющі властивості, про які ми дізнаємося від 3 учня

 
Дощова вода - вважається помічною від головного болю, при хворобах очей і при бородавках. Особливо корисними вважаються крапельки першого дощу, які залишаються на городині. 

Купальська вода - здатна розпалювати любовну пристрасть, сповнювати животворною силою. Попивши води з нової криниці, освяченої в переддень свята Купайла, дівчата і хлопці безтямно закохувалися одне в одного. І вогонь той не згасав аж до наступних купальських свят. 

Наговірна вода — та, над якою проказував замовляння знахар. Її використовували при найрізноманітніших захворюваннях — пристріті, «вроках», при «виливанні» ляку, «заварюванні бабиць», вона була необхідним атрибутом при лікуванні від укусу гадюки. 

Непочата вода — та, що взята з криниці, річки, інших водойм до сходу Сонця. Наливши в миску непочатої води, знахар чи знахарка кидали по одному тричі по дев’ять вугликів, рахуючи: «Не дев’ять, не вісім...» — аж до одного. Шепотіли заговір, давали хворому попити трохи цієї води, натирали нею або кропили йому чоло, груди, руки, ноги і виливали її на дерево чи на дев’яту межу, чи на роздоріжжя, чи між двері залежно від місцевості. 

Жива вода — повертає людині зір, молодість, гоїть рани, наділяє міццю, примушує порубане тіло зростатися і повертає саме життя. 


Орданська вода (богоявленська, йорданська). Вода на Водохрещу убезпечує від недуг на цілий рік, а хворим повертає здоров’я. Водохрещенські купелі були в давнину досить частим явищем.

Свята вода — освячена силами Природи - Богами. Вважається символом творчості та Божої сили. Свята вода має властивість змивати з людини бруд, очищати від хвороб, зцілювати від усіляких недуг.Особливою властивістю святої води є те, що, додана навіть у невеликій кількості до води звичайної, вона передає благодатні властивості і їй, тому в разі нестачі святої води її можна розбавити простою.

1 ведучий:Вода у Предків була святою, вона обожнювалася. У народі кажуть: «Будь багатий, як земля, а здоровий, як вода!» З покоління в покоління передавалося глибоке шанування води. П'ючи воду, чоловіки знімали головний убір на знак пошани. Жінки ж зранку одягалися чистіше, ідучи по воду, і наносили її на весь день. Потім переодягалися у робочий одяг і поралися по господарству. Матері навчали дітей: 

  • Не плюй у воду.
  • Не кидай нечистот у воду.
  • Не говори біля води лайливих слів.Та й не дарма так говорили.

 Дуже наочно вплив думки та слова на воду показав японський вчений Емото Масаї . Цей дослідник впливав словами чи звуками на воду, потім заморожував капельки води і спостерігав їх під мікроскопом з фотокамерою. Щоб дослідити вплив звуків на воду вчений ставив її між звичайними музикальними колонками і вона прослуховувала різну музику - класичну, народну, рок та деякі слова, чи просто наклеював на посудину з водою певні слова, а потім заморожував її і фотографував.

2 ведучий:І от що виявилося. Після прослуховування класичної, народної музики, молитв утворювалися прекрасні симетричні кристалики льоду, а після рок музики, металу, таких слів як ”війна”, “смерть”, “хвороба”, “Гітлер” симетрії взагалі не спостерігалося, вода замерзала у вигляді дифузної, темноватої маси, хоча температура і всі інші параметри, які використовувалися для заморожування, крім музики чи слів були абсолютно однаковими. Емото Масаї також довів, що добрі слова сильніші злих. Він провів експеримент, поміщаючи два написи на пляшках з водою. На одній «Спасибі», на іншій «Ти глухий». Вода сформувала красиві кристали, який доводить, що «Спасибі» взяло верх над «Ти глухий».

1 ведучий:У лабораторії доктора Емото провели багато експериментів з метою знайти те слово, яке найсильніше очищає воду, і в результаті виявили, що це не одне слово, а поєднання двох слів: «Любов і Подяка».

2 ведучий:Духовний світ проявляє себе у матеріальному досить конкретно, він нерозривно пов’язаний з ним, постійно впливає на нього і це вже не абстракція. Вода допомагає нам це очевидно. Чистотою своїх думок людина здатна поліпшити своє власне здоров’я, здоров’я інших і очистити навколишнє середовище.

1 ведучий:Так мудрість древніх знаходить наукове підтвердження у наш час. Мудрість давніх була набагато чистіша і глибша ніж сучасні знання, так як мудреці жили в гармонії з природою. Духовний світ це не просто реальність – це визначальна частина нашого матеріального буття. Найменша зміна в духовному світі за рахунок мислиневої дії відразу відобразиться на нашому матеріальному існуванні.

2 ведучий: Багато дослідників довели, що вода, як дзеркало, реагує на будь-які наші емоції і відчуття. Негативні енергії створюють потворні форми у воді, а позитивні енергії - створюють прекрасні картини з кристалів(див.фото).Тепер у нас є свідоцтво того, що ми можемо впливати, виліковувати і перетворювати нас і нашу планету думками і словами.

1 учень: А вода це справжнє диво! 
Як прожити без води? 
З нею ми завжди щасливі, 
З нею в нас нема біди. 

2 учень: Є вода — ростуть рослини: 
Ліс, сади, рясні поля. 
Це чудово для людини 
І радіє вся Земля. 

1 ведучий: Плавають в водичці діти, 
Риби у воді живуть. 
Розцвітають в лузі квіти. 
І рясні дощі ідуть. 

2 ведучий: Кругообіг повсякчасно 
На Землі вода веде. 
Тож з водою всім прекрасно 
І біди нема ніде!

1 ведучий: Давайте очистимо і наповнимо воду позитивним зарядом. Скажемо в голос цілющі слова: «Любов і Подяка». А тепер кожен із вас, хто бажає зарядитися на весь день, відчути на собі цю силу, просимо підійти і скоштувати води.

2 ведучий: Звичайно є ще багато цікавого і корисного матеріалу про воду, якщо ви хочете дізнатися більше, то можете звернутися до вчителя біології, або відвідати бібліотеку. Дякуємо за увагу.

 

 

docx
Пов’язані теми
Природничі науки, Сценарії
Додано
17 травня 2021
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку